12/10/11

Πανεύκολη στριφτή πίτα με κιμά και πλιγούρι πασπαλισμένη με κυμινόσπορο


Άλλη μια συνταγή απο το τραπέζι του Σαββάτου, η δική μου αγαπημένη στριφτή πίτα με κιμά και πλιγούρι. Οι σπόροι κύμινου δίνουν ενα φανταστικό άρωμα στην πίτα αλλά συμβάλουν και στην γεύση.. Μια πίτα τόσο απλή αλλά πεντανόστιμη!
Είναι πανεύκολη και γι αυτο το λόγο σας έχω βήμα βήμα το τυλιγμα ωστε να έχετε αυτη την εντυπωσιακή εμφάνιση..


Υλικά


1 φλιτζάνι πλιγούρι
500 γρ φύλλο χωριάτικο ( εγώ δεν βρήκα, δεν είχα χρόνο να ανοιξω και χρησιμοποίησα φύλλο κρούστας)
500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
2 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζάνι μαυροδάφνη
1 κουταλιά πελτέ διαλυμένη σε 1 ποτήρι νερό
Αλάτι - Πιπέρι - Λίγη ζάχαρη
Μια χουφτίτσα σπόρους απο κύμινο
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


Διαδικασία


Βάζουμε το πλιγούρι σε ενα σκέυος και το καλύπτουμε με μπόλικο νερό.
Ξεπαγώνουμε το φύλλο απο βραδυς στο ψυγείο.
Ξεκινάμε με την γέμιση και σοτάρουμε σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το δαφνόφυλλο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατευουμε καλά ωστε να μην σχηματίσει σβόλους και να διαλυθεί καλά. Μολις πιει τα υγρά του, σβηνουμε με την μαυροδάφνη και ανακατεύουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ποτήρι με τον πελτέ, χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε την ζάχαρη και σιγοβράζουμε την γέμιση για 30 λεπτά. Μετά το πέρας του χρόνου σβήνουμε την φωτιά και αφηνουμε στην άκρη την γέμιση να κρυώσει ελαφρώς. 
Ανοιγουμε τα φύλλα, τα απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας και τα σκεπάζουμε με μια νοπή πετσέτα.
Σουρώνουμε το πλιγούρι και το προσθέτουμε στον κιμά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Τοποθετουμε ενα φύλλο ( αν ειναι χωριάτικο, βάζουμε ένα, αν ειναι κρούστας, λαδώνουμε καλά το ένα και προσθέτουμε άλλο ένα απο πάνω) στον πάγκο μας  και το λαδώνουμε.
καλά, τοποθετούμε στην πιο μακριά πλευρά του με κουτάλι την γέμιση




Τυλίγουμε προς τα μέσα το φύλλο και διπλώνουμε τις άκρες. 




Λαδώνουμε καλά ενα ταψάκι και ξεκινάμε να στήνουμε την πίτα μας στρίβοντας σαν σαλιγκάρι το κομμάτι που φτιάξαμε ξεκινώντας από το κέντρο του ταψιού.




Συνεχίζουμε προσθέτωντας το επόμενο κομμάτι που θα φτιάξουμε ξεκινώντας απο εκεί που σταματήσαμε ( αν χρειαστεί κουνάμε όλο το σαλιγκάρι ωστε να μας βολέψει να προσθέσουμε τα κομμάτια)  και τελικά φτάνουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.




Λαδώνουμε την πίτα απο πάνω και πασπαλίζουμε με ολόκληρους σπόρους απο κύμινο.
Ψηνουμε την πίτα για 45 λεπτά στο δεύτερο διάζωμα μετρώντας απο κάτω.
Κατάφερα να σώσω την "καρδιά" του σαλιγκαριού για να σας δείξω την γέμιση..




Φτιάξτε την!!!

