30/11/11

Γκρατέν με μπρόκολο και προσούτο



Δεν σας κρύβω πως έχω αγχωθεί κάπως με τις γιορτές και τα πράγματα που θέλω να φτιάξω.. Βλέπετε πέρσι τέτοιο καιρό αποφασίσαμε να φύγουμε απο την Ελλάδα και έτσι η ατμόσφαιρα των περσινών Χριστουγέννων ήταν βαριά για τις οικογένειες μας. Γι αυτο και αν το ψάξετε δεν θα δείτε Γιορτινές Χριστουγεννιάτικες συνταγές.. Ελάχιστες.. 
Φέτος που είμαστε πλέον σε άλλη γη και άλλα μέρη και το έχουμε χωνέψει, θα ήθελα να τα κάνω όλα! Δεν γίνεται φυσικά και ούτε προλαβαίνω.. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω λίγα και καλά που λένε. 
Σημερα έχω μια πρόταση για μπουφέ ή και τραπέζι, ένα πεντανόστιμο ορεκτικό που δυστυχώς η φωτογραφία το αδικεί. Και αυτό επειδή δεν το άφησα να κρυώσει λίγο, η μυρωδιά του μας έσπασε την μύτη και πέσαμε με τα μούτρα στην κατανάλωση και οι τρείς μας! Ευτυχώς δεν κάψαμε τις γλώσες μας!!



Υλικά


1 μεγάλο μπρόκολο κομμένο σε μπουκετάκια με όσο πιο μεγάλο κοτσανάκι γίνεται
8 φέτες προσούτο κομμένο σε λωρίδες
1 κουταλάκι του γλυκού εστραγκόν (tarragon) 
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλέυρι
500 ml γάλα
λίγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι - Πιπέρι
1/2 φλιτζάνι κασέρι ή γραβιέρα
1/2 φλιτζάνι ανθότυρο
2-3 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα για το πασπάλισμα στο τέλος.


Διαδικασία


Βράζουμε μπόλικο νερό, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα μπροκολάκια. Βράζουμε για 5 λεπτά και σουρώνουμε. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
Τα στρώνουμε σε ταψάκι ή πυρέξ και τυλίγουμε στο κοτσανάκι τους τις λωρίδες απο το προσούτο.
Αλατίζουμε ελαφρώς το μπρόκολο και πασπαλίζουμε με το εστραγκον.
Σε ενα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και το κρατάμε ζεστό.
Προθερμαίνουμε τον φουρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βουτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα για 3 λεπτά να ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι και προσθέτουμε το γάλα. 
Ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα και μόλις δουμε ότι το μείγμα αρχίζει να πήζει, αφαιρουμε την κατσαρόλα απο την φωτιά. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λίγο πιπέρι και προσθέτουμε το ανθότυρο και το κασέρι. Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν τα τυρια. 
Περιχύνουμε τα μπρόκολα με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.
Ψηνουμε για 30 λεπτά. Αφηνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν σερβίρουμε!


Καλή Όρεξη!


Λογάκια για το Εστραγκον


Το εστραγκον είναι βότανο απο παραλήμνιο θάμνο και θα το βρείτε αποξηραμένο στην Ελλάδα ( εδώ υπάρχει φρέσκο παντού). Δινει καταπληκτικό άρωμα και γεύση ειδικά στα μανιτάρια και ταιριάζει απίστευτα σε σούπες και άσπρες σάλτσες. 

18 σχόλια:

