Τσικνοπέμπτη με δυο συνταγές για κρεατικά

Ξέρω ότι οι περισσότεροι βγαίνουν έξω για φαγητό την συγκεκριμένη μέρα, μάλιστα η γιαγιά μου έλεγε οτι την Τσικνοπεπτη οι γυναίκες αφήνουν το φαγητό να τσικνίσει για να βγούν για φαγητό έξω..
Πολλοι όμως, επιλέγουν να το "τσικνίσουν" σε κάποιο φιλικό σπίτι με κρεατικά στην σχάρα και μεζέδες.
Σας προτείνω δυο συνταγές, η μία ειναι κάτι τέλεια λαστιχωτά μπιφτέκια σχάρας και η δευτερη ειναι μοσχαρίσιο συκώτι με κρεμμύδια σκέτη ζάχαρη!




Για τα μπιφτέκια σχάρας
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο καπάκι
1/2 κιλό κιμά χοιρινό
4 ξερά κρεμμυδια στο μπλέντερ
3-4 φέτες ψωμί τριμμένο σε ψίχουλα
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού  ριγανη
1 κουταλάκι του γλυκού μαυρο πιπέρι
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουτι γάλα εβαπορέ και ιση ποσότητα νερό
1 κουταλάκι μπεικιν πάουντερ

Διαδικασία


Βάζουμε το γάλα με το νερό και το μπεικιν να ζεσταθούν σε κατσαρόλα. Μολις ζεσταθούν καλά αποσύρουμε απο την φωτιά και αφηνουμε να πέσει η θερμοκρασία και να χλιαρίνει.
Σε ενα μπολ ανακατευουμε τους κιμάδες με τα μπαχαρικά, το κρεμμύδι και τα ψίχουλα. Αφου χλιαρίνει το υγρό με το γάλα το προσθέτουμε και αυτο στο μείγμα του κιμά και ζυμώνουμε.  Λαδώνουμε τα χερια μας και πλάθουμε τα μπιφτέκια. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφηνουμε τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.
Λαδώνουμε καλά την σχάρα και ψηνουμε τα μπιφτέκια στο γκριλ ή στα κάρβουνα.






Για το μοσχαρίσιο Συκώτι με κρεμμύδια


500 γρ μοσχαρίσιο συκώτι κομμένο σε κομμάτια ή λεπτές φέτες
4 κρεμμύδια μεγάλα σε φέτες
5 κοκκοι μπαχάρι
6-7 κοκκοι πιπέρι
1 φυλλο Δάφνης
1 ποτήρι κοκκινο κρασί ημιγλυκο
Ελαιόλαδο


Διαδικασία


Σε ενα αντικολλητικό σκέυος σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατη φωτιά τα κρεμμύδια να καραμελώσουν  ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο, τα αφαιρούμε και προσθέτουμε στο ίδιο σκέυος το συκώτι με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Σβηνουμε με το κρασί, ξαναπροσθέτουμε τα κρεμμύδια, την Δαφνη και τους κοκκους μπαχαριού και πιπεριού. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά με τρια τέταρτα και σερβίρουμε!


Καλή διασκέδαση!

Λογάκια
Τον τελευταίο καιρό, μου αρέσει να κόβω το συκώτι σε λεπτές φέτες και να το μαγειρεύω. Ετσι γίνεται πολύ γρηγορότερα και γίνεται πολύ μαλακό.