18/1/12

Λαχανοντολμάδες.. (Βήμα - Βήμα)



 Οι λαχανοντολμάδες φτιάχνονται σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Στην Ασία τους γεμίζουν συνήθως με θαλασσινά, τόφου και μανιτάρια, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τα γεμίζουν με χοιρινό κιμά και χρησιμοποιούν λάχανο τουρσί για να τους τυλίξουν, στην Σουηδία και στην Φινλανδία τους φτιάχνουν μεγαλύτερους και χρησιμοποιούν γάλα, μοσχάρι και μαγειρεμένο ρύζι στην γέμιση.. 
Φυσικά οι δικοί μας είναι οι καλύτεροι,  δεν θα ξεχάσω ποτέ το ύφος ενός Σέρβου όταν του έδωσα να δοκιμάσει απο τους δικούς μας λαχανοντολμάδες χαχα! Περίμενε να είναι ξινοί και πικάντικοι απο το τουρσί λάχανο και του ήρθε η γλύκα του φρέσκου!.. Αιφνιδιάστηκε!
Εχω κάνει πολλές φορές λαχανοντολμάδες με την κλασσική συνταγή της γιαγιάς και της μαμάς μου αλλά τις προηγούμενες μέρες είδα τον Ακη στο Mega Πρωινό να μαγειρεύει λαχανοντολμάδες κάπως διαφορετικά, χρησιμοποιώντας πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές και είπα να τους δοκιμάσω.. Πραγματικά ήταν πολύ νόστιμοι και σας προτείνω να τους δοκιμάσετε..
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε βήμα βήμα πεντανόστιμους και εύκολους λαχανοντολμάδες?

Υλικά


1 μέτριο λάχανο μαλακό και αφράτο ( αυτά που είναι πλατιά και όχι πολύ στρογγυλά είναι συνήθως αφράτα, παρολαυτα να σας πώ ότι εδώ εγώ δεν είχα πολλές επιλογές και αγόρασα σφιχτό. Όλα πήγαν καλά και δεν είχα πρόβλημα)
500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
150 γρ ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι κύμινο 
Ξύσμα απο 1/2 λεμόνι
Αλάτι - Πιπέρι
Για τον πάτο της κατσαρόλας και τον ζωμό
2 καρότα σε χοντρές φέτες
2 κλωνάρια σέλερι ή σέλινο χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 δαφνόφυλλα
2 κούπες νερό
1 φλιτζανάκι του Ελληνικού ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο
3 κρόκους αυγών
1 λεμόνι (ανάλογα το γούστο σας.)
ξύσμα απο 1/2 λεμόνι
Αλάτι - Πιπέρι


Διαδικασία


Αν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων ξεκινάμε πρώτα με το λάχανο, κόβουμε με ενα μαχαίρι γύρω γύρω και βαθιά το κοτσάνι του λάχανου και το αφαιρούμε. Θα πρέπει να προσέξουμε να αφαιρέσουμε καλά και σε βάθος το κοτσάνι ώστε να μην κολάνε τα φύλλα στο κέντρο.


Το τυλίγουμε καλά μια δυο φορές με μεμβράνη και το βάζουμε στον φουρνο μικροκυμμάτων στη μέγιστη ένταση για 15 λεπτά. Το βγάζουμε με γαντάκια και το αφηνουμε μέσα στην μεμβράνη τουλάχιστον 10 λεπτά. Στην συνέχεια βγάζουμε την μεμβράνη και τα φύλλα θα βγαίνουν ένα ένα.
Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μπολ, ετοιμάζουμε την γέμιση για να δέσουν τα αρώματα. 
Σωτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο λαδάκι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το ξύσμα, τον μαιντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το κύμινο, και ζυμώνουμε καλά βρέχοντας τα χέρια μας.


Αν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμμάτων δεν μασάμε και προχωράμε στον παραδοσιακό τρόπο ο οποίος μπορεί να είναι ελαφρώς χρονοβόρος αλλά δεν είναι δύσκολος.

Βάζουμε το λάχανο (αφου έχουμε βγάλει το κοτσάνι)  σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει με την τρύπα του κοτσανιού προς τα κάτω και το αφηνουμε να βράσει 10 λεπτά.


Στα 10 λεπτά το γύρίζουμε απο την άλλη πλευρά ωστε να μαλακώσει και η πάνω πλευρά.


