5/3/12

Εξωτικό Κοτόπουλο με Κάρυ



 Υλικά 4-6 άτομα

 400 γρ κοτόπουλο φιλέτο (στήθος ή μπούτι) κομμένο σε μπουκιές (εγώ χρησιμοποίησα ολόκληρα κοπανάκια)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κουταλάκια του γλυκού κάρυ (όχι καυτερό αλλά εξαρτάται την όρεξη σας) 
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ (το τζίντζερ διατηρείται στην κατάψυξη και απλά τρίβεται με τον τρίφτη όσο χρειάζεστε)
1 φύλλο δάφνης
1/2 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 κούπα γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα γάλα καρύδας (μπορεί να αντικατασταθεί με κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά ή με ζωμό κοτόπουλο)
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (καίει!)
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο ή βασιλικό

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το κάρυ, την πάπρικα, την κανέλα, την ζαχαρη, το τζίντζερ και το φύλλο δάφνης. Ανακατεύουμε μέχρι να μοσχοβολίσουν 1 - 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε προσθέτωντας το γάλα καρύδας, και τα ντοματάκια. Χτυπάμε σε ενα μπολάκι το γιαούρτι με πιρούνι και σιγά σιγά προσθέτουμε λίγο ζωμό απο το φαγητό να το ζεστάνουμε. Προσθέτουμε και το γιαούρτι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό. 
Σιγοβράζουμε το φαγητό για 25 -30 λεπτά, προσθέτουμε το λεμόνι και το καγιέν και σιγοβράζουμε άλλα 5 λεπτά. Αφηνουμε το φαγητό να πέσει λίγο η θερμοκρασία του για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε με ρύζι Μπασμάτι, γιαουρτάκι και μια παγωμένη μπύρα! 

Για το τέλειο ρυζάκι Basmati (4 άτομα)



Πλύντε το ρυζάκι και βάλτε μια κούπα ρύζι σε κατσαρολάκι και αλατίστε. Συμπληρώστε 2 κούπες κρύο νερό και βάλτε το σε εστία σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το ρύζι πάρει βράση και αρχίζει να κοχλάζει το νερό, χαμηλώστε την εστία στο χαμηλό, σκεπάστε με καπάκι και μετρήστε 15 λεπτά (μην ανοιγοκλέινετε το καπάκι). Μετά τα 15 λεπτά αποσύρετε το κατσαρολάκι απο την φωτιά και αφηστε το με κλειστό το καπάκι (πάντα) για άλλα 10 λεπτά να αφρατέψει.




