20/2/12

Θρακιώτικη Γιαουρτοτυρόπιτα με Θυμάρι και Ελιές



 Καλή εβδομάδα της Τυρινής! Σήμερα σας έχω μια πεντανόστιμη γιαουρτοτυρόπιτα Θρακιώτικη, λίγο "πειραγμένη" απο τα χεράκια μου αφού πρόσθεσα δυο επιπλέον υλικά... Το Θυμάρι και τις Ελιές.. Να σας πώ ότι παλιά στην Θράκη δεν υπήρχαν ελιές, οι Θρακιώτες τις έτρωγαν αλλά όχι ιδιαίτερα και αυτό επειδή στην Θράκη λόγω του κλίματος δεν ευδοκιμούσαν τα δέντρα. Μάλιστα διάβασα πρόσφατα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έκανε έναν αγώνα ο οποίος κράτησε 50-60 χρόνια ωστέ να πείσει τον πληθυσμό της Θράκης να αντικαταστήσει το σησαμέλαιο που χρησιμοποιούσε κατά κόρον εως τότε με το ελαιόλαδο της υπόλοιπης Ελλάδας...
Την πίτα μπορείτε να την κάνετε χωρίς τις ελιές και το θυμάρι αλλά σας προτείνω να την δοκιμάσετε και έτσι γιατι πραγματικά είναι πολύ νόστιμη!

Υλικά


1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 10 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
1/2 κούπα λάδι για το άλειμα των φύλλων
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ)
300 γρ τριμμένο κασέρι
200 γρ φέτα τριμμένη
2 αυγά
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη φυλλαράκια απο φρέσκο θυμάρι (μπορείτε να αντικαταστήσετε το θυμάρι με ρίγανη)
10 - 12 ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών
Αλάτι - Πιπέρι
1αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα για το άλειμα της πίτας στο τέλος
1 ποτήρι γάλα για το τέλος


Διαδικασία


Χρησιμοποιώντας ένα μπολ, χτυπάμε σε ομελέτα τα 2 αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το κασέρι, την φέτα, το θυμάρι, τις ελιές, αλάτι (όχι πολύ), πιπέρι.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και λαδώνουμε καλά το ταψάκι μας.
Συνεχίζουμε τοποθετώντας ένα ένα τα φύλλα μας και τα λαδώνουμε καλά, ένα ένα με πινέλο.
Αφου τοποθετήσουμε και το 6ο φύλλο αδειάζουμε και στρώνουμε την γέμιση. Διπλώνουμε τις άκρες αν περισσέυουν ή τις κόβουμε (προσωπικά μου αρέσει το μπόλικο φύλλο στην πίτα).


Συνεχίζουμε στρώνοντας απο πάνω τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα ένα.


 Οταν τελειώσουμε με τα φύλλα μας, αλείφουμε την πίτα με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και περιχύνουμε με την κούπα γάλα.



Κουνάμε το ταψί να πάει το γάλα παντού και ψήνουμε την πίτα για 45 λεπτά. Το τελευταίο τέταρτο μεταφέρουμε την πίτα στο κάτω ράφι του φούρνου για να ψηθεί καλά και το κάτω μέρος της.


Καλή επιτυχία!!

46 σχόλια:

  1. Έρη μου καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!Νοστιμότατη πιτούλα ότι πρέπει για αυτή την εβδομάδα!Σίγουρα θα είναι πιο γευστική με τις ελιές και το θυμάρι, θα τη φτιάξω εντός των ημερών!!!Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Ελένη μου, φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Καλημέραααααααα....και καλή εβδομάδα να έχεις!!!!πολύ νόστιμη η πιτούλα σου...φέτα, ελιές, θυμάρι ταιριάζουν απίστευτα!!!!!φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι φιλενάδα!
    Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η πίτα σου είναι εξαιρετική! Η τελευταία φωτογραφία άλλωστε το φωνάζει από μακριά! Ψηφίζω ναι στο θυμάρι, δίνει φοβερό άρωμα, αλλά με τις ελιές έχω ένα θέμα οπότε θα τις αφήσω στην άκρη!
    Πολύ ενδιαφέρον το στοιχείο που μας έδωσες σχετικά με τη χρήση ελαιολάδου στη Θράκη! Έτσι, να μαθαίνουμε και τίποτις!
    Φιλάκια πολλά!

