20/7/11

Ενθύμιον γεύσεων απο την Μικρά Ασία - Τσιμένι - Σουτζουκάκια Σμυρναίικα -






Λίγα βιβλία... πολυ λίγα βιβλία πήρα μαζι μου τον Μάρτιο που έφυγα απο την Ελλάδα.  
Μεταξυ άυτών, έφερα το "Ενθύμιον γεύσεων απο την Μικρά Ασία",   μια σχολική έκδοση του 3ου Λυκείου Νίκαιας της χρονιάς του 2003. 
Τα παιδιά μάζεψαν συνταγές απο τις γιαγιάδες τους και τις τύπωσαν σε αυτό το ενθύμιο. Ακριβώς αυτο ειναι το γεγονός που κάνει το βιβλίο ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Το γεγονός οτι οι συνταγές έρχονται γνήσιες μέσα απο πολλά "Μικρασιατικά" σπίτια. 
Η  Νίκαια έχει μεγάλο ποσοστό πληθυσμού με ρίζες Μικρασιατικές, μάλιστα στο κέντρο της συνοικίας επεκτείνονται ολόκληρα τετράγωνα απο σπίτια που κατασκευάστηκαν μετά την καταστροφή,  προσφυγικά διώροφα, με στέγες απο κεραμίδια και πλαϊνές εξωτερικές σκάλες, τα οποία δυστηχώς είναι πια ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα.
Στο "Ενθύμιον" που κατάφεραν να φτιάξουν τα παιδιά, υπάρχουν πολλές παραλλαγές ανα πιάτο, αναλόγως τον τόπο καταγωγής της κάθε οικογένειας. Υπάρχουν παραλλαγές για τα πιο διάσημα πιάτα της Μικρασιατικής κουζίνας, Ατζεμ πιλάφια, Κατιμέρια, Μαντί, Παστουρμαδόπιτες, Τζιεροσαρμάδες, Σουτζουκάκια Σμυρνέικα, και φυσικά δεν λείπουν τα γλυκά,  Αϊτάκια, Φοινίκια, Γιαουρτόπιτες, Ισλί, Κανταίφια, Σαραγλί, Χανουμ μπουρέκ, Κουλουράκια και τσουρέκια Σμυρνέικα.
 

Σκεφτόμουν λοιπόν απο καιρό να φτιάξω σουτζουκάκια Σμυρνέικα και σκέφτηκα να διαβάσω και να συγκρίνω όλες τις συνταγές απο αυτο το βιβλίο.




Tο κοινό σημείο όλων των συνταγών για σουτζουκάκια είναι οτι χρησιμοποιούν τσιμένι. Οταν λέω τσιμένι, δεν εννοώ το βότανο τριγωνέλλα αλλά μία πάστα, μια κρέμα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας χρησιμοποιώντας την τριγωνέλλα και διάφορα άλλα μπαχαρικά μαζί με λάδι. Την τριγωνέλλα (τήλι, μοσχοσίταρο, Fenugreek)  μπορείτε να την βρείτε στα μπαχαράδικα σε σπόρους και σκόνη.  Έχει και αυτή ευεργετικές ιδιότητες όπως τα περισσότερα μπαχαρικά.  

Τριγωνέλλα σε συμπυκνωμένη μορφή, την αλέθουμε

Τσιμένι

Ανακατεύουμε σε ενα μπολ, 3 φλιτζανάκια του Ελληνικού καφέ τριγωνέλλα τριμμένη με 1 φλιτζανάκι καυτερό κόκκινο πιπέρι σε σκόνη, 1 φλιτζάνι κύμινο τριμμένο, 1 κεφάλι σκόρδο λιωμένο και 1-2 κουταλιές της σούπας εξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Δουλεύουμε καλά τα υλικά ωστε να φτιάξουμε μια σχετικά σφιχτή κρέμα. Την κρατάμε στο ψυγείο υποθέτω και χρησιμοποιούμε κάθε φορά που είναι να μαγειρέψουμε κρέας.

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα

Καταρχήν να σας πώ οτι αυτη ειναι μια ελαφριά παραλλαγή του κλασσικού πιάτου, αφου επέλεξα να κρατήσω "ζωντανή" την σάλτσα μη λιώνοντας τις ντομάτες, να μην αλευρώσω και να μην τηγανίσω τα σουτζουκάκια..

Υλικά

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 - 2 κουταλιές της σούπας τσιμένι
4 φέτες ψωμί βουτηγμένο σε κόκκινο κρασί
1 αβγό
Αλάτι πιπέρι

Για την σάλτσα



3 ώριμες ντομάτες σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
πολύ λίγη κανέλα τριμμένη, μια τσιμπιά
Αλάτι - Πιπέρι



Διαδικασία
Στίβουμε το ψωμί απο το κρασί και ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά , πλάθουμε σουτζουκάκια και τα ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς 10 λεπτά απο την μια πλευρά και 10 απο την άλλη.
 