Καλή Όρεξη!!!
*******************************
Πάντα με γοήτευαν οι διαφορετικές κουζίνες του κόσμου και όσο ήμουν στην Ελλάδα έκανα κάποιες προσπάθειες να τις γνωρίσω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την φορά που επιχείρησα να πάω την μητέρα μου σε Βιετναμέζικο εστιατόριο γεμάτη χαρά και ενθουσιασμό.. Παρα τους αρχικούς της ενδοιασμούς, δέχτηκε να έρθει και ενώ  το γεύμα της άρεσε πολύ, δεν γινόταν να μην παρατηρήσω πως όλο το βράδυ έψαχνε να βρεί το ψωμί (!) ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία στο τραπέζι.. Τελικά δεν συμπάθησε καθόλου την ευγενική χαμογελαστή κοπέλα στο σέρβις.. μα να ξεχάσει το ψωμί..!!!
Είστε απο τους ανθρώπους που δυσκολεύεστε να αλλάξετε τις συνήθειες σας σχετικά με το φαγητό, έστω και για λίγο?
Ενα απο τα πράγματα που με ενθουσίασαν όταν εγκατασταθήκαμε στο Τορόντο είναι η πληθώρα εστιατορίων.. Εθνικές κουζίνες απο όλο τον κόσμο κατακλύζουν ολόκληρη την πόλη. Εδώ μπορει κανείς να βρεί οποιαδήποτε διεθνή κουζίνα βάλει στο μυαλό του και την μία μέρα να απολαμβάνει πιάτα απο την κουζίνα της  Γαλλιας, την άλλη της Ιταλίας, την επόμενη του Βιετνάμ, Ινδίας , Μεξικό, Κίνας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Καραϊβικής, Ιαπωνίας, Αιθιοπίας, Αφγανιστάν και πολλά πολλά άλλα.. Πραγματικά αν επιχειρήσω να καταγράψω τις διαφορετικές κουζίνες στο Τορόντο με γνώμονα τις διαφορετικές κουλτούρες, θα γεμίσω ενα τεράστιο βιβλίο μόνο με τα ονόματα κάθε επιχείρησης. Όπως και στην Ελλάδα αυτά τα μαγαζιά είναι προσαρμοσμένα στο διεθνές προφιλ της πελατείας τους, είναι όμως (κατα την γνώμη μου) πιο κοντά στην αυθεντική τους κουζίνα, ακριβώς επειδή το Τορόντο είναι παγκοσμίως απο τις πόλεις με την μεγαλύτερη πολυπολυτισμικότητα οπότε το κάθε μαγαζί απευθύνεται και σε ανθρώπους της ίδιας του, της δικής του κουλτούρας.
Σημερα, σας έχω ίσως ένα απο τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ινδικής Κουζίνας, μια αυθεντική συνταγή για το πιο γευστικό και πλούσιο κοτόπουλο με κάρυ, το οποίο σας προτείνω να το δοκιμάσετε συνοδευόμενο με ρυζάκι και γιαουρτάκι. Οργανώστε μια βραδιά με φίλους και σχολιάστε το αποτέλεσμα..
Εσεις, ποια Διεθνή Κουζίνα θα θέλατε να δοκιμάσετε?? 

45 σχόλια:

  1. Δεν λέμε όχι σε καμία κουζίνα και γενικά είμαστε ανοιχτοί σε γευστικούς πειραματισμού. Και το κοτοπουλάκι σου θα το δοκιμάσουμε οπωσδήποτε. Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσετε Στέλλα μου, φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Για μία ακόμη φορά, ακόμη κι αν δεν είναι φαν για τη συνταγή (βλ. κάρυ) κοιτώντας και μόνο τη φωτογραφία, σου τρέχουν τα σάλια και κάνεις σλουρπ σλουρπ!

    Καλημέρα Έρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Παπίτσα, δεν ειναι σπάνιο να μην σου αρέσει το καρυ, η αλήθεια ειναι ότι έχει έντονο άρωμα.. Σ'ευχαριστώ που πέρασες!

      Διαγραφή
  3. Καλημερααααααααααααααα...πωπωπω μου τρέχουν τα σάλια...εγώ να σου πω την αλήθεια ανατολική κουζίνα και μεξικάνικη μου αρέσουν πολύ γιατί πλησιάζουν κατά πολύ σ αυτά που τρώω!!!!να σαι καλααααααααα φιλιααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο Τάνια, η Μεξικάνικη και η Ιταλική (αλλά και η Ισπανική για μένα) ειναι κουζίνες που αγαπώ πολύ γιατί λόγω κλίματος έχουν και χρησιμοποιούν πολλά λαχανικά!

      Διαγραφή
  4. Γειά σου Ερη μου!

    Τα ινδικά μου αρέσουν πάρα πολύ! Πραγματικά ότι έχει σχέση με κάρυ το αγαπάμε και εγώ και ο άνδρας μου. Με το γάλα καρύδας δεν τα πάω περίφημα, αλλά αφού δίνεις εναλλακτικές, it's ok!!!
    Ήθελα να σε ρωτήσω επίσης γιατί πράγματι σκοπεύω να το φτιάξω, το κόλιανδρο (σε περίπτωση που δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε βασιλικό) μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και ξερό, αντί για φρέσκο δηλαδή?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    Η πρότασή σου σήμερα μου άρεσε πολύ... όπως το 99% των φορών δηλαδή!!

