Υλικά (για 40 περίπου κομμάτια)
200 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη (1 κούπα = 250 ml) σε ζάχαρη είναι 195 γρ.
2 κρόκους αυγών
1 πορτοκάλι τον χυμό του
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες σκόνη
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( 300 - 400 gr αλεύρι)
1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο ή ψιλό σιμιγδάλι
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/3 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
Για το άλειμμα
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κρόκος αυγού
Διαδικασία
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα την ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τους κρόκους απο τα αυγά και στην συνέχεια τον χυμό πορτοκάλι.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι (χρησιμοποίησα 2 κούπες για όλες τις χρήσεις και 1/2 κούπα ολικής) με το σιμιγδάλι, το αλάτι, το baking powder, την σόδα, την κανέλα και το μαχλέπι.
Προσθέτουμε το μισό από το μείγμα του αλευριού, βάζουμε στο μιξερ τους γάντζους ( αν δεν έχουμε δεν πειράζει, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και διπλώνουμε συνεχώς την ζύμη με κουτάλι μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη), και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη θα είναι μαλακή και μπισκοτένια. Ίσα που ΔΕΝ θα κολλάει στα χέρια.
Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον. Η ζύμη στο ψυγείο θα σφίξει και έτσι θα είναι πιο εύκολο να πλάσουμε τα κουλουράκια μας.
Αφού κρυώσει η ζύμη την χωρίζουμε σε δυο μέρη, ξανατυλίγουμε το ένα στην μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας. Το κλασσικό σχέδιο είναι να κάνουμε ένα κορδόνι, να φέρουμε τις άκρες προς τα εμάς και να πλέξουμε μια πλεξίδα.
Το σχεδιάκι με τους αντίστροφους κύκλους, το φτιάχνουμε σχηματίζοντας ένα κορδόνι, τυλίγοντας σαν σαλιγκάρι μέχρι λίγο πιο πάνω από την μέση και από την αντίστροφη φορά τυλίγουμε το κορδόνι που περισσεύει.
Στρώνουμε τα κουλουράκια σε απόσταση μεταξύ τους, σε αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε με το μείγμα γάλα κρόκο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος. Έχετε τον νου σας και ελέγξτε στα 12 λεπτά τα κουλουράκια σας. Αν είναι πολύ μικρά μπορεί να τους φτάσουν τα 12 λεπτά ψήσιμο ενώ αν είναι μεγάλα θα θέλουν 20 λεπτά.
Όταν τελειώσουμε με την πρώτη δόση ζύμης και σχηματίσουμε τα κουλουράκια μας, περνάμε στην δεύτερη.
Λογάκια
Στην βασική συνταγή περιέχεται γάλα. Εγώ νομίζω ότι το γάλα "κλέβει" από την τραγανότητα και δεν το έβαλα. Δεν το μετάνιωσα καθόλου. Αν θέλετε να το προσθέσετε, τότε στην συγκεκριμένη συνταγή προσθέστε 100 ml γάλα και υπολογίστε λίγο περισσότερο αλεύρι ώστε να έχετε μια μαλακή ζύμη.
Καλή Επιτυχία και Καλό Σαββατοκύριακο!
******************************************
Σαν παιδί, η σχέση μου με τα Πασχαλινά Κουλουράκια ήταν των άκρων.. Και εξηγούμαι..
Τα Πασχαλινά κουλουράκια αλλάζουν σπίτια και χέρια, ανταλλάσσονται, κερνιούνται... Κάθε Πάσχα το σπίτι μας στην Ξάνθη, γέμιζε Πασχαλινά Κουλουράκια από όλη την γειτονιά.. Κάποιες νοικοκυρές έφτιαχναν τα κουλουράκια τους με αμμωνία και κάποιες χωρίς.. Εγώ με την αμμωνία είχα εχθρική σχέση, δεν μου άρεσαν καθόλου τα κουλουράκια που την περιείχαν στα συστατικά τους.. Αντίθετα, απολάμβανα αυτά που δεν την είχαν. Εκείνα τα χρόνια λοιπόν, ήταν λες και οι νοικοκυρές συναγωνίζονταν στο πόσο ίδια στην εμφάνιση θα κάνουν τα κουλουράκια τους..! Μα ειλικρινά σας το λέω, στα μάτια ενός παιδιού, ήταν όλα ίδια! Ίδιο μέγεθος, ίδιο σχέδιο, ίδιο χρώμα από το ψήσιμο.. Και η γιαγιά μου.. τα έβαζε όλα στην ίδια πιατέλα!
Ένας τρόπος λοιπόν υπήρχε να καταλάβω αν το υπέροχο ροδαλό κουλουράκι που κρατούσα στο χέρι μου περιείχε ή όχι αμμωνία.. Να το δαγκώσω.. Και φυσικά αυτό έκανα διστακτικά και με πολύ αγωνία.. Από την στιγμή που θα φαινόμουν άτυχη και θα καταλάβαινα ότι το κουλουράκι έχει αμμωνία, ξεκινούσε ένας αγώνας ώστε να βρω έναν τρόπο να το ξεφορτωθώ χωρίς να με πολυκαταλάβουν.. Προσπαθούσα μάταια να πείσω την Μπέμπα (το σκυλί μου) να το φάει, προσπαθούσα να πείσω τον αδερφό μου να το φάει (εκεί είχα καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας χρησιμοποιώντας απειλές φυσικά..), το διέλυα στα χέρια μου και έβγαινα στο πεζοδρόμιο να βρω κάποια φωλιά μυρμηγκιών, να την θάψω στην κουλουρόσκονη!
