7/3/12

Χειμωνιάτικο Μπριάμ με Τραγανά Ψωμάκια



Κάποτε έτυχε να ακούσω έναν άνδρα να διαμαρτύρεται για το φαγητό που του σέρβιρε μια γυναίκα. Υποστήριζε ότι αυτό δεν είναι "κανονικό" φαγητό, την κατηγορούσε ότι τα φαγητά που έφτιαχνε δεν υπήρχαν πουθενά και ότι τα έβγαζε από "το κεφάλι της"..  Το συγκεκριμένο φαγητό ήταν αυγά με σπανάκι.. Φυσικά και υπάρχει αυτή η συνταγή,  αλλά γιατί να αντιδράσει κάποιος με αυτο το τρόπο σε κάτι καινούργιο? 
Θα ήταν τόσο κακό να μπαίναμε στην κουζίνα, να βάζαμε την φαντασία μας και να δημιουργούσαμε ένα φαγητό που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει ή ένα φαγητό που δεν το είδαμε πουθενά γραμμένο? Να πειραματιζόμασταν, να διασκεδάζαμε πραγματικά με το φαγητό μας μια και αναγκαστικά για λόγους επιβίωσης εξαρτόμαστε από αυτό?   Μήπως έτσι θα το απενοχοποιούσαμε, θα το απολαμβάναμε περισσότερο και θα το αφήναμε και για λίγο στην ησυχία του αφου θα καταλαβαίναμε ότι δεν φταίει αυτό για όλα τα ανάποδα που μπορεί να μας συμβαίνουν?
 Όποιος το έκανε το ξέρει, υπάρχει μεγάλη χαρά όταν κάνουμε μια δικιά μας αλλαγή σε κάποια συνταγή και τελικά με την επιλογή μας απογειώνουμε το αποτέλεσμα..
Την σημερινή συνταγή δεν την έβγαλα από το κεφάλι μου, είναι "κανονική" συνταγή με δόξα και τιμή δημοσιευμένη (Winter Vegetable Cobbler). Είναι όμως διαφορετική. Μοντέρνα που θα έλεγε και η μανούλα. Είναι ένα εύκολο, χειμωνιάτικο μπριάμ μέσα σε "δαχτυλίδι" από τραγανά ψωμάκια - μπισκότα, έχει καλή και θελκτική εμφάνιση για τα παιδιά και κρύβει μέσα της απέραντη καλοσύνη! 
Προτιμάτε να μαγειρεύετε απείραχτες κλασσικές παραδοσιακές συνταγές ή σας αρέσει να τις αλλάζετε και να πειραματίζεστε με νέες?

Χειμωνιάτικο Μπριάμ με Τραγανά Ψωμάκια

Υλικά (4-6 άτομα)


2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή λιωμένα στο μούλτι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη στην πρέσα
2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε φέτες
2 καρότα κομμένα σε φέτες
1 1/2 κούπα μανιτάρια σε φέτες
1/2 κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
Αν θέλετε προσθέστε και πατατούλες ή σελινόριζα, εγώ δεν έβαλα..
 400 γρ ντομάτα κονκασέ
1/2 κούπα ψιλές φακές (χρησιμοποίησα κόκκινη φακή)
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1 μικρό φλιτζανάκι (του Ελληνικού)  νερό
300 ml ζωμό λαχανικών
2 κουταλάκια του γλυκού Tabasco (αν το θέλετε λίγο πικάντικο) 
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
 Για τα μπισκοτάκια ψωμάκια
1 1/2 κούπα αλέυρι για όλες τις χρήσεις
μια τσιμπιά αλάτι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
1 κούπα και λίγο παραπάνω τριμμένα κίτρινα τυριά (Βάλτε και τρίμματα φέτας αν θέλετε)
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 αυγό
2/3 κούπας γάλα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
 Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 3 λεπτά. 


Προσθέτουμε το σέλερι, τα καρότα, τα μανιτάρια, το κουνουπίδι και σοτάρουμε για άλλα 3-5 λεπτά.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κονκασέ, τις φακές και ανακατεύουμε.


