3/2/12

Πανεύκολο Γαλακτομπούρεκο - Πατσαβουρόπιτα



Καλημέρα σας! Αρχισε να μαλακώνει ο καιρός? Εμείς εδώ χθες είχαμε την μέρα της μαρμότας και το συμπαθέστατο ζωάκι προέβλεψε ότι φέτος θα έχουμε Άνοιξη νωρίς.. Σύμφωνα με το φολκλορικό έθιμο εαν η μαρμότα βγεί απο την φωλιά της και κοιτάξει την σκιά της τότε προβλέπεται χειμώνας για άλλες 6 εβδομάδες.. Εαν δεν την κοιτάξει τότε θα έχουμε Άνοιξη νωρίς..! Χθες λοιπόν και στα τρία σημεία όπου γιορτάστηκε το έθιμο οι μαρμότες δεν κοιταξαν την σκιά τους οπότε και η πρόβλεψη είναι πως θα έρθει νωρίς η Άνοιξη..! Βέβαια.. αν με ρωτήσετε προσωπικά, να έρθει η Ανοιξη αλλά καλά θα ήταν να προηγηθεί ο Χειμώνας... 
Πάμε όμως στη σημερινή συνταγή...  Παρασκευή σήμερα με ενα πανεύκολο γλυκάκι που θα σας λύσει τα χέρια!  Η συγκεκριμένη "πίτα" φτιάχνεται σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων και σε διάφορες παραλλαγές.  Είναι μια πανέυκολη και πεντανόστιμη λύση για γλυκό με πολύ λίγα υλικά που λίγο πολύ όλοι τα έχουμε στο σπίτι μας. Είναι ιδανικό γλυκό για μικρά παιδιά και στην γεύση βρίσκεται μεταξύ γαλακτομπούρεκου και μπουγάτσας...

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας ξεπαγωμένο σύμφωνα με τις οδηγίες
250 γρ βούτυρο
750 ml φρέσκο γάλα (3 ποτήρια)
8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι

Μια τσιμπιά αλάτι
1 ξυλάκι κανέλας
Άχνη ζάχαρη και κανέλα τριμμένη για το τέλος

Διαδικασία

Λιώνουμε το βούτυρο σε ενα μπρικάκι, βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι και προχωράμε στα φύλλα μας.
Βουτυρώνουμε ένα φύλλο και το σουρώνουμε - τσαλακώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φουρνο στους 190 βαθμούς.



Το τοποθετούμε στο ταψάκι και συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα ένα. Τα φύλλα δεν πρέπει να ειναι πολύ σφιχτά μεταξύ τους αλλά ούτε εντελώς χαλαρά.



Συνεχίζουμε βουτυρώνοντας όλα τα φύλλα και τα τοποθετούμε στο ταψί.



Αφου τελειώσουμε με το στήσιμο των φύλλων ψήνουμε για 20 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν.
Οσο ψήνεται το φύλλο, βάζουμε σε ενα κατσαρολάκι το φρέσκο γάλα, την ζάχαρη, το ξύσμα και το ξυλάκι κανέλας. Εχουμε την ένταση στο μέτριο και το αφήνουμε να σιγοβράζει, ανακατεύοντας που και πού. Όταν περάσει το 20άλεπτο και ροδίσουν τα φύλλα, βγάζουμε το ταψί και περιχύνουμε σε όλα τα σημεία του ταψιού, κουτάλα κουτάλα το γάλα.


Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε άλλα 25 λεπτά, το βγάζουμε και κοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Αν θέλουμε συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά να καραμελώσει λίγο η ζάχαρη.Σερβίρεται χλιαρό και εξαφανίζεται ως δια μαγείας...



Καλό Σαββατοκύριακο!!!!

Λογάκια
Η πίτα μπορεί να γίνει και αλμυρή τυρόπιτα αντικαταστώντας το μείγμα του γάλακτος με 2 κούπες γάλα, 2 αυγά και τυρί φέτα. Τα ανακατεπουμε όλα μαζί και περιχύνουμε με αυτό το μείγμα την πίτα απο την αρχή.

