Μουσακάς με χειμωνιάτικες ρίζες

 



Υλικά


Για τα λαχανικά 

6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες κομμένες σε φέτες 

2 μεγάλες γλυκοπατάτες καθαρισμένες κομμένες σε φέτες

Μια μεγάλη σελινόριζα καθαρισμένη, κομμένη σε φέτες 

Για την μπεσαμέλ

1 μέτριο κουνουπίδι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι, Πιπέρι

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1/4 της κούπας αλεύρι

4 κούπες γάλα  ζεσταμένο

2 αυγά

λίγο μοσχοκάρυδο

1/2 κούπα κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη

Για τον κιμά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για να αλείψουμε το ταψί. 

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη 

500 γρ μοσχαρίσια ελιά σε κιμά 

1/2 κουταλάκι κανέλα

2-3 κόκκοι μπαχάρι ή 1/΄3 κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι 

1/2 κούπα ξηρό λευκό κρασί

1 κούπα ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη

1/2 κουταλάκι ζάχαρη 

Αλάτι - Πιπέρι


Διαδικασία


Ξεκινάμε την σάλτσα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε να πάρει καλό χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλα και το μπαχάρι. Μόλις σωθούν τα υγρά, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις ντομάτες, 1/2 κουταλάκι ζάχαρη και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα για 20 λεπτά. 

Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε ενα ταψάκι, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, προσθέτουμε 1 1/2 κούπα νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι το κουνουπίδι να είναι πολύ μαλακό. Κρατάμε στην άκρη.

Συνεχιζουμε με τα λαχανικα μας και ενω τα εχουμε κομμενα σε λεπτες φετες, αλατιζουμε και τα βάζουμε στον προθερμασμενο στους 200 βαθμους φούρνο μας να ψηθουν ελαφρως για 15-20 λεπτα. Μπορούν και να τηγανιστούν ελαφρώς αντί να μπουν στον φούρνο. 

Αφου ψησουμε ολα τα λαχανικά μας, τα αποσυρουμε αφηνοντας τα να στεγνωσουν σε αποροφητικο χαρτι.

Για την μπεσαμέλ, λιωνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις 4 κούπες ζεστό γάλα, δυναμώνουμε την φωτιά για να πάρει βράση και ανακατεύουμε συχνά.  Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέτουμε τα μπουκετάκια απο το κουνουπίδι και χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο, σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά.

Αποσύρουμε απο την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Στην συνέχεια πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Εκτός φωτιάς ενσωματώνουμε ανακατεύοντας ζωηρά τα αυγά.

Έχοντας όλες τις επιμέρους παρασκευές έτοιμες ξεκινάμε να στήνουμε τον μουσακά, 

Στρωνουμε το ταψάκι τοποθετώντας από μισά στρώση πατάτα, μια στρώση σελινόριζα, μια στρώση γλυκοπατάτα.

Στο τέλος προσθέτουμε όλο τον κιμά και σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ.. Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα, αν θέλουμε στολίζουμε την κρούστα με φέτες από μπουκέτα μπρόκολου και φέτες ντομάτας και ψηνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμους

Περιμένουμε να κρυώσει αρκετά για να κοψουμε κομμάτι...






Για την κρέμα φέτας 


Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και μόλις αφρατέψει προσθέτουμε τριμμένη φέτα, λίγο ελαιόλαδο λίγο ξύδι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε την κρέμα φέτας. 


Σερβίρουμε τον μουσακά με την κρέμα φέτας