9/4/12

Ψητό Cheesecake με Λεμόνι (Παρλιάρος) με Compote και Φρέσκες Φράουλες (Captain Cook)..



Αυτό το ψητό cheesecake του Στέλιου Παρλιάρου περίμενε υπομονετικά στα κιτάπια μου 4 χρόνια..
Ήρθε η ώρα του τώρα μια και νομίζω ότι  είναι ιδανικό για την ημέρα του Πάσχα αφού είναι ελαφρύ και μετά τις προσθήκες μου, απόλυτα φρουτένιο κ ανοιξιάτικο! Οι φράουλες ταίριαξαν πολύ μέσα στην γέμιση και η γλυκιά μαρμελάδα μαζί με τα φρέσκα φρούτα δίνουν ένα αποτέλεσμα απολαυστικό και αναζωογονητικό θα τολμήσω να πω. Μη φοβηθείτε ότι είναι ξινό ή ότι είναι δύσκολο, δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο!!

Το cheesecake και το compote μπορούν να ετοιμαστούν από την προηγούμενη μέρα και να μείνουν σε ξεχωριστά σκεύη στο ψυγείο. Την ημέρα της γιορτής προσθέτουμε στο cheesecake το compote ανακατεμένο με τις φρέσκες φράουλες και σερβίρουμε... Μη το κοιτάτε.. Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Υλικά για το cheesecake

Για την βάση (Φόρμα 24 εκ)
150 γρ μπισκότα digestive
60 γρ βούτυρο λιωμένο
Ξύσμα απο ένα λεμόνι
Για την γέμιση
350 γρ ανθότυρο
350 γρ τυρί κρέμα
100 γρ άχνη ζάχαρη
3 αυγά
Ο χυμός και το ξύσμα από ένα λεμόνι
10 - 11 φράουλες κομμένες στη μέση
Για την μαρμελάδα - Compote
1 κούπα ψιλοκομμένες φράουλες
1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
3/4 κούπας φράουλες κομμένες στα 4 για το τέλος.
Για τις γλυκές φέτες λεμονιού
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό

Διαδικασία

Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι και λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρικάκι σε χαμηλή φωτιά. 
Ανακατεύουμε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα. Βουτυρώνουμε καλά ένα κουμπωτό ταψάκι (τσέρκι) και με τα χέρια μας στρώνουμε στον πάτο το μπισκότο.
Αφήνουμε στο ψυγείο 30 λεπτά να σταθεροποιηθεί η βάση μας.
Στο μεταξύ βάζουμε σε ενα κατσαρολάκι όλα τα υλικά του Compote, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 - 15  λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και τα φρούτα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά που έχουμε την βάση μας στο ψυγείο, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ξεκινάμε το cheesecake.
Στρώνουμε στην βάση τις κομμένες φράουλες όπως φαίνεται στην φωτογραφία

Το αντικολλητικό χαρτί που βλέπετε στην συνέχεια το έκοψα πολύ πολύ κοντά στην βάση.
Χρησιμοποιώντας ένα μπολ, ανακατεύουμε με κουτάλι τα δυο τυριά, μαζί με την άχνη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε με δάρτη ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα των τυριών στην φόρμα με την βάση και τις φράουλες, χαμηλώνουμε τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς και τοποθετούμε το cheesecake για ψήσιμο.
Ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά, το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρουμε (ή το ξεφορμάρουμε την επομένη).