Μετράμε 5 λεπτά και  με δυο πιρουνια ή μία "πιάστρα" αφαιρουμε ένα ένα τα φύλλα αφηνωντάς τα σε ενα σουρωτήρι


Αφου αφαιρέσουμε καμιά δεκαριά φύλλα θα δούμε ότι δεν θα ξεκολάνε απο την τρύπα τόσο εύκολα, και σε αυτο το σημείο θα ξαναγυρίσουμε το λάχανο με την τρύπα προς τα κάτω και θα περιμένουμε μερικά λεπτά. Το ξαναγυρνάμε και συνεχίζουμε την διαδικασία. Οταν βλεπουμε ότι είναι αρκετά σκληρό το κέντρο τους, γυρίζουμε το λάχανο να βράσει λίγο ακόμη και να μαλακώσει.

Θα χρειαστεί να το γυρίσουμε 3 ίσως 4 φορές..
Αφου έχουμε τελειώσει με το λάχανο ξεκινάμε να κόψουμε τα φύλλα μας, να αφαιρέσουμε τα χοντρά κομμάτια ωστε να αρχίσουμε το γέμισμα. Αφαιρούμε εντελώς το κεντρικό κομμάτι του κάθε φύλλου.


Αυτο το χοντρό κομμάτι θα το στρώσουμε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας. Αφου καλυφθεί ο πάτος, προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο ή σέλερι, τα σκόρδα και τις δάφνες. 




Στην συνέχεια σκεπάζουμε και πάλι με χοντρά φύλλα και κομμάτια απο το λάχανο. Αυτη η τεχνική θα βοηθήσει τον ζωμό στον οποίο θα βράσουν οι λαχανοντολμάδες και θα τους νοστιμίσει πολύ.


Ξεκινάμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες μας, κόβωντας το φύλλο ανάλογα πόσο μεγάλους τους θέλουμε. Συνήθως ένα μέτριο φύλλο βγάζει 3-4 λαχανοντολμάδες. Δείτε το τύλιγμα...


video


Τοποθετουμε κυκλικά και σφιχτά τους ντολμάδες στην κατσαρόλα. Αν μας βγουν περισσότεροι απο όσοι χωράνε σε μία σειρά, προσθέτουμε τους υπόλοιπους απο πάνω σε δεύτερη σειρά.



Απο πάνω βαζουμε και πάλι απο τα χοντρά κομμάτια και τα χοντρά φύλλα του λάχανου και σκεπάζουμε με ένα πιάτο.


Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπάστουν οι λαχανοντολμάδες.


Σκεπάζουμε με κάπάκι και μόλις το φαγητό πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 1 ώρα με 1 ώρα και 15 λεπτά.
Οταν είναι έτοιμοι, αφαιρουμε με την πιάστρα το πιάτο και τα φύλλα απο πάνω.


Γέρνουμε την κατσαρόλα και κρατάμε στην άκρη όσο μπορούμε απο τον ζωμό.


Πάμε στο αυγολέμονο. Ο Άκης χρησιμοποίησε μία ανοξείδωτη μπασίνα, την έβαλε πάνω απο την κατσαρόλα με τους ντολμάδες (σαν μπεν μαρι δηλαδή) και χτυπούσε το αυγολέμονο προσθέτωντας κάθε φορά που σφίγγει το μείγμα και ζωμό. Στο τέλος  πρόσθεσε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα.
Εγώ δεν έχω μπασίνα και χτυπησα τους κρόκους με το λεμόνι, αλατάκι, πιπεράκι, και σιγά σιγά πρόσθετα τον ζεστό ζωμό που κράτησα.


Στην συνέχεια το έριξα στο φαγητό και το άφησα να πάρει μια δυο βράσεις σε χαμηλή φωτιά.



Τους άφησα λίγο να νοστιμίσουν και τους σερβίρισα..



Καλή Όρεξη!!!

46 σχόλια:

  1. Καλημέρα Έρη μου, χαζεύω επί ώρα τους υπέροχους λαχανοντολμάδες σου!Γεια στα χέρια σου!!!Πεντανόστιμοι, μπράβο!!!Το βίντεο καταπληκτικό και κατατοπιστικό!!!Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα πιατάκι μπορώ να έχω για να το φάω βήμα βήμα??? Υπέροχοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα βήμα βήμα όσους θέλεις Λίλα μου! Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Έρη μου, υπέροχοι οι λαχανοντολμάδες σου και πολύ πολύ αρωματικοί!!! Πωπωώωωω παραλίγο να βάλω κι εγώ σήμερα λαχανοντολμάδες αλλά λαδερούς!!!!! (Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται)!!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει βρε Κική μου, λογικό είναι κάποιες φορές να έχουμε τις ίδιες συνταγές, εξαλλου μπορει να είναι ίδιες στον τίτλο αλλά είναι πάντα διαφορετικές! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραια αναρτηση! Μ αρεσουν πολυ οι λαχανοντολμαδες και η περιγραφη σου ειναι λεπτομερεστατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη μου!

