Μια λίστα με πεντανόστιμα τυριά που φτιάχνονται από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, φρέσκα και με διάφορους χρόνους ωρίμανσης και επεξεργασίας. Αλμυρά, γλυκά, ξινά, καπνιστά, τυριά για κάθε περίσταση!
Παρακαλώ αν γνωρίζετε τοπικά τυριά που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, επικοινωνήστε μαζί μου, σας ευχαριστώ προκαταβολικά
Ελληνικά Τυριά | ||||
Ονομασία | Περιοχή | Πρώτη Υλη | Χαρακτηριστικά | |
1 | Αγκωνάρι | Όλυμπος | Πρόβειο | Παλαιωμένη Γραβιέρα. Κίτρινο σκληρό τυρί με ώριμη βουτυράτη γεύση και πολύπλοκα αρώματα |
2 | Αιγοπρόβειο τυρί | Πανελλαδικά | Αιγοπρόβιο | Λευκό τυρί από μαλακό ως ημίσκληρο, συνήθως άπαχο, με πλούσιο άρωμα, αλμυρή και ελαφρά υπόξινη γεύση. |
3 | Αμοργιανό | Αμοργός | Κατσικίσιο | Σκληρό, πικάντικο, αλμυρό |
4 | Ανεβατό Κοζάνης ΠΟΠ | Κοζάνη / Γρεβενά | Αιγοπρόβειο | Λευκό, πολύ μαλακό τυρί, η γεύση του είναι δροσερή, ελαφρά αλατισμένη και υπόξινη. |
5 | Ανθότυρο | Πανελλαδικά | Αιγοπρόβειο | Λευκό μαλακό τυρί με απαλή αρωματική, γλυκιά και ελαφρώς αλμυρή γεύση |
6 | Ανθότυρο ξηρό | Πανελλαδικά | Αιγοπρόβειο | Υπόλευκο σκληρό τυρί, αλμυρό, αρωματικό με γλυκιά επίγευση. |
7 | Αρμόγαλο Σάμου | Σάμος | Κατσικίσιο | Γαλοτύρι.Κρεμώδες, λευκό, πικάντικο, σχεδόν ανάλατο |
8 | Αρσενικό Νάξου | Νάξος | Κατσικίσιο ή με πρόσμιξη πρόβειου ως 30% | Κίτρινο σκληρό τυρί, βουτυρένια, πικάντικη γεύση, τραγανή υφή και πολύπλοκα αρώματα. |
9 | Βολάκι Άνδρου | Άνδρος | Αγελαδινό | Λευκό, συμπαγές, με βουτυράτη γεύση. |
10 | Γαΐς | Πόντος / Βόρεια Ελλάδα | Αγελαδινό | Συμπαγές σε σχήμα πλεξούδας, υφή μαλακή και μαστιχωτή με απαλή γεύση, ανάλατο |
11 | Γαλοτύρι ΠΟΠ | Πανελλαδικά | Πρόβειο ή Κατσικίσιο | Πολύ μαλακό τυρί με υπόξινη και δροσερή γεύση. Χωρίς μαγιά |
12 | Γίδινο τυρί | Πανελλαδικά | Γίδινο | Λευκό μαλακό ως ημίσκληρο τυρί με πλούσια, αλμυρή, πικάντικη υπόξινη βουτυράτη γεύση |
13 | Γκίζα Θεσσαλίας | Θεσσαλία | Αιγοπροβειο | Τυρί λευκό, πολύ μαλακό, ιδανικό για την παρασκευή διαφόρων ειδών πίτας. Μέτρια αλατισμένο. |
14 | Γραβιέρα ΠΟΠ | Άγραφα, Κρήτη, Νάξος | Αγελαδινό, Πρόβειο, Αιγοπρόβειο | Μεγάλη κατηγορία τυριών, κίτρινο ημίσκληρο τυρί με βουτυράτη αλμυρή απαλή υπόγλυκη γεύση και ελαφριά αψάδα |
15 | Γυλωμένη μανούρα Σίφνου | Σίφνος | Αιγοπροβειο | Κρασοτύρι. Σκληρό τυρί, πικάντικη πιπεράτη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και χαρακτηριστική σκούρα καφεκόκκινη εδώδιμη επιδερμίδα. |
16 | Ερίκι | Αιτωλοακαρνανία | Αιγοπρόβειο | Κρεμώδες, ελαφρώς αλατισμένο τυρί με προβιοτικά. Ελαφρώς αλατισμένο και ξινό |
17 | Ζηρειοτύρι | Κορινθία | αιγοπρόβειο | Σκληρό παραδοσιακό τυρί με ελαφρά πικάντικη γεύση |
18 | Καθούρα Ικαρίας | Ικαρία | Κατσικίσιο | Μαλακό τυρί με γεύση ελαφρά πικάντικη και αλμυρή, ενώ γίνεται πιο έντονη όσο ωριμάζει. |
