2/12/11

Θρακιώτικος μπακλαβάς με σουσάμι και ξερά σύκα



Καλό μήνα γειτόνοι και καλές γιορτές να έχουμε! 
Έχετε ιδέα πόσο εύκολο γλυκό ειναι ο μπακλαβάς έτσι? Ακομη και ένας αρχάριος μπορεί να φτιάξει έναν τέλειο μπακλαβά αρκεί να ακολουθήσει τις οδηγίες. Ακομη και αν έχετε αποφασίσει ότι δεν θα φτιάξετε τίποτα αυτές τις γιορτές, σας προτείνω να φτιάξετε αυτον τον εύκολο μπακλαβά και να κάνετε τους δικούς σας να σας κοιτάνε με απορία και θαυμασμό. Τολμήστε το!
Το κλειδί (για κάθε συνταγή όχι μονο γι αυτην) ειναι να διαβάσετε πρώτα δυο φορές την συνταγή, να ετοιμάσετε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε και να τα τοποθετήσετε στον πάγκο για να μην ψάχνεστε και αγχώνεστε κατα την διαδικασία. Σας εγγυώμαι ότι όλα θα πάνε καλά!
Ηθελα να κάνω αυτον τον Παραδοσιακό Θρακιώτικο μπακλαβά εδώ και πολύ καιρό αλλά τελικά αποφάσισα πως η κατάλληλη στιγμή είναι αυτή. Απο τότε που θυμάμαι, η μαμά μου σαν γνήσια Θρακιώτισσα έφτιαχνε πάντα τον μπακλαβά της με σουσάμι. Για την ιστορία να σας πώ ότι παλιότερα οι Θρακιώτες φτιάχναν τον μπακλαβά τους μόνο με σουσάμι και όχι άλλο ξηροκάρπιο. Δεν ξέρω που τα έβρισκαν τόσα σουσάμια παλιά.. Θυμάμαι ότι στο σπίτι μας ακόμη και ο σπιτικός καυτερός τραχανάς της γιαγιάς μου είχε σουσάμι μέσα..
Αποφάσισα λοιπόν χτες να φτιάξω τον μπακλαβά όπως τον φτιάχνει η μαμά μου, δηλαδή με σουσάμι και καρύδια.. Εκεί που ανοίγω το ντουλάπι για να βγάλω την ζάχαρη, τσουπ βλέπω μπροστά μου τα ξερά Καλαματιανά σύκα!!! Αυτο ήταν! Το γλυκό στηθηκε στο μυαλό μου, ψήθηκε στον φουρνο μου, στόλισε το πιάτο μου, μοσχόβολησε το σπίτι γιορτινά, και μου χάλασε την δίαιτα! 



Υλικά

Για το σιρόπι
1 1/2 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι
Φλούδα απο ενα λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
Τον χυμό απο 1/4 του λεμονιού

Για την πίτα
1 πακέτο λεπτό φύλλο τύπου Βηρυτού
250 γρ βούτυρο λιωμένο (σε μπρικάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά)
1 κουπα κοπανισμένα καρύδια
1 κούπα σουσάμι καβουρδισμένο (σε τηγανάκι χωρίς λιπαρή ουσία για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά)
5-6 ξερά σύκα κομμένα σε μικρά κομματάκια
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμένη
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο κοπανισμένο


Διαδικασία

Ξεπαγώνουμε το φύλλο μέσα στην συσκευασία του σύμφωνα με τις οδηγίες ξεπαγώματος.
Οταν ξεπαγώσει, απλώνουμε τα φύλλα μας σε επιφάνεια εργασίας και τα σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα. Τα κρατάμε σκεπασμένα με την πετσέτα για να μην μας ξεραθούν.

Ανακατεουμε σε ενα μπολ τα καρύδια με το σουσάμι, τα σύκα, την ζάχαρη, τη κανέλα και το γαρύφαλλο.
Ξεκινάμε με το σιρόπι και βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι.  Βράζουμε με κλειστό καπάκι για 15-20 λεπτά. Αποσύρουμε απο την φωτιά και βγάζουμε την κατσαρόλα έξω να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Παίρνουμε ένα ταψάκι στο μέγεθος του φύλλου μας και το βουτυρώνουμε καλά με πινέλο. Τοποθετούμε ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε καλά. Τοποθετουμε δευτερο φύλλο και το βουτυρώνουμε. Τοποθετουμε τρίτο φύλλο και το βουτυρώνουμε. Με ενα κουταλάκι παίρνουμε ποσότητα απο την γέμιση και την απλώνουμε στο φύλλο.
Τοποθετούμε απο πάνω το τέταρτο φύλλο και το βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε με το 5ο φύλλο και βουτυρώνουμε. Ξαναστρώνουμε και άλλη γέμιση. συνεχίζουμε με το 6ο φύλλο, βουτυρώνουμε, το 7ο, και πάλι βάζουμε γέμιση. τέλος τοποθετουμε βουτυρώνοντας ενα ενα τα υπόλοιπα φύλλα 2- 3 φύλλα.
Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια ή τρύγωνα και αν θέλουμε βάζουμε σε κάθε κομμάτι και απο ένα ολόκληρο μοσχοκάρφι. Ψηνουμε την πίτα για 60 λεπτά ή μέχρι να κοκκινήσει αρκετά και ομοιόμορφα.
Μολις βγάλουμε τον μπακλαβά και ειναι καυτός, τον περιλούζουμε με το κρύο σιρόπι και διασκεδάζουμε με το τσιρτσίρισμα :) .
Αφήνουμε τον μπακλαβά να "ξεκουραστεί" και να πιεί με την ησυχία του το σιρόπι.
Τέλος αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κοπανισμένο φυστίκι Αιγίνης.


Καλό Σαββατοκύριακο!!!

