14/3/12

Αρωματική Αλμυρή Τάρτα Αρακά - Αγκινάρας με ζύμη Ελαιολάδου



 Φτάσαμε λοιπόν στα μέσα του μήνα και σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στο Captain Cook την Πηνελόπη και το Άρωμα Βανίλιας..
Το έχω ξαναπεί στο παρελθόν, την ευρύτερη μπλογκογειτονιά μου η οποία τώρα πια είναι η κύρια πηγή επιρροής και έμπνευσης μου, άργησα να την ανακαλύψω.. Συγκεκριμένα ξεκίνησα να την ανακαλύπτω όταν το Captain Cook κόντευε να κλείσει ένα χρόνο «στον αέρα»! Εκείνη την εποχή λοιπόν, ανακάλυψα και το blog της Πηνελόπης. Μάλιστα στο πρώτο post του blog της που διάβασα, η Πηνελόπη ανέφερε το ταξίδι της στην Μακεδονία και Θράκη, έχοντας φωτογραφίες και αναφορές στην πόλη μου την Ξάνθη! Φαντάζεστε την χαρά μου εδώ στα ξένα που βρίσκομαι.. 

Από εκείνη την στιγμή όσο μου επιτρέπει ο χρόνος δεν χάνω ανάρτηση της μοναδικής Πηνελόπης,  η οποία δεν θα αργήσετε να παραδεχτείτε και εσείς πως είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος..  Κατά καιρούς μου φτιάχνει την ημέρα άλλες μέρες με συγκινεί με τις ευαισθησίες της και αρκετές φορές με προβληματίζει με τις ανησυχίες της.. Με καλό τρόπο όμως, δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι σας λέω.. 
Η συνταγή που διάλεξε να μου δώσει σήμερα είναι αντιπροσωπευτική των τάσεων της αν και κάθε φορά με εκπλήσσει ευχάριστα με τα υπέροχα πράγματα που φτιάχνει.. Έξυπνες ιδέες, λαχταριστές, θρεπτικές και εύκολες  συνταγές  που σίγουρα θα αγαπήσετε.. Αυτό είναι το Άρωμα Βανίλιας..

"Guest Post Μαρτίου στο blog Captain Cook ...και πήρα εγώ την σκυτάλη (!) μετά από την πρόσκληση της αγαπητής μας Έρης.
Τιμή πραγματικά, όταν κάποιος αποφασίζει να σε "βάλει" μέσα στο σπιτικό του τόσο με τον κυριολεκτικό όρο, να πας σπίτι του και να φας - να πιείς στο τραπέζι του. Όσο και με τον μεταφορικό, να κάνεις δηλαδή ανάρτηση μέσα στο "μπλοκόσπιτό" του.
Ένιωσα πραγματικά πολύ όμορφα όταν έλαβα το μήνυμα για τούτη τη φιλική συμμετοχή μου στο blog της αγαπητής μας Έρης.  Την "γνώρισα" ίσως λίγο καιρό αφότου είχε ξεκινήσει να γράφει και να δημιουργεί σκανδαλιστικές νοστιμιές ενώ σαν καλή "καπετάνισσα" που είναι, φάνηκε σχεδόν από την αρχή ότι  χάρασσε ωραία ρότα και πορεία μέσα στον χάρτη της κουζίνας της, αλλά και στις δικές μας αν θέλαμε να φτιάξουμε τις μαγειρικές της προτάσεις.
Εκείνο δε, που κατάλαβα τελικά είναι πως:  αν οι άνθρωποι θέλουν να "βρεθούν" και να "συναντηθούν" με αγάπη πάνω από τους ατμούς της κατσαρόλας τους, όσα χιλιόμετρα κι' αν τους χωρίζουν, μπορούν να το κάνουν!
Έρη σ' ευχαριστώ.
Σου εύχομαι ολόθερμα καλά μαγειρέματα και πολύ άρωμα (όχι μόνον βανίλιας) μέσα στην κουζίνα αλλά και την οικογένειά σου.
Με πολύ αγάπη Πηνελόπη...
Aυτή με την εμμονή της Βανίλιας στα ρουθούνια της, για να σας συστηθώ κι' εγώ με την σειρά μου :-)
Και για να δείτε πως τούτο το Guest Post έχει και ουσία...και άρωμα διαβάστε για την

Αρωματική Αλμυρή Τάρτα Αρακά - Αγκινάρας με ζύμη ελαιόλαδου.

