23/11/11

Γιαουρτλού Κεμπάπ



Ένα απο τα πράγματα που μου λείπει πολύ εδώ στο Τορόντο είναι το κεμπάπ απο το "Αιγυπτιακό". 
Το Αιγυπτιακό είναι το πρώτο κεμπαπτζίδικο που άνοιξε στην Ελλάδα το 1924 απο τον Αρμένη Ισαάκ Ανισπικιάν ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα απο την Αίγυπτο εξου και το όνομα του μαγαζιού. 
Περισσότερα για το ιδιαίτερο μαγαζί το οποίο βρίσκεται στην Νίκαια στον Πειραιά μπορείτε να δείτε εδώ. Φυσικά σας προτείνω να περάσετε μια βόλτα απο το κεμπαπτζίδικο χαλαρά ενα απογευματάκι ή βραδάκι, να χαζέψετε τα ξύλινα αγαλματάκια που ξεκίνησε να μαζεύει ο παππούς και του θύμιζαν την Αφρική, να φάτε εκτός απο το κεμπάπ, λαχματζούν και σουτζούκι αλλά και πολύ ωραίο μαριναρισμένο σουβλάκι κοτόπουλο...Μέχρι όμως να περάσει ο καιρός ωστε να έρθω στην Ελλάδα και να επισκεφτώ το Αιγυπτιακό, πρέπει να βρώ εδώ μια καλή συνταγή για κεμπάπ..
Έτσι τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να βρώ την καλύτερη συνταγή.. Μετά απο πολλές δοκιμές νομίζω πως έφτασα στην καλύτερη συνταγή η οποία μας ικανοποίησε όλους!
Η διαφορά πάντως που κάνει το καλό κεμπάπ είναι τα κάρβουνα και δυστυχώς δεν μπορώ να μπουρλοτιάσω το διαμέρισμα.. χαχα
Για καλή μου τύχη όμως την περασμένη εβδομάδα επισκεφθήκαμε ένα Αφγανικό εστιατόριο - ψησταριά και εκεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έφαγα ένα πεντανόστιμο κεμπάπ! Ναναι καλά οι άνθρωποι..
Την συνταγή που σας δίνω την έκανα στην σχάρα στο grill αλλά αν μπορείτε να τα φτιάξετε στα κάρβουνα θα εκπλαγείτε με την διαφορά.. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε αρωματικό, λαχταριστό, χορταστικό γιαουρτλού κεμπάπ!



Υλικά (4 - 5 άτομα)


500 γρ μοσχαρίσιο κιμά (ή αν μπορείτε να βρείτε μισό μισό με αρνίσιο)
1 κρεμμύδι στο μούλτι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 ντομάτα στο μουλτι
1 μεγαλούτσικο φύλλο Δάφνης τριμμένα καλά στο μουλτι (αφαιρούμε τα κοτσάνια)
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο (μοσχοκάρφι) σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Αλάτι - Πιπέρι
Πάπρικα και σουμακ για το πασπάλισμα 
4 - 5 Πίτες για το σερβίρισμα


Για την σάλτσα ντομάτας
1 κούπα Πολτό ντομάτας
Λίγο νερό
Αλάτι - Πιπέρι - λίγη ζάχαρη


Για το γιαούρτι
1 κούπα στραγγιστό
2-3 κουταλιές της σούπας νερό
Αλάτι


Διαδικασία


Σε τηγανάκι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και προσθέτουμε τα τριμμένα μπαχαρικά. Μολις μοσχοβολίσουν τραβάμε το τηγάνι απο την φωτιά.
Αφού κρυώσει το μείγμα μας το προσθέτουμε στον κιμά μαζί με το ξύδι, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και το αφηνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες, ακομη καλύτερα απο το προηγούμενο βράδυ..
Ετοιμάζουμε την σάλτσα βάζοντας τον πολτό ντομάτας σε ενα κατσαρολάκι με λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι λίγη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Ανάβουμε το grill στους 200 βαθμούς βγάζουμε την σχάρα και απλώνουμε τα κεμπάπ μας (μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλινα σουβλάκια αν θέλουμε απλά θα τα μουλιάσουμε στο νερό μισή ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε, επίσης αν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γκριλιέρα που μπαινει πάνω στην εστία της κουζίνας) επάνω στην σχάρα την οποία την έχουμε καλά λαδωμένη.
Ψηνουμε στο καυτό grill τα κεμπαπ 5-7 λεπτά απο την μία πλευρά και 5 λεπτά απο την άλλη. Οταν χρησιμοποιούμε grill πάντα έχουμε ενα κουτάλι στην πόρτα του φούρνου ωστε να μένει μισάνοιχτος.. Δείτε περισσότερα για το grill εδώ 
Εντωμεταξύ σε αντικολλητικό τηγανάκι ή στον φούρνο ζεσταίνουμε και ψήνουμε τις πίτες.
Τις κόβουμε στα τέσσερα, βάζουμε απο πάνω 2-3 κεμπαπ τα οποία τα έχουμε κόψει σε μπουκιές, απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας και συμπληρώνουμε με το αραιωμένο γιαούρτι. Τέλος πασπαλίζουμε με πάπρικα και σουμακ!


