23/4/12

Φιλέτο Ψαριού με Κρασάτη σάλτσα και Άγριο Ρύζι




Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα! Τελειώνει και ο Απρίλιος το καταλάβατε?
Σήμερα σας έχω Καναδική συνταγή μια και έχω ξεκινήσει να ψάχνω και να γνωρίζω καλύτερα τα προϊόντα αυτής της τεράστιας χώρας που με φιλοξενεί τον τελευταίο χρόνο.  Οι περισσότεροι από εσάς θα γνωρίζετε το άγριο ρύζι του Καναδά (γνωστό και ως Ινδιάνικο ρύζι) το οποίο υπάρχει στα καταστήματα τροφίμων στην Ελλάδα και νομίζω ότι δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, να σας πω ότι είναι πολύ διαφορετικό στην γεύση από τις συνηθισμένες ποικιλίες ρυζιού και αυτό γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι ρύζι.  Ήταν αυτοφυές φυτό (σήμερα πλέον καλλιεργείται) στις μεγάλες λίμνες του Καναδά και κύρια τροφή των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής.
Το άγριο ρύζι περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και φυτικών ινών, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φιλικό οξύ.
Το ψαράκι τώρα που χρησιμοποιούν εδώ για την συγκεκριμένη συνταγή είναι ένα είδος λούτσου και πέρκας το οποίο λέγεται pickerel αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φιλέτο λευκού ψαριού.

Υλικά (4 άτομα)

Για το άγριο ρύζι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 στέλεχος σέλερι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κούπα άγριο Ρύζι
2/3 κούπας ζωμό κοτόπουλο
1 κ 1/3 της κούπας νερό
2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 
Αλάτι - Πιπέρι
Για το ψάρι και την σάλτσα  (Low Carb)
650 γρ φιλέτα ψαριού (κατα προτίμηση με το δέρμα)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο1/4 κούπας ξηρό λευκό κρασί
1/3 της κούπας  (83 γρ) κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα dijon
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Διαδικασία

Ξεκινάμε με το ρύζι. Χρησιμοποιώντας ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. μόλις το κρεμμύδι μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι. Ανακατεύουμε να γυαλίσουν καλά τα λαχανικά μας, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε εκ νέου και προσθέτουμε τον ζωμό και το νερό. Μόλις το φαγητό μας πάρει βράση, σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό και μαγειρεύουμε το ρύζι για 55 λεπτά (Αν χρησιμοποιήσετε το ρύζι που υπάρχει στην Ελλάδα σαν Καναδικό και είναι ανάμεικτο λευκό με μαύρο ρύζι, ακολουθήστε κανονικά την διαδικασία και μαγειρέψτε το όσο χρόνο αναφέρεται στην συσκευασία του). Μετά το πέρας του χρόνου βρασμού το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά τουλάχιστον πριν σερβίρουμε.


Πάμε στο ψάρι. Λιώνουμε  το βούτυρο με το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε τα φιλέτα με το δέρμα προς τα κάτω και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Γυρνάμε με προσοχή χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα το ψάρι και ψήνουμε άλλα 3-4 λεπτά από την άλλη πλευρά. Αποσύρουμε το ψάρι και το κρατάμε σε πιατέλα σκεπασμένο.
Στο ίδιο τηγάνι που μαγειρέψαμε τα φιλέτα μας (μην πετάτε τα κομματάκια του ψαριού που έχουν μείνει στον πάτο, αυτά είναι η νοστιμιά) βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και προσθέτουμε το 1/2 κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Σβήνουμε με το κρασί και ξύνουμε με το κουτάλι μας τον πάτο του σκεύους ώστε να καθαρίσει και να μαζευτούν όλα τα κομματάκια στην σάλτσα. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την μουστάρδα. Σιγοβράζουμε την σάλτσα και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να πήξει. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και διορθώνουμε την γεύση.


 Σερβίρουμε το ρύζι πασπαλίζοντας με το αμύγδαλο και τον μαϊντανό, περιχύνουμε το ψάρι με την σάλτσα του, πασπαλίζουμε κ εκεί λίγο μαϊντανό και σερβίρουμε με φέτες από λεμόνι.



Καλή Εβδομάδα!


