Λαχανοντολμάδες.. (Βήμα - Βήμα)



 Οι λαχανοντολμάδες φτιάχνονται σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Στην Ασία τους γεμίζουν συνήθως με θαλασσινά, τόφου και μανιτάρια, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τα γεμίζουν με χοιρινό κιμά και χρησιμοποιούν λάχανο τουρσί για να τους τυλίξουν, στην Σουηδία και στην Φινλανδία τους φτιάχνουν μεγαλύτερους και χρησιμοποιούν γάλα, μοσχάρι και μαγειρεμένο ρύζι στην γέμιση.. 
Φυσικά οι δικοί μας είναι οι καλύτεροι,  δεν θα ξεχάσω ποτέ το ύφος ενός Σέρβου όταν του έδωσα να δοκιμάσει απο τους δικούς μας λαχανοντολμάδες χαχα! Περίμενε να είναι ξινοί και πικάντικοι απο το τουρσί λάχανο και του ήρθε η γλύκα του φρέσκου!.. Αιφνιδιάστηκε!
Εχω κάνει πολλές φορές λαχανοντολμάδες με την κλασσική συνταγή της γιαγιάς και της μαμάς μου αλλά τις προηγούμενες μέρες είδα τον Ακη στο Mega Πρωινό να μαγειρεύει λαχανοντολμάδες κάπως διαφορετικά, χρησιμοποιώντας πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές και είπα να τους δοκιμάσω.. Πραγματικά ήταν πολύ νόστιμοι και σας προτείνω να τους δοκιμάσετε..
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε βήμα βήμα πεντανόστιμους και εύκολους λαχανοντολμάδες?

Υλικά


1 μέτριο λάχανο μαλακό και αφράτο ( αυτά που είναι πλατιά και όχι πολύ στρογγυλά είναι συνήθως αφράτα, παρολαυτα να σας πώ ότι εδώ εγώ δεν είχα πολλές επιλογές και αγόρασα σφιχτό. Όλα πήγαν καλά και δεν είχα πρόβλημα)
500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
150 γρ ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι κύμινο 
Ξύσμα απο 1/2 λεμόνι
Αλάτι - Πιπέρι
Για τον πάτο της κατσαρόλας και τον ζωμό
2 καρότα σε χοντρές φέτες
2 κλωνάρια σέλερι ή σέλινο χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 δαφνόφυλλα
2 κούπες νερό
1 φλιτζανάκι του Ελληνικού ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο
3 κρόκους αυγών
1 λεμόνι (ανάλογα το γούστο σας.)
ξύσμα απο 1/2 λεμόνι
Αλάτι - Πιπέρι


Διαδικασία


Αν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων ξεκινάμε πρώτα με το λάχανο, κόβουμε με ενα μαχαίρι γύρω γύρω και βαθιά το κοτσάνι του λάχανου και το αφαιρούμε. Θα πρέπει να προσέξουμε να αφαιρέσουμε καλά και σε βάθος το κοτσάνι ώστε να μην κολάνε τα φύλλα στο κέντρο.


Το τυλίγουμε καλά μια δυο φορές με μεμβράνη και το βάζουμε στον φουρνο μικροκυμμάτων στη μέγιστη ένταση για 15 λεπτά. Το βγάζουμε με γαντάκια και το αφηνουμε μέσα στην μεμβράνη τουλάχιστον 10 λεπτά. Στην συνέχεια βγάζουμε την μεμβράνη και τα φύλλα θα βγαίνουν ένα ένα.
Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μπολ, ετοιμάζουμε την γέμιση για να δέσουν τα αρώματα. 
Σωτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο λαδάκι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το ξύσμα, τον μαιντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το κύμινο, και ζυμώνουμε καλά βρέχοντας τα χέρια μας.


Αν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμμάτων δεν μασάμε και προχωράμε στον παραδοσιακό τρόπο ο οποίος μπορεί να είναι ελαφρώς χρονοβόρος αλλά δεν είναι δύσκολος.

Βάζουμε το λάχανο (αφου έχουμε βγάλει το κοτσάνι)  σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει με την τρύπα του κοτσανιού προς τα κάτω και το αφηνουμε να βράσει 10 λεπτά.