19 | Καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ | Λήμνος | Αιγοπρόβειο | Λευκό, ημίσκληρο, ωριμάζει σε καλαθάκι, ελαφρά όξινη γεύση, αλμυρή με αρώματα ξύλου. |
20 | Καπνιστό Βερμίου | Βέρμιο / Πιερία | Αγελαδινό | Κίτρινο ημίσκληρο τυρί με καπνιστή αλμυρή και βουτυράτη γεύση |
21 | Καρίκι Τήνου ή τράχηλα | Τήνος | Αγελαδινό | Φυσικό Μπλέ τυρί που ωριμάζει μέσα σε νεροκολοκύθα. Πικάντικο, αλμυρό με έντονη αψάδα και επίγευση που διαρκεί. |
22 | Κασέρι - Κασκαβάλι ΠΟΠ | Πανελαδικά | Θερμαινόμενη τυρομάζα, μακράς ωρίμανσης. Πρόβειο ή αιγοπρόβειο. | Κίτρινο ημίσκληρο τυρί με απαλή ως πικάντικη, λιπαρή και υπόγλυκη γεύση. |
23 | Κατίκι Δομοκού ΠΟΠ | Δομοκός | Αιγοπρόβιο | Λευκό κρεμώδες τυρί, με γεύση ελαφρά ξινή δροσερή και αλμυρή. |
24 | Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ | Πανελλαδικά | Πρόβειο ή με προσθήκη Κατσικίσιου εως 10% | Ημίσκληρο κίτρινο τυρί, γευστικά ενδιάμεσα στο κεφαλοτύρι και τη γραβιέρα. Πικάντικη γαλακτώδης και βουτυρένια γεύση με επίγευση που διαρκεί. |
25 | Κεφαλοτύρι | Πανελλαδικά | Αιγοπρόβειο | Μεγάλη κατηγορία τυριών, λευκό ως κίτρινο σκληρό τυρί με ευχάριστο άρωμα και πικάντικη γεύση και αψάδα με αισθητή αλμυρότητα |
26 | Κοπανιστή ΠΟΠ | Κυκλάδες | Αγελαδινό ή Πρόβειο ή Κατσικίσιο ακόμη και ανάμεικτο | Λευκό ως κεραμιδί, κρεμώδες τυρί με πικάντικη ως καυτερή γεύση, ξινό και αλμυρό |
27 | Κρασοτύρι ή πόσσιας (Κως) ΠΓΕ | Κως | Πρόβειο ή Κατσικίσιο | Λευκό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα που βαπτίζεται και ωριμάζει σε οινολάσπη. |
28 | Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ | Μυτιλήνη | Πρόβειο / Αιγοπρόβιο | Κεφαλοτύρι , διατηρείται σε λάδι, υπόλευκο, σκληρό, βουτυράτο και πικάντικο |
29 | Μαλάκα Χανίων (Τυρομάλαμα) | Χανιά | Αιγοπρόβειο | Ανώριμη Γραβιέρα. Φρέσκο ανάλατο τυρί με αφράτη υφή, υπόγλυκο. |
30 | Μανούρι ΠΟΠ | Πανελλαδικά | Αιγοπρόβειο | Λευκό φρέσκο τυρί με πλούσια βουτυράτη υπόξινη γεύση που γλυκίζει ελαφρώς. Μέτρια αλατισμένο |
31 | Μαστέλο Χίου | Χίος | Αγελαδινό | Μαλακό τυρί με μαστιχωτή υφή και γαλατένια γεύση. Ιδανικό για ψήσιμο σε σχάρα η τηγάνι |
32 | Μελίχλωρο Λήμνου | Λήμνος | Αιγοπρόβιο | Κίτρινο ημίσκληρο τυρί , μεστή γεμάτη γεύση ελαφρώς αλατισμένο |
33 | Μετσοβόνε ΠΟΠ | Μέτσοβο | Αγελαδινό με πρόσμιξη πρόβειου ή κατσικίσιου ως 20% | Ημίσκληρο με πλούσια καπνιστή αλμυρή γεύση και μακριά επίγευση |
34 | Μητάτο Κυθήρων | Κύθηρα | Πρόβειο ή αιγοπρόβειο | Λαδοτύρι. Σκληρό βουτυράτο αρωματικό |
35 | Μπάτζος ΠΟΠ | Μαεδονία | Αιγοπρόβειο | Κίτρινο σκληρό τυρί με υπόξινη και αλμυρή γεύση, ελαφρώς πικάντικη. |
36 | Μυζήθρα νωπή | Πανελλαδικά | Αιγοπρόβειο | Λευκό φρέσκο κρεμώδες τυρί, ανάλατη,βουτυράτη, γλυκιά γεύση |
37 | Μυζήθρα ξηρή | Πανελλαδικά | Αιγοπρόβειο | Υπόλευκο σκληρό τυρί με αλμυρή γεύση, έντονα αρωματική. |
