13/2/12

Αρωματικό Χοιρινό Πρασοσέλινο




Να σας πω ότι κ εμείς πενθούμε στο σπίτι μας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για την όλη κατάσταση στην Ελλάδα που είναι τόσο αγχωτική, τόσο στενάχωρη κ επιπλέον τόσο άγρια και χαοτική. Σε λίγο συμπληρώνουμε έναν χρόνο απο την στιγμή που φύγαμε και δεν σας κρύβω πως συνεχώς συζητάμε το πότε θα περάσει ο καιρός για να γυρίσουμε πίσω.. Στα σχέδια μας δεν ηταν ποτέ να μείνουμε για πάντα στην Αμερική. Ηρθαμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.. Θέλουμε να γυρίσουμε πίσω για τους ανθρώπους μας, τους γονείς και τους φίλους μας, τα δικά μας πράγματα, τα οικεία... Και δυστυχώς... όσο περνάει ο καιρός ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεχώς απομακρύνεται... 
Πλέον έχω αρχίσει και κατανοώ την πίκρα που νιώθουν για την Ελλάδα οι μετανάστες του 60 - 70 και με ενοχλούσε τόσο πολύ όταν την αντίκρυσα.... Την αισθάνομαι να με πλησιάζει και της γυρίζω την πλάτη γιατι δεν θέλω ποτέ να νιώσω πίκρα για τον τόπο μου, πίκρα για το σπίτι μου, τους ανθρώπους και τις συνήθειες μας. Σκέφτομαι συνεχώς τα όμορφα.. μα είναι στ'αλήθεια τόσα πολλά.., μπορώ να ονειροπολώ κυριολεκτικά όλη την ημέρα. Αν είχα και τις φωτογραφίες μας (πριν την ψηφιακή εποχή) μαζί μας εδώ, θα βρισκόμουν όλη μέρα στο χρυσό κλουβί μου μέχρι να περάσει ο χρόνος, να γυρίσουμε, να τα ξαναδούμε και να τα ξαναζήσουμε.. Αλήθεια, συνειδητοποιούμε πόσα πολλά έχουμε? Πόσα πολλά και ουσιαστικά που ποτέ κανείς δεν θα μπορέσει να μας τα στερήσει?
Σκέφτομαι, αυτο το υπέροχο χοιρινό πρασοσέλινο, να το τρώμε όλοι μαζί, μια μέρα κοντά στο Πάσχα, στην ολανθισμένη και με υπέροχα αρώματα αυλή του σπιτιού στο χωριό, παρέα με μπόλικο κρασί, γέλια, φωνές παιδικές... Ενα είναι σίγουρο, εσείς εκεί παρα τις αντιξοότητες θα τα καταφέρετε.. Θα τα καταφέρετε, γιατι δεν είστε μόνοι...

Υλικά (5-6 άτομα)

1 κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μερίδες
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (κακουλέ) τριμμένο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
 6 μεγάλα πράσα πλυμμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
4 καρότα κομμένα σε χοντρά κομμάτια
6 κλωνάρια σέλερι χοντροκομμένα
2 ματσάκια σέλινο πλυμμένο και χοντροκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Αν έχετε προσθέστε και άλλα χόρτα (ζοχούς, σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια)
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι - Πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 κουταλιές γιαούρτι
2 κρόκοι αυγών
Τον χυμό απο ένα λεμόνιΑλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας, σε μεγάλη κατσαρόλα πρσθέτουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι ζεσταθεί προσθέτουμε το κρέας πασπαλίζουμε με το κάρδαμο και ροδοκοκκινίζουμε το κρέας καλά, (δεν βιαζόμαστε να το γυρίσουμε). 


Μόλις ροδοκοκκινίσει το κρέας, το αφαιρούμε και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε με ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια προσθέτουμε και πάλι το κρέας, το φέρνουμε κανα δυο βόλτες στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί. Συμπληρώνουμε 1/2 ποτήρι ζεστό νερό και χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο χαμηλό. Σιγοβράζουμε το κρέας για 1/2 ώρα, ανακατεύοντας που και που.
Μετά το μισάωρο προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και μυρωδικά μας.


Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαραθούν. Ανακατεύουμε και προσθέτουεμ αν χρειάζεται 1/2 ποτήρι ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε για 1/2 ώρα με 45 λεπτά επιπλέον εωσότου μαλακώσει το κρέας. 

