Υλικά
4 - 6 φιλέτα σολομού
Αλάτι - Πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας λάδι (χρησιμοποίησα coconut oil)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ
6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
(Be brave!)
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κύμινο
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κουρκουμά
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού garam masala ( γίνεται νόστιμο και χωρίς garam masala)
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
500 gr σάλτσα ντομάτας
1 φλιτζάνι νερό (250 mL)
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας ή ολόπαχο γιαούρτι που το προσθέτουμε με τη μέθοδο του αυγολέμονου (250 mL)
1⁄4 φλιτζάνι φρέσκο κόλιαντρο και αβοκάντο για γαρνίρισμα
μαγειρεμένο ρύζι, για το σερβίρισμα
ψωμί naan (αφράτες μαλακές πίτες), για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ψήνουμε τα φιλέτα μας με αλάτι πιπέρι στον φούρνο ή το γκριλ για 7 - 10 λεπτά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το τζίντζερ και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κύμινο, τον κουρκουμά, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, τη σκόνη τσίλι και το garam masala και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τον τσιγαρίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και το νερό, στη συνέχεια αφήνουμε να πάρει μια βράση και μαγειρέυουμε για περίπου 5 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα την κρέμα ή το γάλα καρύδας, αν χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι τότε το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε σταδιακά χτυπώντας με δάρτη ‘όπως κάνουμε στο αυγολέμονο και στην συνέχεια το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε στη σάλτσα τα φιλέτα, μαγειρεύοντας για άλλα 1-2 λεπτά. Γαρνίρουμε με κόλιανδρο και σερβίρουμε πάνω από ρύζι ή δίπλα στο ψωμί naan.