    Φιλιά πολλά!


    Υ.Γ. Την προηγούμενή σου ανάρτηση αν και δεν σου την σχολίασα (1 χρόνος στο Τορόντο) την χάρηκα πολύ! Είσαι τυχερή που ζεις σε μία (αν όχι ΤΗΝ!!!) από τις καλύτερες χώρες του κόσμου! Ωραιες οι στιγμές που μας έδειξες!!
    Φιλιά ξανα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου δεν θα το καταλάβεις το γάλα καρύδας στο υπόσχομαι! τωρα για τον φρέσκο κόλιανδρο ή βασιλικό, τον προσθέτουμε περισσότερο για το χρώμα και το άρωμα στο τέλος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαιντανό αν θέλεις!
      σ'ευχαριστώ πολύ κοριτσάκι μου για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  5. Μιαμ μιαμ!!! Μήπως σήμερα θα φάμε κοτόπουλο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν το φτιάξετε να μου πείτε πως σας φάνηκε! φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Έρη μου, το κάρυ μας αρέσει πολύ το χρησιμοποιώ συχνά.Λατρεύω τα φαγητά που έχουν μπαχαρικά, τους δίνουν υπέροχη γεύση.Εξαιρετικές οι φωτογραφίες σου!Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου Ελένη, τα μπαχαρικά κρύβουν τόση ζεστασιά και ουσία μέσα τους! σ'ευχαριστώ πάρα πολύ, Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Καλή εβδομάδα φιλενάδα!!! Ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ευχές!!!
    Το κοτόπουλο με κάρυ είναι από τα πλέον αγαπημένα μου πιάτα! Φοβερή η φωτογράφηση, πολύ μυστηριώδης, με ολοζώντανα χρώματα, μου ταιριάζει πολύ με το συγκεκριμένο πιάτο! Έσκισες Έρη μπράβο!
    Λοιπόν από διεθνείς κουζίνες η κορυφαία μου είναι η... κρητική :) Εντάξει δεν είναι διεθνής αλλά είναι η αγαπημένη μου κουζίνα... από πραγματικά διεθνείς κουζίνες επιλέγω τη μεξικάνικη για πολλούς λόγους... πολλά λαχανικά, ωραία μπαχαρικά, πολύχρωμα και χαλαρά πιάτα, εύκολα και γρήγορα φαγητά, και πολύ παρεϊστικα!!
    Φιλάκια πολλά από μια μουντή και βροχερή Αθήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ θα το ξερα και δεν θα σου ευχόμουν για το Φιφινάκι σας!!??
      Συμφωνούμε Ερμιόνη μου και εγώ λατρεύω την Κρητική Κουζίνα (και την Κρητη) αλλά και την Μεξικάνικη! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Υπέροχο το φαγητό σου Ερη, πόσο μου αρέσει ο συνδυασμός κοτόπουλου με κάρυ. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ουάου φαίνεται πολύ νόστιμο. Λατρεύω οτιδήποτε συνοδεύεται από ρύζι! Μπράβο Έρη και πολύ ωραίες εικόνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το καλό με μας είναι οτι δοκιμάζουμε τα πάντα, ακόμη και ο 14τραχρονος γιος μου. Το κάρυ το αγαπάμε πολύ ακόμη και στα όσπρια!
    Πολύ ωραία συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο Λίλα μου, το κάρυ ταιριάζει πολύ με τα όσπρια! Μπράβο στο παιδι που γίνεται γευσιγνώστης! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Πολύ καλό, αλλά η φωτό είναι ακόμα καλύτερη....!! Είναι καταπλητική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταπληκτικο πρεπει να ναι αυτο το κοτοπουλο! Τελεια παρουσιαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή εβδομάδα Έρη μου!!! Ακόμα κι εμείς που είμαστε "παραδοσιακοί" αυτό το πιατάκι θα το τρώγαμε πολύ ευχαρίστως... Λαχταριστή η φωτογραφία σου!!!

