17/11/10

Φρικασέ με κοτόπουλο, σελινόριζα και πατατούλες

Το φρικασέ με αρνί είναι ένα κλασικό πιάτο με το οποίο έχει μεγαλώσει η δική μου γενιά. Σήμερα σας προτείνω μια πιο ελαφριά παραλλαγή με κοτόπουλο, σελινόριζα και πατατούλες.


Υλικά


1  κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζάνι σελινόριζα κομμένη σε μπαστουνάκια (ζουλιέν χαχα)
2 πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 μαρούλια πλυμένα και στεγνωμένα
1 φλιτζανάκι κρασί λευκό
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
1 λεμόνι (τον χυμό) σε θερμοκρασία δωματίου


Διαδικασία


Πλένουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο. Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κόβουμε το λευκό μέρος σε μεγαλύτερα κομμάτια(κόψτε το λευκό μέρος στα δυο)
Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο και  χρωματίζουμε τις μερίδες κοτόπουλο από όλες τις πλευρές, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και  μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε τις πατάτες, την σελινόριζα και τα φέρνουμε μερικές βόλτες. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, σβήνουμε με το κρασί και πασπαλίζουμε τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Μετά το πέρας του χρόνου, προσθέτουμε το μαρούλι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για άλλο ένα τέταρτο. Τα μαρούλια θα βγάλουν το ζουμάκι τους που το θέλουμε για το αυγολέμονο.
Αυγολέμονο
Ξεκινάμε το αυγολέμονο χτυπώντας σε ένα βαθυ πιάτο ένα αυγό (άλλοι ξεχωρίζουν τον κρόκο από το ασπράδι, εγώ δεν το κάνω) με λίγο αλατάκι. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τραβάμε την κατσαρόλα με το φρικασέ από την φωτιά αλλά αφήνουμε το μάτι αναμμένο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να φτιάξουμε το αυγολέμονο.
Παίρνουμε με μια κουτάλα, το ζεστό υγρό από το φαγητό και προσθέτουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο, συνεχίζοντας το χτύπημα (με πιρούνι ή αυγοδάρτη). Συνεχίζουμε προσθέτοντας και άλλο υγρό και δεν σταματάμε το χτύπημα. Μόλις το αυγολέμονο έρθει στην κατάλληλη ζεστή θερμοκρασία (αφού προσθέτουμε το ζεστό υγρό) τότε ρίχνουμε μεμιάς το αυγολέμονο στην κατσαρόλα (που ΔΕΝ είναι πάνω σε φωτιά) και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα να πάει παντού. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι στην χαμηλή θερμοκρασία να πάρει μια βράση και αφαιρούμε από την φωτιά..
Καλή όρεξη!!!


Λίγα λογάκια
Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι φιλάκια, σφυρίγματα  και σταυρώματα στο αυγολέμονο έχουν μόνο ξεκαρδιστική δράση και δεν βοηθούν το αυγολέμονο να μην κόψει. :P

1 σχόλιο:

  1. Tο λάτρεψα!!!!!!!!!!Αγαπάω Φρικασέ!!!!!
    Σίγουρα θα το κάνω!!!!
    Όπως πάντα έγραψες!!!!!
    Love you!!!!!!Φιλάκιααααα!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...