Για την ζύμη:
180 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
100 γραμ. αλεύρι ολική,
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο,
1 μέτριο αυγό,
1 κουταλάκι ξύδι,
3 κλαράκια άνηθο ψιλοκομμένο,
αλάτι και μια πρέζα ζάχαρη.

Για την γέμιση:
1 μέτριο φλιτζάνι αρακά,
6-7 καρδιές αγκινάρας,
300 γραμ. φέτα πικάντικη,
100 γραμ. τυρί κρέμα,
100 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι,
2 κουταλιές μουστάρδα,
1 αυγό,
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
και μοσχοκάρυδο (μισό κουταλάκι κι' από τα δύο).


Διαδικασία


Ετοιμάζετε τη  ζύμη βάζοντας σε μια λεκάνη όλα τα υλικά. Το ελαιόλαδο θα το προσθέτετε λίγο-λίγο καθώς θα προσπαθείτε να ενώσετε. Δουλεύεται με τα χέρια και προσθέτετε ελαιόλαδο. Προς τα τέλη θα ενσωματώσετε και τον άνηθο. Η ζύμη θα είναι κάπως "τριφτή" αλλά θα δέσει καλά μέχρι να πάρει όλο το λάδι.  Την αφήνετε κατά μέρος για μισή με μία ώρα.
Στο διάστημα που ζυμώνετε. Βράζετε τον αρακά μαζί με τις αγκινάρες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά οι αγκινάρες. Περίπου σε 20 λεπτά θα είναι έτοιμες. Σουρώνετε και ξεχωρίζετε τα δύο είδη. Τις αγκινάρες θα τις κρατήσετε ολόκληρες.
Σ' ένα μπολ τώρα τρίβετε τη φέτα μ' ένα πιρούνι και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά: τυρί κρέμα, γιαούρτι, αυγό, μουστάρδα, άνηθο, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Δουλεύετε καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά και προσθέτετε μέσα τον βρασμένο αρακά.
Επόμενο βήμα, στρώνετε σε αντικολλητική φόρμα τάρτας ή φόρμα σιλικόνης την ζύμη και με τα δάχτυλα την φτιάχνετε ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλη την ταρτιέρα.
Από πάνω βάζετε το μείγμα τυριών-αρακά και απλώνετε ώστε να πάει παντού στην επιφάνεια της τάρτας.
Τελειώνετε με την προσθήκη των καρδιών της αγκινάρας.  

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 περίπου λεπτά στους 180-190 βαθμούς και με αέρα. Αφού η επιφάνεια έχει αρχίσει να ροδίζει, σβήνετε τον φούρνο. Αφήνετε λίγο να σταθεί και να χλυάνει ώστε να μπορείτε να την σερβίρετε και απολαμβάνετε παρέα με ένα κρύο ποτηράκι λευκό κρασί.
Καλή σας απόλαυση.
Υ.Γ. να σημειώσω ότι η ζύμη της τάρτας με αυτά τα υλικά γίνεται πολύ "τριφτή" και έχει άλλη γεύση χάρη στο ελαιόλαδο και τον άνηθο."



Καλή Όρεξη!!

38 σχόλια:

  1. πολύ πρωτότυπη αυτή η τάρτα, αλλά και πολύ ελληνική! ΘΑ είναι νοστιμότατη. Ευχαριστούμε για την παρουσίαση της φίλης. Η συνταγή θα δοκιμαστεί σίγουρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου άρεσε Ευαγγελία μου!

      Διαγραφή
  2. Να μια πραγματικά πρωτότυπη συνταγη, πολύ ελληνικη που λέει κι η Εύα και πολύ ανοιξιάτικη!
    Θα τη δοκιμάσω, μεσα σ'αυτες τις ταρτες βαζεις τόσα ωραία λαχανικά και γίνονται πολύ ευπαρουσίαστα!
    Φιλιά ,καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δίκιο Νικη μου, μέσα στην τάρτα μπορεις να κρύψεις και το πιο "αντιπαθητικό" για τα παιδιά, λαχανικό!

