18/4/12

Γεμιστά



Χρόνια Πολλά! Πέρασε και αυτό το Πάσχα και του χρόνου με υγεία σας εύχομαι! 
Καλά περάσαμε και εμείς, πήγαμε στο χωριό μας τον Νιαγάρα, φάγαμε, ήπιαμε και διασκεδάσαμε όπως συνηθίζεται..
Περνάμε σιγά σιγά στα υπέροχα ανοιξιάτικα πιάτα με τα φρέσκα μυρωδικά και τις απίθανες γεύσεις.
Τα γεμιστά είναι το απόλυτο Ελληνικό πιάτο, πεντανόστιμο και χορταστικό μέσα στην απλότητά του. Είναι απολαυστικά ζεστά, χλιαρά ή κρύα και σίγουρα θα μοσχοβολήσει η κουζίνα σας όταν ψήνονται. Εγώ τα συνοδεύω πάντα με λίγο γιαουρτάκι αλλά κατάλληλο συνοδευτικό είναι και η φέτα. 
Τα τελευταία χρόνια δυσκολεύομαι να βρω μικρές πιπεριές, τις βρίσκω σπάνια πλέον. Έτσι αποφάσισα να κόψω τις μεγάλες πιπεριές στα δυο και με βόλεψε πολύ.
Μετά την κρεατοφαγία των ημερών, δεν έχω καλύτερο από ένα πιάτο υπέροχα μυρωδάτα γεμιστά..


Υλικά ( 4+ άτομα)

 2 μέτριες σφιχτές ντομάτες
3 μεγάλες πράσινες πιπεριές
5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κούπα ρύζι (χρησιμοποίησα Basmati)
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη 
1 κούπα ζεστό νερό
1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο 
Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο (2 κουταλιές της σούπας)
Για την σάλτσα
1 ποτήρι ζεστό νερό
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Κόβουμε το επάνω κομμάτι της ντομάτας και το κρατάμε στην άκρη να το χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι. Κόβουμε με ένα μαχαιράκι γύρω γύρω την ψίχα της ντομάτας και με ένα κουταλάκι την αδειάζουμε. Ψιλοκόβουμε την ψίχα και την αφήνουμε σε ένα μπολ.
Κόβουμε τις πιπεριές στην μέση, κόβουμε με μαχαίρι το χοντρό κομμάτι με τα σπόρια και το πετάμε.
Το κεντρικό σκληρό κομμάτι με τα σπόρια το πετάμε
 Καθαρίζουμε τις πιπεριές με μαχαίρι και ψιλοκόβουμε τα τρυφερά κομμάτια που έχει στα εσωτερικά της τοιχώματα. είναι πολύ σημαντικό να τα κρατήσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε στην γέμιση, δίνουν την χαρακτηριστική νοστιμιά.

Τα τρυφερά κομμάτια στα τοιχώματα τα κρατάμε
Τα προσθέτουμε στο μπολ με την ντομάτα.
Στρώνουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες στο ταψάκι μας.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει και στην συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. φέρνουμε μερικές βόλτες το ρύζι να γυαλίσει καλά και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ψίχες από την ντομάτα και την πιπεριά. Ανακατεύουμε εκ νέου και προσθέτουμε το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε για τελευταία φορά και αποσύρουμε από την φωτιά. Η γέμιση πρέπει να είναι υγρή αλλά να μην έχει πολλά νερά.


Τέλος προσθέτουμε στην γέμιση τα φρέσκα μυρωδικά, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
Γεμίζουμε τα γεμιστά μας ως επάνω αλλά χαλαρά (δεν θέλουμε να στριμώξουμε πολύ το ρύζι μας, έτσι κ αλλιώς το μέγεθος του θα αυξηθεί με το ψήσιμο) και τα αφήνουμε ξεσκέπαστα στο ταψί μας. 
Διαλύουμε τον πελτέ σε ένα ποτήρι ζεστό νερό  και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε την σάλτσα στον πάτο του ταψιού (δεν περιχύνουμε τα γεμιστά). Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμη, κλείνουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 50 λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος, γυρίζουμε τον φούρνο μας στο γκριλ, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 5 - 10 λεπτά να τραγανίσει λίγο το ρύζι στην επιφάνεια (στις ντομάτες βάζουμε σε αυτό το στάδιο τα καπάκια).
Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε συνοδεία χωριάτικης σαλάτας.




