Το δικό μου αγαπημένο!
Ναι ναι ναι, μην το κοιτάτε με απορία..! Το αγαπημένο μου ever φαγητό είναι το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια της γιαγιάς μου!
Οταν έφυγα απο το σπίτι μου για να σπουδάσω, κάθε φορά που ερχόταν ο καιρός να επισκεφθώ τους δικούς μου κατα την διάρκεια των φοιτητικών διακοπών, η γιαγιά μου είχε πάντα έτοιμο την πρώτη μέρα το φαγητό μου.. Το πιο απλό και νόστιμο του κόσμου..
Υλικά
10 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
8 κοπανάκια κοτόπουλο
8-10 μανιτάρια ολόκληρα καθαρισμένα
2 δαφνόφυλλα
5 κοκκοι μπαχάρι
1 γαρυφαλλάκι
5 κόκκοι πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Διαδικασία
Ροδοκοκκινίζουμε καλά στο λάδι σε μέτρια φωτιά τα μπουτάκια τα οποία έχουμε αλατίσει και τα βγάζουμε στην άκρη. Προσθέτουμε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και φέρνουμε λίγες βόλτες για 5 λεπτά να καραμελώσουν. Τα μεταφέρουμε και αυτά μαζί με το κοτόπουλο.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια χαμηλώνουμε την φωτιά και τα φέρνουμε μερικές βόλτες να γυαλίσουν και να γλυκάνουν. Θέλουν 15 με 20 λεπτά.
Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια και τα πιπέρια,το ξύδι, κάνουμε στην άκρη τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον πελτέ στον πάτο και τον τσιγαρίζουμε. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε το φαγητό για ένα τέταρτο. (Δεν βάζουμε καθόλου νερό ή το πολύ ένα φλιτζανάκι μικρό του Ελληνικού).
Μετά το τέταρτο προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και συνεχίσουμε το σιγοβράσιμο για μισή ώρα.
Σερβίρουμε το φαγητό με μπόλικο πιπέρι συνοδεία φρέσκιου ψωμιού και χωριάτικης σαλάτας!
2 δαφνόφυλλα
5 κοκκοι μπαχάρι
1 γαρυφαλλάκι
5 κόκκοι πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Διαδικασία
Ροδοκοκκινίζουμε καλά στο λάδι σε μέτρια φωτιά τα μπουτάκια τα οποία έχουμε αλατίσει και τα βγάζουμε στην άκρη. Προσθέτουμε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και φέρνουμε λίγες βόλτες για 5 λεπτά να καραμελώσουν. Τα μεταφέρουμε και αυτά μαζί με το κοτόπουλο.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια χαμηλώνουμε την φωτιά και τα φέρνουμε μερικές βόλτες να γυαλίσουν και να γλυκάνουν. Θέλουν 15 με 20 λεπτά.
Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια και τα πιπέρια,το ξύδι, κάνουμε στην άκρη τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον πελτέ στον πάτο και τον τσιγαρίζουμε. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε το φαγητό για ένα τέταρτο. (Δεν βάζουμε καθόλου νερό ή το πολύ ένα φλιτζανάκι μικρό του Ελληνικού).
Μετά το τέταρτο προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και συνεχίσουμε το σιγοβράσιμο για μισή ώρα.
Σερβίρουμε το φαγητό με μπόλικο πιπέρι συνοδεία φρέσκιου ψωμιού και χωριάτικης σαλάτας!
Λίγα λόγια για τα μαγειρεμένα κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια είναι από τα λίγα λαχανικά που δεν χάνουν την διατροφική τους αξία όταν μαγειρεύονται. Διατροφικά είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C (οι βιταμίνες B και C επηρεάζονται από το μαγείρεμα) , έχουν φολικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και φυσικά φυτικές ίνες. Έχουν ισχυρή αντισηπτική δράση ενώ ο συνδυασμός με το ξύδι θεωρείται ότι βελτιώνει δερματολογικά προβλήματα.