Αναμειγνύουμε το κορν φλάουρ με το νερό και το προσθέτουμε και αυτό στο φαγητό μαζί με τον ζωμό λαχανικών, την ρίγανη και αν χρησιμοποιήσετε το Tabasco. Αλατοπιπερώνουμε.
Μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα βαθύ ταψάκι με καπάκι ή σε μια γάστρα και ψήνουμε στον φούρνο σκεπασμένο για 20 λεπτά.
Εντωμεταξύ πάμε να φτιάξουμε τα ψωμάκια μπισκοτάκια
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ, προσθέτουμε μέσα το βούτυρο σε κομματάκια και το τρίβουμε με τα χέρια μας μαζί με το αλεύρι να σχηματίσουμε τρίμματα


Προσθέτουμε μέσα το τυρί (κρατάμε λίγο κίτρινο τυρί για να πασπαλίσουμε από πάνω τα ψωμάκια στο τέλος) και την ρίγανη. Ανακατεύουμε.  Χτυπάμε σε ένα μπολάκι το γάλα με το αυγό και ρίχνουμε το περισσότερο μέσα στο αλεύρι για να σχηματίσουμε μια ζύμη. 


Ανοίγουμε την ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια (αν θέλετε χρησιμοποιήστε αντικολλητικό χαρτί κάτω και πάνω από την ζύμη και μετά ανοίξτε την με τον πλάστη, πάνω από το χαρτί) και χρησιμοποιώντας έναν αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε πάχος 1 εκατοστού.
Με ένα φλιτζανάκι ή ποτηράκι, κόβουμε κυκλάκια από την ζύμη.

 Όταν περάσει το 20άλεπτο που είναι το μπριαμ σκεπασμένο στον φούρνο, το βγάζουμε, ανεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς,  ξεσκεπάζουμε το φαγητό και φτιάχνουμε γύρω γύρω ένα "δαχτυλίδι" από τα μπισκότα ζύμης που φτιάξαμε (μην προσπαθήσετε να μεταφέρετε από εδώ και από εκεί τα μπισκότα, επειδή είναι ζεστό το μπριάμ, αν προσπαθήσετε να τους αλλάξετε θέση θα σας διαλυθούν) .



Βουρτσίζουμε τα μπισκότα με το μείγμα γάλα - αυγό που περίσσεψε και στην συνέχεια πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κίτρινο τυρί. Ψήνουμε για άλλα 15 - 20 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε!


 Καλή Όρεξη!!!

44 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό και πρωτότυπο πιάτο. Μπράβο στη μαγείρισσα. Καλημέρα και φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημεραααααααααα Έρη..πόσο μ αρέσει που έβαλες όλα αυτά τα λαχανικά....και τα ψωμάκια είναι πολύ ωραία...μπράβο...να σαι καλααααααααα!!!!!!!!φιλιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Έρη μου, πολύ ωραία εμφάνιση!Πραγματικά ένα φαγητό έκπληξη!!!Η γεύση του φαντάζομαι απίθανη με τόσα λαχανικά!Να σαι καλά που μας δίνεις τόσο ωραίες συνταγές πολλά πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σου Ερη μου! Καλή σου μέρα!

    Απαντώ αρχικά στην ερώτησή σου για το αν μας αρέσει να μαγειρεύουμε παραδοσιάκά ή να πειραματιζόμαστε! Και τα δύο θα σου πω με ειληκρίνεια. Υπάρχουν στο αρχείο μου συνταγές παραδοσιακές της μαμάς, γιαγιάς κλπ οι οποίες αγγίζουν την τελειότα. Δεν είμαι λοιπόν από αυτές τις μαγείρισες που αλλάζουν τα φώτα σε κάθε συνταγή. Οταν κάτι είναι τέλειο (για τα δικά μου γούστα) δεν το περιάζω! Το κοπιάρω ακριβώς ίδιο και απαράλαχτο κάθε φορά! Υπάρχουν πάλι και ποιό σύγχρονες συνταγές που επιδέχονται αλλαγών. Αλλά και αυτές όταν τις τελειοποιήσω, σταματάω να τις "πειράζω".
    Με λίγα λόγια δεν είμαι πολλών αύνευ λόγων αλλαγών... γενικότερα στη ζωή μου!!

