2/11/11

Λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον, ρόδι και κουκουνάρι


Πάει λοιπόν πέρασε και το Halloween και φτάσαμε στον Νοέμβριο..
Καλό μήνα! Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα! Ε καλά δεν ξυπνάω με το Jingle bells επειδή μπήκε ο Νοέμβριος αλλά.. να μην αρχίσουμε να βλέπουμε ιδέες για γιορτινά τραπεζώματα? Καταλαβαίνω και βλέπω την στεναχώρια στην Ελλάδα αλλά πιστεύω ότι ειδικά σε τέτοιους καιρούς πρέπει να τονώνουμε όσο μπορουμε την θετική μας διάθεση...
Μια γιορτινή πρόταση λοιπόν σας έχω σήμερα..



Υλικά (Για μια πιατέλα  σαλατιέρα)


400 - 500 γρ λαχανάκια Βρυξελλών (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
4 λωρίδες μπεικον κομμένο σε κομματάκια
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ρόδι
2/3 κούπας ζωμό λαχανικών (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα λαχανάκια)
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Διαδικασία


Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα λαχανάκια, βράζουμε αρκετό νερό στον βραστήρα, αδειάζουμε τα αχανάκια σε ενα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το βραστό νερο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Τοποθετουμε ενα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κουκουνάρι. Κουνάμε το τηγάνι να το καβουρδίσουμε και το αδειάζουμε σε ενα πιατάκι.
Ξαναβάζουμε το τηγανι στην φωτιά, χαμηλώνουμε την ένταση σε μέτρια και προσθέτουμε το μπέικον. Το αφηνουμε να σιγοψηθεί, να αποβάλει το λίπος του και να γίνει τραγανό. Οταν είναι έτοιμο το απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας.
Πετάμε το λίπος απο το τηγάνι (δεν το σκουπίζουμε) προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και το αφηνουμε να καραμελώσει. Το αφαιρούμε και το αφηνουμε στην άκρη μαζί με το μπείκον.
Αν χρησιμοποιήσουμε φρεσκα λαχανάκια, κόβουμε τα κάτω σκληρά μέρη και τυχον κίτρινα φύλλα και  τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζι με τον ζωμό. Τα αφηνουμε να σιγοβράσουν και να μαλακώσουν. (10 λεπτά)
Αν χρησιμοποιήσουμε τα κατεψυγμένα τα σουρώνουμε απο το βραστό νερό και τα ριχνουμε στο τηγάνι. Τα αφηνουμε χωρις υγρό να "στεγνώσουν" στο τηγάνι. (10 λεπτά).
Σερβίρουμε τα λαχανάκια με το μπείκον, τα κρεμμύδια, το ρόδι και το κουκουνάρι.
Τέλος προσθέτουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, μαυρο πιπέρι και σερβίρουμε..!


Καλή Όρεξη!


Halloween

Λοιπόν περάσαμε πολύ ωραία στο Halloween, ξεποδαριαστήκαμε κανονικά και γεμίσαμε σοκολατάκια, καραμέλες, γλυφιτζούρια, πατατάκια κτλπ... Πραγματικά δεν ήξερα που να τα βάλω και αμέσως μόλις φτάσαμε στο σπίτι δεν ήξερα που να τα κρύψω! :) Τα σπίτια ήταν στολισμένα με τρομακτικά διακοσμητικά και μερικά ήταν πραγματικά άξια θαυμασμού! Μερικοί σπιτονοικοκύριδες ήταν ντυμένοι κακάσχημες μάγισσες ή ζόμπι και περίμεναν πίσω απο την πόρτα να τρομάξουν τα παιδιά που πηγαινοερχόταν για  να πάρουν τα γλυκά τους.. Στη θέα του δικού μου μικρού  και του φίλου του  ( κάτω απο 3 ετών και οι δύο)  τρομοκρατούνταν οι ίδιοι και κρυβόταν φωνάζοντας την αναπληρωματική κυρία (που δεν ηταν ντυμένη τρομακτικά) να δώσει τα γλυκά στα μωρά..
Το μικρό μου έτρεχε στα σπίτια και φώναζε "Τουικ ο Τουιτ"  Trick or Treat.. χαχα! Ηταν πολύ χαριτωμένος.. ειμαι χαζομαμά τι να κάνουμε!


Και του χρόνου!!!

16 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!είσαι πολύ τυχερή που έφυγες δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο βαρύ είναι το κλίμα εδώ.
    Καλά να περνάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/11/11, 1:32 μ.μ.