22 σχόλια:

  1. γεια σου Έρη μου...όλο το φαγάκι σου ειναι υπέροχο...από το φιλέτο μέχρι τη σάλτσα και το ρύζι....να σαι καλαααα...φιλιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερη μου το πιάτο σου είναι πανέμορφο!Σίγουρα σκίζει και απο γεύση !!!Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπράβο καπετάνισσα!
    για το ψάρι δεν ξέρω, το ρύζι θα το δοκιμάσω σίγουρα!
    μεσημεριάτικο φιλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολύ όμορφο πιάτο Έρη μου! Ο συνδυασμός γεύσεων αλλά και χρωμάτων είναι πολύ πετυχημένος! Παρόλο που είμαι δύσκολη στο ψάρι νομίζω ότι το συγκεκριμένο θα το φάω πολύ ευχάριστα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τόσο όμορφα μαγειρεμένο από τα χεράκια σου σίγουρα έγινε πεντανόστιμο!!!
    φιλάκια ¨Ερη μου καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήδη νιώθω μια λιγούρα και μόνο που το είδα και διάβασα τα υλικά!Θα το δοκιμάσω αύριο!!!Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο πιάτο Έρη μπράβο σου!!!! Να σας πω και κάτι ακόμη για το άγριο ρύζι ότι καλό θα ήταν να το μουσκεύαμε για 2-3 ώρες πρίν το μαγειρέψουμε να φουσκώσει γιατί είναι ρύζι που δεν βράζει εύκολα!!!! Μην απογοητευτήτε αν το διαπιστώσετε θέλει λίγο χρόνο παραπάνω βράσιμο από το κλασικό ρύζι!!! Αξίζει τον κόπο είναι πεντανόστιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο εδώ το άγριο ρύζι δεν το μουλιάζουνε, το βράζουνε για 55 λεπτά και ειναι τραγανό έξω και μαλακό μέσα. Τωρα δεν ξέρω αν ειναι πιο παλιό μπορεί να θέλει μουλιασμα όπως τα όσπρια...

      Διαγραφή
  8. Δείχνει άψογο!!!!!! :) μπράβο!!!! Πολύ καλή εβδομάδα εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνταγή για μένα είναι αυτή Έρη μου αφού λατρεύω ψάρια και θαλασσινά αλλά τα θέλω και ελαφρά μαγειρεμένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μαγειρική κουλτούρα άλλων λαών πάντα με ενδιέφερε!
    Μπράβο Ερη μου που κάνεις τον κόπο να μας την γνωρίσεις, και μάλιστα με ένα πιάτο νόστιμο και άκρως υγιεινό!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα!!
    Αυτό το ρύζι μια φορά το βρήκα με ετικέτα άγριο κι άλλη μια φορά σαν μαύρο ρύζι.Η αλήθεια είναι ότι θέλει λίγο βράσιμο επιπλέον.
    Πολύ ωραίος συνδυασμός με το ψάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα, Έρη!
    Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή, νόστιμο κρίνω το αποτέλεσμα, το ψαράκι αγαπημένο αλλά το ρύζι δεν ξέρω αν θα το βρω εδώ.
    Μου άρεσε εξαιρετικά η παρουσίαση του πιάτου!
    Φιλιά, καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πω, πω!
    Υπέροχη συνταγή και ωραίος ο συνδυασμός του ψαριού με το μαύρο ρύζι!
    Ενδιαφέρουσες και οι πληροφορίες που παραθέτεις Ερη!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν και δεν τρελλαίνομαι για ψάρια... μου φαίνεται ωραίο το πιάτο κι ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νόστιμο και υγιεινό.
    Ο τέλειος συνδυασμός.
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολυ ωραιο πιατο! Πολυ ενδιαφερον να μαθουμε και μια καναδικη συνταγη! Να πω την αληθεια δεν μου πολυαρεσει το αγριο ρυζι, αλλα απο καμμια φορα το μαγειρευω, πιο πολυ γιατι ειναι εφετζιδικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να μου στείλεις ένα τσουβάλι αγριόριζο, για να το πάρω σε τιμή χονδρικής Έρη μου, μιας και είμαι ικανή να περνάω μαζί του μέρες ολόκληρες :-))
    Πραγματικά πολύ ωραίο πιάτο. Υγιεινό και άκρως θρεπτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωραίο πιάτο, αγαπάμε ψαράκι ασφαλώς!
    Τώρα για το άγριο ρύζι: Το έχω δοκιμάσει παλιά και δε μπορώ να πω πως με ξετρέλανε η γεύση του. Ήμουν όμως και πιο άμαθη τότε, θα δοκιμάσω να το μουλιάσω μερικές ώρες σε νερό όπως γράφει ο Νίκος και σε συνδυασμό με τα λαχανικά και το ψάρι του πιάτου σου νομίζω πως θα μου αρέσει!
    Καλή βδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να και η καναδέζικες προτάσεις! Και αυτή τη βρίσκω πολύ ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ όμορφο πιάτο! Το άγριο ρύζι δεν το πέτυχα όταν το είχα φτιάξει, τώρα μου δίνεις όμορφη ιδέα και θα το ξαναπροσπαθήσω! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σας ευχαριστω όλους για τα σχόλια παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...