    ΥΓ. Να περιμένεις μέιλ μου για το άλλο που λέγαμε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι μου λέει ότι σιγά σιγά θα κάνεις και το μεγάλο βήμα με τις ελιές φιλενάδα! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Καλημερα! Αυτη η πιτα πρεπει να ναι φοβερη! Μ αρεσουν ολα οσα εχεις βαλει μεσα και ειδικα με τις ελιες... λατρευω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη μου!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα, διακρίνω και κάποια γλυκά χεράκια εκεί βοηθητικά;;;
    Την πληροφορία που δίνεις δεν την ήξερα,φυσικό μου ακούγεται μιας και παλιότερα οι ορεινοί πληθυσμοί λόγω έλλειψης ελαιόδεντρων χρησιμοποιούσαν τα ζωικά λύπη ή ότι άλλο μπορούσαν να παράγουν οι ίδιοι και για οικονομικούς λόγους.
    Η πίτα σου υπέροχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου είναι ο βοηθός μου, ότι και να φτιάχνω είναι εκεί και παρατήρει! Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  6. Εκτός από την λαχταριστή και πολύ ιδιαίτερη πίτα, μας σέρβιρες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες!
    Καλή βδομάδα Ερη μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Έλενά μου! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα,
    σαν την Ερμιόνη και εγώ δεν αγαπάω ιδιαίτερα τις ελιές (προσπαθώ βέβαια να αλλάξω γνώμη) αλλά θα την έτρωγα ευχαρίστως με πολύ πολύ θυμάρι. Καλή εβδομάδα
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ Μανουσίνα μου, πάντως κ εγώ δεν μπορώ να φάω ποσότητες απο ελιές.. φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα.
    Η συνταγή φαίνεται καταπληκτική. Θα δοκιμαστεί μέσα στην βδομάδα και θα σου πω τα νέα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θυμάρι και ελιές ... Θα είναι τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλειος συνδιασμίς Αγγελική μου! σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου Βάσω!

      Διαγραφή
  11. Ροδοψημένη, ροδοψημένη και χωρίς καμμία αμφιβολία πεντανόστιμη Eri μας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου!

      Διαγραφή
  12. Έρη μου μπράβο σου!!Πολύ καλό!!Καλή εβδομάδα να έχεις!!Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πω πω πω φιλενάδα μου τρέξαν τα σάλια!! εννοείται οτι θα βάλω και την ελίτσα μέσα!! φιλάκια και καλή εβδομάδα! μουτσ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. η πιτα σου μπαινει στην λιστα to do μαζι με τις πληροφοριες για τους θρακιωτες και το σουσαμελαιο!
    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απλά τέλειααααα Έρη μου!!! Λυπηθείτε με, πάω στην Έλενα βλέπω τυρόπιτα, έρχομαι εδώ βλέπω άλλη τυρόπιτα... μόλις επέστρεψα από τα μαθήματα και τώρα θέλω τυρόπιτααααααα!!!! Γεια στα χέρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, αχ τι τραβάμε Κική μου! Φιλάκια σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  16. Πολύ επιτυχημένος συνδυασμός Έρη! Ελληνική γεύση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να κάνουμε βρε Vita μου.. εδώ που μας έφερε η ζωή.. Φιλάκια πολλά, σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  17. Ψηφίζω με θυμάρι και ελιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εμένα μου αρέσουν πολύ οι πίτες και αυτή φαίνεται πολύ νόστιμη και πολύ καλή η προσθήκη ελιάς και θυμαριού.
    Καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  19. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΠΙΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ!!!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσήρθες Φωτολαμπίδα μου, σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα, Έρη.
    Τις Θρακιώτικες πίτες τις γνωρίζω και τις εκτιμώ πολύ.
    Η δική σου έναι πιο ενισχυμένη και μυρωδάτη, ψηφίζω την παραλλαγή σου.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ Ελένη μου, σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  21. Σ ευχαριστώ Έρη μου για την υπέροχη πίτα!
    Αναρωτήθηκα, αν το γάλα που προσθέτουμε, διαλύσει το σουσάμι...
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι Μάγδα μου δεν το διώχνει το σουσάμι, το περιχύνουμε σιγά σιγά. Φιλάκια!

      Διαγραφή
  22. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη θα την δοκιμάσω!
    Ευχαριστώ Έρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος19/1/13, 12:26 π.μ.

    Your style is unique compared to other people I have read stuff from.
    Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark
    this site.
    My site: smartsass.info

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ καλή ιδέα - Θα την δοκιμάσω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος21/2/13, 11:23 μ.μ.

    No want to use personalized Wine-colored labels for your adjacent solemnization or role.

    This is because, in oecumenical, consumers prefer to purchase the 2007 Outstanding American beer fete.
    It won the gold award.

    my website ... labels custom mailing

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...