      Διαγραφή
  3. άκρως πρωτότυπη..και άκρως ελληνική η τάρτα σου...θα δοκιμαστεί εννοείται!!!!φιλιαααααααα Ερη μουυυυυυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα φιλενάδα! Πολύ χαίρομαι που φιλοξενείς σήμερα την Πηνελόπη! Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος με κύρος και ποιότητα αλλά και μια πολύ ταλαντούχα μαγείρισσα με εμπειρία και μεράκι! Την διαβάζω πάντα με πολύ ενδιαφέρον και πάντα ανυπομονώ για τις αναρτήσεις της!
    Η συγκεκριμένη τάρτα με εντυπωσίασε! Μοιάζει σαν ένα παραδοσιακό και μαμαδίστικο φαγητό να έχει πάρει τη μορφή τάρτας! Μπράβο κορίτσια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Ερμιόνη μου, την εκτιμώ πολύ την Πηνελόπη. Χαιρομαι που σου άρεσε, φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Έρη μου!Χαίρομαι πολύ που φιλοξενείς την Πηνελόπη η συνταγή υπέροχη, πρωτόπυπη αλλά σίγουρα πεντανόστιμη!!!Λατρεύω τη νέα σου στήλη!!!Φιλιά πολλά!!!
    Πέρασε και απο το σπιτάκι μου να παραλάβεις το βραβείο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ για όλα Ελένη μου!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Eri,
    καλημέρα και στις φίλες που ήδη έχουν σχολιάσει (Εvagelia Vrettou, Νίκη, Tanyadmin και Ερμιόνη),
    Ευχαριστώ σε Eri τόσο για την φιλοξενία όσο και τα καλά σου λόγια.
    Η Ξάνθη λοιπόν και το ταξίδι μου σε όλη αυτή τη περιοχή στάθηκε καταλλητική για πολλά πράγματα. Ελπίζω να καταφέρω να ξαναβρεθώ σε κείνα τα μέρη κάποια στιγμή

    Όσο για τούτη την συνταγή, πραγματικά πολύ μου άρεσε ο ορισμός που έδωσαν η Εvagelia & η Νίκη) "ελληνική"!
    Να 'στε όλες καλά.
    Φιλικά
    Πηνελόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γλυκιά μου Πηνελόπη εγώ σ'ευχαριστώ πραγματικά ειναι μια υπεροχη τάρτα! Μακάρι να ειμαι και εγώ στην Ξάνθη όταν θα ξαναπάς!
      Φιλιά πολλά Πηνελόπη μου και πάλι σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  7. Η Πηνελόπη είναι μέσα στις φίλες που έχω γνωρίσει κι από κοντά, έχουμε πει πέντε κουβέντες που λέει ο λόγος αλλά και μια φίλη που τη νοιάζομαι και με νοιάζεται πειραζόμαστε κι αγαπιόμαστε!!
    Η φαντασία της στην κουζίνα δεν έχει όρια, με έχει βάλει πολλές φορές στη "μπρίζα" να δοκιμάσω αυτά που κάνει και δεν μετάνιωσα,
    Αυτή την τάρτα της θα τη δοκιμάσω μιας κι εγώ με αυτό το μείγμα την κάνω σε πίτα καιρός λοιπόν για τάρτα!!
    Σε ευχαριστούμε Eri που την έβαλες στο σπιτικό σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο Ξανθή μου, η Πηνελόπη χρησιμοποιεί την φαντασία της και έχει πάντα δίκιο! σ'ευχαριστώ που πέρασες, καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  8. Χαμογελάω διαβάζοντας! Δεν είναι καταπληκτικό πως έχουμε καταφέρει να κάνουμε ανθρώπινες σχέσεις και να συν μαγειρεύουμε, παρόλο που μεταξύ μας μεσολαβούν χιλιάδες χιλιόμετρα χερσαίων εκτάσεων, ωκεανοί, θάλασσες, λίμνες και ποτάμια?
    Οι υπέροχοι άνθρωποι αναγνωρίζονται και πλησιάζουν ο ένας τον άλλο με τον τρόπο του!
    Μπράβο κορίτσια για την ιδέα, τον τρόπο, τα λόγια, την τάρτα (μπου χου χου εδώ είναι εποχή που αγκινάρες δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα)!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα πίστευα ότι αυτη ειναι η μεγαλύτερη δύναμη του διαδικτύου Αγγελική μου και γι αυτό αποτελεί την μαγαλύτερη ανακάλυψη της ανθρωπότητας και άξιο για το νομπελ Ειρηνης!
      Ευτυχώς που ζω σε αυτη την εποχή κ έχω αυτές τις δυνατότητες. Να ερχομαι σε επαφή με τόσους διαφορετικους ανθρώπους και να παίρνω πράγματα απο αυτούς!

