Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιαουρτλού Κεμπάπ



Ένα απο τα πράγματα που μου λείπει πολύ εδώ στο Τορόντο είναι το κεμπάπ απο το "Αιγυπτιακό". 
Το Αιγυπτιακό είναι το πρώτο κεμπαπτζίδικο που άνοιξε στην Ελλάδα το 1924 απο τον Αρμένη Ισαάκ Ανισπικιάν ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα απο την Αίγυπτο εξου και το όνομα του μαγαζιού. 
Περισσότερα για το ιδιαίτερο μαγαζί το οποίο βρίσκεται στην Νίκαια στον Πειραιά μπορείτε να δείτε εδώ. Φυσικά σας προτείνω να περάσετε μια βόλτα απο το κεμπαπτζίδικο χαλαρά ενα απογευματάκι ή βραδάκι, να χαζέψετε τα ξύλινα αγαλματάκια που ξεκίνησε να μαζεύει ο παππούς και του θύμιζαν την Αφρική, να φάτε εκτός απο το κεμπάπ, λαχματζούν και σουτζούκι αλλά και πολύ ωραίο μαριναρισμένο σουβλάκι κοτόπουλο...Μέχρι όμως να περάσει ο καιρός ωστε να έρθω στην Ελλάδα και να επισκεφτώ το Αιγυπτιακό, πρέπει να βρώ εδώ μια καλή συνταγή για κεμπάπ..
Έτσι τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να βρώ την καλύτερη συνταγή.. Μετά απο πολλές δοκιμές νομίζω πως έφτασα στην καλύτερη συνταγή η οποία μας ικανοποίησε όλους!
Η διαφορά πάντως που κάνει το καλό κεμπάπ είναι τα κάρβουνα και δυστυχώς δεν μπορώ να μπουρλοτιάσω το διαμέρισμα.. χαχα
Για καλή μου τύχη όμως την περασμένη εβδομάδα επισκεφθήκαμε ένα Αφγανικό εστιατόριο - ψησταριά και εκεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έφαγα ένα πεντανόστιμο κεμπάπ! Ναναι καλά οι άνθρωποι..
Την συνταγή που σας δίνω την έκανα στην σχάρα στο grill αλλά αν μπορείτε να τα φτιάξετε στα κάρβουνα θα εκπλαγείτε με την διαφορά.. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε αρωματικό, λαχταριστό, χορταστικό γιαουρτλού κεμπάπ!



Υλικά (4 - 5 άτομα)


500 γρ μοσχαρίσιο κιμά (ή αν μπορείτε να βρείτε μισό μισό με αρνίσιο)
1 κρεμμύδι στο μούλτι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 ντομάτα στο μουλτι
1 μεγαλούτσικο φύλλο Δάφνης τριμμένα καλά στο μουλτι (αφαιρούμε τα κοτσάνια)
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο (μοσχοκάρφι) σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Αλάτι - Πιπέρι
Πάπρικα και σουμακ για το πασπάλισμα 
4 - 5 Πίτες για το σερβίρισμα


Για την σάλτσα ντομάτας
1 κούπα Πολτό ντομάτας
Λίγο νερό
Αλάτι - Πιπέρι - λίγη ζάχαρη


Για το γιαούρτι
1 κούπα στραγγιστό
2-3 κουταλιές της σούπας νερό
Αλάτι


Διαδικασία


Σε τηγανάκι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και προσθέτουμε τα τριμμένα μπαχαρικά. Μολις μοσχοβολίσουν τραβάμε το τηγάνι απο την φωτιά.
Αφού κρυώσει το μείγμα μας το προσθέτουμε στον κιμά μαζί με το ξύδι, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και το αφηνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες, ακομη καλύτερα απο το προηγούμενο βράδυ..
Ετοιμάζουμε την σάλτσα βάζοντας τον πολτό ντομάτας σε ενα κατσαρολάκι με λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι λίγη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Ανάβουμε το grill στους 200 βαθμούς βγάζουμε την σχάρα και απλώνουμε τα κεμπάπ μας (μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλινα σουβλάκια αν θέλουμε απλά θα τα μουλιάσουμε στο νερό μισή ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε, επίσης αν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γκριλιέρα που μπαινει πάνω στην εστία της κουζίνας) επάνω στην σχάρα την οποία την έχουμε καλά λαδωμένη.
Ψηνουμε στο καυτό grill τα κεμπαπ 5-7 λεπτά απο την μία πλευρά και 5 λεπτά απο την άλλη. Οταν χρησιμοποιούμε grill πάντα έχουμε ενα κουτάλι στην πόρτα του φούρνου ωστε να μένει μισάνοιχτος.. Δείτε περισσότερα για το grill εδώ 
Εντωμεταξύ σε αντικολλητικό τηγανάκι ή στον φούρνο ζεσταίνουμε και ψήνουμε τις πίτες.
Τις κόβουμε στα τέσσερα, βάζουμε απο πάνω 2-3 κεμπαπ τα οποία τα έχουμε κόψει σε μπουκιές, απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας και συμπληρώνουμε με το αραιωμένο γιαούρτι. Τέλος πασπαλίζουμε με πάπρικα και σουμακ!


Καλή Όρεξη!!!