Την Καθαρά Δευτέρα οι Μικρασιάτες έβγαιναν στις αυλές των σπιτιών τους και εκεί έπλεναν και γυάλιζαν τα "μπακίρια". Τα "μπακίρια" ηταν κατσαρόλες απο χαλκό που τις χρησιμοποιούσαν για να μαγειρεύουν το καθημερινό φαγητό. Την Καθαρά Δευτέρα λοιπόν, καθάριζαν και γάνωναν αυτα τα σκέυη πάρα πολύ καλά, να μην υπάρχει ίχνος λίπους καθώς τις επόμενες 40 ημέρες θα μαγείρευαν μόνο νηστίσιμα φαγητά. Τέτοια σκεύη μπορείτε να βρείτε να πωλούνται στην πόλη της Παλιάς Ξάνθης, μπακιρένιες κατσαρόλες καθώς και περίτεχνα μπρίκια, κατσαρολάκια, δίσκους σερβιρίσματος κλπ. Σκεύη που ξεπήδησαν απο μια άλλη εποχή..
Σήμερα σας έχω μια Παραδοσιακή Μικρασιάτικη νηστίσιμη πίτα με κανέλα, σταφίδες και καρύδια, την οποία έφτιαχναν οι Μικρασιάτες τις ημέρες νηστείας.
Η πίτα θυμίζει καρυδόπιτα και είναι πολύ νόστιμη απλά μην περιμένετε να φουσκώσει πάρα πολύ. Αφράτη θα είναι σίγουρα!
Υλικά
1 κούπα λάδι, ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
Το ξύσμα απο ενα πορτοκάλι
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χρησιμοποίησα μισο μισό λευκό και ολικής)
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπεικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Μια τσιμπιά αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μοσχοκάρυδο
1/2 κούπα σταφίδες
1/2 κούπα κοπανισμένα καρύδια
1/2 κούπα δάκρυα σοκολάτας κουβερτούρας
Ζάχαρη άχνη και τριμμένη κανέλα για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπείκιν, την σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε ενα άλλο μπολάκι βάζουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, τα δάκρυα σοκολάτας και 1 κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μιξερ, ρίχνουμε το λάδι με την ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό. Σταδιακά προσθέτουμε στο υγρό μας μείγμα το μείγμα αλευριού και τέλος προσθέτουμε το μείγμα με τα καρύδια, τις σταφίδες και την σοκολάτα.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι (24 εκατοστά) και αδειάζουμε και στρώνουμε με ενα κουτάλι την ζύμη.
Ψήνουμε την πίτα για 45 -50 λεπτά ή εως ότου μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του να βγαίνει καθαρή.
Αφηνουμε την πίτα 10 λεπτά στο φορμάκι να κρυώσει ελαφρώς και στην συνέχεια την βγάζουμε απο το ταψάκι και την αφηνουμε να κρυώσει τελείως. Την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Το σχεδιάκι της καρδούλας το έφτιαξα ως εξής..
Ζωγράφισα μια καρδιά σε μια λευκή κόλα χαρτί, την έκοψα με ψαλίδι και την έβαλα πάνω στην πίτα ενώ πρώτα την είχα πασπαλίσει όλη με άχνη ζάχαρη.
Στην συνέχεια πασπάλισα αχνη ανακατεμένη με κανέλα (όχι πολύ, μας ενδιαφέρει το σκούρο χρώμα) γύρω γύρω στην πίτα και το κομμένο χαρτί.
Λογάκια
Αν μέσα στο φούρνο που ψήνουμε τα κέικ βάλουμε ενα σκέυος με νερό (δίπλα ή στην κάτω σχάρα), τότε το κεικ θα κάνει πιο λεπτή και τραγανή κρούστα εξωτερικά.
Καλή Καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή!!
Σχόλια
Υπέροχη η συνταγή σου μυρωδάτη και αρκετά αφράτη, έτσι μου φαίνεται. Μου άρeσε και την κρατώ.
Μου άρεσε επίσης και η εισαγωγή σου. Μπράβο σου που κρατάς τις παραδόσεις, αν και ζεις εκτός Ελλάδας, κάνω λάθος; Κι εγώ επίσης.
Φιλάκια.
Καλή Σαρακοστή, φιλιά.
Η Κανελόπιτα σου είναι νόστιμη και όμορφη!
Εύγε σου.
Ζ.
Πολλά φιλιά και ευχές από Ν Αφρική
Καλή σου μέρα!
