Κυκλαδίτικη Ρεβιθάδα στον φούρνο


Αυτή είναι μια από τις πλέον διάσημες συνταγές των Κυκλάδων με την διαφορά ότι εκεί
η ρεβιθάδα -η οποία μαγειρεύεται σε ειδικό πήλινο σκεύος- μπαίνει σε φούρνο με ξύλα και σιγομαγειρεύεται όλο το βράδυ.
Στην συγκεκριμένη συνταγή που σας δίνω, η ρεβιθάδα γίνεται στον ηλεκτρικό  φούρνο και την αφήνετε να ψηθεί τουλάχιστον για 3.30 ώρες.. είναι πανεύκολη και πολύ νόστιμη.





Υλικά

1 πακέτο ρεβίθια
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
2 φύλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
Λίγο κύμινο
Αλάτι πιπέρι
200 ml ελαιόλαδο
Βραστό νερό




Μουλιάζουμε τα ρεβίθια στο νερό απο το βράδυ.
την επόμενη μέρα πετάμε το νερό τους και τα ξεπλένουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος -με καπάκι- βάζουμε τα ρεβίθια,
στριμώχνουμε και την δάφνη μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου μέσα στα ρεβύθια
και αρχίζουμε και στρώνουμε από πάνω τις ροδέλες των κρεμμυδιών
και στην συνέχεια τις ροδέλες ντομάτας.
Ρίχνουμε ένα κουτάλι της σούπας αλάτι, το κύμινο και το πιπέρι.
Περιχύνουμε με το λάδι και συμπληρώνουμε βραστό νερό έως ότου καλυφθούν τα ρεβίθια
και όχι τα κρεμμύδια και οι ντομάτες. (Το νερό θα «στείλει» το λάδι και τα καρυκεύματα κάτω στα ρεβίθια)
Κλείνουμε με το καπάκι το σκεύος και αφήνουμε να ψηθούν στους 180 βαθμούς για 3 ώρες και 30 λεπτά.
Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε μέσα το φαγητό για τουλάχιστον άλλο ένα μισάωρο.


Tip!  Αν σας περισσέψουν ρεβίθια από αυτή τη συνταγή για την επόμενη μέρα μπορείτε να τα βάλετε στο μούλτι
με λίγο ταχίνι, αρκετό λεμόνι και επιπλέον κύμινο και να φτιάξετε κάτι σαν χουμους..
αφού βγάλετε τον πολτό από το μούλτι προσθέστε και λίγο γιαούρτι, ανακατέψτε και καλή όρεξη!