Λογάκια
Παραδοσιακά τα γεμιστά γίνονται με ρύζι νυχάκι ή Καρολίνα. Προτιμώ το basmati επειδή είναι αρωματικό, ελαφρύ και περισσότερο υγιεινό αφού έχει τον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες λευκού ρυζιού.
Τα γεμιστά σας δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ότι υλικά θέλετε. Τα έχω κάνει γεμιστά με κινόα, πλιγούρι ενώ όταν θέλω να τα κάνω πιο θελκτικά σε παιδιά χρησιμοποιώ καλαμπόκι, λίγο μπέικον και μανιτάρια.  

Με την μισή ποσότητα ρυζιού, λίγο κιμά και καλαμπόκι.
Καλή Όρεξη!!

42 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά Έρη μου! Πολύ μου αρέσει το χωριό σου;-)
    Το φαγητό σου πράγματι από τα πιο αγαπημένα, το basmati θα του δίνει και ιδιαίτερο άρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονια πολλά Μαράκι μου, έτσι είναι ο Νιαγάρας μη νομίζεις.. ένα μικρό τουριστικό χωριό! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Έρη μου ότι πρέπει το φαγάκι για αυτήν την εβδομάδα, δροσερό, αρωματικό και με γεύση καλοκαιριού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλα μου εγώ καταλαβαίνω ότι μπήκε η Άνοιξη όταν θα φτιάξω για πρώτη φορά (μετά τον χειμώνα) γεμιστά!

      Διαγραφή
  3. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!!!!!
    ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΟΥ ΕΡΙ ΜΟΥ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά σε όλους!
    Έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα με τις πράσινες πιπεριές. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις μικρές, τρυφερές πιπερίες αν δεν βρίσκεσαι στην Ελλάδα. Γι'αυτό και σταμάτησα να κάνω γεμιστά! Αλλά η ιδέα σου να τις κόψεις στη μέση είναι σωτήρια! Πως δεν το είχα σκεφτέι νωρίτερα? Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσήρθες Μαρία, δοκίμασε το κι εμένα με έσωσε! ευχαριστώ για την επίσκεψη!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρααααααααααααα...μμμιαμ..το φαγάκι σου είναι τόσο καλοκαιρινό και μυρωδάτο, που παρά τον βροχερό καιρό σε καλεί να το τιμήσεις όπως πρέπει!!!φιλιααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ Τάνια μου, δεν ήξερα ότι βρέχει στην Ελλάδα!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Έρη μου και Χρόνια Πολλά! Χαίρομαι που περάσατε όμορφα, ελπίζω να ξεκουράστηκες και να χάρηκες τον μικρούλη σου!
    Το φαγάκι σου είναι λατρεμένο, απόλυτα καλοκαιρινό και μαμαδίστικο! Και το έχεις κάνει σούπερ αρωματικό με το μπάσματι και τα ωραιότατα μυρωδικά!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ Ερμιόνη μου, φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Έτσι σιγά σιγά να μπαίνουμε στα πιο καλοκαιρινά μενού, αν και με τον σημερινό καιρό λίγο χλωμό το βλέπω αλλά ας προσπαθήσουμε στο χέρι του είναι;Η μυρωδιά του πάντως έφτασε μέχρι εδώ χαχαχα!!!Τέλειοοοο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ πολύ Ροδάνθη μου, τι κ αν βρέχει, αν έχεις γεμιστά ανοίγει η ψυχή σου..