    Καλημέρα Εριάκι:-) Έβαλες τελικά μπροστά για Χριστούγενα... πρέπει να αρχίσω κι εγώ. Αν και ζω στην πηγή αυτού του λαχανικού (εδώ που μένουμε είναι πιο εξοχικά και κάτι χωράφια απέναντι είναι φουλ στο λαχανάκι!!), ούτε που τα πλησιάζω!!:-)) Ο άντρας μου όμως τρελλαίνεται και εάν περάσουμε εδώ τις γιορτές δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα μαγειρέψω... Μπαίνει, λοιπόν, η συνταγή στα υπόψη για φέτος... Ο μικρούλης σου είναι πολύ καλούλης!! Να τον χαίρεστε και εύχομαι του χρόνου να περάσετε ακόμα καλύτερα!!! Πολλά φιλιά και τα λέμε:-)) Άννα (T.A.G)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωωω καπετάνισσα! Τα ρέστα σου έδωσες πάλι! Πολύ εντυπωσιακό το πιάτο σου!
    Ανυπομονούσα να μας πεις εντυπώσεις από Halloween! Τουικ ο τουιτ ε;;; Να του τσιμπήσεις -ελαφρά- το μαγουλάκι από μένα! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eri τι γλυκούλια είναι τα μικρά στη φωτο??!!Πρέπει να περάσατε ωραία!Ζηλεύω γιατί όλο από ταινίες ξέρω το Halloween!Να συνεχίσετε να περνάτε καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ πρωτότυπη η συνταγή Έρη. Αλλά η κολοκύθα είναι όλα τα λεφτά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και του χρόνου Ερη μου!
    Καλά, ο πιτσιρικάς σου είναι σκέτη γλύκα, τι όμορφες αυτές οι ηλικίες!!!
    Το φαγάκι σου είναι μέσα στα γιορτινά χρώματα, πολύ όμορφη πρόταση!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αρχίστε να δίνετε λίγο εορταστικό κλίμα έστω και από τόπους μακρινούς Eri μου, έτσι για να ξεπερνάμε έστω και για λίγες στιγμές τα τόσα που έχουν πέσει πάνω στα κεφάλια μας!

    Όμορφη πρόταση και θα δένει ωραία και καρύδια νομίζω και λίγο μπλε τυράκι σε σος. Καλά πάντα πάω εγώ αλλού :-)

    Και του χρόνου με υγεία και περισσότερη χαρά για τα πιτσιρίκια όλου του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξανθή μου τα ξέρω δυστυχώς.. έχω και εγώ τους δικούς μου στην Ελλάδα.. τι να πω.. πραγματικά ελπίζω!

    Αννα μου αφου δεν τα συμπαθείς έυχομαι να πάτε Ελλάδα για τα Χριστουγεννα και να την γλιτώσεις!

    Ερμιόνη μου σ'ευχαριστώ και εσυ να μου φιλήσεις το γλυκό σου μπεμπάκι!

    Αθηνά μου ναι η αλήθεια ειναι ότι ειναι ωραια γιορτή, έχει πολύ γέλιο πραγματικά. Του χρόνου θα ειμαι περισσότερο προετοιμασμένη..

    Vita μου ναι πραγματικά, απίθανες χειροποιήτες κολοκύθες!

    Γλυκιά μου Έλενα σ'ευχαριστώ πολύ!

    Πηνελόπη μου έχεις δικιο, και εγώ σκέφτηκα να κάνω καμια βινεγκρετ με μέλι και μπαλσάμικο αλλά μετά αποφάσισα ότι δεν ηθελα να το σερβίρω σαν σαλάτα αλλά σαν συνοδευτικό σε γιορτινό τραπέζι που θα έχει άλλες σαλάτες να πρωταγωνιστουν..

    Φιλάκια πολλά, ευχαριστώ για τα σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. I just had brussel sprots for lunch today, love them! Yours look wonderful :), Miriam@Meatless Meals For Meat Eaters

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά σου Έρη,
    πιστεύω ότι περάσατε καλά. Μας δίνεις μιά πράγματι γιορταστική συνταγή και εξ ίσου νόστιμη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ όμορφη ωραία ιδέα και φαίνεται και πολύ νόστιμη...Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταπληκτική συνταγή Έρη μου και είναι και γιορτινή ή εμένα έτσι μου φαίνεται με το ρόδι. Ο μικρούλης σου πάντως είναι "όλα τα λεφτά", τέλειος. Υπέροχες φωτό, και του χρόνου να είστε καλά και να περνάτε πάντα υπέροχα!! ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραία η συνταγή και η κολοκύθα επίσης! Τα λαχανάκια δεν μπαίνουν συχνά στο τραπέζι μας κυρίως επειδή τα ξεχνάμε. Ευτυχώς που μας τα θύμισες με τα νόστιμο πιάτο σου! Φιλάκια πολλά και να περνάτε τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καπετάνισσα μου ούτε να μαγειρέψω δεν είχα όρεξη σήμερα...η ζωή όμως συνεχίζεται...Καλό βράδυ γλυκειά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Thank you Miriam your blog and recipes are unbelievable!
    Para-kelsoscooks,Ευα, Κική μου, κοριτσάρες μου Πέλα - Σόφη, σας ευχαριστώ πολύ! Προσπαθώ..
    Μάρα μου μη πέφτεις, πάντα ξέραμε πόσο άχρηστοι είναι καλύτερα να γινει ξεκαθάρισμα.. Ελπίζω σε ενα ανθρώπινο μέλλον.. Η μαγειρική βοηθάει σε αυτές τις καταστάσεις, λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά.. Απλά πρέπει να κάνεις την αρχή..
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. fainetai poly nostimh ..den exw ftiaksei pote laxanakia bryksellvn alla ta exw akoysta

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...