Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και λαχανικά



Μια εναλλακτική πρόταση για γεμιστά κολοκυθάκια , όχι με  ρύζι και αυγολέμονο αλλά με κιμά και λαχανικά. Ευκολο και πολύ νόστιμο πιάτο.

Υλικά


10 - 12 μεγάλα κολοκυθάκια (προσπαθήστε να έχουν ολα περίπου το ίδιο μέγεθος)
1 μελιτζάνα
1 ντομάτα
1 πατάτα
1 κρεμμύδι
250 γρ μοσχαρίσιο κιμά
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κουταλιά της σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο ή 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
1 λεμόνι ( τον χυμό του )
Ελαιόλαδο

Αλάτι - Πιπέρι
Γιαούρτι για το σερβίρισμα


Διαδικασία.


Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια, κοβουμε τις άκρες τους (ωστε να μπορουν να στέκονται όρθια) και τα κόβουμε στην μέση. Αδειάζουμε την ψύχα τους "στρίβωντας" ενα κουταλάκι.Αδειάζουμε τα κολοκυθάκια αφηνωντας ενα λεπτό στρώμα σάρκας απο κάτω για να μην μας φύγει η γέμιση στο μαγείρεμα .   Κρατάμε την ψύχα και την ψιλοκόβουμε.
Πλένουμε, καθαρίζουμε την μελιτζάνα απο το φλούδι και την τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Την αλατίζουμε ελαφρώς και την αφηνουμε σε ενα τριπητό να στραγγίσει.
Περνάμε και την ντομάτα απο τον χοντρό τρίφτη.
Καθαρίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε κυβάκια.
Σοτάρουμε (σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία) σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με τον κιμά.

Οταν σωθούν εντελώς τα υγρά του κιμά, προσθέτουμε την μελιτζάνα αφού την έχουμε στίψει, την ντομάτα, την πατάτα, την ψιλοκομμένη ψίχα του κολοκυθιού, αλατοπιπερώνουμε, ριχνουμε το κύμινο ή το κόλιανδρο, ανακατευουμε και χαμηλώνουμε την φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 20 λεπτά ανακατεύοντας που και που. Αποσύρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε τον βασιλικό και τον μαιντανό. Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά.
Τακτοποιούμε τα κολοκυθάκια όρθια σε μια κατσαρόλα και αρχίζουμε να τα γεμίζουμε.
Αφού τα γεμίσουμε προσθέτουμε στην κατσαρόλα 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και συμπληρώνουμε με λίγο βραστό νερό. Τα υγρά πρέπει να φτάνουν περίπου στο 1/3 του ύψους των κολοκυθιών. Σιγοβράζουμε το φαγητό με κλειστό καπάκι σε χαμηλή φωτιά για 30 - 40 λεπτά.
Σερβίρουμε με γιαούρτι.

Καλή όρεξη!

Λογάκια

Νομίζω ότι το έχω αναφέρει και στο παρελθόν, καλό ειναι να έχετε μια κατσαρόλα στην κουζίνα σας η οποία να μπάινει στον φούρνο (να μ ην έχει πλαστικά μέρη δηλαδή). Αυτη ειναι και μια απο τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ σπιτικού φαγητού και φαγητού καλού εστιατορίου. Τα περισσότερα φαγητά στα καλά εστιατόρια ξεκινούν την παρασκευή τους στην κουζίνα και τελειώνουν στον φούρνο. Στην συγκεκριμένη συνταγή οταν τελειώσει το μαγείρεμα στο μάτι, βαλτε την κατσαρόλα χωρίς καπάκι στο γκριλ για λίγα λεπτά αφου πασπαλίσετε τα κολοκυθάκια με λίγη τριμμένη παρμεζάνα.