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσα μου ειναι πολύ νόστιμο, πως να μην το φας! σ'ευχαριστώ που πέρασες, φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Ερη μου το πιάτο σου είναι άκρως ενδιαφέρον και νόστιμο!
    Το γάλα καρύδας για μένα απαραίτητο σ' αυτή τη συνταγή.
    Δεν ξέρω κατά πόσο θα μου πήγαινε η κανέλα, αλλά αφού την έβαλες σίγουρα ταιριάζει!
    Κι εγώ λατρεύω να δοκιμάζω πιάτα από διαφορετικές κουζίνες, αλλά και να τα φτιάχνω! Χωρίς καθόλου να σνομπάρω τα παραδοσιακά μας βέβαια!
    Αλλά πιστεύω ότι η γεύση είναι η αίσθησή μας που επιζητά πάντα ποικιλία!
    Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο συμφωνώ μαζι σου Ελενα, το είπες πολύ ωραία, η γευση ειναι η αίσθηση μας που επιζητά πάντα ποικιλία! σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  15. Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι Βάσω μου, να το φτιάξεις!

      Διαγραφή
  16. οπως καθε φορααααα απλα τελειοοοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Tέλειο το φαγητό Έρη! Είναι από τα καλύτερά μου!
    Είναι πολύ καλό που είσαι ανοιχτός άνθρωπος και "αφήνεσαι" στις νέες κουζίνες που συνταντάς στην πόλη σου! Κι εγώ εδώ στη Νέα Υόρκη όταν ήρθα έπαθα σοκ με το πόσες γεύσεις μπορεί να γνωρίσει κανείς!
    Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι τι θα γίνεται στην Νέα Υόρκη!! σ'ευχαριστώ πολύ Jenny, και σ'ευχαριστώ που πέρασες!

      Διαγραφή
  18. Κάτι άκουσα και ήρθα!!! Το πιάτο σου ήταν Έρη μου που με φώναζε... τέλειο!!! Μπράβο σου!!! Καλή εβδομάδα!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Ελενάκι μου, φιλάκια!

      Διαγραφή
  19. Κοτόπουλο, κάρυ και γάλα καρύδας!!!!! Τέλειος συνδυασμός για μένα!! Μια μερίδα μπορώ να έχω για το γεύμα μου μαζί μ' αυτό το τέλειο ρύζι;;;;;;;
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να εισαι καλά αγαπημένη μου Κική, φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  20. ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ...έτσι όπως ακριβώς μου αρέσουν να είναι να τα φαγητά, ανεξάρτητα από το σε ποιά κουζίνα ανήκουν καλή μου Eri.
    Τέλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο Πηνελόπη μου, μοσχομυρωδάτο! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  21. Καλημέρα, Έρη.
    Τη λατρεύω την Ινδική κουζίνα, μαγειρεύω και στο σπίτι αλλά τρώμε και έξω πολύ συχνά. Έχω δημοσιεύσει και αρκετές συνταγές. Μου αρέσουν τα μπαχαρικά τους αλλά και το ότι συνδυάζουν κρέας με χορταρικά.
    Μια και ο λόγος για τα μπαχαρικά: νομίζω ότι τα βάζεις στις ποσότητες που σου αρέσουν, ειδικά όταν έχουν έντονο άρωμα.
    Περιμένω περισσότερα εξωτικά!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να εισαι καλά Helen, μου αρέσουν πάρα πολύ οι συνταγές σου! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  22. Kαλημέρα Έρη μου! εγώ πάντως λατρευώ και το κάρυ και τις εξωτικές γεύσεις εν γένει! οπότε το πιάτο εννοείται ότι θα δοκιμαστεί! φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου φιλενάδα, σ'ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  23. mporei na eimai ellinida opote to kateksoxin fagito pou tha mporousa na troo kathe mera einai to souvlaki, alla rizi me kotopoulo kai kari einai sigoura no.2 stin kardia mou!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...