11/1/12

Σουηδικά Κεφτεδάκια με gravy και lingonberry (Cranberry Jam)



 Είχα αυτή τη συνταγή στο μυαλό μου πολύ καιρό τώρα, αφού κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το ΙΚΕΑ, ο γιος μου τρελαίνεται γι αυτα τα κεφτεδάκια και τα τρώει κάθε φορά. Η συνταγή είναι παραδοσιακή Σουηδική και αυτο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τα κεφτεδάκια δεν περιέχουν ούτε κρεμμύδι ούτε σκόρδο. Εμείς τα συνοδεύσαμε με αφράτο πουρέ πατάτας αλλά ταιριάζουν και με μια θελκτική τηγανιά πατάτες.. Το lingonberry δεν είναι τίποτα άλλο απο μαρμελάδα Cranberry, αλλά οποιαδήποτε μαρμελάδα με φρούτα του δάσους (blackberry, blueberry, blackcurrant) ταιριάζει μια χαρά. Η συνταγή δεν έχει καμία δυσκολία, είναι νοστιμότερη απο αυτη του πολυκαταστήματος και οπωσδήποτε πιο υγιεινή.
Είναι μια καλή πρόταση ακόμη και για μπουφέ, σε μια ωραία πιατέλα με την σάλτσα δίπλα.
Να σας πώ ότι η κανονική συνταγή έχει 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος μέσα στην σάλτσα. Αν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε αφαιρέστε 1/2 κούπα απο τον ζωμό.
Δοκιμάστε λοιπόν πεντανόστιμα Σουηδικά κεφτεδάκια!

Υλικά


400 γρ μοσχαρίσιο κιμά
250 - 300 γρ κιμά απο μαλακό φρέσκο χοιρινό λουκάνικο ή χοιρινό κιμά
1 χούφτα ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαιντανό, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο το πράσινο μέρος)
1 αυγό
1/2 κούπα γάλα
1/3 κούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
Αλάτι - Πιπέρι


Για την σάλτσα και το lingonberry
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
2 κούπες μοσχαρίσιο ζωμό (ή απο βιολογικό κύβο)
Τον χυμό απο 1/3 λεμόνι
Αλάτι πιπέρι
Μαρμελάδα Cranberry ή μαρμελάδα απο φρούτα του δάσους ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου


Διαδικασία


Προσθέτουμε σε ενα μεγάλο μπολ, τους κιμάδες, τα μυρωδικά, το αυγό, το γάλα, την φρυγανιά, το μπαχάρι, αλα΄τι - πιπέρι και ζυμώνουμε τον κιμά να αφρατέψει.




Βρέχουμε τα χέρια μας και σχηματίζουμε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια. Βρέχουμε τα χέρια μας κάθε φορά που φτιάχνουμε 1-2 κεφτεδάκια. Τα αφηνουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.




Τα σκεπάζουμε με αντικολλητική μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Οταν περάσει η μία ώρα ανάβουμε το γκριλ μας στο δυνατό βάζουμε την σχάρα μας στο επάνω ράφι (να μην είναι πάρα πολύ κοντά στην αντίσταση) και ψηνουμε τα κεφτεδάκια 10 λεπτά απο την μια πλευρά και 5 λεπτά απο την άλλη. Τα κρατάμε ζεστά.
Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε τον ζωμό, τον χυμό λεμονιού, αλάτι πιπέρι και μια κουταλιά της σούπας απο την μαρμελάδα. Ζεσταινουμε τον ζωμό και τον κρατάμε ζεστό.
Ξεκινάμε την σάλτσα βάζοντας ενα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας βουτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε μια κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύουμε με την μύτη του κουταλιού και με μια μεγάλη κουτάλα παίρνουμε απο τον ζωμό και προσθέτουμε στο μείγμα βουτυρο - αλεύρι. Ανακατευουμε με δάρτη και προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό. Σιγοβράζουμε την σάλτσα μέχρι να πήξει ελαφρώς (δεν θέλουμε να πήξει πολύ). Ανακατεύουμε με δάρτη συχνά.




Για τον πουρέ πατάτας, βάζουμε 3-4 πατάτες κομμένες σε τέταρτα σε κατσαρολάκι και τις σκεπάζουμε με κρύο νερό. Προσθέτουμε αλάτι και τοποθετουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά με καπάκι και μόλις πάρουν βράση, αφαιρουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Όταν είναι τρυφερές τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία και να μπορουμε να τις πιάσουμε (δεν πρέπει να είναι κρύες). Τις καθαρίζουμε και τις τοποθετούμε και πάλι στο κατσαρολάκι. προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλάτι πιπέρι, 1/2 κούπα γάλα και τις λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ ή με πιρούνι. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε. Το αφαιρουμε απο την φωτιά όταν έχουμε εναν αφράτο πουρέ.
Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια πάνω στον πουρέ, περιχύνουμε με την σάλτσα και συμπληρώνουμε με ενα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα.



Καλή Όρεξη!!