Για την σάλτσα
Σoτάρουμε το κρεμμύδι και όταν πάρει χρώμα ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, ριχνουμε την κανέλα και σιγοβράζουμε. Μετά απο 10 λεπτά μεταφέρουμε τα σουτζουκάκια μέσα στην σάλτσα και σιγοβράζουμε περίπου άλλα 10 λεπτά.

Σερβίρουμε με χιονάτο ρυζάκι.

Καλή Ορεξη!

11 σχόλια:

  1. ξερογλύφομαι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/1/12, 1:41 μ.μ.

    Μήπως θα μπορούσα να μάθω που μπορώ να βρω το βιβλίο Ενθύμιον γεύσεων απο την Μικρά Ασία?

    Η συνταγή μοιάζει υπέροχη!!

    Ευχαριστώ
    Αλεξάνδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Αλεξάνδρα, αυτη ειναι μια έκδοση που είχαν βγάλει τα παιδιά στο σχολείο το 2003, δεν εχω ιδέα αν μπορει να βρεθεί τώρα πιά..

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος20/1/12, 10:36 π.μ.

    PRAGMATI EINAI POLI KALES SINTAGES
    KAI TO BIBLIO NA BRISKAME AKOMA KALITERA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς το θεωρώ δύσκολο.. δεν ξέρω αν υπάρχει.. Ισως αν αναφερθείτε στο ίδιο το σχολείο...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος26/3/12, 11:03 μ.μ.

    Βρε παιδί μου, όταν σου λέω ότι είσαι άπαιχτη δεν με πιστεύεις ίσως. Δεν μου πέρναγε καθόλου απο το μυαλό ότι θα καταπαιστείς με συνταγές που έχουν τσιμένι, ή να γνωρίζεις έστω την ύπαρξή του.Είσαι σπουδαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το τσιμενι το θυμαμαι καλα. το εβαζε η γιαγια φιλης μου σε πιατακι με μπολικο λαδι επανω και βουτουσε ψωμι.
    παιρνει προταιρεοτητα στην λιστα. μπραβο σου και μπραβο που αγορασες το βιβλιο που σου ζηλευω!

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος6/11/12, 4:08 μ.μ.

    Από τη στιγμή που δεν ακολουθείς τη συνταγή πιστά πέστο κάπως αλλιώς. Οχι πάντως Σουτζουκάκια Σμυρνέικα, κυρίως από τη στιγμή που δεν τα τηγανίζεις και τα πλάθεις σαν κεφτέδες από ότι βλέπω στη φωτό. Αν θέλεις μη το δημοσιεύσεις το σχόλιο. Επίσης να σε προλάβω ... δεν κρίνω, δεν κατακρίνω, δεν έχω διάθεση να σε προσβάλω, δεν θέλω να σε πικράνω (ξέρω ότι το κάνω)απλά η καταγωγή μου είναι από τη Σμύρνη και δεν θα μπορούσε η γιαγιά μου και η κάθε άλλη Σμυρνιά γιαγιά να τα βάλει στο φούρνο. Αλλοιώνεται η γεύση, είναι κάτι άλλο .... Το έχω ξαναδεί αυτό το "κόλπο" με το φούρνο και ξέρω ότι πολλοί αποφεύγουν το τηγάνισμα...
    Φιλικά Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/11/12, 4:22 μ.μ.

      Απαντώ στον εαυτό μου χαχα.... Ξέχασα δυστυχώς να ξεκινήσω με το ότι θεωρώ υπέροχη τη δουλειά σου εδώ, τα χρώματα, τον τρόπο που γράφεις, τη δυνατότητα που μας προσφέρεις να συμμετέχουμε και ένα σωρό άλλα και να σε ευχαριστήσω για όλη αυτή την ομορφιά, τον κόπο, τον μόχθο, τις ατελείωτες ώρες που χαλάς, τις γνώσεις την ΧΑΡΑ που μας προσφέρεις, την αγάπη με την οποία μας περιτριγυρίζεις, γκμτη ξεχνιέμαι και πολυλογώ...
      ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!

      Διαγραφή
    2. Κυριε Βασίλη δεν με πικραίνετε, καταλαβαίνω τις αντιρρήσεις σας και η δική μου η γιαγιά Σμυρνιά είναι. Οπως το λέτε είναι απλά όλες οι συνταγές αλλάζουν καθώς περνάν τα χρόνια και προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια πιο υγιεινή εκτέλεση στην συνταγή. Παρολαυτά όμως η συνταγή είναι αυθεντική και αν θέλει κάποιος απλώς τα τηγανίζει και δεν τα ψήνει στον φούρνο. Λυπάμαι που σας στεναχώρησα.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος1/10/13, 11:52 π.μ.

    Πολυ καλη η συνταγη με το τσιμενι,εχω ομως μια απορια που ισως δεν καταλαβα καλα!Σε ολα τα υλικα χρησιμοποιητε φλιτζανακι για δοσομετρητη εκτος απο το κιμινο που χρησιμοποιητε φλιτζανι προφανως τσαγιου ειναι οντως ετσι η και δω θελει το κιμινο σε φλιτζανακι του καφε!!.Ευχαριστω εκ των προτερων Δημητρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...