13/1/11

Κεικ με μέλι και σως μήλου



ΤΖΑ!! Με χασατε το ξέρω, αλλά για εναν μηνα ακόμη, θα βρίσκομαι σε μια δυσκολη φάση αφού αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στο εξωτερικό... Οταν με το καλό τακτοποιηθούμε εκεί, επιφυλλάσομαι για πιο συχνές αναρτήσεις..
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

Η συγκεκριμένη συνταγή ειναι του Στέλιου Παρλιάρου, την έκανα και μου άρεσε πολύ. Ειναι ενα θρεπτικό κεικ με μέλι, γάλα και ΚΑΘΟΛΟΥ βούτυρο ή λάδι...

Υλικά για το κεικ



350 γρ αλευρι για ολες τις χρήσεις
25 γρ μπεικιν παουντερ
5 αυγά μέτρια
300 γρ μέλι
100 γρ ζάχαρη
180 γρ γάλα
2 μηλα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 ξυλάκια κανέλας


Υλικά για την σως μήλου


2 μπανάνες
1 μηλο
Χυμος απο μισό λεμόνι
150 γρ νερό
3 κουταλιές της σούπας μέλι


Διαδικασία για το κεικ


Ξεκινάμε φτιάχνοντας μια ελαφριά κομπόστα με τα μηλα. Τα καθαρίζουμε και τα κοβουμε κυδωνάτα (ενα μήλο στα 6-8 κομμάτια). Τα βάζουμε σε ενα κατσαρολάκι, τα σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε τις κανέλες και προσθέτουμε την μισή ζάχαρη (50 γρ). Σιγοβράζουμε εωσοτου αρωματιστουν και μαλακώσουν τα μήλα(5-7 λεπτά). Στραγγίζουμε και αφηνουμε στην ακρη.
Προθερμαινουμε τον φουρνο μας στους 160 βαθμούς , αντιστάσεις πάνω κάτω.
Ζεσταινουμε το μέλι σε ενα κατσαρολάκι να ρευστοποιηθεί περισσότερο και να χλιαρίνει.
Στο μιξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτουμε το χλιαρό μέλι, το γάλα, την κανέλα και προσθέτουμε σταδιακά το αλέυρι με το μπεικιν(κοσκινισμένα).


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα για κεικ και προσθέτουμε το μίγμα. Αραδιάζουμε απο πάνω τα μηλα και ψηνουμε για 60-80 λεπτά. Το τελευταίο δεκάλεπτο χαμηλωστε την θερμοκρασία στους 150.




Διαδικασία για την σως μήλου


κοβουμε σε ροδέλες την μπανάνα και το μήλο σε κυβους. Τα ραντίζουμε λίγο με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ενα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε και χυπάμε τα φρούτα στο μπλέντερ.


Λογάκια
Αν δεν έχετε μεγάλη φόρμα θα πρέπει να μπεί σε 2 μικρότερες τις οποίες θα ψήσετε λιγότερη ώρα.
Αν η σάλτσα σας βγει πολύ σφιχτή, αραιώστε την με λιγο απο ζεστο νεράκι που βράσανε τα φρούτα.


Καλή επιτυχία!

4 σχόλια:

  1. Ωραιοτατο....μπραβο,θα το δοκιμασω κι εγω!!!
    Καλο μεσημερι..φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναστασια4/2/11, 12:06 μ.μ.

    Πολυ ωραιο!Μολις το εβγαλα απο το φουρνο!
    Μου βγηκε πολυ κ εβαλα κ 4 φορμιτσες μαφιν...!
    Νομιζω πως ειναι ενα απο τα καταλληλοτερα κεικ για παιδια!
    Α!Το εψησα πολυ λιγοτερο...περιπου 40 λεπτα στους 180.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν σου βγήκε υγρό απο μέσα? Κανονικά θέλει αργό ψήσιμο για να στεγνώσει και λίγο μέσα επειδή έχει πολλά υγρά. Αφου σου βγηκε καλό μπράβο Αναστασία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/11/13, 8:05 μ.μ.

    Μπραβο ρε πολυ ευκολο και φαινεται και πολυ νοστιμουλικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...