Υλικά (4 άτομα)
500 γρ χοιρινό σε κυβους (για τηγανιά)
500 γρ χοιρινό σε κυβους (για τηγανιά)
1 λάχανο κομμένο σε χοντρές λωρίδες
2 μεγάλα καρότα σε κύβους
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
200 γρ τοματάκια κονκασέ
1 φύλλο Δάφνης
10 κόκους μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλας
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας πλυμένη και στραγγισμένη κάππαρη.
Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε το κρέας και το αφηνουμε να στραγγίσει. Κοβουμε σε χοντρές λωρίδες το λάχανο, σε κύβους το καρότο και τα κρεμμύδια σε ψιλοκομμένα καρεδάκια.
Πλένουμε το κρέας και το αφηνουμε να στραγγίσει. Κοβουμε σε χοντρές λωρίδες το λάχανο, σε κύβους το καρότο και τα κρεμμύδια σε ψιλοκομμένα καρεδάκια.
Ζεσταινουμε λίγο νερό στον βραστήρα.
Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε την κατσαρόλα μας και προσθέτουμε το λάδι, θωρακίζουμε το χοιρινό, ριχνουμε τα κρεμμύδιακαι το σκόρδο, αφηνουμε να σωταριστούν καλά. Σβηνουμε με το κρασι και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοολ.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τα μπαχάρια, την κανέλα και την Δάφνη.
Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να φτάσει στο ύψος του κρέατος και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για μια ώρα.
Αφου περάσει ο χρόνος, προσθέτουμε τα καρότα και το λάχανο, ανακατευουμε συχνά και συνεχίζουμε το βράσιμο με κλειστό καπάκι. Μετά απο 25 λεπτά, προθέτουμε την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά και προσθέτουμε την πλυμένη και στραγγισμένη κάππαρη.
Συνεχίζουμε για αλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε.
Στο σερβίρισμα προσθέτουμε αν θέλουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Λογάκια
Ενα απο τα αγαπημένα μου φαγητά το οποίο μπορείτε να το φτιάξετε ενναλακτικά με λάχανο τουρσι, όπως το κάνουμε στην Ξάνθη. Απλά θα πρέπει να πλύνετε και να στραγγίσετε καλά το λάχανο τουρσί και δεν θα βάλετε την κάπαρη..
Λογάκια
Ενα απο τα αγαπημένα μου φαγητά το οποίο μπορείτε να το φτιάξετε ενναλακτικά με λάχανο τουρσι, όπως το κάνουμε στην Ξάνθη. Απλά θα πρέπει να πλύνετε και να στραγγίσετε καλά το λάχανο τουρσί και δεν θα βάλετε την κάπαρη..
*************************************
Η λαχανιά με χοιρινό και λάχανο τουρσί ειναι ενα φαγητό το οποίο μαγειρευόταν στην Θράκη την ημέρα των Χριστουγέννων.
Πέρα απο την Θράκη όμως, η ‘λαχανιά’ είναι ενα χειμερινό φαγητό που φτιάχνεται με φρέσο λάχανο σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.
Αυτό σας προτείνω σήμερα, και σας προκαλώ να το δοκιμάσετε με κάππαρη... πραγματικά θα σας ενθουσιάσει!!