25 σχόλια:

  1. Όντως εντυπωσιακό το τύλιγμα και φαίνεται λαχταριστή η πίτα!! Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ νοστημη φαινεται η πιτουλα σου, φανταζομαι γαφωθηκε στο αψε σβησε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λαχταριστή η πιτούλα σου!!!! Ζηλεύωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λαχταριστή η πιτούλα σου!!!! Ζηλεύωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εριάκι, καταπληκτική φαίνεται η κιμαδόπιτα! Τρελλαίνομαι για πίτες αλμυρές κι αυτή εδώ μέσα έξω φαίνεται πολύ λαχταριστή! Φιλιά:-) Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΠ΄ΟΤΙ ΕΙΔΑ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!!! ΜΠΡΑΒΟ!!! ΘΑ Σ΄ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΣΥΧΝΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απλή και εντυπωσιακή! Ιδανική για τραπέζι με φίλους ή μπουφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εντυπωσιακή και η πίτα και το τύλιγμα και αναλυτικότατες οι οδηγίες σου!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλεια η πίτα σου Eri. 'Ενα βραβείο σε περιμένει στο "Ότι μας αρέσει . .". Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραία πρόταση φιλενάδα, θα τη φτιάξουμε σίγουρα (θα προσπαθήσουμε όμως με δικό μας φύλλο) Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @
    πολύ καλή θα είναι !
    και το κίμινο του πηγαίνει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μα είναι τόσο απλή και ευκολη! Και το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να σας απογοητευσει, σας το εγγυώμαι!
    Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια παιδιά!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η πίτα φαίνεται πεντανόστιμη!!
    Σε σχέση με τα βραβεία εύχομαι να πάρεις πολλά ακόμη!! Ευχαριστώ τόσο πολύ για όλα τα όμορφα που γράφεις για μένα! Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαίνεται πράγματι λαχταριστή! Και είναι και πολύ εμφανίσιμη! Οι σπόροι του κύμινου από πάνω σίγουρα του δίνουν ιδιαίτερο άρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γλυκιά μου Έρη, τέλεια η πίτα, πολύ ωραία μας δείχνεις το τύλιγμα και φαίνεται εύκολο!!!! Ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή!!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ερη ,

    τέλεια η πιτούλα, ευχαριστούμε για τις οδηγίες προς ναυτιλομένους ... χαχα .. μπήκε στα "προσεχώς".

    Καλημέρα και φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπάω τις πιτούλες, θα την δοκιμάσω!!!!!
    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ ωραία πίτα, το πληγούρι είναι πολύ ταιριαστό και επίσης είναι νόστιμο και θρεπτικό!
    Τα σποράκια του κύμινου την ανεβάζουν και ένα "level" παραπάνω, σκέφτηκες μια χαρά θεωρώ! :)

    Για την πρόσκληση (σου γράφω εδώ μια και δεν μπορώ να αφήσω σχόλιο στη σχετική ανάρτηση) σ' ευχαριστώ πάρα πολύ αλλά το έχω ήδη παίξει το παιχνίδι αυτό!
    Τα 3 από τα 7 χαρακτηριστικά σου που αναφέρεις πάντως, βλέπω πως τα έχουμε κοινά! :)
    Φιλιά πολλά, καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλώς όρισες Eri μου
    Εκπληκτικό το blog σου, με απλές και νόστιμες συνταγές!
    Ήδη είμαι θαυμάστρια των νοστιμιών σου και θα σε ακολουθώ!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Eri πολύ μου άρεσε ο συνδυασμός που έκανες με το κυμά και το πλιγούρι, θα τον εφαρμόσω στην πρώτη κιόλας κιμαδόπιτα που θα κάνω.
    Καλή σου μέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νιαααααααααααααααααααααααααμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος2/8/15, 1:40 μ.μ.

    Γιατι ετοιμαζουμε το πλιγουρι αφου δε γινεται να το βαλουμε ωμο? Ετσι κι αλλιως με τη ζεστη κ το υγρο του κιμα α ετοιμαστει μεσα στη πιτα και το φουρνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...