    Βέβαια μέσα από τις αλλαγές και την συνεχή ανυσυχία προκύπτει η εξέλιξη! Συμφωνώ και επαυξάνω!! Αν δεν πειραματίζονταν καποιοι δεν θα προέκυπταν τα τεράστια γευστικά αριστουργήματα που έχουν σωθεί ανα τους αιώνες!!

    Αυτά ως προς τη θεωρία!!
    Στην πράξη τώρα, το φαγητό σου είναι πολύ ιδιαίτερο. Όλα αυτά τα λαχανικά μαζί με τα όσπρια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών! Συνδυάζεις τα πάντα στο πιάτο σου και φυσικά την εμφάνιση!
    Το ζυμαράκι σου αξιοζήλευτο και πολύ θελκτικό με το τυράκι του από πάνω!
    Γενικώς υπάρχει αρτιότητα και πληρότητα στο όμορφο γεμάτο αγάπη και καλοσύνη φαγητό σου!

    Πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπημένη μου Χρυσαυγή, έχεις δικιο, το μέτρο χρειάζεται σε όλα τα πράγματα στην ζωή μας δεν μπορουμε να αλλάζουμε τα φώτα σε απίθανες πεντανόστιμες συνταγές. Χαιρομαι που σου άρεσε η συνταγούλα!

      Διαγραφή
  5. Καλημερα Ερη, πολυ λαχταριστο το πιατο σου και υπεροχη παρουσιαση. Η ιδεα με τα ψωμακια με ενθουσιασε! Οσο για τις συνταγες, προσωπικα σπανια ακολουθω κατα γραμμα μια συνταγη, συνηθως θα προσθεσω ή θα αφαιρεσω κατι και οσο απο πειραματισμους με νεα υλικα και συνταγες βγαλμενες απο το μυαλο μου ... αλλο τιποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ που πέρασες, φίλη μου, λατρεύω το blog σου! αυτο πιστεύω και εγώ στις συνταγές βάζουμε κάτι απο τον εαυτό μας έτσι κ αλλιως!!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα!! Οι πειραματισμοί δεν έχουν τέλος στο σπίτι μας. Παλιές και νέες ιδέες μπλέκονται και πάντα βγαίνει κάτι καλό σύμφωνα με τους δοκιμαστές.
    Δε δέχομαι αυτό που λένε " εγώ αυτό δεν το τρώω" χωρίς αν έχουν δοκιμάσει ποτέ πως είναι.
    Το φαγητό σου πολύ μου αρέσει, ιδιαίτερα αυτά τα ψωμάκια και θα το δοκιμάσω, θα επανέλθω.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου, να μου πεις πως βγήκε!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρες πολλές...
    Eri μου πρέπει να πω, ότι τούτο το φαγητό έχει όλα τα στοιχεία που προσωπικά μου αρέσουν. Και διάβασα δύο φορές τα εμπλεκόμενα υλικά για να καταλήξω πως ναι, θα ταίριαζαν πολύ ωραία μεταξύ τους.

