11/10/11

Η τυροκαυτερή της Σμαρώς





Η μαμά μου κάνει την πιο νόστιμη τυροκαυτερή του κόσμου! Αλήθεια σας λέω!
Θυμάμαι πολύ έντονα πως οταν ήμουν μικρή σε όλα μας τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια ένα πιάτο ηταν αυτο που δεν είχες καμία απορία για το ποιος το έφτιαξε.. Ηταν η τυροκαυτερή της Σμαρώς.
Η τυροκαυτερή της μαμάς μου (στην Ξάνθη την λέμε απλά τυροσαλάτα) έχει 4 υλικά. Μα είναι τόσο νόστιμη!! Καλής ποιότητας μαλακή φέτα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καυτερή πράσινη πιπεριά και καλό ξύδι απο κοκκινο κρασί. Το 5ο υλικό είναι το αλάτι το οποίο ίσως και να μην χρειαστεί. Σας ενημερώνω ότι αυτο το πιάτο κατενθουσίασε τους  καλεσμένους μου!

Υλικά (450 γρ τυροκαυτερή)

1 καυτερή πράσινη πιπεριά
300 γρ μαλακή φέτα
1 -2 κουταλιές της σούπας ξύδι απο κοκκινο κρασί
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φουρνο στους 220βαθμούς και βάζουμε την πιπεριά σε ενα λαδωμένο σκέυος, ελαφρώς τρυπημένη σε διάφορα σημεία. Φουρνίζουμε εωσοτου μαυρίσει η επάνω της πλευρά και την γυρίζουμε. Περιμένουμε να μαυρίσει και η απο πάνω πλευρά. Μπορουμε επίσης να την βάλουμε στο γκριλ για να την μαυρισουμε, η να την τυλίξουμε στο αλουμινόχαρτο και να την κάψουμε καλά πάνω στο μάτι. Οταν μαυριζει την ξεφλουδίσουμε (αφαιρούμε την μαύρη φλούδα)  και την τοποθετούμε σε πιάτο μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Αφού αφαιρέσουμε τα σποράκια, την λιανίζουμε με πιρούνι όσο μπορουμε περισσότερο και συνεχίζουμε προσθέτωντας λίγο λίγο την φέτα θρυμματισμένη. δουλεύουμε όλο το μείγμα μαζί και προσθέτουμε το ξύδι. Προσθέτουμε και πάλι ελαιόλαδο, φέτα και δοκιμάζουμε να δουμε πως πάει η γεύση και έχουμε έτοιμη την τυροσαλάτα μας.
Εναλλακτικά μπορουμε να βάλουμε στο μούλτι τα υλικά με την σειρά που σας είπα, προσθέτωντας το λάδι λίγο λίγο και δοκιμάζοντας μέχρι να έχουμε το καλό αποτέλεσμα ( Εδώ να σας προειδοποιήσω ότι με το πηρούνι η τυροσαλάτα γίνεται πιο νόστιμη και όχι τόσο αλοιφή όσο θα γίνει στο μούλτι). Μπορουμε να βάλουμε και λίγο μαυρο πιπεράκι αν θέλουμε.
Εγώ έβαλα την τυροσαλάτα σε μια μεγάλη γλυκιά πιπεριά όπου έκοψα στα δυο, στολισα με λίγες φέτες ντομάτας και έψησα σε δυνατό φούρνο για 10 λεπτά. 


Καλή Όρεξη! 


14 σχόλια:

  1. μμμ όντως φαίνεται πολύ καλή..Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πιο καλή έτσι την φτιάχνω κι εγώ!!!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τους αγαπημένους μου μεζέδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ότι πρέπει για μεζεδάκι! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τυροκαυτερή, το τελειότερο συνοδευτικό για ψητά .. Υπέροχη η συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Π Α Ν Ι Κ Ο Σ.

    Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάω να φέρω το ουζάκι κι έρχομαι;-)
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω ότι το ψήσιμο της πιπεριας θα κάνει τη διαφορά! Πέρυσι μας βγήκε μια πιπεριά στο περιβόλι καυτερή κι έφτιαξα κάμποσες φορές με φέτα που φτιάχνει η μαμά μου. Φέτος δοκίμασα με κόκκινη καυτερη πιπερίτσα. Ωραία ήταν, μόνο που η κόκκινη καίει πιο πολυ και θέλει να' χεις το νου σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα! Σου έχουμε ένα δωράκι-βραβειάκι. Πέρνα από το σπιτάκι μας να το παραλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μ αρεσει πολύ η τυροκαυτερη και την κανουμε και συχνα, χωρις ξυδι φυσικα γιατι δεν μπορω καθολου τη μυρωδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ, τυροκαυτερή! Από τα καλύτερα μεζεδάκια!
    Μου θύμισες τη Θεσσαλονίκη μου τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η συνταγή εκτελέστηκε για μεσημεριανό, συνόδεψε γαύρο τηγανητό και καταβροχθίστηκε μετά βουλιμίας! Τέλεια έγινε! Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχη πρέπει να είναι! Θα τι δοκιμάσω σύντομα^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...