13/5/11

Σπιτικοί στρουμπουλοί λουκουμάδες :)

Λουκουμάδες Ολικής άλεσης με νιφάδες βρώμης και σιρόπι μελιού αρωματισμένο με κανελογαρίφαλα*




Τωρα που μένω στα ξένα, κάτι μ’εχει πιάσει με τις παραδοσιακές συνταγές..
Ετσι την Κυριακή εφτιαξα λουκουμάδες τους οποίους καταβρόχθισε με βουλιμία ο μικρός ποκογιό..

Λουκουμάδες με αλέυρι για όλες τις χρήσεις
Λουκουμάδες με αλεύρι ολικής άλεσης

Υλικά 


280 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις (μπορει να ειναι μισό μισό με αλέυρι ολικής)
1 ποτήρι γάλα (μπορει να αντικατασταθεί με νερό ωστε να είναι νηστίσιμοι, ή μισό μισό)
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά σε σκόνη
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα



Διαδικασία



Αρχική ζύμη

Ζεσταινουμε ελαφρώς το γάλα, ισα να χλιαρίνει και διαλύουμε σε αυτο την ζάχαρη, το αλάτι και στο τέλος προσθέτουμε την μαγιά ανακατευοντας με κουτάλι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλευρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Προθερμαίνουμε τον φουρνο μας για ενα λεπτό και τον σβήνουμε. Δεν χρειάζεται να ζεσταθεί πολύ, ισα ισα να ζεσταθεί λίγο γι ανα φουσκώσει άνετα η ζύμη.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεβράνη το σκέυος με την ζύμη και τοποθετουμε στον φούρνο για μια ώρα το λιγότερο. Η ζυμη θα φουσκώσει και θα βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια.
Μετά το φούσκωμα
Σε ενα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Μολις ζεσταθεί καλά, παίρνουμε απο το μείγμα με ενα βρεγμένο κουτάλι και με ενα αλλο σπρώχνουμε την ζυμη στο λάδι. Βρέχουμε τα κουτάλια μας για να γλιστράει η ζύμη. Το μυστικό ειναι να γυρνάμε συχνά τους λουκουμάδες στο λάδι και να μην γεμίζουμε το κατσαρολάκι με πολλούς γιατι θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα ρουφήξουν λάδι. Μην σας απασχολεί το σχήμα της ζυμης, μόλις τους ρίξετε στο λάδι και τους γυρίσετε μερικές φορές, αυτοί θα φουσκώσουν και θα γινουν στρογγυλοί. Οταν ροδοκοκκινήσουν τους βγάζουμε με ενα τρυπητό κουτάλι ή πιρούνι και τους αφηνουμε να στραγγίξουν σε αποροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αφου στραγγίσουν, τους μεταφέρουμε σε πιάτο και τους περιλούζουμε με μέλι, κανέλα, καρύδια και οτι τραβάει η όρεξη μας!
Γινονται ακόμη νοστιμότεροι  αν χρησιμοποιήσετε και αλέυρι ολικής.


Καλή επιτυχία 

*  Προσθέτω μια χούφτα νιφάδες βρώμης στην ζύμη κ ελάχιστο περισσότερο νεράκι . Το σιρόπι είναι μέλι αραιωμένο με ελάχιστο ζεστό νεράκι, λίγη κανέλα και ελάχιστο τριμμένο γαρίφαλο :)
Το μέγεθός τους είναι πολύ μικρό σαν μπουκίτσες κ αυτό γιατί "τραβάω" λιγότερη ζύμη απο ενα κουταλάκι του γλυκού για κάθε λουκουμαδάκι. :)

9 σχόλια:

  1. πες πως το έκανα κιόλας!!καιρό τώρα θέλω μια συνταγή για εύκολους αλλά κλασσικούς λουκουμάδες!!
    σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έρη μου,περιμένω να φουσκώσουν να τους τηγανίσω!
    Ενώ μπήκα να δω την καινούργια σου ανάρτηση έκανα μια βόλτα στις υπόλοιπες συνταγές σου..μου λέει ο Λευτέρης τι κάνεις στο netbook;
    Koιτάζω του λέω μια συνταγή για λουκουμάδες της φίλης μου της Έρης!
    Ε τι περιμένεις μου λέει;Σήκω να την κάνεις να δούμε αν είναι πετυχημένη συνταγή!Μόλις τους τηγανίσω θα επανέλθω να σου πω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγω τους εκανα και μαλιστα δεν τους πολυπροσεξα κιολας γιατι ειχα μια περιεργη μερα...μια χαρα γινανε...σουπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική συνταγή Έρη μου. Οι λουκουμάδες ήταν πεντανόστιμοι με το αλεύρι ολικής. Οι οδηγίες ήταν σαφείς κ μπορώ να πω ότι ακόμα και οι πιο απαιτητικοί θα εντυπωσιαστούν. Πρέπει να τους δοκιμάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειοι !!!! Σε ευχαριστούμε πολύ για το όμορφο επιδόρπιο μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/3/15, 2:52 μ.μ.

    ..EPISIS ANTI GIA MAGIA KAI NERO..MPOREITE NA VALETE MPIRA..EPISIS TELOIOI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τουρέκα Καλυψω20/10/15, 7:33 μ.μ.

    Μόλις εφτιαξα τους λουκουμάδες σας!!!!!ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΟΙ!!!!οι καλύτεροι EVER.....ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ που μοιραστήκατε μαζί μας την συνταγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απιστευτοι λουκουμαδες τους εφτιαξα με την μαμα μου και ειναι πεντανοστιμοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...