Για το αυγολέμονο
Χτυπάμε σε ενα μπολ το γιαούρτι με τους κρόκους και το λεμόνι. Προσθέτουμε και λίγο αλατοπίπερο. Αφου το φαγητό είναι έτοιμο, αφαιρουμε την κατσαρόλα απο την φωτιά και με μια μεγάλη κουτάλα παίρνουμε ποσότητα απο τα υγρά. 


Σιγά σιγά προσθέτουμε το υγρό στο μπολ με το γιαουρτι και το αυγό, χτυπώντας με πιρούνι συνεχώς. Συνεχίζουμε με δεύτερη κουτάλα υγρού. Μόλις το αυγολέμονο έρθει σε ζεστή θερμοκρασία το προσθέτουμε στο φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού. Το αφήνουμε να σταθεί για λίγη ώρα σκεπασμένο πριν σερβίρουμε.


Λογάκια
Την επόμενη φορά μου θα φτιάξετε οποιοδήποτε φαγητό με αυγολέμονο δοκιμάστε να βάλετε το γιαούρτι που σας προτείνω μέσα στο αυγολέμονο. Δεν θα πιστεύετε ποσο νόστιμο και κρεμώδες γίνεται.
Παλιά δεν αλατίζαμε το κρέας στην αρχή του μαγειρέματος επειδή το αλάτι έχει την ιδιότητα να σκληραίνει γενικά την πρώτη ύλη. Αποδεικνύεται όμως ότι το κρέας (όπως και το ρύζι) αν δεν αλατιστεί απο την αρχή δεν έχει την δυνατότητα να απορροφήσει την νοστιμιά του αλατιού κατα την διαδικασία του μαγειρέματος.

Καλή εβδομάδα!!!

17 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό το φαγητό σου Έρη μου!Λατρεύω το σέλινο!!!Και την Τετάρτη που θα ξανακάνω το ''πρασοσελινόρυζο αυγολέμονο'' ια βάλω και το γιαούρτι που μου είπες στο αυγολέμονο να το δοκιμάσω και θα σου πω!Το λιμπίστηκα τώρα..και μακάρι να είχα μια μερίδα!Καλή εβδομάδα!Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελειο φαγακι και πολυ αρωματικο και υγιεινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ερη μου σου ομολογώ ότι ο πρόλογός σου, μου έφερε ένα κόμπο στον λαιμό!
    Δεν ξέρω πως θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, αλλά ελπίζω ότι θα αντέξουμε γιατί οι ολάνθιστες αυλές, οι μυρωδιές της κουζίνας μας, η οικογένεια συγκεντρωμένη, οι αξίες και οι παραδόσεις μας είναι μέρος της κουλτούρας μας, κι αυτά κανείς δεν μπορεί να μας τα στερήσει ή να μας τα φορολογήσει
    Το φαγάκι σου όπως πάντα νόστιμο και σερβιρισμένο με αγάπη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έρη μου, δεν σου κρύβω ότι το κείμενό σου με έκανε να δακρύσω για δύο λόγους. Πρώτα πρώτα γιατί τα χαρτιά μας για Μόντρεαλ είναι σχεδόν έτοιμα και κάθε μέρα περιμένουμε κάτι να μας κάνει να δούμε ότι δεν αξίζει να φύγουμε και δεύτερον γιατί βλέπουμε σκηνές πρωτόγνωρες για εδώ (ανθρώπους μεσαίας τάξης να ψάχνουν στα σκουπίδια!!!). Σκέψου ότι τώρα μαζεύουμε φάρμακα για το κοινωνικό φαρμακείο της Θεσσαλονίκης!!! Από την άλλη, όλα αυτά τα όμορφα που έχουμε ζήσει, η οικογένεια, οι παραδόσεις μας, η οικειότητα της καθημερινότητας που είναι δύσκολο να αποχωριστείς... Πώς να μην σκεφτείς όμως το μέλλον των παιδιών σου;;;;; Δεν ξέρω!!
    Όσο για το πιάτο σου είναι ΥΠΕΡΟΧΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ και μοσχοβολιστό! Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έρη μου...το φαγάκι σου φαίνεται τόσο γευστικό και μυρωδάτο που με συναρπάζει μόνο που το βλέπω...φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όμορφη και συγκινητική ανάρτηση.
    Το φαγητό σου μου αρέσει πάρα πολύ, αλλά δεν το τρώω συχνά γιατί δεν το τρώει κανείς άλλος στην οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπου ζείς και πατρίς. Αυτό έχω σαν μότο, όντας παιδί μεταναστών και πάντα με το ενδεχόμενο να μεταναστεύσω και πάλι {ζήσαμε πολλά χρόνια στην γείτονα με τη δική σου χώρα}. Δεν είναι εύκολο, αλλά και πάλι στη ζωή τι είναι εύκολο?
    Κια επειδή η ζωή συνεχίζεται, το φαγητό σου φαίνεται πολύ νόστιμο, δεν το έχω μαγειρέψει όμως ποτέ. Τα λές ωραία και αναλυτικά οπότε σκέφτομαι να το επιχειρήσω. Ι΄ll keep you posted.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έρη μου κάτσε εκεί που βρίσκεσαι γιατί αν γυρίσεις πίσω το μόνο που θα μπορείς να κάνεις θα είναι να τραβάς τα μαλλιά σου τρώγωντας το χοιρινό πρασοσέλινο (πολύ ωραίο by the way)! ωραίες οι οικογενειακές συγκεντρώσεις αλλά μόνο αυτές μας έχουν μείνει. Εγώ αν μπορούσα να πεισω τον άντρα μου να σηκωθούμε να φύγουμε θα είχα φύγει τρέχοντας!! αυτά, σε ζάλισα! φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έρη μου πραγματικά με συγκίνησε απίστευτα ο πρόλογός σου, δεν ξέρω πια τι να πω, τι να σκεφτώ...με όλα αυτά που γίνονται εδώ!!!Σκεφτόμαστε και μεις πια για το εξωτερικό!Το φαγητό σου είναι εξαιρετικό!!!Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα συμφωνήσω με την προλαλήσασα (Πέλα), εδώ δεν είναι πλέον για να γυρίσει κανείς αλλά για να φεύγει με ελαφρά... Χοιρινό πρασοσέλινο έλεγα να φτιάξω αύριο..τώρα που το είδα κιόλας με έπεισες εντελώς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έρη μου, πραγματικά με συγκίνησες! Δεν έχω τίποτα να σου πω! Φιλί:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θεικό φαγητό!
    Μου αρέσει πάρα πολύ και γέλασα και με τα καροτάκια που τα έχεις κόψει σε σχήμα λουλουδιού!!