38 | Ξεροτύρι Τζιάς | Κέα | Αγελαδινό | Σκληρό τυρί με γλυκιά και πικάντικη γεύση, με έντονα αρώματα. |
39 | Ξινό Ίου - Τζιας | Κυκλάδες | Κατσικίσιο | Φρέσκο πολύ δροσερό λευκό αφράτο ξινό τυρί |
40 | Ξύγαλο Σητείας ΠΟΠ | Σητεία | Αιγοπρόβειο | Κρεμώδες, με κοκκώδη υφή και δροσερή, υπόξινη, ελαφρώς αλμυρή γεύση |
41 | Ξυνομυζήθρα ΠΟΠ | Κρήτη | Αιγοπρόβειο | Λευκό πολύ μαλακό τυρί με ξινή, αλμυρή γεύση και αφρώδη υφή. |
42 | Πηχτόγαλο Χανίων ΠΟΠ | Χανιά | Αιγοπρόβειο | Είδος ξινομυζήθρας, κεμώδες. |
43 | Πρέντζα Κεφαλονιάς | Κεφαλονιά | Ανάμικτο | Μαλακό τυρί με πικάντικη ως καυτερή γεύση. |
44 | Σαν Μιχάλη ΠΟΠ | Σύρος | Αγελαδινό | Σκληρό κίτρινο τυρί, αλμυρό και όξινο με έντονη βουτυράτη γεύση και άρωμα κρέμας. |
45 | Σιτάκα Κάσου | Κάσος / Κάρπαθος | Πρόβειο ή Κατσικίσιο | Κρεμώδες με γλυκόξινη γεύση, ελαφρώς αλατισμένο |
46 | Σκοτύρι Ίου | Ιος | Αιγοπρόβειο | λευκό χρώμα με μαλακή, κρεμμώδη υφή, πικάντικη γεύση και άρωμα βοτάνων (θρούμπι) |
47 | Στάκα | Κρήτη | Πρόβειο ή Κατσικίσιο | Υπόλευκο, κρεμώδες, έντονη γεύση γάλακτος κ βουτύρου ελαφρώς αλατισμένο |
48 | Σφέλα ΠΟΠ | Μεσσηνία - Λακωνία | Αιγοπρόβειο | Λευκό, Πικάντικο, αλμυρό τυρί με υπόξινη γεύση |
49 | Ταλαγάνι | Μεσσηνία | Αιγοπρόβειο | Σκληρό τυρί, ελαστικό όταν ψήνεται, μέτρια αλατισμένο, απαλή γεύση |
50 | Τελεμές | Βόρεια Ελλάδα | Συχνότερα από αγελαδινό γάλα αλλά και από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα | Μαλακό λευκό τυρί, αρκετά αλμυρή και δροσερη γεύση, γευστικά μοιάζει με τη φέτα |
51 | Τσαλαφούτι | Αμφιλοχία | Αιγοπρόβειο | Λευκό, κρεμώδες, δροσερό με ελαφριά γεύση. |
52 | Τυροβολιά ή Πέτρωμα | Κυκλάδες | Ανάμικτο | Το πρώτο τυρί από το οποίο γίνονται τα υπόλοιπα.Λευκό, ανάλατο, πολύ μαλακό υπόξινο με αρώματα που εξαρτώνται από το είδος γάλακτος που χρησιμοποιείται |
53 | Τυροβολιά Μυκόνου | Μύκονος / Κυκλάδες | Ανάμεικτο | Υπόλευκο, μαλακό, ανάλατο με βουτυρένια γεύση |
54 | Τυροζούλι | Κρήτη | Αιγοπρόβειο | Λευκό φρέσκο, μαλακό, ελαστικό τυρί με απαλή ελαφρώς αλμυρή και ελαφρώς ξινή γεύση |
55 | Φέτα ΠΟΠ | Πανελλαδικά | Πρόβειο ή με προσθήκη κατσικίσιου εως 30% | Λευκό μαλακό ως ημίσκληρο τυρί, με αλμυρή, δροσερή, ελαφρώς πιπεράτη και υπόξινη γεύση. |
56 | Φορμαέλα Αράχοβας ΠΟΠ | Αράχοβα / Παρνασσός | Πρόβειο ή κατσικίσιο | Ωχροκίτρινο τυρί, ημίσκληρο ελαστικό, με πικάντικη επίγευση όταν ψήνεται. |
57 | Χαλούμι Κύπρου | Κύπρος | Ανάμεικτο | Υπόλευκο, ημίσκληρο, μαστιχωτό όταν ψήνεται, μέτρια αλατισμένο και υπόξινο |
58 | Χλωρό | Κυκλάδες / Δωδεκάνησα | Πρόβειο ή Κατσικίσιο | Όταν είναι φρέσκο έχει μαλακή κρεμώδη υφή και γεύση ελαφρώς αλμυρή και υπόξινη και πολύ συχνά είναι αρωματισμένο με κόλιανδρο ή άλλα μυρωδικά. Όταν σκληρύνει χρησιμοποιείται τριμμένο. |