Στα 10 λεπτά το γύρίζουμε απο την άλλη πλευρά ωστε να μαλακώσει και η πάνω πλευρά.


Μετράμε 5 λεπτά και  με δυο πιρουνια ή μία "πιάστρα" αφαιρουμε ένα ένα τα φύλλα αφηνωντάς τα σε ενα σουρωτήρι


Αφου αφαιρέσουμε καμιά δεκαριά φύλλα θα δούμε ότι δεν θα ξεκολάνε απο την τρύπα τόσο εύκολα, και σε αυτο το σημείο θα ξαναγυρίσουμε το λάχανο με την τρύπα προς τα κάτω και θα περιμένουμε μερικά λεπτά. Το ξαναγυρνάμε και συνεχίζουμε την διαδικασία. Οταν βλεπουμε ότι είναι αρκετά σκληρό το κέντρο τους, γυρίζουμε το λάχανο να βράσει λίγο ακόμη και να μαλακώσει.

Θα χρειαστεί να το γυρίσουμε 3 ίσως 4 φορές..
Αφου έχουμε τελειώσει με το λάχανο ξεκινάμε να κόψουμε τα φύλλα μας, να αφαιρέσουμε τα χοντρά κομμάτια ωστε να αρχίσουμε το γέμισμα. Αφαιρούμε εντελώς το κεντρικό κομμάτι του κάθε φύλλου.


Αυτο το χοντρό κομμάτι θα το στρώσουμε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας. Αφου καλυφθεί ο πάτος, προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο ή σέλερι, τα σκόρδα και τις δάφνες. 




Στην συνέχεια σκεπάζουμε και πάλι με χοντρά φύλλα και κομμάτια απο το λάχανο. Αυτη η τεχνική θα βοηθήσει τον ζωμό στον οποίο θα βράσουν οι λαχανοντολμάδες και θα τους νοστιμίσει πολύ.


Ξεκινάμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες μας, κόβωντας το φύλλο ανάλογα πόσο μεγάλους τους θέλουμε. Συνήθως ένα μέτριο φύλλο βγάζει 3-4 λαχανοντολμάδες. Δείτε το τύλιγμα...




Τοποθετουμε κυκλικά και σφιχτά τους ντολμάδες στην κατσαρόλα. Αν μας βγουν περισσότεροι απο όσοι χωράνε σε μία σειρά, προσθέτουμε τους υπόλοιπους απο πάνω σε δεύτερη σειρά.



Απο πάνω βαζουμε και πάλι απο τα χοντρά κομμάτια και τα χοντρά φύλλα του λάχανου και σκεπάζουμε με ένα πιάτο.


Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπάστουν οι λαχανοντολμάδες.


Σκεπάζουμε με κάπάκι και μόλις το φαγητό πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 1 ώρα με 1 ώρα και 15 λεπτά.
Οταν είναι έτοιμοι, αφαιρουμε με την πιάστρα το πιάτο και τα φύλλα απο πάνω.


Γέρνουμε την κατσαρόλα και κρατάμε στην άκρη όσο μπορούμε απο τον ζωμό.


Πάμε στο αυγολέμονο. Ο Άκης χρησιμοποίησε μία ανοξείδωτη μπασίνα, την έβαλε πάνω απο την κατσαρόλα με τους ντολμάδες (σαν μπεν μαρι δηλαδή) και χτυπούσε το αυγολέμονο προσθέτωντας κάθε φορά που σφίγγει το μείγμα και ζωμό. Στο τέλος  πρόσθεσε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα.
Εγώ δεν έχω μπασίνα και χτυπησα τους κρόκους με το λεμόνι, αλατάκι, πιπεράκι, και σιγά σιγά πρόσθετα τον ζεστό ζωμό που κράτησα.


Στην συνέχεια το έριξα στο φαγητό και το άφησα να πάρει μια δυο βράσεις σε χαμηλή φωτιά.



Τους άφησα λίγο να νοστιμίσουν και τους σερβίρισα..



Καλή Όρεξη!!!