25/10/11

Ψαρονέφρι γεμιστό με μήλα και ξηρούς καρπούς σε σάλτσα κρασιού




Η τρίτη μου συνταγή για ψαρονέφρι γεμιστό, μετά το γεμιστό  με λιαστή ντομάτα, πιπεριά και φέτα και το  γεμιστό με ανθότυρο και σπανάκι ήρθε η ώρα για ένα "χειμωνιάτικο" χοιρινό γλυκόξινο με μήλα, ξηρούς καρπούς και μια πλούσια σάλτσα απο κόκκινο κρασί. Πραγματικά το ψαρονέφρι είναι το πιο εύκολο κρέας στο μαγείρεμα, δεν θέλει πολύ ώρα, δεν θέλει πολλά πολλά και το αποτέλεσμα είαι πάντα πετυχημένο. Στο μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι  όπως και με τα περισσότερα άπαχα κρέατα, να μην το πολυψήσουμε και στεγνώσει.
Στην συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό κρασί αντι για κόκκινο.


Υλικά


1/2 κούπα κρασί καλής ποιότητας 
1/2 κούπα ξανθές σταφίδες
1/2 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 τραγανό μήλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/2 κούπα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1/2 κούπα ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών ( ή απο βιολογικό κύβο)
1 - 2  ψαρονέφρια (700 - 800 γρ) - αν θέλετε πείτε στον χασάπη σας να το ανοίξει για γεμιστό.


Διαδικασία


Ζεσταίνουμε το κρασί σε ενα κατσαρολάκι και βάζουμε μέσα τις σταφίδες. Σκεπάζουμε και αφηνουμε στην άκρη.
Βάζουμε λίγο λαδάκι σε ενα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μήλο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε να μοσχονολίσει το σκορδάκι. Αδειάζουμε την γέμιση σε ενα μπολ.
Βγάζουμε τις σταφίδες απο το κρασί και τις προσθέτουμε στην γέμιση. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και αφηνουμε στην άκρη. Δεν πετάμε το κρασί, με αυτό θα φτιάξουμε αργότερα την σάλτσα.
Ανοίγουμε το φιλέτο ( αν θα το ανοίξετε μόνοι σας δείτε εδώ τις οδηγίες ή δείτε το παρακάτω βιντεάκι 
Ανοίξαμε λοιπόν το κρέας μας και το αλατοπιερώνουμε μέσα έξω. Προσθέτουμε την γέμιση,
τυλίγουμε και κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
Βάζουμε και πάλι το ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσαμε για την γέμιση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. οταν ζεσταθεί το λάδι βάζουμε τα φιλέτα μας και τα ροδίζουμε καλά απο όλες τις πλευρές.
Μεταφέρουμε το κρέας σε ταψάκι και ψηνουμε για 30 - 35 λεπτά..
Οσο ψηνεται το κρέας ετοιμάζουμε την σάλτσα μας, ριχνουμε στο τηγάνι που ροδίσαμε το κρέας το κρασί και ξυνουμε με ξύλινη κουτάλα τον πάτο του τηγανιού. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρώς. την περνάμε απο λεπτό σουρωτήρι και την κρατάμε σε ενα μπολ ( Εμένα μου περίσσεψε γέμιση και αφου σούρωσα την σάλτσα την πρόσθεσα σε αυτην).
Οταν περάσει το μισάωρο και είναι έτοιμο το κρέας το αφηνουμε σκεπασμένο στην άκρη για 10 λεπτά πριν το κόψουμε. Το κόβουμε και είτε σερβίρουμε με την σάλτσα απο κάτω είτε απο πάνω..




Καλή Όρεξη!




17 σχόλια:

  1. Ωραιότατο, μου αρέσει που βάζεις αμυγδαλάκια μέσα, πρέπει να είναι πολύ νόστιμο.Καταγράφεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω, πω, πω! Τι καταπληκτική συνταγή είναι αυτή Έρη μου, δε σε προλαβαίνω:-)) Μας αρέσει πολύ το χοιρινό και πάντα ψάχνω για νέες ιδέες. Φοβερή συνταγή και για τραπέζι. Γειά στα χέρια σου!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας έχεις παρουσιάσει τα άπαντα του ψαρονεφριου και μας έχεις βάλει σε διλλήματα, ποιο να πρωτοδιαλέξουμε;-)
    Και η σημερινή σου συνταγή φο-βε-ρή, η σαλτσούλα όλα τα λεφτά!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ παιδιά, ναι είναι ωραία συνταγη και για τραπέζι.. Τωρα για την διατριβή του γεμιστού ψαρονεφρίου... όταν μαθαίνω μια τεχνική την κάνω συχνά..χαχα φανταφτείτε τι ψάρι φάγαμε όταν έμαθα να φιλετάρω..! Στην Ελλάδα βεβαια γιατι εδώ απο ψάρια.... πφφφφ
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό το φαγάκι σου και πολύ χρήσιμο το βιντεάκι! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου...καλό απόγευμα..πράγματι είναι πολύ gourmet φαγητό..μπράβο!!! ωραία συνταγή για τις γιορτές που έρχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μμμμμμμ ενδιαφέρον Έρη μου!Θα το προσπαθήσω σε κάποιο τραπέζι!Πολλά φιλιά!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ νόστιμο, γρήγορο, οικονομικό και πολύ εμφανίσιμο.

    Κι έχεις δίκιο Ερη για το κρασί, μόνο καλής ποιότητας. Μερικοί χρησιμοποιούν το κρασί που δεν τους αρέσει να πιουν σε μαγειρευτό φαγητό, δεν το καταλαβαίνουν το ότι άμα δεν πίνεται δεν πρέπει ούτε να τρώγεται.... Καλό μεσημέρι! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν ήταν γλυκό...θα το λέγαμε strudel!
    Πολύ καλή εκδοχή Eri, για ένα κομμάτι κρέατος που μπορεί και να "στεγνώσει" κατά το μαγείρεμα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν ήταν γλυκό...θα το λέγαμε strudel!
    Πολύ καλή εκδοχή Eri, για ένα κομμάτι κρέατος που μπορεί και να "στεγνώσει" κατά το μαγείρεμα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. like, like , likeeeee :) kai afto mpike sta cooking-plans! Kalo vrady koritsaki!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Eri μου τι ξεχωριστό φαγάκι είναι αυτό; Πειράζει που θα προτιμούσα να το φάω από τα χεράκια σου;;
    Λοιπόν σήμερα παρήγγειλα και το βιβλίο του Jamie Oliver, (αυτό με τα γρήγορα μενού) για να το δωρίσω, αλλά αν μου αρέσει θα το πάρω κι εγώ! Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλειο Έρη μου και μου αρέσει ο συνδυασμός του χοιρινού με τις σταφίδες και τα αμύγδαλα!!! Γεια στα χεράκια σου!!! Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα μπορούσες να μου το αφιερώσεις αυτό το φαγητό....Για άλλη μια φορά άριστα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νοστιμότατη συνταγή. Ευχαριστώ πολύ για το φιλμάκι, πολύ χρήσιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πω πω πω! Υπερπαραγωγή! Τσεκάρω συνταγές για εορταστικά πιάτα και αυτή μπαίνει άνετα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...