Felafel made in Greece στο φούρνο


Οι αφράτοι αυτοί ρεβιθοκεφτέδες ειναι το πιο διάσημο Αραβικό πιάτο στον κόσμο!  Σερβίρονται μέσα σε αραβική ή κυπριακή πίτα, συνοδευμένοι με ντοματούλα αγγουράκι και σως από ταχίνι.
Ακόμη και στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει να πετιούνται μαγαζάκια που πουλάνε φαλάφελ σε αραβική πίτα, το αντίστοιχο του δικού μας  πιτόγυρου.
Το μόνο κακό σε αυτήν την κατά τα άλλα υγιεινή συνταγή είναι ότι κανονικά τηγανίζονται και μάλιστα σε φριτέζα.
Εγώ σας δίνω μια παραλλαγή για ρεβιθοκεφτέδες στον φούρνο που μπορεί να χάνουν ελάχιστα στην εμφάνιση σε σχέση με τους τηγανιτούς, αλλά είναι εξίσου γευστικοί και πολύ πιο light.


Υλικά για την ζύμη


2 ποτήρια (των 250 ml) χοντρά ρεβίθια φουσκωμένα
2 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης
½ κουταλάκι του γλυκού μπείκιν
1 κρεμμύδι λιωμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (βγάζουμε το φύτρο από την μέση της σκελίδας)
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
1 κουταλιά κύμινο
1 κουταλιά κόλιανδρο τριμμένο
Το ασπράδι από ένα αυγό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι


Για τις πίτες


4 αραβικές πίτες κομμένες στην μέση και ανοιγμένες για να μπεί η γέμιση
2 ντομάτες σε φετούλες
1 αγγουράκι σε φετούλες
Λίγο αγγουράκι τουρσί φετούλες
1 κουταλιά της σούπας ταχίνι διαλυμένο με 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι ή νερό




Διαδικασία


Ξεπλένουμε τα ρεβίθια τα οποία τα έχουμε μουλιάσει σε νερό τουλάχιστον για 12 ώρες (καλό είναι να το αλλάζουμε το νερό 2-3 φορές μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 40 λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους.
Βάζουμε στο μουλτι τις νιφάδες βρώμης και τις αλέθουμε να γίνουν αλεύρι.
Αλέθουμε και τα ρεβίθια καλά ώστε να μας δώσουν μια κρέμα ρεβιθιού.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι από βρώμη, την πάστα ρεβιθιού και όλα τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε το μίγμα μας. Πρέπει να το νοιώθουμε αρκετά υγρό για να μην στεγνώσει.
Το αφήνουμε για λίγο στην άκρη να ξεκουραστεί και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω η σχάρα στην πάνω θέση.
Πλάθουμε τους ρεβιθοκεφτέδες στρουμπουλούς αλλά να έχουν και λίγο πλάτος σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τους τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολητικό χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε 20 λεπτά από την μία πλευρά και 10 λεπτά από την άλλη.
Σερβίρουμε μέσα στην πίτα με τα λαχανικά της αρεσκείας μας.


Λογάκια
Αν θέλετε μπορείτε να τους τηγανίσετε σε αντικολητικό σκεύος με λίγο λαδάκι.
Μπορείτε να το συνοδεύσετε  με γιαούρτι αντί για ταχίνι για να γλιτώσετε θερμίδες, θα είναι εξίσου νόστιμο.
Σήμερα έφτιαξα για την δουλειά  ένα σάντουιτς με πολύσπορο ψωμί του τοστ, 2 ρεβιθοκεφτέδες, 1 φέτα ντομάτα,  1 φέτα τυρί του τοστ και μουστάρδα.. Ηταν τέλειο!


Καλή επιτυχία!!!