      Διαγραφή
  5. Καλά!! Έρι!! κατατοπιστικότατη η συνταγή σου και πολύ νόστιμη!!
    Χαρά στο κουράγιο σου!! μπράβο σου!!!όχι σαν και μένα την τεμπέλα που όλο λέω ότι θα φτιάξω και όλο το αναβάλλω. Μάλλον περιμένω να γίνουν τα βιολογικά μου λάχανα στον κήπο μου, αλλά θα αργηηηηηήσουν!!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ ας είχα και εγώ κήπο με λαχανάκια Μαράκι μου και θα περίμενα όσο χρειαστεί! Είσαι πολύ τυχερή! Φιλάκια πολλά, σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα!! Πολύ έξυπνο να βάλεις λαχανικά στον "πάτο" της κατσαρόλας για extra άρωμα και γεύση! Θα το κάνω την επόμενη φορά μιας και τα φύλλα απο το κάτω μέρος της κατσαρόλας, είναι το αγαπημένο μου:)
    Φιλιά κ καλημέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία, είναι μια απλή τεχνική που έχει νόημα πραγματικά νοστιμίζει όλο το φαγητό! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Ουάου! Μιλάμε για υπερπλήρη οδηγό λαχανοντολμάδων για αρχάριους! Και αυτή η τελευταία φώτο τους αναδεικνύει σε όλο τους το μεγαλείο! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ φιλενάδα μου, η ανάρτηση είναι η επιτομή του λαχανοντολμά! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Μας υπερκάλυψες με τις οδηγίες. Πάντα το είχα απορία πως φτιάχνονται!! Να σαι καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπεραναλυτικό το ξέρω αλλά έτσι μπορει να το τολμήσει και κάποιος που δεν έχει ξαναφτιάξει.. Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. μιαμ μιααααμ!!!! φαίνονται απίθανοι!!!
    Ισως και το αγαπημένο μου φαγητό!!!! Αν και η μανούλα τα κάνει και με πολύυυυ μικρά κομματάκια κρέας (και ρύζι/κιμά) και έτσι τα απογειώνει!!!!!! Δοκίμασέ το:)
    Kαλό απόγευμα!Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ γλυκιά μου Reine, την επόμενη φορά θα βάλω και εγώ ψιλοκομμένο κρέας! Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Με ταλαιπώρησε λίγο σήμερα ο blogger αλλά τα κατάφερα και μπήκα!Έρη μου,ΤΕΛΕΙΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!Αγαπώ!!!!!!!!!!Μπορεί και να είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα!!Μπράβο φαίνεται και σίγουρα θα είναι εξαιρετικό και πολύ νόστιμο!!Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειχε προβλήματα πάλι Ελενάκι? Τον πιάνουν και αυτον οι κακές του που και που χχεχε! Σ'ευχαριστώ πολύ Ελενάκι μου!

      Διαγραφή
  11. Με μπόλικο αυγολέμονο είναι τέλειοι! Μου αρέσουν πολύ αλλά δεν τους πολυμαγειρεύω, νομίζω ότι δεν θα τους πετύχω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τους πετύχεις Βάσω, είναι λίγο μπελαλίδικοι είναι η αλήθεια αλλά αξίζει τον κόπο!

      Διαγραφή
  12. άψογο!η τελευταια φωτο επαγγελματικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Αναστασία μου!

      Διαγραφή
  13. Εχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι οι λαχανοντολμάδες είναι το φαγητό μου, δεν τους αλλάζω με τίποτα!!
    Το κόλπο με τον φούρνο μικροκυμάτων δεν το ήξερα, με εντυπωσίασε!!
    Θα το δοκιμάσω σίγουρα, το πολύ πολύ αν δεν μου πετύχει να προχωρήσω με τον παραδοσιακό τρόπο!
    Γεια στα χέρια σου Ερη μου, τέλειο φαγάκι και παρουσίαση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Έλενα μου δοκίμασε το, τύλιξε το καλά να μην βγαίνει ο αέρας απο πουθενά. Ετσι στην ουσία ψηνεται στο ζουμί του και είναι έτοιμο. σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  14. Κάθε βήμα και μια ωραία περιγραφή και μια ωραία φωτογραφία.
    Οι λαχανοντολμάδες είναι για μένα φαγητό της "αργίας" Έρι μου. Πρέπει να ξέρω ότι την άλλη μέρα δεν έχω άλλες δουλειές για να τους πιάσω ...
    Τέλειοι σου βγήκαν και μου άρεσαν και τα λαχανικά στον πάτο ως tip! Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ καλή μου Πηνελόπη σ'ευχαριστώ πάρα πολύ! Εχεις δικιο είναι λίγο χρονοβόρο και είναι απο τα φαγητά που θέλει να είμαστε χαλαροί για να το κάνουμε. αν και με την νέα μέθοδο με την μεμβράνη γλιτώνουμε πολύ πολύ χρόνο!

