Ossobuco με Gremolata






Come again? :)) Το Ιταλικό ossobuco δεν ειναι τίποτε άλλο απο μοσχαρίσιο κότσι  κομμένο σε φέτες-μερίδες με το κόκκαλο. Η κλασσική συνταγή γίνεται με λευκό κρασί και χωρίς ντομάτα αλλά εγώ σήμερα σας δίνω την πιο σύγχρονη και ίσως περισσότερο δημοφιλή συνταγή με ντομάτα και λαχανικά. Έκανα αυτο το πιάτο για δυο σημαντικούς  καλεσμένους μας και νομίζω οτι με έβγαλε ασπροπρόσωπη..


Υλικά (4 άτομα)

4 κομμάτια Οσομπούκο με το κόκκαλο(ο καλός χασάπης το ξέρει)
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα σε κύβους
2 κλωνάρια σέλερι σε φέτες
700 γρ ντοματάκι κονκασέ
2 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας
1 φλιτζάνι κόκκινο καλό κρασί
2 δαφνόφυλλα
2 κλωναράκια θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βασιλικό
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλέυρι
Αλάτι - Πιπέρι

Για την γκρεμολάτα

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαιντανός
Ξύσμα απο ένα λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ενα μπολ.

Διαδικασία

Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κρέας. Το αλατοπιπερώνουμε, αλευρώνουμε και τις δυο πλευρές του και το ροδοκοκκινίζουμε για 4 - 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Αφαιρούμε το κρέας και το αφηνουμε στην άκρη.
Ριχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο ακόμη στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια με τα σκόρδα. Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε τα καρότα, το σέλερι και ανακατεύουμε όλα μαζι τα λαχανικά μαζί, προσέχωντας να ξύσουμε και τις νοστιμιές στον πάτο της κατσαρόλας, να αναμειχθούν με τα λαχανικά (deglaze).
Μετά απο 7-8 λεπτά σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοολ χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ,  τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, τον βασιλικό και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε το φαγητό για 2 ώρες με κλειστό καπάκι ανακατεύοντας που και που και ξύνωντας τον πάτο (να μην κολήσει το αλεύρι). Εαν σωθούν τα υγρά του κατα την διάρκεια μπορείτε να προσθέσετε ζεστό νερό ή ζωμό βοδινού. Προσωπικά δεν έβαλα καθόλου επιπλέον γιατι βγάζουν πολλά νερά τα λαχανικά αλλά και το κρέας.
Σερβίρουμε το κρέας πασπαλίζοντας το με την γκρεμολάτα. Συνοδεύεται άριστα με Ελληνικότατο πιλάφι.

Λογάκια

Για να μην σας διαλυθεί το οσομπούκο, πείτε στον χασάπη να το δέσει απλά με σπάγγο ή κάντε το εσείς. Δείτε εδώ τον τρόπο.


Καλή σας Όρεξη!





Η Μαρία και η Χαρά απο το blog CookandFeed μου χάρησαν χθες το πρώτο βραβείο του Captain Cook και τις ευχαριστώ ειλικρινά γι αυτό! Χάρηκα ιδιαίτερα!



Δεν ξέρω ακριβώς πως λειτουργούν αυτά τα βραβεία αλλά θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να το χαρίσω σε όλους τους bloggers που μοιράζονται τα πράγματα που αγαπούν!