      Διαγραφή
  8. Χριστός ανέστη!
    πού είναι ακριβώς αυτός ο Νιαγάρας;
    λοιπόν παρόλο που έκανα νηστεία όλη τη μεγάλη Σαρακοστή τα γεμιστά μου είχαν γίνει έμμονη ιδέα και τελικά δεν κατάφερα να φάω!
    ποτέ δεν είναι αργά, όμως!
    εσείς δεν βάζετε και πατατούλες ανάμεσα να στηρίξετε τις ντοματούλες και τις πιπεριές; εμείς ναι.
    φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε συ, ο Νιαγάρας είναι στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Καναδα... Εγώ γενικά δεν βάζω πατάτες αλλά ξέρω πως πολοί βάζουν όπως και χρησιμοποιούν κ άλλα λαχανικά.. φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Έρη μου και χρόνια πολλά για ακόμη μια φορά!!!
    Πολύ αγαπημένα τα γεμιστά! Θα πάρω 2 πιπεριές και σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Έρη!!!! Μέχρι εδώ μυρίζουν τα γεμιστά σου !! Τέλεια και σπυρωτά όπως μου αρέσουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μοσχοβόλησε καλοκαιράκι!!!
    Υπέροχα τα γεμιστά σου Ερη μου και ενδιαφέρουσα η γέμιση με το μπασμάτι, θα πρέπει να τους δίνει ιδιαίτερη γεύση!!
    Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη, ελπίζω να πέρασες όμορφα τις μέρες του Πάσχα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονια πολλά Έλενα μου, σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα, χρόνια πολλά.
    Να είσαστε καλά και του χρόνου με υγεία.

    Τα γεμιστά σου νοστιμοτατα. Μετά την κρεατοφαγία ειναι ένα φαγητό που τρωγεται ευχάριστα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Μάριον, σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  13. Λατρεμενο φαγητο!!! Χρόνια πολλα!!! Χριστός Ανέστη!!! Υγεία και χαρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλιά πολλά Σοφοκλή μου, σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  14. Χρόνια Πολλά! Τα γεμιστά τα έχω στο μυαλό μου ως καλοκαιρινό πιάτο και τα έχω επιθυμήσει πάρα πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα κάνεις Βασούλα μου! σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  15. Χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη Έρη μου!!!Να περνάτε καλά και του χρόνου με υγεία!!!Υπέροχα τα γεμιστά σου μοσχομύρισαν μέχρι εδώ.....!!!Ωραία ιδέα με το ρύζι basmati την επόμενη φορά θα τα δοκιμάσω έτσι!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα δοκιμάσεις Ελένη μου, είναι σπυρωτό ρυζάκι. Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  16. Πολύ ενδιαφέρουσα η εκδοχή με μπασμάτι Έρη! Εξωτική γεύση σε καθαρά ελληνικό φαγάκι. Ωραία ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εντάξει νομίζω πως ο καθένας ή σχεδόν ο καθένας από εμάς έχει ταυτίσει τα γεμιστά με τη φροντίδα της μαμάς!
    Εκτός από το μπασμάτι, μου άρεσε και το "πείραγμα" με το καλαμπόκι, θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή!
    Χρόνια πολλά και καλά να περνάς! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είναι Έφη μου, γεμιστά = μανούλα = προδερμ!
      Να το δοκιμάσεις και με το καλαμπόκι είναι τέλεια!

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα και χρόνια πολλά!
    Ωραία η ιδέα της κομμένης κατά μήκος πιπεριάς. Δίνει ωραίο οπτικό αποτέλεσμα.

    Γεμιστά αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό!!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έτσι Χρυσαυγή μου, όπως είπα και στη Λιλα, εγώ καταλαβαίνω ότι μπήκε η Άνοιξη όταν κάνω για πρώτη φορά μετά τον χειμώνα γεμιστά! φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  19. Γεμιστά! Καλοκαίρι! Γιαμ. Πολύ διαφωτιστικές και οι φωτογραφίες σου. Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσήρθες και σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα και χρόνια πολλά!Πολύ αγαπημένο φαγάκι τα γεμιστά!Τέλεια η πρότασή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ πολύ Σπυριδούλα μου!

      Διαγραφή
  21. Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!
    Τα γεμιστά είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά κι εδώ τα μαγειρεύω συχνά, γιατί υπάρχουν καλοκαιρινά λαχανικά όλο το χρόνο.
    Τέτοια η πρότασή σου, Έρη μου!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...