Καλή Όρεξη!!!


19 σχόλια:

  1. Γειά σου Εριάκι, μου έλειψες αυτές τις μέρες! Ελπίζω να είστε καλά! Καταπληκτική η συνταγή, δε χρειάζεται πολλά λόγια και συστάσεις!!! Πολλά φιλιά!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας! Είναι λίγο μπελαλίδικο πιάτο, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ Ερηηηηηηη!!!!
    Βρήκες το αδύνατο σημείο μου... κι αυτό είναι μείον μου!!!
    Είναι το δεύτερο αγαπημένο μου φαγάκι (μετά τους λαχανοντολμάδες.... άσχετα τα δύο φαγητά αλλά αυτά είναι τα αγαπημένα μου χα χα χαα).
    Με ξεσήκωσες με το σημερινό σου πιάτο, θέλω γιαουρτλού κεμπάμπ ΤΩΡΑ!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου τρεχουν ηδη τα σαλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλα μια βόλτα από το blog μου έχω κάτι για σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. miam γιαουρτλού και δεν λες τίποτα! :)))))))
    Καλά βρε Έρη μου,δεν βρήκατε ένα αραβικό/τούρκικο με καλό κεμπάμπ;

    Εχεις δίκαιο όσον αφορά τη μεγάλη διαφορά μεταξύ ψησίματος στην κουζίνα και ψησίματος στα κάρβουνα.
    Σεφταλιές από την Κύπρο που ετοίμασα εδώ,ήταν νόστιμες αλλά καμία σχέση με τις σεφταλιές στα κάρβουνα που κάνουμε στο νησί.

    Με καλό καιρό,μπάρμπεκιου...σε κάτι μήνες :)))))))))))))
    φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλό! Μακάρι να είχα τώρα!
    Είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε πολλά μαγαζιά που θα γίνουν αγαπημένα σας με τον καιρό:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό είναι, το αγαπώώώ. Κι αυτή η πιτούλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απλά, πεντανόστιμο! Γεια στα χεράκια σου Έρη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπημένο φαγητό του αντρούλη μου. (αυτό και άλλα πολλά!!!)
    Θα το έχω υπόψιν το Αιγυπτιακό όταν ανέβω στην πρωτεύουσα....
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έρη μου...απλά...θεϊκό...Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραία πράγματα Eri μου!
    Και κοίτα να δεις που προσωπικά δεν έχω βάλει ποτέ γαρύφαλλο σε κεμπάπ, παρά τα γεγονός ότι χρησιμοποιώ τα μπαχαρικά σε πολλούς συνδυασμούς.
    Θα το δοκιμάσω σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και εγώ παιδιά έχω μεγάλη αδυναμία στο κεμπάπ για υτο κακοπερνούσα μέχρι που βρηκα το Αφγανικό και έφτιαξα και αυτη τη συνταγή που ειναι σουπερ!
    Πηνελόπη μου δοκίμασέ το, Οι Άραβες φτιάχνουν το κεμπαπ τους με ένα υλικό που λέγεται 7 spices. Μέσα σε αυτή την σκόνη υπάρχει και το γαρύφαλλο, δοκίμασέ το θα εκπλαγείς.
    Φιλιά πολλά σε όλους και πάλι ευχαριστώ για τα σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή μου νεαρή μου φίλη ,ήρθα να σε γνωρίσω και βρήκα..φαγητό στο τραπέζι!Σ' ευχαριστώ για τις ευχές και λυπάμαι που λόγω τεχνικού προβλήματος δεν μπορώ εδώ και καιρό να μπω στος παρακολουθήσεις ( εικονίδεια) κι εγώ δεν ξέρω γιατί!!!το ψάχνω πάντως!Το φαγητάκι υπέροχο, η γιαγιά μου ήταν Πολίτισσα και όπως καταλαβαίνεις το έφτιαχνε.Φιλάκια Αχτιδένια..άνοιξε μου θέση στο καναπέ σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος25/11/11, 10:49 π.μ.

    Θα τα φτιάξω στο τζάκι μέσα στις γιορτές! Τέλεια φαίνεται η συνταγη!!
    Να' σαι καλά Εράκι! <3

    Σίσσυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κεμπαπ απο το Αιγιπτυακό!!!! Τι μου θύμησες τώρα!!!! Αλλά μου φαίνεται πολύ λαχταριστή η συνταγή και θα την δοκίμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...