28/9/11

Άπαχα Μπισκοτένια Ψωμάκια με Cranberries




Aυτή η συνταγή ξεκίνησε για Σκοτσέζικα Scones αλλά στη πορεία μεταμορφώθηκε σε μια συνταγή για άπαχα μπισκοτένια ψωμάκια με αποξηραμένα cranberries. Στην εμφάνιση μοιάζουν πολύ με τα scones αλλά δεν έχουν αβγό ούτε βούτυρο. Γίνονται εύκολα, ειναι ελαφριά και τρώγονται σκέτα ή με φρέσκο τυρί και μαρμελάδα. Φτιάξτε τα για πρωινό γιατι η καλή μέρα απο το πρωί φαίνεται!

Υλικά ( για 10-12 ψωμάκια) 


2 φλιτζάνια αλέυρι για όλες τις χρήσεις (εγώ χρησιμοποίησα μέσα στο σύνολο και μισό φλιτζάνι ολικής)
1 κουταλιά της σούπας baking powder
3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κούπα αποξηραμένα cranberries ( μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αποξηραμένο φρούτο σας αρέσει, απλά αν ειναι μεγάλο κόψτε το σε κομματάκια)
40 γρ ανθότυρο διαλυμένο σε 3/4 κούπας άπαχο γάλα.
Για την επικάλυψη
1 κουταλιά της σούπας γάλα με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καλά ανακατεμένα


Διαδικασία


Σε ενα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλέυρι και ανακατεύουμε το μπέικιν, την ζάχαρη και το αλάτι.
Λιώνουμε με πιρούνι το ανθότυρο, προσθέτουμε το γάλα και ανακατέυουμε μέχρι να έχουμε ενα λείο μείγμα.
Προσθέστε τα κράνα και σιγά σιγά το μείγμα του ανθότυρου. Ανακατεύουμε απο κάτω προς τα πάνω με ενα κουτάλι. Μολις το μείγμα γίνει μάζα, αλευρώνουμε τα χερια μας και σχηματίσουμε μια μπάλα με την ζύμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και αναποδογυρίζουμε την ζύμη. Την πασπαλίζουμε με αλέυρι απο πάνω και αλευρώνουμε και τον πλάστη μας.
Ρολάρουμε τον πλάστη μια δυο φορές να πλατύνει η ζύμη, την γυρνάμε απο την άλλη πλευρά, την ανοίγουμε και πάλι και ουτω καθεξής. Θέλουμε ενα "φύλλο" με πάχος 2 εκατοστά.
Παίρνουμε κουπατ ή ενα ποτήρι και κοβουμε τα ψωμάκια μας. Τα τοποθετουμε σε ταψί στρωμένο και αντικολλητικό χαρτί, αφηνωντας κάποια απόσταση μεταξύ τους επειδή θα φουσκώσουν.




 Μόλις τελειώσουμε με τα ψωμάκια ξανακάνουμε μπάλα την ζύμη και την ξανανοίγουμε με τον πλάστη για τα υπόλοιπα.
Χρησιμοποιώντας ενα πινέλο πασαλείβουμε τα ψωμάκια με το μείγμα γάλα ζάχαρη και ψηνουμε για 10-12 λεπτά.
Τα βγάζουμε και τα αφηνουμε να κρυώσουν.



Καλή Επιτυχία!


Λογάκια


Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μείγμα του ανθότυρου με μια κούπα κρέμα γάλακτος.. φυσικά δεν θα είναι άπαχα...




9 σχόλια:

  1. Και ψωμάκια και καρδούλες!!Μ΄αρέσουν που έχει ανθότυρο. Πόσα βγαίνουν με αυτή τη δόση;;
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Εριάκι μου:-) Λοιπόν και εμένα μου αρέσουν κυρίως λόγω του ανθότυρου! Εντωμεταξύ, μου λύνεις και μια απορία που είχα από καιρό. Είχα διαβάσει σε διάφορα έντυπα μαγειρικής αλλά και sites ότι τα cranberries δεν είναι τελικά η κράνα όπως νομίζουμε... όμως βλέπω πως εσύ το μεταφράζεις έτσι και αποφασίζω πως θα συμφωνήσω μαζί σου διότι έχω κουρασθεί να ακούω χίλιες δυο διαφορετικές εκδοχές!:-) Αν όμως υπάρχει κάποιος με διαφορετική άποψη να μας τη μεταφέρει αλλά παρακαλώ τεκμηριωμένη ώστε να μη μπερδευόμαστε. Αυτά... Φιλιά πολλά:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω εφοδιαστεί από την τελευταία μου επίσκεψη στο Μπαχάρ με αποξηραμένα cranberries και ψάχνω νόστιμες συνταγές να τα αξιοποιήσω!
    Να λοιπόν μία!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία, εύκολα και light τα ψωμάκια αυτά!
    Τα φρουτάκια cranberries τα λέμε στο χωριό μου πάντως! (ΟΚ, σκοτεινό χαζο-χιουμοράκι :-Ρ)
    Τα έχω δοκιμάσει αποξηραμένα και μπορώ να πω ότι μου άρεσαν αρκετά! Σε κάποια συνταγή ακόμα δεν τα έχω βάλει, μήπως ήρθε η ώρα? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξανθή μου αν τα κουπατ ειναι μεγάλα ή χρησιμοποιήσεις ποτήρι τότε θα βγουν 10. Αν τα κουπατ ειναι μικρά τότε βγαινουν 20.

    Αννάκι εγώ ειμαι απο την Ξάνθη και εκει έχουμε γενικά πολλά κράνα. Τα κανουμε λικερ, μαρμελάδα και τα αποξηραίνουμε. Τα αποξηραμένα μου φαινονται ολόιδια με τα cranberries.. Δεν ξέρω αν τελικά δεν έχουν καμία σχέση, το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα θα ειναι το ίδιο.. Το άλλαξα πάντως και στον τίτλο.. Φιλάκια!

    Darkie, είδες χρησιμοποίησα ήδη παραλλαγή της συμβουλής σου για το ανθότυρο με γάλα! Φιλάκια πολλά!

    Σας ευχαριστώ όλες για την επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλενα μου ειναι ιδανικά για πρωινό! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εριάκι μου, ελπίζω να έγινε αντιληπτό ότι αστειευόμουν σήμερα το πρωί... Δεν υπήρχε λόγος να αλλάξεις τον τίτλο. Κι εγώ ως κράνα τα γνώριζα και το είχα υπόψη μου ότι έχετε πολλά στην Ξάνθη. Σκέφτομαι.... Μήπως να έστελνα ένα mail στον Παρλιάρο να ρωτήσω??:-)) Φιλιά πολλά και καλό βράδυ Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπισκοτένια; Ψωμάκια; Άπαχα; Δε το πιστεύω! Άντε, τα σώζει το φρουτάκι...
    Αν θες και έχεις όρεξη, έχεις πρόσκληση για παιχνίδι-αναδρομή...
    http://wonderfoodland.wordpress.com/2011/09/29/7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-7-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%82-7-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απαπαπαπαπααπ..υπέροχα είναι !Φιλιάαααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...