6/12/10

Κρεατόσουπα με λαχανικά ή βραστό!

Υλικά


1 κιλό μοσχάρι ποντίκι ή λαιμό (αν θέλετε λιπάκι) σε μερίδες
2 λίτρα νερό
3 καρότα σε φέτες
4 πατάτες σε μεγάλους κύβους ή κυδωνάτες
1 κρεμμύδι σε φέτες
1 πράσο σε ροδέλες
2 κλωνάρια σέλερυ με τα φύλλα ψιλοκομμένο
1 Δαφνόφυλλο
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Τον χυμό από 1 λεμόνι.
Αλάτι, πιπέρι ή μπούκοβο
Προαιρετικά 1 φλιτζανάκι του ελληνικού ρύζι.


Διαδικασία


Όπως κάναμε και με το κότσι, βάζουμε το μοσχαράκι σε νερό με μια κουταλιά της σούπας ξύδι από το βράδυ και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο.
Την άλλη μέρα το βγάζουμε τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν το βάλουμε στην κατσαρόλα και το στραγγίζουμε.
Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το κόκαλο με το κρέας, ξαφρίζοντας σταδιακά τον ζωμό μας.
Στην μια ώρα βράσιμο, προσθέτουμε το πράσο, το δαφνόφυλλο και το σέλερυ και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλο ένα μισάωρο.  Τσιμπάμε το κρέας με ένα πιρούνι για να δούμε αν είναι έτοιμο.. Πρέπει να είναι τρυφερό.
Το επόμενο βήμα μας είναι να αφαιρέσουμε το κρέας από την κατσαρόλα, να το αφήσουμε στην άκρη σκεπασμένο και να σουρώσουμε τον ζωμό.
Σοτάρουμε ελαφρώς τα λαχανικά μας στην κατσαρόλα με το λάδι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σβήνουμε με τον ζωμό. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά, ξαναβάζουμε το κρέας αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για άλλο ένα μισάωρο. Το τελευταίο τέταρτο προσθέτουμε το ρύζι μαζί με  τον χυμό λεμονιού.
Σερβίρεται με πιπέρι (εγώ χρησιμοποιώ μπούκοβο) και όπως σε όλες σχεδόν τις σούπες του πάει γευστικά το γιαούρτι.


Καλή επιτυχία!


Λίγα λογάκια


Αν δεν έχετε παιδάκια μπορείτε να ζητήσετε από τον χασάπη σας ένα μοσχαρίσιο κόκαλο με μεδούλι. Το βάζετε στο νερό με το ξύδι και αυτό μαζί με το κρέας απο το βράδι, το βράζετε κανονικά μαζί με το κρέας και το αφαιρείτε πριν βάλετε το πράσο, το δαφνόφυλλο και το σέλερυ.

*******************************************
Στην Ξάνθη το λέμε βραστό και είναι από τα αγαπημένα φαγητά της παιδικής μου ηλικίας..
Μια και άκουσα (γιατί ακόμη καλοκαίρι έχει η Αθήνα και ο Πειραιάς) ότι επιτέλους ο καιρός θα ψυχράνει, αυτή ειναι μια τέλεια επιλογή για να δυναμώσουμε, να ζεσταθούμε και να χουχουλιάσουμε! Την κάνω έτσι ακριβώς όπως την έκανε η γιαγιά μου με καθαρό ζωμό και ζωντανά τα λαχανικά.

0 λογάκια:

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...