2/3/12

Χταπόδι Πολύχρωμη Σαλάτα με Πιπεριές και Ελιές



 Καλό μήνα! Φτάσαμε στον πρώτο μήνα της Άνοιξης, κρατήστε γερά και σε λίγο ο καιρός θα αρχίσει τις καλοσύνες!
Ξέρω ότι σήμερα κανονικά θα έπρεπε να είχα γλυκάκι στο πρόγραμμα αλλά επειδή το γλυκό της εβδομάδας το έκανα την Δευτέρα με την Νηστίσιμη Μικρασιάτικη Κανελόπιτα, σήμερα σας έχω δροσερή και τραγανή σαλατούλα  με ενα απο τα πιο χαρακτηριστικά υλικά του τόπου μας...  Σας ταιριάζει ότι τύπος και να είστε.. χταποδάκι για την νηστεία χταποδάκι και για το τσίπουρο!
Θυμάμαι ν' αγαπάω πάντα το χταπόδι. Συγκεκριμένα ψητό στα κάρβουνα, θυμάμαι ότι απο παιδί όταν πηγαίναμε με τους γονείς μας στις ταβέρνες το περίμενα με λαχτάρα.. Ερχόταν μοσχομυρωδάτο, καψαλισμένο απο τα κάρβουνα με το ξυδάκι του... Περίμενα πως και πως να φάω τις κριτσανιστές άκρες..! Μονο αυτές ήθελα.. δυστυχώς αυτές οι κριτσανιστές άκρες ηταν γενικά δημοφιλής οπότε θα ημουν πολύ τυχερή αν πετύχαινα και δεύτερο τέτοιο κομμάτι..
Οταν μεγάλωσα και ήρθα στην Αθηνα γνώρισα το ξυδάτο χταποδάκι το οποίο μπορεί να μην ήταν τραγανό, ηταν όμως ιδιαίτερα γευστικό, πολύ τρυφερό και πολύ εύκολο να το φτιάξεις μόνος στο σπίτι! Διατηρείται στην σαλτσούλα του μέσα στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα αν και δύσκολο να μην το φας μέσα σε μια εβδομάδα.. 
Το ξυδάτο χταποδάκι είναι ιδανικό για κάθε είδους σαλάτες σαν και αυτη που σας προτείνω σήμερα.
Σας έχω την βασική συνταγή για χταπόδι ξυδάτο και στην συνέχεια αυτη την νόστιμη σαλάτα η οποία καλό είναι να ετοιμαστεί μια μέρα πριν σερβιριστεί για να δέσουν όλα τα αρώματα και οι γεύσεις μεταξύ τους.. 

Υλικά

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
150 ml ξύδι απο λευκό κρασί
150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1 αστεροειδής γλυκάνισος
Για την σαλάτα
1 κοκκινη γλυκιά πιπεριά
1 κίτρινη γλυκιά πιπεριά
1 πορτοκαλί γλυκιά πιπεριά
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/3 της κούπας πράσινες ελιές κομμένες σε ροδέλες
Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Εαν πάρετε φρέσκο χταπόδι, δείτε εδώ πως να το καθαρίσετε (είναι πολύ εύκολο), αν πάρετε κατεψυγμένο τότε το πιο πιθανόν είναι να είναι καθαρισμένο. 
Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα μόνο του (χωρίς νερό ή λάδι), προσθέτουμε την δάφνη και τον αστεροειδή γλυκάνισο και το αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι και συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο για άλλα 20 λεπτά ή εωσότου το χταπόδι γίνει τρυφερό.
Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, το κόβουμε σε κομμάτια, το βάζουμε σε δοχείο και το περιχύνουμε με την σάλτσα του.
Σε αυτο το σημείο το χταπόδι διατηρείται στο ψυγείο για μεγάλο διάστημα και όσο περισσότερο κάθεται στο ζουμί του τόσο πιο νόστιμο γίνεται.
Για την σαλάτα
Κόβουμε σε καρεδάκια - κυβάκια (όχι πολύ μικρά) τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα ή μπολ. Προσθέτουμε τον μαιντανό, τις ελιές και το χταπόδι.
Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Αφήνουμε την σαλάτα ένα βράδυ να αναπτυχθούν οι γεύσεις και την επόμενη μέρα δοκιμάζουμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε ξύδι και λάδι.

Λογάκια
Ιδανικά θα μπορουσατε να κάνετε το χταπόδι 2 μέρες πριν σερβίρετε την σαλάτα. Έτσι θα μαριναριστεί μια μέρα στο ζουμί του και μια μέρα παρέα με τις πιπεριές. 


Καλό Σαββατοκύριακο!!

