26/3/12

Στεφανάκια Καρότο Σπανάκι




Καλημέρα! Πως τα περάσατε το Σαββατοκύριακο? Εμείς περάσαμε πολύ καλά και σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας!
 Μπήκαμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα αφού πλέον έχουν μείνει περίπου 20 μέρες μέχρι την Ανάσταση και σήμερα σας έχω νηστίσιμα, τραγανά και πανέμορφα στεφανάκια κουλουράκια με καρότο και σπανάκι. Θυμάμαι να έχω αδυναμία στα κουλουράκια λαδιού με καρότο ή σπανάκι όταν ήμουν φοιτήτρια.. Σκέφτηκα λοιπόν να τα φτιάξω και γιατί όχι.. να τα (μ)πλέξω λιγάκι...
Για να γίνουν πολύ τραγανά θέλουν διπλοφούρνισμα αλλά αυτό εξαρτάται από εσάς. Αν τα βγάλετε και δείτε ότι τα θέλετε πιο τραγανά, περιμένετε να κρυώσουν και τα ξαναφουρνίζετε για άλλα 10 - 15 λεπτά επιπλέον. 


Υλικά (30 -35 κομμάτια)


400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χρησιμοποίησα μισό μισό με ολικής)
100 γρ καλαμποκάλευρο
2 καρότα τριμμένα
1 κούπα σπανάκι πλυμένο και ψιλοκομμένο
200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100 ml νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (1/2 αν χρησιμοποιήσετε κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα στην ζύμη)
Προαιρετικά 1/2 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα 


Διαδικασία


Αναμειγνύουμε τα αλεύρια με το καλαμποκάλευρο, το αλάτι και αν χρησιμοποιήσουμε το τυρί σε ενα μπολ. Προσθέτουμε το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε στην αρχή χρησιμοποιώντας ενα κουτάλι και στην συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια. Αν η ζύμη μας βγαίνει πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο νεράκι παραπάνω. Χωρίζουεμ την ζύμη στα δυο και προσθέτουμε στην μία το καρότο και στην άλλη το σπανάκι. Ζυμώνουμε τις ζύμες μας καλά να αναμειχθούν καλά τα λαχανικά και αφήνουμε στην άκρη. Οι ζύμες που θα έχουμε θα είναι σχετικά σφιχτές και δεν θα κολλάνε στα χέρια.
Παίρνουμε ποσότητα ίση με ενα καρύδι απο την κάθε ζύμη και πλάθουμε ξεχωριστά 2 κορδόνια.
Τα πλέκουμε στρίβοντας μεταξύ τους και ενώνουμε τις άκρες να σχηματίσουμε στεφανάκια.
Τα απλώνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε τον φουρνο μας στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το πλάσιμο με τα υπόλοιπα κουλουράκια. Ψήνουμε για 15 - 20  λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αν δεν χρησιμοποιήσετε το τυρί, τότε τα κουλουράκια διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο εως ένα μήνα. 




Καλή επιτυχία και καλή εβδομάδα!!

62 σχόλια:

  1. καλημεραααα...λατρεμενα αυτά τα μπισκότα και αν αφαιρέσεις το κεφαλοτύρι είναι και νηστίσιμαααα...τέλεια μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, Έρη!
    Καταπληκτικά φαίνονται τα κουλουράκια, σαν ζωγραφιά!
    Φαίνονται τέλεια αλλά δεν έχουν καθόλου baking ή soda;
    Μήπως έγιαν σαν κριτσίνια, τραγανά;
    Ευχαριστώ.
    Φιλιά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Helen, όχι αυτα τα κουλουράκια δεν έχουν ουτε σόδα ουτε μπέικιν. Γινονται σαν κριτσινάκια ναι.

      Διαγραφή
  3. Αυτό είναι που λένε "τραγανά και διπλοφουρνιστά"!!
    Και πλεγμένα ακόμη πιο όμορφα φυσικά Eri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αααααααα θέλω κι εγώ!!!!!!! Δεν έχω φτιάξει ποτέ κάτι παρόμοιο. Θα τα κάνω κάποια στιγμή!
    Φιλιά Έρη μου!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλιά Ελενάκι μου ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  5. Εντυπωσιακά τα κουλουράκια σήμερα και πολύ υγιεινά!!
    Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ μ'αρεσουν αυτου του ειδους τα κουλουρακια, και τα δικα σου εγιναν και πανεμορφα! Ειναι και η ... ωρα της πεινας, δεν μου στελνεις μερικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω όσα θέλεις! Στην επόμενη δόση! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  7. Τι όμορφα κουλουράκια έφτιαξες καλό μου! Γεια στα χεράκια σου!!
    Ωραίο σνακ για μικρούς και μεγάλους! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μμμ μ' αρέσουν.
    Θα είναι ωραία να τα φτιάξουμε με τα παιδιά.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Στέλλα και εγώ με τον μικρό μου τα έφτιαξα. Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα!Τα είχα δει στο fb και τα περίμενα!!εκπληκτικό χρώμα και νηστίσιμα!! Θα τα φτιάξω να τα πάρουμε μαζί μας στο χωριό. Όμως κι εγώ έχω την απορία χωρίς καθόλου διογκωτικό πως είναι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου δεν ξέρω αν έχεις δοκιμάσει και απο φουρνους, αυτά που έτρωγα εγώ τουλάχιστον δεν ειχαν κανένα διογκωτικό. Ειναι σαν κουλουράκια κριτσινάκια.. Δοκίμασε τα! Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  10. Αχ, τι τέλεια που είναι!!!!!!!!!!
    Η όψη τους και μόνο είναι πολύ πρόσχαρη και δελεαστική.
    Λυπάσαι να τα φάς.

