Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παραδοσιακά Κουλουράκια Σαντορίνης γεμιστά με Μαλακό Παστέλι



 Λίγο πριν τα Χριστούγεννα πήρα μέρος σε ανταλλαγή μπισκότων που διοργανώθηκε μεταξύ των bloggers του Καναδά και των ΗΠΑ. Έστειλα 3 12άδες μπισκότα σε 3 bloggers και παρέλαβα και εγώ με την σειρά μου 3 12άδες μπισκότα απο 3 άλλους bloggers. 
Ηθελα να φτιάξω κάτι Ελληνικό αλλά να είναι κάπως διαφορετικό, όχι πολύ συνηθισμένο.. Ετσι βρήκα μια συνταγή για παραδοσιακά κουλουράκια Σαντορίνης με μία γέμιση σαν μαλακό παστέλι.. Τα λιγουρεύτηκα και το αποφάσισα!
Τα κανονικά Σαντορινιά είναι πιο μεγάλα απο τα δικά μου, είναι σε μέγεθος σαν ένα μανταρίνι, ενώ εγώ τα έκανα κατα 2/3 μικρότερα. Είναι μοσχομυρωδάτα, απολαυστικά, αυθεντικά και οπωσδήποτε διαφορετικά.. Η ανταπόκριση που είχα απο τους ανθρώπους που τα παρέλαβαν ήταν πάρα πολύ θετική αν και το περίμενα απο την στιγμή που δοκίμασα το πρώτο..

Υλικά (για 40 κουλουράκια)

250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ ζάχαρη
4 αυγά
Χυμό απο 2 πορτοκάλια
Ξύσμα απο ενα λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/3 της κούπας λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ
Ελάχιστο αλάτι
500 - 600 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
Για την γέμιση
250 γρ σουσάμι
300 γρ μέλι
70 γρ αλεσμένο αμύγδαλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
1 ασπράδι αυγό χτυπημένο σε αραιή μαρέγκα
40 ολόκληρα γαρίφαλα για το κλείσιμο

Διαδικασία

  Χρησιμοποιώντας ενα μεγάλο μπολ (ή το μπολ του μίξερ) βάζουμε  το βουτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, τον χυμό των πορτοκαλιών, το λικέρ, το ξύσμα την κανέλα και το γαρίφαλο. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα μαζί. 
Κοσκινίζουμε το αλέυρι σε ενα άλλο μπολ και προσθέτουμε σε αυτό το μπέικιν, το αλάτι και την σόδα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε στο μείγμα με το βουτυρο το μείγμα του αλευριού και ανακατευουμε με το μίξερ με τους γάντζους (αν δεν έχετε γάντζους, ανακατεύετε πρώτα με το μιξερ και μολις αρχίζει και σφίγγει η ζύμη συνεχίζετε με τα χέρια) ωσπου να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα, λεία και απαλή.
Μεταφέρουμε  την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε διπλώνοντας και πατώντας την μερικές φορές.


Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Χρησιμοποιώντας ένα μπολ, προσθέτουμε το σουσάμι, το μέλι, το αμύγδαλο, την κανέλα, το γαρίφαλο και τέλος το ασπράδι του αυγού και ανακατεύουμε απαλά.


Βγάζουμε την ζύμη απο το ψυγείο και παίρνουμε ενα μικρό κομμάτι σε μέγεθος καρυδιού και σχηματίζουμε ενα μπαλάκι. Το πλάθουμε στα χέρια μας ή σε αλευρωμένη επιφάνεια σε λωρίδα την οποία στην συνέχεια πατάμε για να την πλατύνουμε.Βάζουμε κατα μήκος ενα κουταλάκι απο την γέμιση


 και κλείνουμε ενώνοντας τις άκρες.


Στην συνέχεια στριφογυρίζουμε για να σχηματίσουμε το κουλουράκι


και κλείνουμε κάθε κουλουράκι με ενα ολόκληρο μοσχοκάρφι (γαρίφαλο)


Τοποθετούμε το κουλουράκι μας σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνουμε τον φουρνο μας στους 180 βαθμούς.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κουλουράκια 


Και ψήνουμε κάθε φουρνιά για 15 - 20 λεπτά.


Λογάκια
Στο ψήσιμο θα δείτε να δραπετεύει μέλι και να καραμελώνει στις άκρες στα κουλουράκια, μην ανησυχήσετε, έτσι συμβαίνει.

Τα μπισκότα που παρέλαβα εγώ απο τους 3 bloggers ήταν

Sugar Cookies
Double Chocolate Candy Cane Cookies
Triple Chocolate Cookies
και ήταν όλα υπέροχα!!

Καλό Σαββατοκύριακο, να περάσετε τέλεια!