Άλλη μια συνταγή απο το τραπέζι του Σαββάτου, η δική μου αγαπημένη στριφτή πίτα με κιμά και πλιγούρι. Οι σπόροι κύμινου δίνουν ενα φανταστικό άρωμα στην πίτα αλλά συμβάλουν και στην γεύση.. Μια πίτα τόσο απλή αλλά πεντανόστιμη!
Είναι πανεύκολη και γι αυτο το λόγο σας έχω βήμα βήμα το τυλιγμα ωστε να έχετε αυτη την εντυπωσιακή εμφάνιση..
Υλικά
1 φλιτζάνι πλιγούρι
500 γρ φύλλο χωριάτικο ( εγώ δεν βρήκα, δεν είχα χρόνο να ανοιξω και χρησιμοποίησα φύλλο κρούστας)
500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
2 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζάνι μαυροδάφνη
1 κουταλιά πελτέ διαλυμένη σε 1 ποτήρι νερό
Αλάτι - Πιπέρι - Λίγη ζάχαρη
Μια χουφτίτσα σπόρους απο κύμινο
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βάζουμε το πλιγούρι σε ενα σκέυος και το καλύπτουμε με μπόλικο νερό.
Ξεπαγώνουμε το φύλλο απο βραδυς στο ψυγείο.
Ξεκινάμε με την γέμιση και σοτάρουμε σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το δαφνόφυλλο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατευουμε καλά ωστε να μην σχηματίσει σβόλους και να διαλυθεί καλά. Μολις πιει τα υγρά του, σβηνουμε με την μαυροδάφνη και ανακατεύουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ποτήρι με τον πελτέ, χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε την ζάχαρη και σιγοβράζουμε την γέμιση για 30 λεπτά. Μετά το πέρας του χρόνου σβήνουμε την φωτιά και αφηνουμε στην άκρη την γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.
Ανοιγουμε τα φύλλα, τα απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας και τα σκεπάζουμε με μια νοπή πετσέτα.
Σουρώνουμε το πλιγούρι και το προσθέτουμε στον κιμά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Τοποθετουμε ενα φύλλο ( αν ειναι χωριάτικο, βάζουμε ένα, αν ειναι κρούστας, λαδώνουμε καλά το ένα και προσθέτουμε άλλο ένα απο πάνω) στον πάγκο μας και το λαδώνουμε.
καλά, τοποθετούμε στην πιο μακριά πλευρά του με κουτάλι την γέμιση
Τυλίγουμε προς τα μέσα το φύλλο και διπλώνουμε τις άκρες.
Λαδώνουμε καλά ενα ταψάκι και ξεκινάμε να στήνουμε την πίτα μας στρίβοντας σαν σαλιγκάρι το κομμάτι που φτιάξαμε ξεκινώντας από το κέντρο του ταψιού.
Συνεχίζουμε προσθέτωντας το επόμενο κομμάτι που θα φτιάξουμε ξεκινώντας απο εκεί που σταματήσαμε ( αν χρειαστεί κουνάμε όλο το σαλιγκάρι ωστε να μας βολέψει να προσθέσουμε τα κομμάτια) και τελικά φτάνουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Λαδώνουμε την πίτα απο πάνω και πασπαλίζουμε με ολόκληρους σπόρους απο κύμινο.
Ψηνουμε την πίτα για 45 λεπτά στο δεύτερο διάζωμα μετρώντας απο κάτω.
Κατάφερα να σώσω την "καρδιά" του σαλιγκαριού για να σας δείξω την γέμιση..
Φτιάξτε την!!!