4/11/11

Κολοκυθόπιτα στριφτή με μέλι, σταφίδες και αμύγδαλα



Σας το είπα εγώ είμαι ανάποδος άνθρωπος, Δευτέρα και Τετάρτη μιλούσα για το Halloween αλλά σήμερα την έχω την κολοκύθα!
Σας έχω μια συνταγή της γιαγιάς μου ελαφρώς εκσυγχρονισμένη. Η μόνη της διαφορά με αυτη της γιαγιάς μου ειναι η προσθήκη μελιού και αμύγδαλου στην βασική συνταγή.
Άυτη η πίτα ειναι άλλη μία απο τις πιο έντονες γαστριμαργικές αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας.
Κομμένη σε κομμάτια και πασπαλισμένη με αχνη και κανέλα σαν μπουγάτσα είναι μια πίτα όνειρο!!



Υλικά


Αν δεν θέλετε να ανοιξετε φύλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο φύλλο.


Για τα φύλλα 
1/2 κιλό αλεύρι ανάμεικτο σκληρό και μαλακό
2/3 της κούπας νερό
1/2 κοφτό κουταλάκι αλάτι
1/2 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ξύδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Για την γέμιση
1 μέτρια κολοκύθα (1 1/2 κιλό) κατα προτίμηση αυτές που ειναι ασπρες απο έξω. Ειναι πιο μαλακές απο τις πορτοκαλί.
Λίγο αλάτι ( 1 κουταλάκι κοφτό)
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 λεμόνι το ξύσμα του
1/2 κούπα σταφίδες
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κούπα ελαφρυ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 αυγό
1/2 κούπα αμύγδαλα φιλέ


Διαδικασία


Τρίβουμε την κολοκύθα στον χοντρό τρίφτη την ραντιζουμε με λίγο αλατάκι και την αφηνουμε να στραγγίξει όσπου να ετοιμάσουμε το φύλλο.
Για το φύλλο, βάζουμε σε ενα μεγάλο μπολ το νερό, το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να "καθαρίσει" το μπολ, Την βγάζουμε απο το μπολ, την βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε. Την κόβουμε σε 10 - 12 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε και τα φηνουμε να ξεκουραστούν ενα 20άλεπτο.
Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω καταπληκτικό βιντεάκι της Ξανθής απο το Συνταγές της Ασπρούλας την τεχνική για άνοιγμα χωριάτικου φύλλου.




Ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατεύοντας την κολοκύθα καλά στυμμένη με την ζάχαρη τις σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και στο τέλος ραντίζουμε με το μέλι. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Αφου λοιπόν ανοιξαμε τα φυλλα μας και έχουμε 10-12 στρογγυλά φύλλα, παίρνουμε το ένα το λαδώνουμε ελαφρώς και το διπλώνουμε στην μέση να σχηματίσουμε ενα ημικύκλιο. 
Χρησιμοποιώντας ενα κουτάλι, προσθέτουμε στο κοίλο κομμάτι του φύλλου κατα μήκος την γέμιση.
Τυλίγουμε το φύλλο προχωρώντας προς το ίσιο κομμάτι του φύλλου.
Τυλίγουμε σε σαλιγκάρι ξεκινώντας το στήσιμο της πίτας απο την μέση του λαδωμένου ταψιού και προχωράμε προς τα έξω όπως κάναμε και στην στριφτή πίτα με κιμά και πλιγούρι.

Τέλος αλείφουμε την πίτα με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με τα φιλέ αμύγδαλα.
Ψήνουμε για 1 ώρα.
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε με άχνη-κανέλα και σερβίρουμε!
Καλό Σαββατοκύριακο!

20 σχόλια:

