Ντολμαδάκια γιαλαντζί γεμιστά με ρύζι ή κινόα!


Πριν ξεκινήσετε τον λιθοβολισμό, να σας πω οτι εκτός απο την συνταγή με το κινόα, σας έχω και την παραδοσιακή Πολίτικη για ντολμαδάκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια! Εγώ έφτιαξα τα μισά με κινόα και τα μισά με ρύζι.. Προσωπικά μου άρεσαν το ίδιο και αυτά με το κινόα!

Υλικά

 
1 βάζο των 500 γραμμαρίων αμπελόφυλλα σε άλμη (αν ειστε απο τους τυχερούς και έχετε φρέσκα τοτε ακομη καλύτερα) 
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (αφαιρούμε το εσωτερικό φύτρο)
2 κουταλιές της σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 κούπα πλυμμένο ρύζι Καρολίνα ή (και) 1/2 κούπα κινόα
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρια
1/2 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο1 λεμόνι (Χυμός και ξύσμα) Αλάτι - Πιπέρι
2 κούπες βραστό νερό


Διαδικασία

Ξεπλένουμε πολύ καλά τα αμπελόφυλλα ένα ένα και τα ζεματάμε σε βραστό νερό όλα μαζί για 2-3 λεπτά, να ξαλμυρίσουν εντελώς. Τα αφηνουμε να στραγγίσουν. Στρώνουμε τα τρύπια χαλασμένα φύλλα και τα κοτσάνια στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας.

Ξεκινάμε τις γεμίσεις, σοτάρωντας (φωτιά μέτρια προς δυνατή) σε κατσαρολάκι με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι με τα μυρωδικά και το σκόρδο.


Γέμιση με ρύζι
Αλατοπιπερώνουμε και μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε τις σταφίδες με τα κουκουνάρια, το ξύσμα απο το λεμόνι και βγάζουμε 6 κουταλιές της σούπας απο το μείγμα μας και το κρατάμε σε ενα μπολάκι στην άκρη για το κινόα. 
 Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα μας και προσθέτουμε το ρύζι φέρνοντας μερικές βόλτες να γυαλίσει το ρύζι. Αποσύρουμε απο την φωτιά. 
Γέμιση με κινόα
Στο μπολάκι με το μείγμα που κρατήσαμε, προσθέτουμε το κινόα αφου το έχουμε μουλιάσει για 5 λεπτά σε νερό και ανακατεύουμε.
Ετοιμαζόμαστε για το τύλιγμα, διαλέγουμε να κάτσουμε σε βολική καρέκλα :) και ξεκινάμε.
Παίρνουμε  ενα αμπελόφυλλο και το στρώνουμε σε επιφάνεια με την γυαλιστερή τους πλευρά απο κάτω και τα "νεύρα" του φύλλου προς το μέρος μας. Παίρνουμε ενα κουταλάκι του γλυκού απο την γέμιση και την βάζουμε στην βάση του φύλλου. Τυλίγουμε μια φορά, διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες και "ρολάρουμε" το ντολμαδάκι.. 



Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με τα "σκάρτα" αμπελόφυλλα τοποθετώντας τα το ενα δίπλα στο άλλο, σφιχτά και κυκλικά. 

Οταν καλύψουμε όλο τον πάτο της κατσαρόλας, τοποθετουμε απο πάνω ένα πιάτο ωστε το βάρος του να κρατήσει σφιχτά τα ντολμαδάκια. Προσθέτουμε το βραστό νερό, τον χυμό απο το λεμόνι, το υπόλοιπο λάδι και σιγοβράζουμε 25 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

Λογάκια

Η γιαγιά μου η Μαριγούλα :) οπου εξαιτίας της ασχολούμαι με την μαγειρική, λέει ότι το μυστικό στα νόστιμα φαγητά ειναι πάντα το μπόλικο κρεμμύδι και τα μυρωδικά. Εγώ δεν θα το πω για όλες τις συνταγές αλλά συγκεκριμένα για τα ντολμαδάκια είμαι σίγουρη οτι ισχύει. Το κρεμμύδι πρεπει να ειναι σε ιση αναλογία περίπου με το ρύζι και τα μυρωδικά ειναι οπωσδήποτε απαραίτητα..!

Διατροφικές πληροφορίες για το Κινόα

Το κινόα θεωρείται μια "υπερτροφή" της σύγχρονης διατροφής. Είναι σπόρος φρούτου κανονικά και όχι δημητριακό, είναι υψηλά πρωτεινούχο ( 1 κούπα = 2 μέτριες φέτες ψητό κοτόπουλο), έχει φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.