    Φιλιά πολλά Ερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εριάκι μου... στο λέω με ειλικρίνεια και αγάπη, προς το παρόν μην το κουνάς από εκεί... πίστεψέ με είστε μια χαρά και ας είστε μακριά... εδώ, η κάθε μέρα έχει τη μορφή αγώνα επιβίωσης. Και όση δύναμη και να αντλούμε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όσο και αν εξακολουθούμε να βλέπουμε την ομορφιά στις μικρές καθημερινές χαρές, είναι βασανιστικό και αγχωτικό να πέφτεις το βράδυ για ύπνο και να μην ξέρεις τι θα σου ξημερώσει η επόμενη μέρα... άλλωστε κουβαλάς μέσα σου, όλες τις μνήμες, τις εικόνες, τα αρώματα και αυτό είναι που έχει σημασία...
    Όσο για το φαγητάκι σου, είναι πραγματικά εξαιρετικό! Μου άρεσε πολύ το γιαουρτάκι στο αυγολέμονο, φαίνεται και από τη φωτογραφία πολύ κρεμώδες! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κάτσε εκεί που είσαι γλυκιά μου! Εγώ ξεσηκώνω γα παιδιά μου να φύγουν από την Ελλάδα. Εφτασαν 30 και 27 χρονών, με λαμπρές σπουδές και μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, κι ακόμα δεν μπορούν να βρούν εργασία. Ο γιός μου κοντεύει να πάθει κατάθλιψη. Η κόρη μου μάλλον θα φύγει μέχρι το καλοκαίρι. Πότε θα εργασθούν, θα χαρούν, θα κάνουν οικογένεια ? Η κατάσταση εδώ είναι απελπιστική. Το πρασοσέλινό σου φαίνεται υπέροχο ! Στα υπόψιν για τις επόμενες ημέρες. Φιλάκια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πέρα από τις διαπιστώσεις σου, οι οποίες πράγματι έτσι είναι, εμείς βιώνοντας κάποια πράγματα από πιο κοντά, κάνουμε πολλές άλλες κάθε μέρα...

    Το φαγητό σου είναι εξαιρετικό, όπως όλα όσα μας έχεις προτείνει. Το τιπ με το γιαούρτι θα το δοκιμάσω, ενδιαφέρον μοιάζει.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έρη μου έλα να παραλάβεις το καινούργιο σου βραβείο!!!Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...