Πάμε να ετοιμάσουμε τις γλυκές φέτες από λεμόνι.
Βάζουμε να βράσει νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σιγοβράζουμε τις φέτες για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και τις κρατάμε στην άκρη.  Βάζουμε στην κατσαρόλα 1 κούπα νερό με 1 κούπα ζάχαρη και μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να βράζει το σιρόπι μας, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού. Τις σιροπιάζουμε για 30 λεπτά ( ή μέχρι να σωθεί το νερό από το σιρόπι μας) και τις βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Αν φτιάξετε τις φέτες λεμονιού από την προηγούμενη διατηρήστε τις μέσα σε δοχείο μαζί με το σιρόπι και 1 ώρα πριν σερβίρετε βάλτε τες σε σχάρα να φύγει το πολύ σιρόπι (έτσι θα κολλήσουν ευκολότερα στα πλαϊνά τοιχώματα του cheesecake).
Όταν είναι να σερβίρουμε, βγάζουμε το κρύο cheesecake απο το ψυγείο, περνάμε ένα ίσιο μαχαίρι γύρω στα πλαϊνά του και το ξεφορμάρουμε. Με προσοχή περνάμε μια λεπτή σπάτουλα στον πάτο ώστε να ξεκολλήσουμε το μπισκότο από το ταψί και στην συνέχεια το μεταφέρουμε σπρώχνοντάς το στην πιατέλα που θα το σερβίρουμε.
Ανακατεύουμε το Compote με τις φρέσκες φράουλες, και στρώνουμε το μείγμα πάνω στο cheesecake. Κόβουμε στην μέση τις φέτες λεμονιού και τις κολλάμε περιμετρικά. Στολίζουμε με φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου και σερβίρουμε!
Σας έχω και ένα κομμένο κομμάτι που με ανταλλάγματα κατάφερα να κρατήσω, για να δείτε πως φαίνεται...


Λοιπόν αυτό είναι το γλυκάκι, εύκολο, βολικό αφού γίνεται από την προηγούμενη μέρα, χαρούμενο, ελαφρύ και δροσερό! Ελπίζω να το προτιμήσετε!


Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

25 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό!!!!! Σίγουρα είναι πεντανόστιμο Έρη μου!!! Λατρεύω αυτό το συνδυασμό των γεύσεων. Πρέπει να είναι πεντανόστιμο και πολύ ωραίο για κάθε μέρα όχι μόνον για γιορτές!!!!! Κερνάς;;;;;!!! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Ερη!
    Κατ'αρχην ειναι εντυπωσιακοτατο, και απ'οτι μπορω να καταλαβω απο τα υλικα, πρεπει να ειναι και πολυ νοστιμο! Γεια στα χερια σου!
    Καλη Μεγαλοβδομαδα!
    Εμεις εδω ξεκιναμε παλι με αλλαγες, πραγμα που σημαινει παλι προβληματα και τρεξιμο, αλλα μαλλον το εχουμε συνηθισει... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ νόστιμο και εντυπωσιακό το τσιζ κέικ και πολύ ενδιαφέρουσες αλλαγές έχεις κάνει, οπότε το αποτέλεσμα πιστεύω είναι άκρως γευστικό!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έρη μου ένα κομμάτι επειγόντως!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Τις λατρεύω τις φράουλες... είναι το αγαπημένο μου φρούτο!!! Υπέροχη συνταγή!!!!
    Την καλημέρα μου και καλή Μ. εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί βλέπουν τα ματάκια μου πρωί πρωί?Πεντανόστιμο,ανοιξιάτικο γλυκό ότι πρέπει για το Πάσχα!!!Καλή Μ. βδομάδα να έχουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λατρεύω τις φράουλες. Δείχνειπεντανόστιμο και πρέπει να το δοκιμάσω όπωσδήποτε. Καλή Ανάσταση σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Cheesecake είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά, γιατί είναι πολύ νόστιμο, αλλά και δέχεται και πολλές παραλλαγές. Σε αυτή τη συνταγή Έρη κατάφερες να συνδυάσεις και τα δύο. Μπράβο Έρη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα κοριτσάκι και καλή μεγάλη εβδομάδα να έχουμε!
    Το γλυκάκι σου είναι πάρα πολύ ωραίο, νομίζω είναι ιδανικό για το πασχαλινό μας γεύμα!
    Μ' αρέσουν πολύ τα ψητά cheesecakes, έχουν αυτή την απίστευτα βελούδινη κρέμα που με τρελαίνει και οι φρουτένιες πινελιές το κάνουν πολύ ανάλαφρο και ανοιξιάτικο!
    Πολύ ωραία η πρότασή σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με πέτυχες στο "δόξα πατρί" που λένε...καλό κορίτσι.
    Εχει γίνει πολύ ωραίο και βεβαίως η ελαφράδα του λεμονιού και τσαχπινιά της φράουλας είναι ότι πρέπει για να "καθαρίσει" η γεύση μας μετά την κατανάλωση κρεατικών.
    Κι' εγώ κάτι με λεμονάκι θα φτιάξω, ίσως σε ακόμη πιο light εκδοχή (χωρίς τ' αυγά) για να πάει η ψυχή μας στην θέση της.
    Με το καλό και στην δική μας Πασχαλιά, αφού την πρώτη την πέρασες ήδη :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αααααχχχ.... γιατί μας κολάζεις έτσι μεγαλοβδομαδιάτικα???
    Το γλυκάκι σου είναι απολύτως του γούστου μου, με λεμονένιες και φραουλένιες πινελιές!
    Το τέλειο επιδόρπιο για το φινάλε ενός πλούσιου πασχαλιάτικου τραπεζιού!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή μεγάλη εβδομάδα!Τι υπέροχο γλυκό!Λατρεύω τις φράουλες και όλος ο συνδυασμός των υλικών δείχνει πεντανόστιμος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι γλυκιά πανδαισία χρωμάτων! Λατρεύω το τσιζκέικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι μας δείχνεις μεγαλοβδομαδιάτικα και νηστεύουμε? Ότι πρέπει για μετά το πασχαλινό τραπέζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου αρέσουν πολύ πάσης φύσεως cheesecakes. Ψητό δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και θα το ήθελα πολύ! Ωραίο και δροσερό φαίνεται το δικό σου!!
    Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σκανδαλιστικό!!!
    Φαντάζομαι τη γεύση του, τρελαίνομαι και για cheesecake και για φραουλίτσες, άρα ο συνδυασμός εκρηκτικός!!!
    Καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έρη μου δεν έχω λόγια, είναι υπέροχο μπράβο σου!!!Εξαιρετική παρουσίαση, με έχεις βάλει στο πειρασμό να το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!Ο συνδυασμός σου είναι απόλυτος των γεύσεων μου!!!
    Φιλιά πολλά!!!
    Καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχος πειρασμός!! Καλό Πάσχα με υγεία κι ευτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καταπληκτική συνταγή και υπέροχη παρουσίαση!!! Καλό Πάσχα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νομίζω ότι βρήκα τι θα φτιάξω για γλυκό για το Πασχαλινό τραπέζι !!