      Διαγραφή
  15. Ερη δεν θα μπορούσες να είσαι ποιο κατατοπιστική.
    Μιλάμε έκανες το απόλυτο manual του λαχανοντολμά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!

      Διαγραφή
  16. Αυτό με το φούρνο μικροκυμάτων πολύ καλό, θα το δοκιμάσω! Τέλειο φαγητό οι λαχανοντολμάδες σου, φαντάζομαι τις μυρωδιές στην κουζίνα σου όταν τους έφτιαχνες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κι εμένα αυτό με το φούρνο μικροκυμάτων μου έκανε εντύπωση, δεν το είχα ξανακούσει...
    Θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!
    όσο για τους ντολμάδες σου φαίνονται ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ!!!

    Πολλά φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλησπέρα φιλεναδίτσα! ο λαχανοντολμάς όπως και να μαγειρευτεί είναι θεϊκός, πάει και τελείωσε!! γεια στα χεράκια σου! φιλάκιαααα πολλάααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας κοριτσάκια μου, ευχαριστώωωω

      Διαγραφή
  19. τελειοι και βρηκα και τι λαθος εκανα και μου σπαγαν τα φυλλα, θα τους κανω ερη μου χωρις αβγολεμενο βεβαια αλλα θα κανω την μεθοδο με τα γιουβαρλακια για την σαλτσα που αλεθεις καροτο κτλ και το ριχνεις στο ζουμι,Αχ τι μας κανεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρίτσα τέλειο θα γίνει και έτσι, απλά βάλε αρκετό λεμονάκι στην σάλτσα! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  20. Διάβασα όοοοοολο το ποστ! Πολύ καλό! Ο λόγος που δεν έχω κάνει ποτέ λαχανοντολμάδες, ειναι η φασαρία που έχουν. Φτιάχναμε συχνά στο πατρικό μου αλλά εγώ δεν έχω κάνει ακόμα! Εντυπωσιακό το τιπ με το φούρνο μικροκυμάτων, παρόλο που δεν έχω. Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουτε και εγώ έχω φούρνο μικροκυμμάτων.. τον σταματησα καιρό τώρα.. Ευχαριστώ πολύ Κική μου!

      Διαγραφή
  21. @
    ένα απ' τα καλύτερα φαγητά,
    που τόλμησα να το φτιάξω μεγάλη (πριν λίγα χρόνια...)

    θαυμάσιο, Eri !

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ερη, εξαιρετική περιγραφή! Αυτή τη στιγμή ψήνω στο φούρνο ένα μεγααααάλο λαχανοντολμά, σε χάλκινη γάστρα, σαν πίτα (φύλλα λάχανου, γέμιση, λάχανο, γέμιση, ψιλοκομμένα τα χοντρά, γέμιση, λάχανο). Ψιλόκοψα τα χοντρά κοτσανάκια (πολύ γλυκά) σε κομματάκια μικρά και τα έκανα στρώμα ενδιάμεσα. Περιμένω να δω πως θα βγει η λαχανοντολμαδόπιτα :)
    Χαίρομαι πολύ που έχεις αυτό το διάλειμμα στη ζωή σου κι ευχαριστιέσαι το παιδάκι σου. Επίσης χαίρομαι που είσαι τόσο ενεργή και γράφεις τόσο ωραίες αναρτήσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βίκυ μου δεν ξέρεις πόση σημασία έχει να το ακούω αυτο απο έναν άνθρωπο που θαυμάζω τόσο πολύ όσο εσένα! Ειμαι σίγουρη ότι θα γίνει τέλεια η λαχανοντολμαδόπιτα! Φιλάκια πολλά, σ'ευχαριστώ πάρα πολύ μέσα απο την καρδιά μου!

      Διαγραφή
  23. Ανώνυμος11/3/13, 10:39 π.μ.

    kapies klasikes sintages den tis alazis eine ierosilia aloste na kserete oti ta ilika pou evale o akis stin sintagi eine i gemisi apo ta ntolmadakia gialanzi na smirneika pantos peri orekseos!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τελειοι μπραβο κατατοπιστικοτατη συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...