Η συνταγή σου μου αρέσει πολύ και την κρατώ (εκτός από τις σταφίδες που θα τις αφαιρέσω γιατί δεν τις συμπαθώ στα κεκοειδή).
Ο πρόλογός σου πολύ καλογραμμένος! Τα στοιχεία που μας δίνεις είναι ενδιαφέροντα.
Η φωτογραφισή σου εξαιρετική και αυτή!
Το tip στο τέλος για το ψήσιμο με το νερό μέσα στο φούρνο το κρατώ και αυτό!
Τέλος θα θελα πραγματικά να μάθω πως τράβηξες την φωτογραφία με το κομμάτι της κανελόπιτας να ύπταται πάνω από την πίτα σου! Φαίνεται λες και ένα αόρατο χέρι το κρατάει! Αυτό το μυστικό δεν μας το είπες!!!
Φιλάκια σου πολλά!
ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ!!!!!!!!!! Ε ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ.....
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!
Οι παραδόσεις και οι ρίζες μας είναι ότι πιο σημαντικό για όλους μας, είναι οι αρχές και οι αξίες μας!
Φιλάκια, καλή Σαρακοστή!
Καλή Σαρακοστή Έρη μου και του χρόνου!!!
Πολύ μου άρεσε πρόλογος σου.Στην Ξάνθη έχω πάει μια φορά πριν χρόνια και πολύ θα ήθελα να την επισκεφτώ και πάλι.
Σε ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή!!
Καλή Σαρακοστή κοριτσάκι μου και καλή επιτυχία!
Και η "μοντέρνα" εμφάνισή του το κάνει ακόμη πιο δελεαστικό.
Γειά στα χέρια σου Eri μου. Καλή Σαρακοστή και σε σας εύχομαι.
Πολύ άρτια και όμορφη ανάρτηση! Τα ιστορικά στοιχεία που κατά καιρούς μας δίνεις είναι τόσο ευχάριστα στην ανάγνωση, η συνταγή εξαιρετική, η φωτογράφηση ολοζώντανη και η συμμετοχή στο παιχνίδι πολύ αξιόλογη, γεμάτη περιεχόμενο! Φιλάκια πολλά!
Καλή Σαρακοστή Ερη μου.
υ.γ. πέρνα απο το blog μου ... εχω ένα βραβείο για σένα.
Φιλιά πολλά
Φιλιά πολλά!
σ'ευχαριστώ πολύ, φιλάκια πολλά!!
Καλή Σαρακοστή, φιλιά πολλά!
Καλή Σαρακοστή, σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!
Καλό μήνα!
Δεν σου έχω γράψει ποτέ,αλλά πάντα παρακολουθώ την ομάδα και χαίρομαι που ασχολείσαι τόσο σοβαρά με το captain cook.Έχω φτιάξει άπειρες δικές σου συνταγές που είναι πραγματικά εκπληκτικές!!Η κανελόπιτα αμέσως με κέντρισε, μιας και η κανέλα μ'αρέσει πολύ...την έφτιαξα λοιπόν, και από γεύση ήταν τέλεια, όμως δεν ξέρω τι συνέβη και δεν μπορούσα να κόψω κομμάτια, τριβόταν...ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα.Τι μπορεί να έφταιξε?παίζει να θέλει παραπάνω αλεύρι?
Σου εύχομαι Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και να χαίρεσαι τον πιτσιρικά σου (είναι γλύκας!!!).Να είσαι πάντα καλά!!
Υ.Γ.Η απόσταση λόγω internet δεν παίζει και τόσο ρόλο, όλοι μια γειτονιά είμαστε...
Φιλιά!!!!!!!!
Λένα
Ελπίζω να την ξαναδοκιμάσεις!
Η συνταγή είναι παρμένη απο το βιβλίο "Ενθύμιο Γευσεων απο την Μικρά Ασία"
Περισσότερα εδώ.. http://eri-captaincook.blogspot.ca/2011/07/blog-post_20.html
Σχετικά με την σοκολάτα σας πληροφορώ ότι η γιγιά μου στην Σμύρνη είχε σοκολάτα όταν εδώ στην Ελλάδα τρώγανε καλάμια. για την καρδούλα είναι μια δικιά μου προσθήκη. Εξάλλου σε αυτον τον χώρο και στις συνταγές εγώ διαλέγω τι θα κάνω, πάντα σεβόμενη τους αναγνώστες μου. Τέλος όταν σας ενοχλεί κάτι και δεν σας ταιριάζει δεν θα σημαίνει ότι είναι λάθος.
Ευχαριστώ
Γεωργία
Ευχαριστώ, Έρι!