52 σχόλια:

  1. Αχ, τι καλά! Να έρθει η άνοιξη μια ώρα αρχύτερα! Εδώ δεν έχουμε συμπαθή τρωκτικά να προβλέπουν τον καιρό, so I'll take your word for it!
    Κάπως έτσι κάνω την πορτοκαλόπιτα και γίνεται μούρλια, άρα σίγουρα και η δική σου θα είναι τέλεια. Οι γειτόνισσές μας στη Θεσσαλονίκη την έκαναν και σαν γαλατόπιτα και σούρωναν το φύλλο από πάνω. Σίγουρα η συνταγή σου θα δοκιμαστεί άμεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Claire μου τέλεια θα είναι και η πορτοκαλόπιτα! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Την Άνοιξη περιμένω κι εγώ, αλλά μέχρι να έρθει ας φάμε λίγο γλυκάκι υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας φάμε Λίλα μου! Σ'ευχαριστώ πολύ, καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  3. Ωραίο και σύντομο γλυκάκι. Με μικρή διαφορά έχω παρακολουθήσει φίλη εκ Κρήτης να κάνει αρμυρή. Απλά το τυρί το βάζει με τα φύλλα από την αρχή και το περιχύνει με σόδα.
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το περιχύνει με σόδα? Πολύ ενδιαφέρον Ξανθή μου! Σημερα θα φτιάξω το ρολό σου με το σπανάκι! Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα, κάτι παρόμοιο έφτιαξα κι εγώ εχθές σε μορφή πορτοκαλόπιτας όμως. Πολύ ωραίο το έθιμο!! μακάρι να βγει αληθινό.
    Πέρασε από το μπλογκ υπάρχει κάτι για σένα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Μαρία μου! Και για το βραβειάκι, χίλια ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα ΄Ερη μου... εδώ ο χειμώνας συνεχίζεται, τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη αλλά τα πράγματα δεν είναι και τραγικά!!! Αυτή την πίτα την φτιάχνω κι εγώ και γλυκιά αλλά και αλμυρή. Λατρεμένη κι έτσι όπως την έφτιαξες είναι πάρα πολύ ωραία!!!!! Γεια στα χέρια σου ...με γλύκανες πρωί πρωί!!! Πολλά φιλιά και μακάρι να έχει δίκιο η μαρμότα κι όχι μόνον για τον Καναδά!!-:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Κική μου, καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  7. Καλημεραααααα...καλά τί κάνεις πρωι πρωι...λατρεύω αυτό το γλύκισμα (είναι σιροπιαστό)!!!!!!εγώ βάζω και λίγο παραπάνω πορτοκάλι οπότε τ ονομάζω πορτοκαλόπιτα!!!αλλά και αυτό βρε παιδί μου σκέτη κόλαση!!!χαχαχα!!!φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλιά Τάνια μου, σ'ευχαριστώ πολύ! Τέλεια και η πορτοκαλόπιτα!

      Διαγραφή
  8. Καλημερα! Τελεια φαινεται η γλυκοπιτουλα σου και τη ζηλεψα! Κι επειδη ειναι ευκολουτσικη μαλλον θα την κανω μεσα στο Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι ειναι τέλεια γρήγορη λύση Ελπινίκη μου! Φιλάκια πολλά, καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Έρη μου!!!Δυστυχώς εδώ έχουμε ακόμη πολύ κρύο!!!Νοστιμότατη η πιτούλα σου και πολύ αφράτη όπως βλέπω ...μμμ, πρέπει να τη δοκιμάσω!Φιλάκια πολλά!!!Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει Ελένη μου ας έχει λίγο κρύο ακόμη.. η Ανοιξη είναι στην γωνία!! Φιλιά πολλά, καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  10. Έρη μου..όντως πανεύκολο....και ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!Λατρεύω...Πολλά φιλιά και καλό Σαβ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Ελενάκι μου γλυκό, καλό Σαββατοκύριακο!!

      Διαγραφή
  11. Ωραίο αυτό που μας είπες για την μαρμότα... καλός και ο χειμώνας και η άνοιξη.

    Οντως πολύ ωραίο κι εύκολο γλυκάκι.
    Για να κλείσει η εβδομάδα μας ότι καλύτερο.

    Καλό σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριον, σ'ευχαριστώ πολύ, καλό Σαββατοκύριακο!!