23 σχόλια:

  1. Έρη συγχαρητήρια τέλεια τα κεφτεδάκια σου!Και πολύ λαχταριστά!!!Φοβερός συνδιασμός, μου αρέσει πολύ!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αχ αχ τρελαίνομαι για αυτά τα κεφτεδάκια!!! τα θέλωωωωωωωωω ΟΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελένη μου σ'ευχαριστώ πολύ, πραγματικά είναι λαχταριστά δεν έμεινε ουτε σαλτσίτσα!

    Πέλα, Σόφη, ο γιος μου να δείτε, πως τρελαινεται! Δομικάστε την, είναι απλή και πεντανόστιμη!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πωπω τι μου έκανες τώρα? Ο άντρας μου τρελαίνεται για κεφτεδάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω δεν τα εχω φαει ποτε στο ΙΚΕΑ μα η κορη μου τρελλαινεται!κρατω οπωσδηποτε τη συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λαχταριστά τα κεφτεδάκια σου. Σίγουρα νόστιμα και πιό ''αγνά΄΄ από αυτά του ΙΚΕΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ααααα βλέπω αυτά τα κεφτεδάκια υπάρχουν σε όλα τα ΙΚΕΑ..χιχιχχι...ούτε εγώ έχω φάει ποτέ εκεί αλλά τα έχω δεί..τα δικά σου όμως Έρη μου φαίνονται πιο λαχταριστά....πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή χρονιά κάθε ευτυχία να σου φέρει η καινούργια χρονιά!!!Σίγουρα πιο νόστιμα και πιο υγιεινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά, έχω πάθει με αυτή την συνταγή!
    Και κυρίως με την απίστευτη σάλτσα που τα συνοδεύει.
    Τα κεφτεδάκια αυτά τα ταράζουν οι γιοι μου όποτε πάμε στο ΙΚΕΑ.
    Ευκαιρία να τους τα φτιάξω λοιπόν.
    Και οπωσδήποτε και την σάλτσα, ευτυχώς αυτοί οι συνδυασμοί τους αρέσουν πολύ!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΓΑΝΙΤΑ!
    ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eri Φαίνονται πολύ ωραία τα κεφτεδάκια σου!Και με σπιτικό πουρέ και γλυκόξινη σάλτσα θα είναι πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Βασούλα μου θα τα λατρέψετε οικογενειακώς!

    @ Αναστασία μου, μου έλειψες!

    @ Para-kelsoscooks έχεις δίκιο, σίγουρα πιο υγιεινά!

    @ Eleni Φιλάκια Ελενάκι μου σ'ευχαριστώ!

    @ Μανουσινα Καλή χρονιά Μανουσίνα μου, ότι καλύτερο ευχομαι και για σένα!

    @ Έλενα έτσι ακριβώς είναι τα παιδιά τα ταράζουν και εχουν δικιο γιατι δεν ειναι καθόλου βαριά και είναι πολύ απολαυστικά. Φιλάκια Έλενά μου!

    @ Εφη - Κανονικά τηγανίζονται, εγώ εκανα λίγα τηγανιτά και τα υπόλοιπα στο γκριλ να δω την διαφορά. Αυτά του γκριλ ηταν παρα πολύ καλύτερα! Φιλάκια Εφη

    @ Αγγελική Ν - Αγγελική μου σ'ευχαριστώ, ναι έχεις δίκιο η γλυκόξινη σαλτσούλα είναι λαχταριστή!

    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θα τα τιμησουμε κ συντομα μαλισταααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Βίκη, φτιάξτα φιλενάδα είναι τέλεια. Φιλάκια πολλά και στον Χαράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΗ!!!!

    Ωραία, νόστιμα και καταπληκτικά εύκολα, περιζήτητα στον μπουφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φαινονται τοσο λαχταριστα... γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτή η σάλτσα πρέπει να είναι πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη!
    Ωραίες φωτογραφίες έβγαλες φιλενάδα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή Χρονιά κυρία Ευη μου, πραγματικά είναι ότι πρέπει για μπουφέ!

    Ελπινίκη μου γλυκιά σ'ευχαριστώ!

    Ερμιόνη μου σ'ευχαριστώ πολύ, πήρα κάμερα!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έρη μου έλεοοοος! Τέλεια είναι κι εγώ τα βλέπω στις 1.30 το βράδυ!! Θέλωωωωω! Λέω να τα φτιάξω αύριο!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Νομίζω πως έτσι που έκανες τους "συνδυασμούς υλικών" Eri μου, κανείς δεν θα μπορούσε να τους αντισταθεί.
    Τον πουρέ τα δικά μου τα "παιδάκια" δεν τον πολυτρώνε, αλλά θα την κάνω την προσπάθεια μου.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Tante Kiki

    Κική μου περιμένω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Penelope

    Ε λοιπόν Πηνελόπη μου εγώ πίστευα ότι σε όλα τα παιδιά αρέσει ο πουρές μέχρι που τελικά γνώρισα αρκετά που δεν τον τρώνε.. Πραγματικά μου κάνει εντύπωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εννοείται ότι λατρεύουμε τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ όσο κι αν δεν τα θεωρώ υγειινά! τώρα με τη συνταγή σου θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!!!! Δεν την είχα δει τόσο καιρό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...