Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άπαχα Μπισκοτένια Ψωμάκια με Cranberries




Aυτή η συνταγή ξεκίνησε για Σκοτσέζικα Scones αλλά στη πορεία μεταμορφώθηκε σε μια συνταγή για άπαχα μπισκοτένια ψωμάκια με αποξηραμένα cranberries. Στην εμφάνιση μοιάζουν πολύ με τα scones αλλά δεν έχουν αβγό ούτε βούτυρο. Γίνονται εύκολα, ειναι ελαφριά και τρώγονται σκέτα ή με φρέσκο τυρί και μαρμελάδα. Φτιάξτε τα για πρωινό γιατι η καλή μέρα απο το πρωί φαίνεται!

Υλικά ( για 10-12 ψωμάκια) 


2 φλιτζάνια αλέυρι για όλες τις χρήσεις (εγώ χρησιμοποίησα μέσα στο σύνολο και μισό φλιτζάνι ολικής)
1 κουταλιά της σούπας baking powder
3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κούπα αποξηραμένα cranberries ( μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αποξηραμένο φρούτο σας αρέσει, απλά αν ειναι μεγάλο κόψτε το σε κομματάκια)
40 γρ ανθότυρο διαλυμένο σε 3/4 κούπας άπαχο γάλα.
Για την επικάλυψη
1 κουταλιά της σούπας γάλα με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καλά ανακατεμένα


Διαδικασία


Σε ενα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλέυρι και ανακατεύουμε το μπέικιν, την ζάχαρη και το αλάτι.
Λιώνουμε με πιρούνι το ανθότυρο, προσθέτουμε το γάλα και ανακατέυουμε μέχρι να έχουμε ενα λείο μείγμα.
Προσθέστε τα κράνα και σιγά σιγά το μείγμα του ανθότυρου. Ανακατεύουμε απο κάτω προς τα πάνω με ενα κουτάλι. Μολις το μείγμα γίνει μάζα, αλευρώνουμε τα χερια μας και σχηματίσουμε μια μπάλα με την ζύμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και αναποδογυρίζουμε την ζύμη. Την πασπαλίζουμε με αλέυρι απο πάνω και αλευρώνουμε και τον πλάστη μας.
Ρολάρουμε τον πλάστη μια δυο φορές να πλατύνει η ζύμη, την γυρνάμε απο την άλλη πλευρά, την ανοίγουμε και πάλι και ουτω καθεξής. Θέλουμε ενα "φύλλο" με πάχος 2 εκατοστά.
Παίρνουμε κουπατ ή ενα ποτήρι και κοβουμε τα ψωμάκια μας. Τα τοποθετουμε σε ταψί στρωμένο και αντικολλητικό χαρτί, αφηνωντας κάποια απόσταση μεταξύ τους επειδή θα φουσκώσουν.




 Μόλις τελειώσουμε με τα ψωμάκια ξανακάνουμε μπάλα την ζύμη και την ξανανοίγουμε με τον πλάστη για τα υπόλοιπα.
Χρησιμοποιώντας ενα πινέλο πασαλείβουμε τα ψωμάκια με το μείγμα γάλα ζάχαρη και ψηνουμε για 10-12 λεπτά.
Τα βγάζουμε και τα αφηνουμε να κρυώσουν.



Καλή Επιτυχία!


Λογάκια


Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μείγμα του ανθότυρου με μια κούπα κρέμα γάλακτος.. φυσικά δεν θα είναι άπαχα...