Καιρος να δροσιστουμε με ένα σπιτικό αναψυκτικό απο βερίκοκα και με τα περισσέυματα φτιάχνουμε μια μαρμελάδα για τον χειμώνα !
Στην ουσία φτιάχνουμε ενα σιρόπι απο βερίκοκα και το χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε. Μπορουμε επίσης να φτιάξουμε με αυτό κοκτέιλ με ρούμι ή βότκα.
Υλικά
1 1/2 κιλό βερίκοκα
2-3 νεκταρίνια
Ζάχαρη
Την φλούδα απο ενα ακέρωτο πορτοκάλι
2 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
1/2 κουταλάκι κανέλα ή μοσχοκάρυδο ή κακουλέ (κάρδαμο) τριμμένο
Διαδικασία
Πλένουμε τα φρούτα και κόβουμε τα βερίκοκα στα δυο και τα νεκταρίνια στα τεσσερα.
Αν δεν μπορειτε να την κρεμάσετε, βάλετε την μαξιλαροθήκη σε τριπητό το οποίο θα προσέξετε να μην ακουμπάει στο υγρό που μαζέυεται απο κάτω. Αφηνουμε μονο του το υγρό να πέφτει στο μπολ και δεν σφίγγουμε την θήκη για να το πιέσουμε να βγει πιο γρήγορα.
Αφού έχει μαζευτεί το υγρό στο μπολ, κρατάμε τον πολτό απο την μαξιλαροθήκη σε ενα μπολ και μετράμε τον χυμό που μαζέψαμε με ενα ποτήρι και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την μισή ποσότητα του υγρού σε ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίσει να δενει. Απο εδώ και πέρα έχουμε δυο επιλογές. Μπορουμε να αφησουμε το σιρόπι μας να βράσει να συρρικνωθεί και να δέσει καλά ωστε να το χρησιμοποιήσουμε σαν αναψυκτικό διαλυμένο με ανθρακούχο νερό, ή διαφορετικά να μην το αφήσουμε να δέσει πολύ και να το πιούμε έτσι αδυάλυτο σε ποτήρι με παγάκια.
Για την μαρμελάδα
Βάζουμε τον πολτό σε κατσαρολάκι με την ίδια ή λιγο λιγότερη ποσότητα ζάχαρης και το μπαχαρικό που θα επιλέξουμε,
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!