      Διαγραφή
  12. Πανεύκολο και πεντανόστιμο το γλυκάκι!! από τα πιο αγαπημένα μου! πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω από τα χεράκια σου! στείλε κανένα κομμάτι προς Θεσσαλονίκη μεριά!!!! Βέβαια μπορώ να έρθω κι εγώ Ξάνθη αν έρθεις Ελλάδα (φαντάσου τι μπορώ να κάνω για ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο...)!!!! σε φιλώ τώρα γλυκιά μου φιλεναδίτσα ΜΑΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Πέλα μέχρι να σου το στείλω θα βαλσαμώσει! Μακάρι να έρθει ο καιρός να βρεθούμε, μπορει να γίνει, ποτέ δεν ξέρεις! Φιλιά πολλά, να περάσεις τέλεια το Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  13. Εντάξει... εννοείται ότι θυμήθηκα την ταινία "Η ημέρα της μαρμότας" με τον Μπιλ Μάρεϊ! Τι απίστευτο έθιμο και αυτό! Αλήθεια βγαίνουν σωστές οι προβλέψεις τους;;;
    Ωραία και η πιτούλα! Ζεστή-ζεστή θα είναι τέλεια για τον απογευματινό καφέ! Φιλάκια πολλά Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου σε αντίθεση με τον Μάρει στην ταινία εγώ βρίσκω το έθιμο χαριτωμένο! Φιλάκια πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  14. Ερη και εύκολη και νόστιμη η πίτα που έφτιαξες!!!Φιλιά και καλό Σ/Κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Έλενά μου, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  15. Και αλμυρή και γλυκιά, η πατσαβουρόπιτα είναι αγαπημένη μας πίτα!
    Γλυκιά βέβαια την προτιμάμε, δεν το συζητώ, μην μας πέσει το ζάχαρο ή χάσουμε καμιά θερμίδα;-)
    Φιλάκια Ερη μου, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα, Αγαπημένη μου Έλενα φιλάκια πολλά!! Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  16. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ!!!τι υπέροχο γλυκό!!!γεια στα χεράκια σου!!!!πολύ ωραίο το έθιμο με την μαρμότα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τονια μου καλωσήρθες! Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  17. Πολύ ωραία ιδέα ...μου φαίνεται ότι θα την φτιάξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Μία μου! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  18. Πόσα γραμμάρια είναι το ένα πακέτο φύλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πόσο μου αρέσουν οι πατσαβουρόπιτες!!!!
    Τις φτιάχνω συχνά, αλμυρές και γλυκές!!!
    Είναι εύκολες και νόστιμες!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλάκια Μανουσίνα μου, σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  24. Την πατσαβουρόπιτα, εμείς την λέμε και παρταλόπιτα και την κάνουμε με σιμιγδάλι και στο τέλος σιρόπιασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι την ξέρω την παραλλαγή Παπίτσα μου, θα την δοκιμάσω και εγώ!

      Διαγραφή
  25. this looks amazing..i am looking forward to making it but are there supposed to be any eggs in the sweet version?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you for visiting teawithhazel, in this version you dont have to use eggs, Although I heard that some people are using them. You can try without the eggs to see if it's ok for you and if it's not, try with 2 eggs in the milk mixture (add them when the mixture is cold)

      Διαγραφή
    2. thanks eri..i bought the ingredients yesterday and i was waiting to hear from you about the eggs before i made it..i'll do as you said and try it without the eggs first..

      Διαγραφή
  26. υπέροχη!την έφτιαξα χθες,την έφερα σχολείο σήμερα και τώρα την τυπώνω να τους δώσω τη συνταγή...με εντυπωσίασε το πόσο φούσκωσε,δεν πίστευε κανείς οτι δεν είχε αυγά!απλά να πω οτι έβαλα 1 λιτρο γάλα και επίσης 1 βανίλια :)το βούτυρο το έβαλες όλο;εμενα μου χρειαστηκε περίπου το μισό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος17/4/14, 2:12 μ.μ.

    γεια σας
    ...τι ομορφη σελιδα! χαιρομαι που επεσα πανω της!
    Η συνταγη φαινεται ευκολη, νοστιμη και θελω πολυ να την κανω. Ομως, σας παρακαλω, πειτε μου την διαμετρο απο το ταψακι/φορμα που πρεπει να χρησιμοποιησω.
    Σας ευχαριστω για μια τυχον γρηγορη απαντηση ( θελω να εχω το γλυκακι για την Κυριακη του Πασχα)
    Ευχομαι Καλη Ανασταση
    Δεσποινα (μια νεα και απειρη νοικοκυρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινα το ταψάκι Πρέεπει να είναι περίπου 26 εκατοστά

      Διαγραφή
  28. Κατερίνα Παπάζη13/1/15, 7:57 μ.μ.

    Να κάνω μια ερώτηση? για την αλμυρή, βάζω το μείγμα χωρίς να ψήσω τα φύλλα?ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Κατερίνα μου, στην αλμυρή κάθε φύλο που βάζεις το ραντίζεις με την γέμιση. Η αλμυρή γίνεται καλύτερη αν βάλεις 2 στρώσεις φύλλα. Μια στρώση, 1/2 γέμιση, δεύτερη στρώση, υπόλοιπη γέμιση. Σευχαριστώ για το μήνυμα

      Διαγραφή
  29. Ανώνυμος3/10/15, 8:52 π.μ.

    Σκέτη αηδία!!!! Τζάμπα χάλασα τόσα υλικά. (((((

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...