    Χαρούμενα Πασχαλινά Χρωματιστά κουλουράκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου αρέσουν πολύ αυτά τα κουλουράκια!Θέλω κι εγω!Τα δικά σου πάντως έγιναν τέλεια!Καλή συνέχεια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Σπυριδούλα μου!

      Διαγραφή
  12. Αχ πως τα περίμενα!!! Μπαίνουν στα πολύ προσεχώς!!! Καλή εβδομάδα Ερη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφη μου σ'ευχαριστώ πολύ, καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  13. Κουλουράκια κομψοτέχνημα έφτιαξες σήμερα Ερη μου!
    Σαν ζωγραφιστά είναι, χαίρεσαι να τα βλέπεις, μα και να τα τρως πιστεύω!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έρη μου καταπληκτικά!!!Είναι πολύ εντυπωσιακά!Θα τα φτιάξουμε με τη μικρή θα τρελαθεί!!!Γεια στα χέρια σου!!!Καλή εβδομάδα πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα φτιάξετε Ελένη μου, Ειναι πολύ ωραία! Φιλάκια

      Διαγραφή
  15. Τρελλάθηκα με την όψη τους, φαντάζομαι οτι και από γεύση θα σκίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ εμένα μου άρεσαν πολύ Λίλα, ενθουσιάστηκα όταν τα έκανα.. Ειναι νόστιμα ναι!

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος26/3/12, 3:32 μ.μ.

    μπορω να τα κανω μονο με το καροτο και αν ναι αλλαζει κατι στις αναλογιες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλετε να έχετε την ίδια ποσότητα και θέλετε να τα κάνετε μονο με καρότο τότε απλά αντί για 2 καρότα τριμμένα χρησιμοποιείτε τεσσερα. Κατα τα άλλα οι υπόλοιπες αναλογίες παραμένουν οι ίδιες. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμος26/3/12, 3:42 μ.μ.

    Υπέροχα όπως όλα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωωωω! Μα τι ωραία που είναι! Να η αδυναμία στις ζύμες που λέγαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι Κική μου, να τα φτιάξετε!

      Διαγραφή
  19. Πωπω τέλεια είναι μόνο που τα βλέπεις φτάνει που να τα φάς κιόλας.Εγω πάντως θα τα στόλιζα μόνο και δεν θα άφηνα κανέναν να μου τα φάει χαχαχα!!!!Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα, πίστεψέ με Ροδάνθη μου, όσο όμορφα κ αν ειναι δεν μπορεις να αντισταθείς και να μην τα φάς!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  20. Tα φτιάχνω κριτσινάκια ..με σπανάκι και καρότο και άνιθο...γίνονται πεντανόστιμα...θα τα δοκιμάσω και έτσι..καλησπέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ που πέρασες Μια μου!

      Διαγραφή
  21. Τέλειο το πλεκτό σου Έρη μου :-) !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έρη μου έγραψες!!! Τέλεια τα κουλουράκια σου, πανέμορφα και σίγουρα πεντανόστιμα!!! Γεια στα χέρια σου και μια απ' αυτές τις μέρες θα τα φτιάξω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελπίζω να σας αρέσουν Κική μου! Φιλάκια

      Διαγραφή
  24. Πανέμορφα τα κουλουράκια σου,Έρη μου!Γεια στα χέρια σου!!Με τι καρδιά μπορεί κανείς να φάει,όταν είναι τόσο εμφανίσιμα!Η συνταγή αντιγράφεται για τα "προσεχώς"..Πολλά φιλιά,καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γλυκιά μου Χαρά, σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  25. Αχ πανεμορφα, υπεροχα! τι αλλο να πω...
    καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολύ ωραία κουλουράκια! Πεντανόστιμο σνακ για όλη την οικογένεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Βάσω μου, να τα φτιάξεις!

      Διαγραφή
  27. Πω πω!!Τι μου θύμησες?? Ο φούρνος κοντά στο πατρικό μου σπίτι έφτιαχνε κουλουράκια καρότου ή σπανακιού για τη νηστεία. Αγαπημένα κάθε πασχαλινή περίοδο. Για να δούμε και πως θα είναι ο συνδυασμός. Θα τα δοκιμάσω σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ έτσι τα θυμήθηκα, τα αγόραζα απο διάφορους φούρνους στην Ελλάδα.. Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  28. Τι υπέροχα στεφανάκια Ερη μου .
    Πολύ ωραία, μπράβο.
    Οτι πρέπει ια να κόβει την πείνα αλλά και για νηστεία (χωρίς το τυρί. Διπλοφουρνιστά γίνονται τραγανά.
    Τέλεια.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δείχνουν απίθανα!!! πολλά πολλά φιλιά!!!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφοκλή μου σ'ευχαριστώ πολύ! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  30. Ανώνυμος31/3/12, 5:13 μ.μ.

    Έφτιαξα 2 φορές σε μεγάλα δαχτυλίδια και βγήκαν καλύτερα από του φούρνου!!! Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  31. Είμαι από την Βουλγαρία, έχω κάνει αυτή τη συνταγή και μ'αρέσει πολύ, σ'ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τι όμορφα κουλουράκια !!!Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!!!Πώς σε βρήκα?Η φιλη σου "σοκακτσου" σε μία αναρτησή της αναφέρθηκε στο blog σου.
    Νίκη

    nikiad.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...