  1. Keri good morning, I think your idea of wrapping each broccoli floret with the prosciutto is excellent the whole dish sounds delicious. Just to compare notes, I usually steam our broccoli florets 7 minutes from the minute the water boils. You wouldn't want the vitamins to be lost. We use a Chinese Bamboo Steamer. All the very best of luck for your new life. Very clever of you!! We should have stayed abroad.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαα, πως να μην το φάτε, τόσο νόστιμο και μοσχομυρωδάτο!!!
    Υπέροχη η συνταγή σου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρεπει καποια στιγμη να το παρω αποφαση να φτιαξω κατι τετοιο... ολο λεω θα δοκιμασω, κι ολο το αμελώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μπρόκολο μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο είναι απλά συγκλονιστικό! Ωραία ιδέα για μπουφέ, αλλά και ως συνοδευτικό κρέατος! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τα πιο ωραία ογκρατέν θα έλεγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπροκολο ογκρατεν αγαπω πολύ να κανω οπως και κουνουπιδι,μα ποτε με αλλαντικο..υποθετω δίνει αλλη γευση...ευχομαι να ευχαριστηθεις και να περασεις θαυμα τις γιορτες που ερχονται καλή μου...αλλωστε μαγειρευοντας πιατα σπιτικά νοιωθεις σα να εχεις κοντα σου κι εκεινους που ειναι μακρια...εγω τουλάχιστον από τοτε που αρχισα να περνώ γιορτες μακρια απο την οικογενεια μου,αρχισα να μαγειρευω τα πιατα της μαμας μου...είναι ο δικός μου τροπους να μη μου λειπει...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ερη μου τα γκρατέν με μπρόκολο είναι αγαπημένα μου, στο δικό μου βάζω και ροκφόρ, του έχω αδυναμία τι να κάνω?? χα χα χαα!!
    Θα συμφωνήσω απόλυτα για το εστραγκόν, κι εγώ το χρησιμοποιώ πολύ, ειδικά σε άσπρες σάλτσες, δίνει υπέροχο άρωμα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το δε εστραγκον το αγαπω πολύ σε ασπρες σαλτσες ή σε σως με μουστραδα...μα δυστυχως μονο αποξηραμενο το εχω δοκιμασει,δεν υπαρχει αλλιως εδω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα το δοκιμασω σιγουρα ερη μου, ειναι και μαλακο μπορει να φαει και η μικρη , τελεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία ιδέα!!! Εχω ένα μπροκολο στο ψυγείο και σκεφτόμουν πως να το μαγειρέψω για να το φάει και η κόρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έρι μου φτάσαμε να λέμε "όπου δουλειά και πατρις"Να είστε γεροί και χαρούμενοι και να περάσετε καλά τις φετινές και όλες τις επόμενες γιορτές!
    Ωραίο το φαγάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λατρεύω το μπρόκολο, τα ογκρατέν και το προσιούτο! Τέλεια η συνταγή σου! Καλά Χριστούγεννα να περάσετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα...τέλεια συνταγή, προσθέτω και μία κούπα σοταρισμένα μανιτάρια και έγινε στα μέτρα μου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @
    πολύ καλό το ω γκρατέν
    ωραία γεύση !

    να περνάτε καλά, Eri !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε καταλαβαίνω πώς νιώθεις, απόλυτα.

    Μαγείρεψε ό,τι τραβάει η ψυχή σου αυτά τα Χριστούγεννα και ευχαριστήσου το!

    Το μπρόκολο το λατρεύω! Όσο άνοστο φαίνεται σε κάποιους τόσο πολύ εγώ το λαχταράω. Περίεργο κι όμως αληθινό.
    Θα το δοκιμάσω το πιάτο σου με φρέσκο εστραγκόν. Υπάρχει κι εδώ άφθονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εσύ γράφεις για τις συνταγές κι εγώ κόλλησα στις πρώτες γραμμές.
    Μόνο 1 χρόνο έχετε στον Καναδά; Φαντάζομαι πόσο δύσκολα ήταν... Τώρα όμως; Όλα καλά έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Παλιά το έφτιαχνα συχνά, τώρα τελευταία το έχω ξεχάσει. Η ιδέα σου με το προσούτο πολύ καλή, θα το δοκιμάσω!
    Σου εύχομαι να περάσεις τα καλύτερα Χριστούγεννα ever:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η συνατγή μπορει να γίνει και με άλλα λαχανικά όπως ας πουμε σπαράγγια ή λαχανάκια βρυξελλών.. χάνει στην φωτογραφία το ξέρω αλλά ηταν πολύ νόστιμο και νομίζω ότι στεκεται μια χαρά σε ενα δειπνο.
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τα σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...