3/8/11

Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια (Χωρις κρέας και αυγολέμονο)



Το παραδοσιακό φαγητό Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και αυγολέμονο ειναι απο τα αγαπημένα μου και το θεωρώ αξεπέραστο πιάτο. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δεν το τρώνε ποτέ είτε επειδή ειναι χορτοφάγοι, είτε επειδή δεν τους αρέσει το αυγολέμονο.
Σε αυτούς 
λοιπόν προτείνω  αυτή την ελαφριά παραλλαγή του γνωστού πιάτου, Κολοκυθάκια γεμιστά με μυρωδικά, ρύζι και μανιτάρια, συνοδευμένο με άριστο Ελληνικό γιαουρτάκι!

Υλικά

8-10 φρέσκα κολοκυθάκια
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1 κούπα φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομματάκια
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μαιντανό ψιλοκομμένο
1 λεμόνι (το ξύσμα και τον χυμό του)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Ζεστό νερό
Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Κόβουμε τις άκρες απο τα κολοκυθάκια και τα αδειάζουμε προσεκτικά κρατώντας την ψύχα τους. Διαλέγουμε και ψιλοκόβουμε την ψύχα (πετάμε αυτη που έχει τα πολλά σπόρια).
Σοτάρουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια με τα μανιτάρια, το καρότο, την ψύχα, τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο και το ξύσμα. Προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε απο την φωτιά και αφηνουμε την γέμιση να κρυώσει.



Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με ενα κουταλάκι του γλυκού και τα στρώνουμε όσο μπορουμε πιο κολλητά το ένα με το άλλο σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο που έμεινε και συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι λίγο πιο πάνω απο την μέση των κολοκυθιών. Αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε για βάρος ένα πιάτο πάνω απο τα κολοκυθάκια και σιγοβράζουμε το φαγητό για μία ώρα με κλειστό καπάκι.
Σερβίρουμε με γιαουρτάκι.

Καλή Όρεξη!

7 σχόλια:

  1. Έχω κάνει ντομάτες γεμιστές με μανιτάρια σαν μια άλλη επιλογή θα δοκιμάσω και τα κολοκυθάκια.
    Να σου πω πως κόλλησα στο εξωτερικό από τα κολοκυθάκια σου καμμιά φορά κάτι απλό δίνει άλλη αίσθηση στο φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νόστιμη και αρωματική η γέμιση! Δεν έχω δοκιμάσει να βάλω μανιτάρια ποτέ, ωραία ιδέα όμως, όσα πιο πολλά λαχανικά χρησιμοποιήσουμε τόσο το καλύτερο!
    Επίσης, το γιαουρτάκι αντικαθιστά επάξια το αβγολέμονο, το οποίο πολλοί λατρεύουν αλλά εμένα δεν μου αρέσει καθόλου!

    Υ.Γ. Έριξα μια ματιά και στις άλλες συνταγές σου. Αυτό το εύκολο μπανανο-παγωτό μου έκανε κλικ, θα το φτιάξω οπωσδήποτε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίος συνδυασμός! Yummy!!!=P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ παιδιά! Η συνταγη ειναι παραγγελία για τον φίλο μου τον "κοπρόσκυλο" ο οποίος δεν τρώει κρέας και μου ζητησε να κάνω κάτι γι αυτον! Βγηκε πολύ καλή και γιατι όχι άλλωστε, τα σκέτα "γεμιστά" τα κάνουμε χρόνια τωρα!.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΡΙ , ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΣΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΑ , ΕΛΠΙΖΩ Ο ΚΟΠΡΟDOG NA ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!!!! ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίος αυτός ο συνδυασμός, ειδικά για χορτοφάγους όπως λες. Και η ιδέα με το γιαούρτι αντί για το αβγολέμονο επίσης φοβερή και... καλοκαιρινή!
    Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχος συνδυασμός κι όχι μόνον για χορτοφάγους... άσε που ταιριάζει τέλεια με το γιαούρτι! Έρη μου, γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...