28 σχόλια:

  1. Αγαπώ το χταπόδι και είναι στο πρόγραμμά το αυριανό, έχει πει ο μπαμπάς μου ότι θα το φτιάξει... αλλά μου φαίνεται ότι θα κρατήσω λίγο στην άκρη για την συνταγή σου! Μπράβο Έρη μου!!!
    Πολλά φιλιά και καλό Σαβ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Έρη μου!Καταπληκτική η συνταγή σου με πολύ όμορφη παρουσίαση!Θα τη δοκιμάσω γιατί μου αρέσει το χταποδάκι!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλιά Ελένη μου, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!

      Διαγραφή
  3. Ευπαρουσίαστο πιάτο και πού νόστιμο. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή η χταποδοσαλάτα είναι για την ... μέση του τραπεζιού?
    Γιατί εγώ την τρώω και μόνη μου!
    Μεγάλη αδυναμία κι εμείς στα ξυδάτα χταποδάκια Ερη μου, η σαλάτα σου φαίνεται απίστευτα γευστική!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, άνετα τρώγεται και απο έναν Ελενα!

      Διαγραφή
  5. Φιλενάδα με το χταπόδι δεν τα πάω καλά... ο Κωστής με μαλώνει και παράλληλα απορεί πώς γίνεται να μην μου αρέσει!
    Ακόμα κι έτσι όμως, η σαλάτα σου είναι απίστευτα ευπαρουσίαστη και φαντάζομαι πως όσοι τρώνε χταποδάκι θα ενθουσιαστούν!! Φιλάκια πολλά καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αντε πάλι... δεν πειράζει Ερμιόνη μου, θα έρθει ο καιρός που θα το συμπαθήσεις!

      Διαγραφή
  6. Όλως παραδόξως στις προτιμήσεις μου όσον αφορά στις χταποδοσυνταγές είναι το χταποδάκι το ξυδάτο!!! Μακράν το καλύτερο για μένα!!! Μετά έρχονται όλα τα άλλα, κοκκινηστά, στα κάρβουνα κοκ. Το χταπόδι το ξυδάτο μπορώ να το τρώω με το κουτάλι! Δεν φαντάζεσαι ποσο πολύ μου αρέσει! Και παρ΄όλα αυτά δεν έχω φτιάξει ποτέ μου στο σπίτι! Αρα η συνταγή σου μου είναι εξαιρετικά χρήσιμη και φυλάσσεται!!
    Φιλάκια πολλά Ερη μου!
    Για μία ακόμα φορά μίλησες στην καρδιά μου... ή μάλλον στο στομάχι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευκαιρία να το φτιάξεις Χρυσαυγή μου, θα σου αρέσει!

      Διαγραφή
  7. Σε ευχαριστώ ερι μου και εσυ δεν πας πισω τέλειο το χταποδάκι φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να εισαι καλά Θάνο, ευχαριστώ που πέρασες!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη!!!!οικογενειακώς το τρώμε το χταπόδι,εδω πάει το καλύτερα να σας ντύνω παρά να σας ταιζω!!!χαχαχαχ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα, κ εμεις έτσι είμαστε!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετική Έρη μου!!! Τέλειος συνδυασμός με τις πιπεριές!!! Μπαίνει στο πρόγραμμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ κική μου, ν αμου πεις εντυπωσεις!

      Διαγραφή
  10. Δε νηστεύω αλλά από τσιπουράκι και ουζάκι άλλο τίποτα! Πολύ λαχταριστή η σαλάτα σου Έρη μου!
    Καλό ΣΚ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ αγαπημένη μου Μαρία!

      Διαγραφή
  11. ax χταποδάκι, πόσο καιρό έχω να φάω....! τέλεια η φωτό φιλενάδα! θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία! φιλάκια και καλό σ/κ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα, Έρη. Εξαιρετική η σαλάτα σου, νόστιμη και διατροφικά πλήρης. Σε ευχαριστούμε πολύ που τη μοιράστηκες μαζί μας!
    Την κανελόπιτα την έφτιαξα και έγινε υπέροχη! Την προτείνω σε όλους! Μας άρεσε πάρα πολύ.

    Καλό Σ/Κ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου πολύ χάρηκα που σας άρεσε η κανελόπιτα και το χταποδάκι ειναι ωραίο! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  13. Αχ, Έρη μου, για το χταποδάκι τρελαινόμαστε όλοι!
    Αυτήν την όμορφη και πολύχρωμη ιδέα σου, θα την υλοποιήσω την ερχόμενη εβδομάδα! Σ ευχαριστώ, τέλειο είναι!
    Φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μάγδα μου, να μου πεις εντυπώσεις! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...