    Τώρα να πω, πως ακολουθώ πιστά τις "κλασσικές" συνταγές, θα πω ψέματα και νομίζω πως ήδη πολλές και πολλοί που μας διαβάζουν, το ξέρουν.
    Κάποιες βέβαια δεν μπορείς να τις "αλλάξεις" γιατί πραγματικά θα τις χαλάσεις, αλλά σίγουρα σε πολλές άλλες οι προσθήκες ορισμένων υλικών δίνουν άλλη χάρη. Για παράδειγμα στο καλοκαιρινό μπριάμ (όχι το χειμωνιάτικο) η μάνα μου και η γιαγιά μου δεν έβαζαν μανιτάρια μιας και δεν τα πολύ χρησιμοποιούσαν. Εγώ βάζω σίγουρα! Και μάλιστα 2 είδη διαφορετικά. Μας αρέσουν πάρα πολύ. Θεμελιώδης αλλαγή σ'ένα πολύ κλασσικό φαγητό :-))
    Πολλούς-πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο Πηνελόπη μου, η αλήθεια ειναι ότι όσο ασχολείσαι με την μαγειρική τόσο σου αρέσει και να πειραματίζεσαι!
      σ'ευχαριστώ πολύ, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Έρη μου!
    Έχω την αίσθηση ότι το μπριάμ είναι από τα πλέον παρεξηγημένα φαγάκια! Δεν μπορώ να θυμηθώ άνθρωπο που να το τρώει με ενθουσιασμό και ευχαρίστηση και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το λόγο...
    Το χειμωνιάτικο μπριάμ σου είναι εξαιρετικό! Συνδυασμός υλικών που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και πολύ πρωτότυπη παρουσίαση! Τα τραγανά μπισκοτάκια το κάνουν θελκτικό και για τα πιτσιρίκια!
    Σέβομαι και εκτιμώ την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα... Είναι μέρος της κουλτούρας μας και πλούσια σε διατροφική αξία. Όποτε φτιάχνω κάτι πιο παραδοσιακό, προσπαθώ να ακολουθώ σχεδόν πιστά τη συνταγή, αν και ομολογώ ότι προτιμώ αυτά τα πιο κλασικά πιάτα να τα τρώω σε σπίτια που η μαγείρισσα είναι μεγαλύτερης ηλικίας -βλέπε μαμά, πεθερά, θεία!
    Λατρεύω να πειραματίζομαι με υλικά και γεύσεις και να δοκιμάζω όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερα πιάτα...
    Φιλιά πολλά καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι παρεξηγημένο έχεις δίκιο Ερμιόνη μου, εγώ νομίζω ότι αυτο οφείλεται στο ότι προσπαθουμε να κάνουμε καλοκαιρινό μπριαμ μέσα στον χειμώνα και τότε όσο και ναναι τα λαχανικά δεν έχουν την ίδια νοστιμια.. Το καλοκαίρι όμως το καλοκαιρινό μπριάμ ειναι το απόλυτο πεντανόστιμο φαγητό!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Έρη μου κατά ενθουσιάστηκα.... τι πιάτο είναι αυτό;;; Μέσα στην βιταμίνη, μπράβο σου!!! Το είδα εχτές στο fb και περίμενα πως και πως να το δω και δεν είχα και άδικο... Θα το δοκιμάσω στάνταρ (αν πείσω να το φάνε και εδώ στο σπίτι..αχαχαχα)
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις κοριτσάκι μου και να μου πεις πως έγινε!

      Διαγραφή
  10. Μπριάμ με χειμβνιάτικα λαχανικά φτιάχνω κι εγώ και μάλιστα έχω ανεβάσει και τη συνταγή. Από χθες όμως που είδα το δαχτυλίδι σου στο facebook έχω ξελιγωθεί!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια ωραία ιδέα τα ψωμάκια Λίλα μου, την επόμενη φορά δοκίμασε το στο δικό σου μπριαμ!

      Διαγραφή
  11. Ερη μου λάτρεψα το φαγάκι σου και μόνο από την όψη!
    Οταν διάβασα και τα υλικά, είπα ότι θα το λατρέψω και γευστικά!
    Είναι απολύτως του γούστου μου!!!

    Για τις συνταγές τώρα, δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερο ... πειραχτήρι από μένα χα χα χαα!
    Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξω συνταγή, έστω και σε κάτι λίγο.
    Κάποιο υλικό θα θέλω να προσθέσω, κάποιο άλλο δεν θα μου ταιριάζει στην γεύση και θα το αφαιρέσω.
    Αρκετές φορές διαπιστώνω στο τέλος της εκτέλεσης ότι έχει προκύψει ένα τελείως διαφορετικό πιάτο από την αρχική συνταγή.
    Τεσπα, καλό είναι να πειραματιζόμαστε (εμένα αυτό με ξεκουράζει και πνευματικά, το πιστεύεις?).
    Θα συμφωνήσω όμως ότι κάποιες κλασσικές συνταγές, ελάχιστες αλλαγές επιδέχονται.
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιστεύω ότι σε ξεκουράζει Ελενά μου, υπάρχει καλύτερο πράγμα απο το να δημιουργούμε? Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  12. Μα πόσο πεζός μπορεί να είναι ο συγκεκριμένος που μας αναφέρεις;
    ...
    αλοίμονο να έλειπε ο πειραματισμός και η φαντασία από την κουζίνα!