Τα κουλουράκια που σας έχω σήμερα ΔΕΝ έχουν αμμωνία, είναι τραγανά, αφράτα και μοσχομυριστά. Με νύχια και με δόντια κρατούσα τον μικρό και τον εαυτό μου να σταματήσουμε το μασούλιμα (το πρώτο ταψί δεν γλίτωσε). Σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα!
Σχόλια
απο μικρο παιδι τρωω κουλουρακια με αμμωνία..η μανα μου ετσι τα εφτιαχνε και τωρα τα κάνει η αδερφη μου...εχω εφτιαχνα που και που διαφορες συνταγές...αλλα φετος θα σε τιμήσω γιατι πιστευω οτι το ψαχνεις το θεμα και σου αρεσει πολύ αυτό που κάνεις.
ioanna balla
Νόστιμα πρέπει να είναι αλλά η εμφάνισή τους θεσπέσια.
Αυτά θα φτιάξω μαζί με την Ειρηνούλα μου.
Την καλημέρα μου.
Ακόμα γελάω με την περιγραφή της προσπάθειας να ξεφορτωθείς τα ανεπιθύμητα κουλουράκια! :))
Φιλάκια από Αφρική
Όμορφα τα κουλουράκια σου, ροδαλά και μερακλίδικα! Τα προτιμώ τραγανά (και ας προσπαθώ να πείσω τη μάνα ότι έτσι πρέπει να είναι και ότι δεν μου παραψήθηκαν!) και μ' αρέσει που έχεις βάλει και μαχλέπι στη ζύμη σου!
Πολλά φιλάκια και καλό ΣΚ!
Καλό Σαβ/κο!!!
Πολλά φιλιά!!!
Τα κουλουράκια σου έγιναν πανέμορφα!
Εγώ θα σου ομολογήσω ότι πασχαλινά κουλουράκια θεωρώ αυτά με την αμμωνία, γιατί αυτά μου ξυπνάνε πασχαλινές αναμνήσεις.
Κάθε χρόνο όμως κάνω και 2 ταψιά κουλουράκια χωρίς αμμωνία, γιατί αρκετοί είναι αυτοί που δεν θέλουν την αμμωνία.
Οποια και να φτιάξουμε, το όμορφο είναι ότι μυρίζει το σπίτι μας Πάσχα και Ανοιξη, και αυτό είναι που λατρεύω!!
Φιλιά!
Φιλάκια!
Πολύ μ αρέσει που δε βάζεις αμμωνία μέσα! Θα τα δοκιμάσω σίγουρα!
Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!
Χωρίς αμμωνία, επίσης.
Την αφήγησή σου όμως όχι.
Αποτύπωσες μοναδικά τις παιδικές σου σκανταλιές, οι οποίες μίλησαν στη καρδιά μου...
Πόσο θα θελα να ήμουν εγώ αυτή που θα έλουζε τη μυρμηγγοφολιά με κουλουροσκονη!!!
Καλό σκ!!
ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ!!!!!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!
Φιλιά καλό Σ/Κ.
Φιλιά απ'τη Θεσσαλονίκη
Καλή αρχή και χρόνια σου πολλά! Εμένα μου αρέσουν και τα κουλουράκια με αμμωνία και χωρίς, εκτός από εκείνα που δεν είναι τραγανά. Τα δικά σου φαίνονται εξαιρετικά και με πολύ φροντίδα πλασμένα! Λαχταριστά και αρωματικά!
Καλό Πάσχα να έχουμε στα ξένα!
φιλάκια πολλά!
Φιλάκια πολλά!
Φιλάκια πολλά!
Πολλά πολλά φιλιά!!!
Καλό Πάσχα
Σίγουρα η συνταγή χρειάζεται 200-250gr επιπλέον αλεύρι.
Ειλικρινά πολύ λυπάμαι!
Ελπίζω όμως ότι θα είναι νόστιμα, αλλά επειδή νηστεύω θα πρέπει να περιμένω την Ανάσταση για να δοκιμάσω. Σας εύχομαι Καλό Πάσχα!
Το ξέρω ότι συμβαίνουν αυτά δυστυχώς.. γι αυτο προσπαθώ να ελέγχω καλά την κάθε συνταγή πριν την κοινοποιήσω..
Καλή Ανάσταση να έχετε!
Καλό Πάσχα να έχουμε όλοι!!!
Ψάχνω να βρω συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος (μου αρέσει η γεύση του). Επειδή μου αρέσει η συνταγή σας (τα υλικά που χρησιμοποιείτε)μπορείτε να μου πείτε τι βούτυρο χρησιμοποιείτε.
Σας ευχαριστώ και Καλό Πάσχα!
πριν από λίγο ξεφούρνισα μία δόση!
Από γέυση βγήκαν πολύ ωραία (αν και λίγο γλυκά για τα γούστα μου) αλλα είχα κι εγώ θέμα με το πλάσιμο παρόλο που μέτρησα αυστηρά όλα τα υλικά (ηλεκτρονική ζυγαριά για τα γρ. και μεζούρες για τις κούπες).
Μάλιστα με τις 2μιση κούπες αλεύρι το ζυμάρι κολλούσε πολύ στα χέρια μου κι αναγκάστηκα να προσθέσω 3-4 κουταλιές ακόμα μέχρι "ίσα να μην κολλάει" όπως αναφέρεις στην εκτέλεση.
Το άφησα περίπου μία ώρα στο ψυγείο αλλά ούτε με κουπατ δε μπορούσα να τα κάνω, πόσο μάλλον να τα πλάσω όπως εσύ με το χέρι.
Τα έβαλα στο εργαλείο με το έμβολο και έκανα κατσαρά σαλιγκαράκια τα οποία άπλωσαν και "ξεκατσάρωσαν" μετά το ψήσιμο.
Τι μπορεί να πήγε στραβά?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τα σχόλιά σου