12/10/10

Στιφαδάτο μοσχαράκι με αρωματικό πλιγούρι.






Υλικά



700 γρ μοσχαράκι για κατσαρόλα (νουά, ποντίκι) σε κομμάτια.
6 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε σχετικά χοντρές φέτες
4 καρότα σε μπαστουνάκια
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ
½ φλιτζανάκι (του ελληνικού) ξύδι
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 Δάφνη
6-8 μπαχάρια ολόκληρα ή 1 κουταλάκι κοφτό τριμμένο.
Αλάτι,πιπέρι, λίγη ζάχαρη για το καραμέλωμα των καρότων.


για το πλιγούρι

200 γρ πλιγούρι
1 ποτήρι ζωμό λαχανικών ζεστό
1 χούφτα μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι κοφτό κολιανδρο σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο


Διαδικασία


Ξεπλένουμε το πλιγούρι, το βάζουμε σε ένα μπολ, βάζουμε το λάδι και προσθέτουμε όσο πλιγούρι τόσο ζωμό και λίγο παραπάνω.
Προσθέτουμε το κόλιανδρο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας, αν γίνεται να το σκουπίσουμε  θα ήταν καλό.
Βάζουμε μια πλατιά  κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τις 6 κουταλιές ελαιόλαδο.
Τοποθετούμε το κρέας (όχι στριμωγμένο, αν δεν χωράει όλο τότε τα θωρακίζετε σε δυο δόσεις)  και περιμένουμε να θωρακιστεί από την μια πλευρά (θα ξεκολλήσει εύκολα όταν είναι οκ να το γυρίσουμε) και το γυρίζουμε να πιάσει και από την άλλη.
Το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη σε μια πιατέλα.
Σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια, το σκόρδο και προσθέτουμε  την ντομάτα, τον πελτέ, το ξύδι, την δάφνη, τα μπαχάρια.
Προσθέτουμε στο τέλος  το κρέας μαζί με τα μισά καρότα, με  λίγο ζεστό νερό λίγο πιο κάτω από το ύψος των υλικών και σιγοβράζουμε το φαγητό για μιάμιση με δυο ώρες.
Το τελευταίο τέταρτο αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα άλλο μικρό τηγάνι ρίχνουμε πολύ λίγο λάδι, μια πρέζα αλάτι, 1 πρέζα ζάχαρη, ένα τσίμπημα  κύμινο και σοτάρουμε τα καρότα μέχρι να καραμελώσουν.
Πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό με το πλιγούρι , και συνοδεύουμε το μοσχαράκι. Στολίζουμε με τα καραμελωμένα καρότα.


Μερικά λογάκια


*Το πλιγούρι μπορεί και να βράσει αν το θέλετε πιο μαλακό και ζουμερό, σε αυτην την περίπτωση το βράζετε σε αναλογία 1 αντιστοιχείσε 2 δηλαδή 200γρ πλιγούρι, 400 ml ζωμό λαχανικών. Το σιγοβράζετε για 10 λεπτά το πολύ και το αφήνετε να φουσκώσει σκεπασμένο.
*Την δάφνη και τα μπαχάρια μπορείτε να τα βάλετε σε ένα πλυμένο τούλι από μπομπονιέρα για να μην τα ψαρεύετε μετά..
Το κρέας είναι καλό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον ένα μισάωρο πριν το πιάσετε να το δουλέψετε, ώστε να είναι τρυφερό και μαλακές οι ίνες.


Καλή Ορεξη!

0 λογάκια:

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...