    Το πιάτο σου σήμερα μου θύμισε δαντελωτή ποπ παϊ,και πάει καιρός από την τελευταία...η βραδιά Παρασκευής ό,τι πρέπει για τη συνταγή σου,μιάμι μιαμ...

    πολλά πολλά φιλιά Έρη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι προφανώς ηταν μυστήριο τρένο που λένε!
      σ'ευχαριστώ που πέρασες Μωβ μου!

      Διαγραφή
  13. Η ιδέα του μπριάμ με τα τραγάνα ψωμάκια με ενθουσίασε. Μου αρέσει το μπριάμ, αλλά κάποιες φόρες το βαριέμαι, νιώθω ότι κάτι του λείπει για να γίνει «ουάου». Αυτή η συνταγή το απογειώνει στα μάτια, το ίδιο πιστεύω και σε ένα παιδί που αρνείται να φάει το παραδοσιακό μπριάμ. Κ α τ α π λ η κ τ ι κ ό 'Ερη. Και λέω ναι στις παραλλαγές των φαγητών και στους πειραματισμούς στην κουζίνα. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε Έλενά μου,φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  14. Πολύ καλή η ιδέα με τα ψωμάκια! μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα Έρη!
    Ζωγραφιά είναι η πρότασή σου! Φτιάχνω κι εγώ ένα μπριάμ λίγο προχωρημένο(!) αλλά δεν έχω βάλει ποτέ ένα υπέροχο στεφάνι σαν το δικό σου ούτε φακές!
    Πάρα πολύ ωραία η ιδέα σου!
    Όσο για τις συνταγές, τις παραδοσιακές και δοκιμασμένες θεωρώ ιεροσυλία να τις αγγίξω αλλά τις νέες τις παραλλάσσω συχνά πυκνά!
    Ευτυχώς που το αποτέλεσμα είναι θετικό!
    Φιλιά, καλό σου βράδυ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά συμφωνώ ειναι εμφανίσημο, σ'ευχαριστώ που πέρασες Helen!

      Διαγραφή
  16. Απίθανο!!δεν έχω λόγια!! με ένα σμπάρο δυο τρυγώνια φαγητό και ψωμάκι μαζί.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβώς Μαρί μου! σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα Έρη μου!! Υπέροχη η συνταγή σου, πρωτότυπη και χορταστική. Εγώ προτιμώ τις παραδοσιακές με παραλλαγές αλλά και τις "βγαλμένες από τη φαντασία μας"!! Σε περιμένει παιχνιδάκι στο σπιτάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τέλειο φαγητό!!!! Μας αρέσει πολύ!!!! Και ακόμα καλύτερα όπως το έφτιαξες εσυ, το οποίο σύντομα θα δοκιμάσουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εντυπωσιακότατο!!!!
    Αυτό έχω να πω...η έμπνευση στο μεγαλείο της..Φιλιααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να εισαι καλά γλυκιά μου Μάρα!

      Διαγραφή
  20. Αααα πολύ μου άρεσε αυτή η εκδοχή του χειμωνιάτικου μπριαμ. Μου αρέσει να κάνω "κανονικές" συνταγές αλλά μου αρέσει να πειραματίζομαι κιόλας! Ο κυριούλης ήταν μάλλον παραξενούλης. Μου αρέσει επίσης που διακρίνω μια καλή σχέση με τις ζύμες που αγαπώ κι εγώ. Σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι μάλλον ηταν παραξενούλης χαχα, έχεις δικιο Κική μου και εγώ αγαπώ τις ζύμες! Φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  21. Eftyxos o dikos mou o antroulis einai poly volikos! o,ti ki an tou exo dosei tou xei fanei pentanostimo!! to piato sou fainetai F A N T A S T I K O Eri mou mpravo!! filakia kai xronia mas polla!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βολικός βολικός αλλά αν δεν έχει κρέας δεν τρώει έμαθα!! χαχα, φιλάκια κοριτσάκι μου, σ'έυχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  22. Προτωτυπο υπεροχο τελειο!!!!!Μου αρεσει πολυυυυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατρίνα μου σ'ευχαριστώ πολύ, χαιρομαι που σου αρέσει, ευχαριστώ που πέρασες!

      Διαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...