19 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλό μήνα!! αυτή την εκδοχή δεν την ήξερα. Μήπως έχεις γράψει κάτι λάθος εκεί στο σιρόπιασμα;;και τα δυο ζεστά;;;
    Επειδή ο σύζυγος τρελαίνεται με το σουσάμι θα φτιάξω μια μικρή δόση γιατί εγώ δεν τα πάω καλά με αυτά τα γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωχ, αμάν!!! Νάτο το βαρύ πυροβολικό των Χριστουγέννων!!:-)) Είπα κι εγώ, δε θα μας στείλει κάποια νόστιμη παραδοσιακή συνταγή;; Πολύ εκπληκτικός φαίνεται Έρη μου, γειά στα χέρια σου!! Εγώ που είμαι λάτρης των παραδοσιακών συνταγών σε ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τη συγκεκριμένη διότι δεν την είχα υπόψη μου. Σε γενικές γραμμές δεν είμαι φίλη του μπακλαβά αλλά λατρεύω το σουσάμι! Θα στείλω τη συνταγή και στη μαμά μου η οποία κάθε χρόνο τον φτιάχνει αλλά κατά τον Ευρυτάνα τρόπο και ανοίγει και φύλλο:-)) Είμαι σίγουρη ότι θα τον δοκιμάσει! Και πάλι συγχαρητήρια και χαίρομαι πολύ όταν τέτοιες συνταγές διασώζονται! Και του χρόνου να' σαι καλά!! Φιλιά και καλό μήνα:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστούγεννα χωρίς παράδοση και σιροπιαστό γλυκό δεν γίνονται! Ωραία και διαφορετική πρόταση Έρη, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ μου αρέσει το σουσάμι σε γλυκά (αλλά και σε αλμυρά)
    Ο μπακλαβάς σου πολύ ξεχωριστός και ωραία η ιδέα σου με τα σύκα, θα πρέπει να τον έκαναν ακόμα πιο γιορτινό!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σουσάμι,καρύδι,σύκο λατρεμένα υλικά,ήξερα για την θρακιώτικη σουσαμόπιτα με καρύδι & σουσάμι,η δική σου έκδοση με τα σύκα θα'ναι ακόμη ωραιότερη!!!
    Μπράβο σου,να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σουσάμι το καλλιεργούσαν παλιά γι αυτό είχαν τόσο πολύ. Μου το είχαν πει γερόντισσες της περιοχής μου και μου είχε φανεί πολύ παράξενο. Κι εμείς το βάζουμε σε χίλια πράγματα!
    Είχα μια γειτόνισσα θρακιώτισσα όταν ήμουν φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη και δεν ξεχνάω τα γλυκά της ακόμη. Άρα η συνταγή σου καταγράφεται και με την κλασική της εκδοχή και με την δημιουργική σου προσθήκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σιγά μη σε λυπηθούμε που έσπασες τη δίαιτα.....χχαχαχα!! Εσύ μας λυπήθηκες χθες που μας τον κόλλησες στη μούρη νυχτιάτικα...??? χαχαχαχ!! Αυτό πάει για ταχύτατη εκτέλεση ....πάω να πάρω ξηροκάρπια σε λίγο...σλουρπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα παιδιά απο εδώ, Αχ βρε Ξανθή μου να εισαι καλά, μα πως το έγραψα αυτο, ενώ πιο πάνω λέω ότι βγάζω έξω το σιρόπι να προλάβει να κρυώσει καλά μετά λέω και το σιρόπι καυτο??!! σ'ευχαριστώ πολύ που το πρόσεξες!
    Για μένα ειναι συννηθισμένος ο μπακλαβάς με σουσάμι αλλά και το σύκο του έδωσε μια άλλη διάσταση.. Ειναι πολύ ωραίο γλυκό..
    Καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ιδιαίτερη εκδοχή μπακλαβα!
    Πρεπει να είναι ξεχωριστή γευση, ανατολίτικη!
    Ευχαριστούμε!
    Καλό μήνα και καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ούτε κι εγώ Ερη έχω ακούσει για το σησάμι, φαίνεται πολύ ωραιο και το σύκο σίγουρα θα του έδωσε άλλη γεύση.

    Καλό μήνα και καλές γιορτές! Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλενάδα μου τρέχουν τα σαλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μοσχοβόλησαν και τα δικά μας σπιτάκια από τον Θρακιώτικο μπακλαβά.Ενδιαφέρουσα εκδοχή. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πωπωωωωω... τρέλλα είναι Έρη μου!!! Εγώ αυτή την εκδοχή την καταβροχθίζω σε κάποια συγγενή μου στην Κομοτηνή!!! Είναι απίστευτος μπακλαβάς!!!
    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προσωπικά ως μεγάλη Fun του μπακλαβά! Δεν λέω όχι σε καμμία του εκδοχή, πόσο μάλλον αν καβουρδιστεί και σουσαμάκι μαζί :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν και δεν πολυαγαπω το συκο, με τετοια παρουσιαση θελω να δοκιμασω σιγουρα!
    Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @
    μπράβο, Eri !

    τέλειο και παραδοσιακό, που ταξιδεύει
    Θράκη - Τορόντο !


    τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ιδιαίτερος μπακλαβάς!!!με το σουσάμι!!αλλά και τα σύκα δεν πάνε πίσω. Γεια στα χέρια σου, καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καπετάνισσα μου μου αφύπνισες μια γεύση που είχα ξεχάσει.Υπέροχος μπακλαβάς. Κάπως έτσι γίνονται και οι Σαμσάδες στην Λήμνο χωρίς σύκα.
    Καταπληκτικό γλυκό βγαλμένο από την παράδοση....φιλί υπερατλαντικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ ΕΡΙ ΜΟΥ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...