      Διαγραφή
  9. Καλημερα Ερακι πολυ πρωτοτυπη η ταρτα σου!!!Λεω να τη δοκιμασω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατρίνα μου να την δοκιμάσεις και τα συγχαρητήρια στην Πηνελόπη και το Άρωμα Βανίλιας!! Φιλάκια πολλά, σ'ευχαριστώ που πέρασες!

      Διαγραφή
  10. Πολύ όμορφη ιδέα Eri και πολύ νόστιμη η τάρτα της Πηνελόπης.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ομορφη παρουσίαση και ενδιαφέρουσα η πρωτότυπη τάρτα!
    Να έχεις μιαν όμορφη μέρα Ερη μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία τάρτα!!!! Γενικά αγαπώ τις τάρτες... είτε γλυκές είτε αλμυρές! Η συγκεκριμένη πρέπει να είναι νοστιμότατη!!! Μπράβο και στις 2!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Έρη! Πολύ ωραία φιλοξενείς την Πηνελόπη..είσαι νοικοκυρά με τα όλα σου! Και η τάρτα πολύ ελληνική και πρωτότυπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να εισαι καλα Μαμα κουκουβαγια! Ευχαριστώ που πέρασες!

      Διαγραφή
  14. Τι ωραία ανάρτηση!
    Εκτός από την εκπληκτική τάρτα της φίλης Πηνελόπης-νόστιμα υλικά και εξαιρετικό αποτέλεσμα-μπυ άρεσε πολύ και η προσέγγισή σας! Με τι ωραία και ζεστά λόγια αναφέρεστε η μία στην άλλη! Μπράβο κορίτσια, ΄τσι εξανθρωπίζεται το διαδίκτυο!
    Εύχομαι να είστε πάντα δημιουργικές και να μας εκπλήσσετε ευχάριστα!
    Έρη και Πηνελόπη, φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Helen Μου! Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  15. Υπέροχη ιδέα! Μπράβο και στις δυό σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχη ιδέα Έρη. Συγχαρητήρια και στις δυό σας!!! Να είστε πάντα καλά και να μας μαγεύετε με τις γεύσεις σας!!! Ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή της τάρτας!!! Είναι καταπληκτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα μου επιτρέχψετε μια ακόμη μικρή κατάχρηση της φιλοξενίας της Έρης :-)
    Θέλω απλώς να πω, πως η κατάκτηση του ανθρώπου στους επόμενους χρόνους που θα έρθουν... δεν είναι η τεχνολογία αυτή καθ' αυτή και η εξέλιξή της, αλλά το πως θα χρησιμοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί από τους ανθρώπους.
    Στα πλαίσια αυτά και μόνον με ανθρωποκεντρική προσέγγιση (έστω και πίσω από οθόνες και ασύρματα καλώδια) θα μπορέσουμε να παραμείνουμε ανθρώπινοι!

    Εύχομαι δε, στους επόμενους καλεσμένους της αγαπητής Ερης, ελπίζω να είναι πολλοί και για αρκετό διάστημα, να κρατήσουν την συμμετοχή τους μέσα στα πλαίσια της αρωγής και της ευγενούς άμυλας. Καταννοώ ότι μπορεί να ακούγεται κάπως "δασκαλίστικο" αυτό που γράφω, αλλά έχει πολλές αλήθειες μέσα και βγαίνει ως συμπέρασμα από την συμμετοχή μου στα blogs και στα forums μαγειρικής κάπου 7 χρόνια τώρα σε σύνολο.

    Καλημέρα σε όλες και όλους.

    Keep going ... Eri :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου εγώ είμαι αισιόδοξη και πιστή στην ανθρώπινη μορφή του ζώου που λέγεται άνθρωπος.. Ολοι κρυβουμε αυτο το μαγικό υλικό μέσα μας.. φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  18. καλημέρα!!!!!!θα το τολμήσω δεν είμαι λατρης της αγκινάρας...αλλά έτσι όπως την βλέπω στην φωτογραφία την τάρτα σου σίγουρα θα το τολμήσω μου πέφτουν τα σάλια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...