    Ειχα στο μυαλό μου να κάνω μια lemon pie .. αλλα οταν είδα το cheesecake σου ... κατοχυρώθηκε.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ‘Ερη μου πρέπει να είναι φανταστικό. Δεν έχω δοκιμάσει ψητό Cheesecake, αλλά το κομμένο κομμάτι που έβγαλες φωτογραφία, με βάζει σε μεγάλο πειρασμό, η κρέμα με τις κομμένες φράουλες μέσα- πάνω... Νομίζω ότι είναι τι πρέπει για το Πάσχα, μετά το γεύμα με τα κρέατα, τα κοκορέτσια, τα αυγά κ.λπ., χρειάζεται ένα ανάλαφρο, δροσερό και φρουτώδες γλυκάκι. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύχρωμο, εντυπωσιακό και πολύ μυρωδάτο γλυκό για το Πασχαλινό τραπέζι!
    Μου αρέσουν τα ψητά Cheesecakes, τα λέω Αμερικάνικα, αλλά οι υπόλοιποι δεν τα τρώνε!
    Πολύ θα ήθελα κομματάκι από το δικό σου!
    Καλό Πάσχα, εύχομαι, και καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα Έρη μου!
    Ωραίο το δροσιστικό γλυκάκι σου αν και εγώ είμαι σοκολατού όμως του αντρούλη μου είναι το αγαπημένο του!
    Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΜΑΙΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ11/4/12, 5:58 π.μ.

    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΕΡΗ ΜΟΥ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ.ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ.ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Υπέροχο,Έρη!Πολύ δροσιστικό και πολύχρωμο ταυτόχρονα!Μου αρέσει το ότι έβαλες φράουλες μέσα στο Cheesecake,δείχνει πολύ εντυπωσιακό κομμένο! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θεϊκό! Λατρεύω τα γλυκα με λεμόνι και συμφωνώ ότι με φράουλες ταιριάζουν καταπληκτικά! Απλά υπέροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...