Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σουηδικά Κεφτεδάκια με gravy και lingonberry (Cranberry Jam)



 Είχα αυτή τη συνταγή στο μυαλό μου πολύ καιρό τώρα, αφού κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το ΙΚΕΑ, ο γιος μου τρελαίνεται γι αυτα τα κεφτεδάκια και τα τρώει κάθε φορά. Η συνταγή είναι παραδοσιακή Σουηδική και αυτο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τα κεφτεδάκια δεν περιέχουν ούτε κρεμμύδι ούτε σκόρδο. Εμείς τα συνοδεύσαμε με αφράτο πουρέ πατάτας αλλά ταιριάζουν και με μια θελκτική τηγανιά πατάτες.. Το lingonberry δεν είναι τίποτα άλλο απο μαρμελάδα Cranberry, αλλά οποιαδήποτε μαρμελάδα με φρούτα του δάσους (blackberry, blueberry, blackcurrant) ταιριάζει μια χαρά. Η συνταγή δεν έχει καμία δυσκολία, είναι νοστιμότερη απο αυτη του πολυκαταστήματος και οπωσδήποτε πιο υγιεινή.
Είναι μια καλή πρόταση ακόμη και για μπουφέ, σε μια ωραία πιατέλα με την σάλτσα δίπλα.
Να σας πώ ότι η κανονική συνταγή έχει 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος μέσα στην σάλτσα. Αν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε αφαιρέστε 1/2 κούπα απο τον ζωμό.
Δοκιμάστε λοιπόν πεντανόστιμα Σουηδικά κεφτεδάκια!

Υλικά


400 γρ μοσχαρίσιο κιμά
250 - 300 γρ κιμά απο μαλακό φρέσκο χοιρινό λουκάνικο ή χοιρινό κιμά
1 χούφτα ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαιντανό, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο το πράσινο μέρος)
1 αυγό
1/2 κούπα γάλα
1/3 κούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
Αλάτι - Πιπέρι


Για την σάλτσα και το lingonberry
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
2 κούπες μοσχαρίσιο ζωμό (ή απο βιολογικό κύβο)
Τον χυμό απο 1/3 λεμόνι
Αλάτι πιπέρι
Μαρμελάδα Cranberry ή μαρμελάδα απο φρούτα του δάσους ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου


Διαδικασία


Προσθέτουμε σε ενα μεγάλο μπολ, τους κιμάδες, τα μυρωδικά, το αυγό, το γάλα, την φρυγανιά, το μπαχάρι, αλα΄τι - πιπέρι και ζυμώνουμε τον κιμά να αφρατέψει.




Βρέχουμε τα χέρια μας και σχηματίζουμε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια. Βρέχουμε τα χέρια μας κάθε φορά που φτιάχνουμε 1-2 κεφτεδάκια. Τα αφηνουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.




Τα σκεπάζουμε με αντικολλητική μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Οταν περάσει η μία ώρα ανάβουμε το γκριλ μας στο δυνατό βάζουμε την σχάρα μας στο επάνω ράφι (να μην είναι πάρα πολύ κοντά στην αντίσταση) και ψηνουμε τα κεφτεδάκια 10 λεπτά απο την μια πλευρά και 5 λεπτά απο την άλλη. Τα κρατάμε ζεστά.
Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε τον ζωμό, τον χυμό λεμονιού, αλάτι πιπέρι και μια κουταλιά της σούπας απο την μαρμελάδα. Ζεσταινουμε τον ζωμό και τον κρατάμε ζεστό.
Ξεκινάμε την σάλτσα βάζοντας ενα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας βουτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε μια κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύουμε με την μύτη του κουταλιού και με μια μεγάλη κουτάλα παίρνουμε απο τον ζωμό και προσθέτουμε στο μείγμα βουτυρο - αλεύρι. Ανακατευουμε με δάρτη και προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό. Σιγοβράζουμε την σάλτσα μέχρι να πήξει ελαφρώς (δεν θέλουμε να πήξει πολύ). Ανακατεύουμε με δάρτη συχνά.




Για τον πουρέ πατάτας, βάζουμε 3-4 πατάτες κομμένες σε τέταρτα σε κατσαρολάκι και τις σκεπάζουμε με κρύο νερό. Προσθέτουμε αλάτι και τοποθετουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά με καπάκι και μόλις πάρουν βράση, αφαιρουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Όταν είναι τρυφερές τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία και να μπορουμε να τις πιάσουμε (δεν πρέπει να είναι κρύες). Τις καθαρίζουμε και τις τοποθετούμε και πάλι στο κατσαρολάκι. προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλάτι πιπέρι, 1/2 κούπα γάλα και τις λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ ή με πιρούνι. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε. Το αφαιρουμε απο την φωτιά όταν έχουμε εναν αφράτο πουρέ.
Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια πάνω στον πουρέ, περιχύνουμε με την σάλτσα και συμπληρώνουμε με ενα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα.



Καλή Όρεξη!!