Ψαρονέφρι γεμιστό με μήλα και ξηρούς καρπούς σε σάλτσα κρασιού




Η τρίτη μου συνταγή για ψαρονέφρι γεμιστό, μετά το γεμιστό  με λιαστή ντομάτα, πιπεριά και φέτα και το  γεμιστό με ανθότυρο και σπανάκι ήρθε η ώρα για ένα "χειμωνιάτικο" χοιρινό γλυκόξινο με μήλα, ξηρούς καρπούς και μια πλούσια σάλτσα απο κόκκινο κρασί. Πραγματικά το ψαρονέφρι είναι το πιο εύκολο κρέας στο μαγείρεμα, δεν θέλει πολύ ώρα, δεν θέλει πολλά πολλά και το αποτέλεσμα είαι πάντα πετυχημένο. Στο μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι  όπως και με τα περισσότερα άπαχα κρέατα, να μην το πολυψήσουμε και στεγνώσει.
Στην συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό κρασί αντι για κόκκινο.


Υλικά


1/2 κούπα κρασί καλής ποιότητας 
1/2 κούπα ξανθές σταφίδες
1/2 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 τραγανό μήλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/2 κούπα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1/2 κούπα ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών ( ή απο βιολογικό κύβο)
1 - 2  ψαρονέφρια (700 - 800 γρ) - αν θέλετε πείτε στον χασάπη σας να το ανοίξει για γεμιστό.


Διαδικασία


Ζεσταίνουμε το κρασί σε ενα κατσαρολάκι και βάζουμε μέσα τις σταφίδες. Σκεπάζουμε και αφηνουμε στην άκρη.
Βάζουμε λίγο λαδάκι σε ενα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μήλο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε να μοσχονολίσει το σκορδάκι. Αδειάζουμε την γέμιση σε ενα μπολ.
Βγάζουμε τις σταφίδες απο το κρασί και τις προσθέτουμε στην γέμιση. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και αφηνουμε στην άκρη. Δεν πετάμε το κρασί, με αυτό θα φτιάξουμε αργότερα την σάλτσα.
Ανοίγουμε το φιλέτο ( αν θα το ανοίξετε μόνοι σας δείτε εδώ τις οδηγίες )

Ανοίξαμε λοιπόν το κρέας μας και το αλατοπιερώνουμε μέσα έξω. Προσθέτουμε την γέμιση,
τυλίγουμε και κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
Βάζουμε και πάλι το ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσαμε για την γέμιση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. οταν ζεσταθεί το λάδι βάζουμε τα φιλέτα μας και τα ροδίζουμε καλά απο όλες τις πλευρές.
Μεταφέρουμε το κρέας σε ταψάκι και ψηνουμε για 30 - 35 λεπτά..
Οσο ψηνεται το κρέας ετοιμάζουμε την σάλτσα μας, ριχνουμε στο τηγάνι που ροδίσαμε το κρέας το κρασί και ξυνουμε με ξύλινη κουτάλα τον πάτο του τηγανιού. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρώς. την περνάμε απο λεπτό σουρωτήρι και την κρατάμε σε ενα μπολ ( Εμένα μου περίσσεψε γέμιση και αφου σούρωσα την σάλτσα την πρόσθεσα σε αυτην).
Οταν περάσει το μισάωρο και είναι έτοιμο το κρέας το αφηνουμε σκεπασμένο στην άκρη για 10 λεπτά πριν το κόψουμε. Το κόβουμε και είτε σερβίρουμε με την σάλτσα απο κάτω είτε απο πάνω..




Καλή Όρεξη!