  1. Το κολοκύθι γενικά δεν το συμπαθώ, αλλά αυτήν την πίτα την λατρεύω! Αν ήξερα ν' ανοίγω και φύλλο θα ήμουν πολύ ευτυχισμένη... Μπράβο Έρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα μυστήριο πράγμα..η μαμά μου έφτιαχνε γλυκοκολοκυθόπιτες τακτικά αλλά ποτέ δεν άπλωσα το χέρι μου...αυτή όμως έτσι όπως την έκανες την λιμπίζομαι ήδη...φαίνεται και η γέμιση...σαν λουκούμι ..άστα να πάνε τώρα..χαχχααχ!!! Μπορεί να κάνω μια δοκιμή, φυλάω τη συνταγούλα σου! Καλημέρα γλυκιά και όμορφη (όσο μας επιτρέπουν οι ...κάφροι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mμμμμμ νοστιμη , θα την δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρεπει να ναι πολυ νοστημη!
    Προσφατα αγαπησα την κολοκυθοπιτα και η συνταγη σου μ αρεσε πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα!!μια παρόμοια είχε φτιάξει η κόρη μου πριν λίγες μέρες παίρνοντας μέρος στο διαγωνισμό της LG.
    Σε ευχαριστώ πολύ για την επιλογή της τεχνικής του φύλλου και για την παραπομπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τις ωραίες γλυκιές πίτες με την σύμπραξη της κολοκύθας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΒΑΖΩ ΚΑΡΥΔΙΑ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σου Εριάκι:-) Γιατί βρε πουλάκι μου με ξεσηκώνεις έτσι;; Έχεις καταλάβει ότι μου αρέσουν οι πίτες και με τσιγκλάς:-)).... Πολύ καλή φαίνεται η εκδοχή με τα αμύγδαλα, θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!! Πολλά φιλιά:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ωωωωωωωχχχχχ! Έρη μου τί κάνεις τώρα;;; Μόλις μπήκα και είδα τη γλυκιά κολοκυθόπιτα όπως την έφτιαχνε και η δική μου γιαγιά (ίσως είναι και θέμα περιοχής)και ξετρελλάθηκα. Θα μπορούσα να φάω αυτή αντί για φαγητό, πάντα μπορώ να ζήσω μόνον με γλυκά (λες στην οικονομική κρίση να είναι καλύτερο αυτό;;;;; χαχαχα).
    Καλό απόγευμα και φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μιαμ...μιαμ...Γεια στα χεράκια σου!Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραία φαίνεται η συνταγή σου Έρη! Λατρεύω την κολοκύθα! Να περάσεις καλά το σ/κ...φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ερη μου το άνοιγμα του φύλλου δεν είναι το δυνατό σημείο μου, όχι ότι έχω και πολλά δυνατά σημεία δηλαδή χα χα χαα!!!
    Ομως η πίτα σου είναι τόσο λιμπιστική (αυτό το "σαν μπουγάτσα" με τελείωσε)που ακόμα και με έτοιμο φύλλο θα την δοκιμάσω!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λίτσα μου πάρε έτοιμο βρε δεν πειράζει!
    Εφη μου πως κ έτσι βρε, ειναι πολύ νόστιμη πίτα, εγώ σου λέω να την φτιάξεις!
    Κωνσταντίνα καλωσήρθες, θα σε επισκεφθώ και εγώ σε λίγο!
    Ελπινίκη μου να εισαι καλά, δοκίμασέ την!
    Ξανθή μου καλή επιτυχία στην κόρη σου για τον διαγωνισμό, έστειλα και εγώ στην LG για τα λαχανικά, μπήκα στον τελικό αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσω να ειμαι στην Ελλάδα 10 Νοεμβρίου..
    Πηνελόπη μου σ'ευχαριστώ!
    Εφη μου, και η μαμά μου με καρύδια την κάνει μέσα στην γέμιση.. Η γιαγιά μου όμως έβαζε μονο σταφίδες. Δοκίμασέ την και με τα μύγδαλα απο πάνω, είναι ωραία..
    Αννα μου φιλάκια, βάλτην στο πρόγραμμα..
    Κική μου οχι βρε να ζουμε με γλυκά, ειναι τοσα πολλά αλμυρά που δεν μπορώ να ζήσω χωρίς!!
    Στον δικό μου υπέροχο κόσμο - Σ'ευχαριστώ πολύ!
    Κωνσταντίνα μου ευχαριστώ πολύ και εσυ να περάσεις τέλεια!
    Βάσω μου ειναι ειναι.. Ευχαριστώ που πέρασες!
    Έλενά μου όχι και δεν εχεις δυνατά σημεία θα μας τρελάνεις, κάθε φορά λαχταράει το φυλλοκάρδι μου με τις συνταγές σου! Και με έτοιμο φύλλο γινεται μια χαρά ακομη και με κρούστας νόστιμη θα ειναι..
    Φιλάκια πολλά σε όλους, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχη κολοκυθόπιτα!!!
    Είδα το άνοιγμα του φύλλου, εγώ αντί νισεστέ χρησιμοποιώ αλεύρι.
    Σήμερα έκανα πρασοτυρόπιτα!
    Καλό Σαββατοκύριακο και ευχαριστώ για τις νοστιμιές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @
    έτριψα προ ημερών κόκκινη κολοκύθα και την έβαλα στην κατάψυξη.

    ώρα να τη βγάλω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. kommeni kai me axni deixnei pedanostimi!! :) kalimera!! :) kali kiriaki!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έρη μου από τις αγαπημένες ελληνικές πίτες αυτό την εποχή η κολοκυθόπιτα. Κι εγώ προτιμώ τη γλυκια από την αλμυρή. Η δική σου δείχνει υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μου αρέσουν οι πίτες και έχω αγαπήσει και τη γλυκοκολοκύθα! Δείχνει τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έρη μου φαίνεται λαχταριστή !!!Πόσο θα ήθελα ένα κομμάτι... Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...