Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στεφανάκια Καρότο Σπανάκι




Καλημέρα! Πως τα περάσατε το Σαββατοκύριακο? Εμείς περάσαμε πολύ καλά και σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας!
 Μπήκαμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα αφού πλέον έχουν μείνει περίπου 20 μέρες μέχρι την Ανάσταση και σήμερα σας έχω νηστίσιμα, τραγανά και πανέμορφα στεφανάκια κουλουράκια με καρότο και σπανάκι. Θυμάμαι να έχω αδυναμία στα κουλουράκια λαδιού με καρότο ή σπανάκι όταν ήμουν φοιτήτρια.. Σκέφτηκα λοιπόν να τα φτιάξω και γιατί όχι.. να τα (μ)πλέξω λιγάκι...
Για να γίνουν πολύ τραγανά θέλουν διπλοφούρνισμα αλλά αυτό εξαρτάται από εσάς. Αν τα βγάλετε και δείτε ότι τα θέλετε πιο τραγανά, περιμένετε να κρυώσουν και τα ξαναφουρνίζετε για άλλα 10 - 15 λεπτά επιπλέον. 


Υλικά (30 -35 κομμάτια)


400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χρησιμοποίησα μισό μισό με ολικής)
100 γρ καλαμποκάλευρο
2 καρότα τριμμένα
1 κούπα σπανάκι πλυμένο και ψιλοκομμένο
200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100 ml νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (1/2 αν χρησιμοποιήσετε κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα στην ζύμη)
Προαιρετικά 1/2 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα 


Διαδικασία


Αναμειγνύουμε τα αλεύρια με το καλαμποκάλευρο, το αλάτι και αν χρησιμοποιήσουμε το τυρί σε ενα μπολ. Προσθέτουμε το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε στην αρχή χρησιμοποιώντας ενα κουτάλι και στην συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια. Αν η ζύμη μας βγαίνει πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο νεράκι παραπάνω. Χωρίζουεμ την ζύμη στα δυο και προσθέτουμε στην μία το καρότο και στην άλλη το σπανάκι. Ζυμώνουμε τις ζύμες μας καλά να αναμειχθούν καλά τα λαχανικά και αφήνουμε στην άκρη. Οι ζύμες που θα έχουμε θα είναι σχετικά σφιχτές και δεν θα κολλάνε στα χέρια.
Παίρνουμε ποσότητα ίση με ενα καρύδι απο την κάθε ζύμη και πλάθουμε ξεχωριστά 2 κορδόνια.
Τα πλέκουμε στρίβοντας μεταξύ τους και ενώνουμε τις άκρες να σχηματίσουμε στεφανάκια.
Τα απλώνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε τον φουρνο μας στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το πλάσιμο με τα υπόλοιπα κουλουράκια. Ψήνουμε για 15 - 20  λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αν δεν χρησιμοποιήσετε το τυρί, τότε τα κουλουράκια διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο εως ένα μήνα. 




Καλή επιτυχία και καλή εβδομάδα!!