8/12/11

Χριστουγεννιάτικα Μπισκοτάκια (Βασική συνταγή και γλάσο)


Τι κάνετε? Εγώ δεν ειμαι και πολύ στα επάνω μου αυτές τις μέρες.. Δεν έχω ιδέα γιατι.. Ups and Downs.. Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να έχετε αρχίσει να νιώθετε την ζεστασιά των γιορτινών ημερών.. 
Σήμερα σας έχω την βασική συνταγή για κουλουράκια τα οποία κόβουμε με κουπατ και τα διακοσμούμε με γλάσο, κουφετάκια, καραμελάκια και τα λοιπά. Ολα τα κουλουράκια φτιάχτηκαν με αυτη τη βασική συνταγή η οποία χωρίστηκε σε κομμάτια που χρωματίστηκαν άλλα με κακάο και άλλα με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Η ζύμη δεν περιέχει μπέικιν πάουντερ επειδή δεν θέλουμε να φουσκώσουν. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν επίπεδα για να τα διακοσμήσουμε. Πάρτε λοιπόν αυτη τη βασική συνταγή, τα παιδιά στην κουζίνα, χρησιμοποιήστε την φαντασία σας, το ταλέντο σας και κυρίως την καλή σας διάθεση!



Υλικά (36-40 κουλουράκια)


Για την βασική ζύμη
1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
3 1/2  κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας κακάο
Χρώματα ζαχαροπλαστικής


Για το γλάσο
3 κούπες ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 της κούπας γάλα (και όσο παραπάνω χρειαστεί)
3/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Καραμέλες τύπου Oh mammy
πολύχρωμη τρούφα, ή χρωματιστή ζάχαρη




Διαδικασία


Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με την σόδα και το αλάτι.
Χρησιμοποιούμε ενα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα το βουτυρο. Χτυπάμε με μίξερ σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε ενα ενα τα αυγά και χτυπάμε να ενσωματωθούν καλά στο μείγμα. Προσθέτουμε την βανίλια και σιγά σιγά το αλεύρι και χτυπάμε με το μιξερ μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Οταν δουμε ότι το μιξερ δυσκολεύεται ελαφρώς να γυρίσει, αναποδογυρίζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Την διπλώνουμε και την πατάμε αρκετές φορές να σφίξει ελαφρώς. Γενικά πρέπει να ειναι μια απαλή αφράτη ζύμη και όχι πολύ σφιχτή. Την χωρίζουμε σε 4 μπάλες και χρωματίζουμε την μία με το κοσκινισμένο κακάο ζυμώνοντας εκ νέου να χρωματιστεί ομοιόμορφα. Το ίδιο κάνουμε και με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Τυλίγουμε τις μπάλες με μεμβράνη και αφηνουμε τις ζύμες στο ψυγείο τουλάχιστον για μια ώρα ή για όλο το βράδυ.
Οταν παγώσουν οι ζύμες βγάζουμε απο το ψυγείο το κομμάτι ανάλογα του τι θα φτιάξουμε.


Κουλουράκια ζαχαρωτά μπαστουνάκια (Christmas Candy Canes)
Παιρνουμε ενα μπαλάκι απο την απλή ζύμη και ενα μπαλάκι απο την χρωματιστή. Τα κάνουμε λωρίδες και  τα στρίβουμε. 
Σχηματίζουμε ενα μπαστουνάκι και το μεταφέρουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.


Καρδούλες, αστεράκια και νιφάδες με "τζαμάκι" καραμέλας
Παιρνουμε 2-3 καραμέλες ίδιου χρώματος και τις βάζουμε σε μια σακούλα. Τις κοπανάμε με τον πλάστη να σπάσουν σε μικρά κομματάκια. Μπορειτε να χρησιμοποιήσετε και πολυκόφτη. 
Παίρνουμε ένα κομμάτι απο την απλή ζύμη και την ρολάρουμε με πλάστη (ή μπουκάλι) ωστε να έχουμε ένα μεγάλο φύλλο. Χρησιμοποιούμε κουπατ με σχήματα και (αν έχετε και μικρότερα κουπάτ για να κάνετε το μέσα πλαίσιο) κοβουμε ενα στρογγυλό κομμάτι στο κέντρο του κάθε μπισκότου, να έχουμε μια τρύπα. Στρώνουμε το μπισκότο στο αντικολλητικό χαρτί και προσθέτουμε στην τρύπα τις θρυμματισμένες καραμέλες.


Τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης τα ανοιγουμε σε φύλλο και κοβουμε με τα κουπατ τα σηματα που έχουμε. Απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και ψηνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 8 λεπτά (όχι αέρα) ή μέχρι να δουμε τις άκρες τους να σκουραίνουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε τα αφήνουμε για λίγο στο ταψί και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.


Πάμε στο γλάσο. Ανακατευουμε σε ενα μπολ, την άχνη με το βουτυρο, το γάλα και την βανίλια. Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές γλάσο. Προσθέτουμε όσο επιπλέον γάλα χρειάζεται, συνεχίζοντας το χτύπημα με μίξερ εωσοτου έχουμε ενα αφράτο απαλό γλάσο. Το χωρίζουμε αναλόγως και χρωματίζουμε με λίγες  σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οταν τα κουλουράκια έχουν κρυώσει τελείως τότε ξεκινάμε την διακόσμηση. Για να κάνετε το περίγραμα στα μπισκότα θα χρειαστείτε κορνέ ζαχαροπλαστικής με πολύ λεπτό ίσιο στόμιο. Αφου κάνουμε το περίγραμα, γεμίζουμε στην συνέχεια με πινέλο το γλάσο στο κέντρο. Αν δεν θέλουμε να κάνουμε περίγραμα (εγώ δεν έκανα γιατι δεν είχα τόσο λεπτό στόμιο για κορνέ) τότε με πινέλο παίρνουμε ποσότητα απο το γλάσο και "γεμίζουμε" τα κουλουράκια.
 Οσο είναι φρέσκο το γλάσο πάνω στο μπισκοτάκι διακοσμούμε με πολύχρωμη τρούφα ή ότι διακοσμητικό θέλουμε.
Αφηνουμε τα μπισκοτάκια σε σχάρα να στεγνώσουν καλά όλο το βράδυ.


Μη ξεχνατε και τα περσινά μπισκοτάκια πορτοκαλιού, βουτηγμένα στην σοκολάτα




Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία!
Λογάκια 
Η ζύμη κρατάει για ενα μήνα στην κατάψυξη και το γλάσο για 3 μέρες στο ψυγείο.


Print Friendly and PDF

25 σχόλια:

  1. Και του χρόνου με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και του χρόνου Ερη! Πολύ όμορφα! Φαντάζομαι ο μικρούλης σου χαρά που θα είχε! Τα δίχρωμα μπαστουνάκια είναι τα πιο όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΡΗ ΜΟΥ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΦΤΙΑΧΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ!!!!!!!!
    ΒΡΕ ΛΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΩ; ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ... ΕΧΩ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΦΟΡΜΑΚΙΑ....
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ' έχασα κορίτσι κι εδώ και στο fbk και μπήκα να σε ψάξω. Και βέβαια διάβασα για την κακή διάθεση και λέω... έτσι εξηγείται μάλλον! Πόσο σε καταλαβαίνω, χωρίς να ξέρω τους λόγους, απλά σε καταλαβαίνω!
    Τι τέλεια μπισκοτάκια! Κι εγώ πρέπει να μπω στην πρίζα και να φτιάξω κι άλλα, πότε να προλάβω να δοκιμάσω όλες τις συνταγές που έβαλα στο μάτι;;
    Φιλιά σ΄αυτό το μικρό αντράκι σου που απολαμβάνει το μπισκοτάκι του!
    Και του χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. teleia!!!! kai tou xronou!! poli kalispera sas!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φανταστικά!!!Και του χρόνου Έρη μου..και ο κούκλος,φοβερός!!!!Καλό βράδυ!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το γλυκό μουτράκι που κρατάει το μπισκοτάκι είναι ο γιόκας σου??
    Μα και μόνο που τον βλέπεις να απολαμβάνει το μπισκοτάκι, σου φτιάχνει η διάθεση νομίζω!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εριάκι μου και του χρόνου, να' σαι καλά!! Πόσο χαριτωμένα είναι τα μπισκότα και φαντάζομαι και πεντανόστιμα! Μη στεναχωριέσαι... Είναι μάλλον αυτή η γλυκιά μελαγχολία που πιάνει πολλούς όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και κυρίως όσους είναι στα ξένα... Όταν έρθει η ώρα όμως της γιορτής θα δεις ότι όλα θα είναι μια χαρά και θα χαρείς αυτές τις μέρες στο έπακρο με τους αγαπημένους σου!!!Πολλά φιλιά και chin up!!:-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ όμορφα τα μπισκοτάκια σου Έρη μου. Και του χρόνου να είσαι καλά. Όσο για τον κούκλο σου...τί να πώ απλά να είναι γερός και τυχερός κι εσείς να τον καμαρώνετε!
    Αααα ξέχασα!! Παρά λίγο να βάλω κι εγώ τα μπισκοτάκια που έφτιαξα για το μπαζάρ της Κυριακής, ευτυχώς είδα τα δικά σου έγκαιρα κι έτσι έβαλα τα cupcakes. Τα μπισκοτάκια θα τα βάλω άλλη μέρα!! χαχαχα... τα μπισκοτάκια θα τα βάλω άλλη μέρα!!! Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ούιιιιιιιιιιιιιιιι!!! Τι τέλεια μπισκοτάκια είναι αυτά;;; Φωνάζουν από μακριά Χριστούγεννα!
    Διπλό ούιιιιιιιιιιιιιιι για την τρελή φατσάρα του μπομπιράκου σου! Σαν να σου μοιάζει! Ε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ομορφα μπισκοτακια!
    ΠΟλύ γιορτινα και χαρουμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. λατρεψα αυτά τα μπαστουνακια με την κοκκινη ζύμη,εκπληκτική ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα.
    Καλές γιορτές.
    Μοσκοβόλησαν τα μπισκοτάκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου φιλεναδίτσα! Χαθήκαμε! μη νομίζεις πως σε ξεχνάμε, απλά πλάκωσε δουλειά!! Τα μπισκοτάκια σου φαίνονται ΤΕΛΕΙΑ!! Αρπάζουμε μερικά και αποχαιρετούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρήσιμη ανάρτηση. Έτσι νομίζω είμαστε όλοι αυτές τις μέρες... Να είσαι καλά, πολλά φιλιά
    Γλύκας ο μικρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έρη μου, καλημέρα!
    Και μόνο που είδα το αγγελούδι σου και τα υπέροχα Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια σου, ενθουσιάστηκα!!!
    θερμά συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. This looks wonderful..real festive cookies..Love the way you decorate it, very pretty!!! Have a wonderful week!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μόλις ξυπνήσει το κορίτσι μου θα τα κάνουμε παρέα!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτά δεν θα μου γλυτώσουν!!!!!
    όπως έχω ήδη φτιάξει δυο φορές τα gingerbread με απόλυτη επιτυχία, θα φτιάξω και αυτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ερουλίνα μου τα φτιάχνω τώρα. Την κανέλα σε ποιο σημείο την προσθέτουμε; Δεν το γράφεις. Υποθέτω στην αρχή, εκεί που κοσκινίζουμε το αλεύρι; Έτσι το έκανα πάντως. Ελπίζω να είναι σωστό:)
    Φιλάκια πολλα.και καλά Χριστούγεννα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και στους πόσους βαθμούς τα ψήνουμε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος11/12/15, 5:39 μ.μ.

    Υπεροχα και γιορταστικα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος17/12/15, 9:21 π.μ.

    Kalimera! Fainontai fantastika!8a ta dokimaso! Otan les mia koupa zaxari ennoas ena potiri?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...