Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρνάκι με ρεβύθια στη γάστρα


Αυτή είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Κεντρικής Ελλάδας (δεν ξέρω αν μαγειρεύεται και αλλού). Δυστυχώς είναι σχεδόν ξεχασμένη ενώ πραγματικά πρόκειται για ένα ξεχωριστό, γιορτινό και πεντανόστιμο πιάτο.

Υλικά

Για την μαρινάδα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
150 γρ ελαιόλαδο
2 φύλλα Δάφνης
5 σκελίδες σκόρδο
Για το φαγητό
1/2 κιλό ρεβύθια μουσκεμένα αποβραδις
2 φύλλα Δάφνης
1 λιτρο ζωμό κρέατος ή κοτόπουλο
1 1/2 - 2 κιλά αρνάκι μπόυτι ή σπάλα κομμένο σε μερίδες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι μπούκοβο
1 φλιτζάνι κοκκινο κρασί
4 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1/2 κιλό χωριάτικο λουκάνικο (Προαιρετικά, αλλά του πάει πάρα πολύ)
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό ή σχοινόπρασο
αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Απο το προηγούμενο βράδυ βάζουμε το αρνάκι μαζι με τα υλικά της μαρινάδας στο ψυγείο, όταν το θυμόμαστε το γυρνάμε μέσα στην μαρινάδα.
Σε κατσαρόλα με κρύο νερό βάζουμε τα ρεβύθια και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μολις πάρουν βράση τα αφηνουμε 5 λεπτά και τα σουρώνουμε πετώντας το νερό.
Τα ξαναβάζουμε και πάλι στην κατσαρόλα με τον ζωμό και τις δάφνες. Τα σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
Βγάζουμε το αρνάκι απο την μαρινάδα και το σκουπίζουμε ταμποναριστά με χαρτι κουζίνας. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε ενα μεγάλο τηγάνι και ροδίζουμε καλά το αρνάκι απο όλες τις πλευρές.
Το μεταφέρουμε στην γάστρα. Προθερμαίνουμε τον φουρνο μας στους 200 βαθμούς. Στο τηγάνι που κοκκινίσαμε το αρνάκι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Μόλις μαλακώσουν, βάζουμε το μπούκοβο και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε να εξατμιστεί το αλκοολ 
και προσθέτουμε την ντομάτα και το πελτέ.Αφήνουμε να πάρουν 1-2 δυνατές βράσεις και αποσυρουμε. 
Πασπαλίζουμε με ρίγανη το αρνάκι στην γάστρα και προσθέτουμε την σάλτσα.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψηνουμε για μια ώρα. ( Στο μισάωρο το βγάζουμε και περιχύνουμε με την σάλτσα που έχει κάτσει στον πάτο)
Σουρώνουμε τα ρεβύθια και κρατάμε μια κούπα απο τον ζωμό τους. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο την σάλτσα της γάστρας, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ριχνουμε τα ρεβύθια στην γάστρα, ανακατεύουμε μέσα και τα λουκάνικα. συμπληρώνουμε με τον ζωμό τους, να τα σκεπάζει, και ψηνουμε για άλλη μια ώρα ή ωσπου να μαλακώσουν τα ρεβίθια.
Πασπαλίζουμε με τον μαιντανό ή το σχοινόπρασο και σερβίρουμε..

Καλή Όρεξη!!!!