26/10/11

Αρνάκι με ρεβύθια στη γάστρα


Αυτή είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Κεντρικής Ελλάδας (δεν ξέρω αν μαγειρεύεται και αλλού). Δυστυχώς είναι σχεδόν ξεχασμένη ενώ πραγματικά πρόκειται για ένα ξεχωριστό, γιορτινό και πεντανόστιμο πιάτο.

Υλικά

Για την μαρινάδα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
150 γρ ελαιόλαδο
2 φύλλα Δάφνης
5 σκελίδες σκόρδο
Για το φαγητό
1/2 κιλό ρεβύθια μουσκεμένα αποβραδις
2 φύλλα Δάφνης
1 λιτρο ζωμό κρέατος ή κοτόπουλο
1 1/2 - 2 κιλά αρνάκι μπόυτι ή σπάλα κομμένο σε μερίδες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι μπούκοβο
1 φλιτζάνι κοκκινο κρασί
4 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1/2 κιλό χωριάτικο λουκάνικο (Προαιρετικά, αλλά του πάει πάρα πολύ)
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό ή σχοινόπρασο
αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Απο το προηγούμενο βράδυ βάζουμε το αρνάκι μαζι με τα υλικά της μαρινάδας στο ψυγείο, όταν το θυμόμαστε το γυρνάμε μέσα στην μαρινάδα.
Σε κατσαρόλα με κρύο νερό βάζουμε τα ρεβύθια και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μολις πάρουν βράση τα αφηνουμε 5 λεπτά και τα σουρώνουμε πετώντας το νερό.
Τα ξαναβάζουμε και πάλι στην κατσαρόλα με τον ζωμό και τις δάφνες. Τα σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
Βγάζουμε το αρνάκι απο την μαρινάδα και το σκουπίζουμε ταμποναριστά με χαρτι κουζίνας. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε ενα μεγάλο τηγάνι και ροδίζουμε καλά το αρνάκι απο όλες τις πλευρές.
Το μεταφέρουμε στην γάστρα. Προθερμαίνουμε τον φουρνο μας στους 200 βαθμούς. Στο τηγάνι που κοκκινίσαμε το αρνάκι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Μόλις μαλακώσουν, βάζουμε το μπούκοβο και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε να εξατμιστεί το αλκοολ 
και προσθέτουμε την ντομάτα και το πελτέ.Αφήνουμε να πάρουν 1-2 δυνατές βράσεις και αποσυρουμε. 
Πασπαλίζουμε με ρίγανη το αρνάκι στην γάστρα και προσθέτουμε την σάλτσα.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψηνουμε για μια ώρα. ( Στο μισάωρο το βγάζουμε και περιχύνουμε με την σάλτσα που έχει κάτσει στον πάτο)
Σουρώνουμε τα ρεβύθια και κρατάμε μια κούπα απο τον ζωμό τους. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο την σάλτσα της γάστρας, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ριχνουμε τα ρεβύθια στην γάστρα, ανακατεύουμε μέσα και τα λουκάνικα. συμπληρώνουμε με τον ζωμό τους, να τα σκεπάζει, και ψηνουμε για άλλη μια ώρα ή ωσπου να μαλακώσουν τα ρεβίθια.
Πασπαλίζουμε με τον μαιντανό ή το σχοινόπρασο και σερβίρουμε..

Καλή Όρεξη!!!!

12 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ!
    ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΡΕΒΥΘΙΑ ΣΕ ΠΗΛΙΝΟ ΦΟΥΡΝΟΥ . ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρεβύθια; ΝΑΙ!
    Αρνάκι; Εννοείται!

    Πεντανόστιμο,ό,τι πρέπει για κυριακάτικο φαγητό.
    Δεν γνώριζα πως είναι παραδοσιακό φαγητό.
    Το έχω δει στην αραβική κουζίνα.

    φιλάκια σου πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραίο φαγητό! Μπράβο ρε Έρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλειο φαίνεται Ερη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η καταγωγή της μητέρας μου είναι από την Ευρυτανία και το συνηθίζουν κι εκεί ιδιαίτερα. Ακόμα κι αν εμένα δε μου αρέσουν κάποιες, χαίρομαι πάρα πολύ να βλέπω παραδοσιακές συνταγές να "βγαίνουν από τα μπαούλα" και να διαδίδονται παντού! Μπράβο Εριάκι, ευχαριστούμε!!
    Υ.Γ.: Πειράζει εγώ να κρατήσω το αρνάκι και να δώσω τα ρεβύθια στο σύζυγο;; Λέω τώρα... Φιλιά:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @
    αρνάκι, το πιό γλυκύ κρέας !

    και η ρεβυθάδα, εξαιρετική !

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έρη μου φαίνεται και σίγουρα είναι πεντανόστιμο!!! Λατρεύω τα ρεβίθια και δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι!!! Θα το φτιάξω σίγουρα την επόμενη εβδομάδα!! Αααααα! ξέχασα να σου πω ότι έφτιαξα το κοτόπουλο με πράσα και πατάτες και έγινε ...λουκούμι και ανάρπαστο!!! Να είσαι καλά για τις υπέροχες συνταγές σου!!! ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ερη μου από χθες βλέπω την συνταγή σου που με έχει εντυπωσιάσει πολύ, και με τα τηλεφωνήματα και τον πανικό της γιορτής δεν προλάβαινα να σχολιάσω!
    Σήμερα όμως μπαίνω να την απολαύσω με την ησυχία μου!!
    Κατάφερες και συνδύασες υπέροχα αγαπημένα υλικά!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λίγο μπελαλίδικο πρέπει να είναι αλλά χαλάλι γιατί φαινεται πεντανόστιμο!! Πάμε να εφοδιαστούμε με τα υλικά για να το δοκιμάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ούτε το έχω δοκιμάσει αλλά ούτε το είχα ξανακούσει. Θέλω όμως να το δοκιμάσω!!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος27/2/13, 2:45 μ.μ.

    Καταπληκτικό φαγητό! Το λατρέψαμε, γλύφαμε και τα πιάτα μας, μπουκια δεν έμεινε στο τραπέζι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...