16/4/11

Αθάνατος Νέο - Ελληνικός Μουσακάς

Ίσως οι περισσότεροι όταν ακούτε μουσακά να φαντάζεστε ένα πολυ κλασσικό πιάτο ίσως κάπως αναχρονιστικό.. Ο Μουσακάς που σας προτείνω δεν έχει 5000 θερμίδες η μερίδα αλλα δεν παύει να είναι ένα πολυ νόστιμο ρουστικ πιάτο. Παραμένει "μπελαλιδικο" λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας. Φτιάξτε το μια μέρα που θα είστε χαλαροί ;)




Υλικά


400 γρ απαχος μοσχαρισιος κιμάς
2 μεγάλες μελιτζάνες
8 κολοκυθακια
5 πατατες
1 κλωναρι σελερυ σε φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμενο
1 χούφτα μανιτάρια πολυ ψιλοκομμενα
1 καροτο τριμμενο στον Τρίφτη
1 κονσέρβα ντομάτα κόνκασε η 2 μεγάλες ντομάτες στον τριφτη.
Αλάτι, Πιπέρι, ρίγανη, λίγο κυμινο.
6 κουταλιες ελαιολαδο.
Για την κρούστα γιαουρτιού
3 κουταλιες της σουπας βουτυρο
3 κουταλιες της σουπας αλευρι
1/2 κεσεδακι γιαουρτι διαλυμενο σε 2 ποτηρια χλιαρο γάλα.
Λιγο μοσχοκάρυδο
2 αυγά
Αλάτι, πιπέρι, λιγη τριμμενη παρμεζάνα.


Διαδικασια 

Ξεκιναμε με τον κιμα, σοταρουμε το κρεμμυδι, το μανιτάρι,το σελερυ, το καροτο  και  τα μπαχαρικά σε τηγάνι, σε μετρια προς δυνατη φωτιά, αφου τα γυαλισουμε και τα χρωματίσουμε, ριχνουμε τον κιμα και ανακατευουμε συχνά  εωσοτου πλεον δεν υπάρχουν υγρα στο τηγανι, ριχνουμε την ντομάτα, λιγο ζεστο νερο να σκεπασει τα υλικά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά την σάλτσα κιμά.....

Συνεχιζουμε με τα λαχανικα μας και ενω τα εχουμε κομμενα σε λεπτες φετες, αλατιζουμε και τα βάζουμε στον προθερμασμενο στους 200 βαθμους φούρνο μας να ψηθουν ελαφρως για 15-20 λεπτα. Μην σας ενοχλει η ζαρωμενη εμφάνιση τους, μεσα στον μουσακα δεν θα φαινεται τιποτα..
Αφου ψησουμε στον φουρνο ολα τα λαχανικά μας, τα αποσυρουμε αφηνοντας τα να στεγνωσουν σε αποροφητικο χαρτι..
Καιρος για την μπεσαμελ γιαουρτιου. Ζεσταινουμε το γάλα και χτυπάμε σε ενα σκευος το γιαουρτι με λίγο λίγο ζεστο γάλα (οπως στην διαδικασία του αυγολέμονου γιατι το γιαούρτι κοβει..). Σοταρουμε σε αλλο σκευος σε μέτρια φωτιά,  το βουτυρο με το αλευρι, να χρυσισει το αλευρι και τοτε ριχνουμε το μιγμα γιαουρτι-γάλα σιγα σιγά ανακατεύοντας  στνέχεια με συρμα. Αποσυρουμε απο την φωτιά προσθέτουμε μονομιας τα αυγα και την παρμεζάνα ανακατεύοντας...
Στρωνουμε το ταψάκι τοποθετώντας λιγα λαχανικά και ανα δυο στρωσεις λίγο κιμά.. Στο τέλος προσθέτουμε όλο τον κιμά και σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ.. Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και ψηνουμε για 45 - 55 λεπτά στους 180 βαθμους
Περιμένουμε να κρυώσει αρκετά για να κοψουμε κομμάτι...


Παραδοσιακό και πιασάρικο.. κοινως φαγητο που φτουράει (που λέει και η γιαγιά μου..)


Φιλάκια

1 σχόλιο:

  1. Τον έκανα χθες!Πολύ ωραίος και χωρίς πολλα λιπαρά! Μπράβο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...