4/5/12

Οι Κουζίνες του Κόσμου - Μέρος 1ο



 Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, ένα από τα πράγματα που με ενθουσιάζουν εδώ στο Τορόντο είναι η τρομερή πολυπολιτισμικότητα και όλη αυτή η σύμπτυξη της διαφορετικής κουλτούρας των κατοίκων αυτης της πόλης οι οποίοι κατάγονται από όλα τα σημεία του πλανήτη. 
Η μαγειρική χωρίς αμφιβολία είναι το πρώτο αντικείμενο που φέρνει τον κάθε άνθρωπο πιο κοντά στις ρίζες του, μια ανάγκη η οποία διογκώνεται στην περίπτωση που κάποιος είναι απομακρυσμένος από τον τόπο του. 
Έτσι λοιπόν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω κάποια μαθήματα για διαφορετικές κουζίνες και σήμερα αποφάσισα να σας μιλήσω λίγο γι αυτή μου την εμπειρία.
 Προσωπικά πάντα με γοήτευαν οι κουζίνες άλλων Εθνικοτήτων και φυσικά πιστεύω ότι το να τις γνωρίσει κανείς έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού γνωρίζει νέα υλικά και μεθόδους τις οποίες κάλλιστα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει, να εμπνευστεί από αυτές και να δημιουργήσει πιάτα ιδιαίτερα βάζοντας την προσωπική του πινελιά.
  Τα μαθήματα που έκανα είναι Κουζίνα απο την Σρι Λάνκα, Κουζίνα απο την Ταυλάνδη και μόλις χθες Μεξικάνικη Κουζίνα.. Πάμε?

ΜΕΞΙΚΟ


Η Κουζίνα με την Σεφ από το Μεξικό, είχε κεκλιμένο καθρέπτη ακριβώς πάνω από τις εστίες ώστε να βλέπουμε κάθε βήμα.

Αυθεντικό Γουακαμόλε με ρόδι και νάτσος τα οποία λέγονται τοτόπο στο Μεξικό.

Πικαντίγιο (Κιμάς με σάλτσα ντομάτας, πατάτες, καρότα και αρακά)  σε τοστάδα καλαμποκιού με πουρέ απο φασόλια, μαρούλι και ξινή κρέμα

 Ρύζι με φρέσκο κόλιανδρο και τηγανητά πλαντέινς.


Στην Μεξικάνικη Κουζίνα χρησιμοποιούνται πολλά φρέσκα υλικά, φρούτα και λαχανικά καθώς και πολλά όσπρια. Έχει πολλά κοινά με την κουζίνα της Καραϊβικής που όπως κ εκεί τηγανίζουν πολύ και τα πάντα.. Ένα υλικό είναι το χαρακτηριστικό της Μεξικάνικης Κουζίνας και αυτό είναι η καυτερή πιπεριά σε κονσέρβα την οποία την βάζουν κυριολεκτικά παντού. συνήθως την αλέθουν μαζί με φρέσκια ντομάτα ή με φρέσκες πιπεριές και κόλιανδρο. Πραγματικά η πιπεριά αυτή έχει την πιο χαρακτηριστική καπνιστή γεύση που έχω δοκιμάσει ποτέ. 


ΤΑΫΛΑΝΔΗ
Πριν 15 μέρες περίπου έκανα το πρώτο μου μάθημα για την κουζίνα της Ταυλάνδης η οποία χρόνο με τον χρόνο αποκτά φανατικό κοινό και όχι άδικα..
Πρωταγωνιστές της Ταυλανδέζικης Κουζίνας το λέμονγκρας, τα φύλλα του Καφιρ μοσχολέμονου, ο γλυκός Ταυλανδέζικος Βασιλικός, οι καυτερές πιπεριές, η Oyster Sauce και η Fish Sauce. Σχεδόν σε όλα τα φαγητά τους υπάρχουν αυτά τα υλικά μαζί με τα διάφορα πράσινα ή κόκκινα κάρυ και το γάλα καρύδας. 


Φρέσκα Ρολά με φύλλο Ρυζιού, κιμά, καρότο και μανιτάρια. Απίθανη σάλτσα που τα συνοδεύει με καυτερές πιπεριές, φύλλα βασιλικού, δυόσμου, σιρόπι ζάχαρης και μπόλικο χυμό απο μοσχολέμονα.


Νουντλς με θαλασσινά, μπέικον και σέλινο

Πράσινο Κάρυ με κοτόπουλο και μπαμπού

Φανταστική Σούπα με γάλα καρύδας κοτόπουλο και λέμονγκρας.


Είναι μια κουζίνα εξωτική χρησιμοποιούν πάρα πολλά υλικά, λαχανικά και φρούτα που δεν είναι ευρέως διαδεδομένα. Κουζίνα ελαφριά (αν εξαιρέσουμε το γάλα καρύδας) και απίστευτα εύκολη στην παρασκευή και αρωματική.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Το μάθημα για την Κουζίνα της Σρι Λάνκα το έκανα τον Γενάρη.  Είναι μια κουζίνα που σαφώς έχει επιρροές από την Ινδία. Παρολαυτά στο μάθημα που πήγα εγώ δεν χρησιμοποιήθηκαν περίεργα υλικά εκτός από ένα αποξηραμένο ψάρι σε μορφή μπαχαρικού - σκόνης που το βάζανε παντού..


Πανεύκολες απλές ψαροκροκέτες με κάρυ

Πολλά λαχανικά, τα περισσότερα ελαφρά μαγειρεμένα, πεντανόστιμα

Το γλυκό με Ταπιόκα φυστίκια Αιγίνης και Κάρδαμο, ελαφρύ και πολύ νόστιμο

Ελπίζω να συνεχίσω και να έχω την δυνατότητα να παρακολουθώ κ άλλα τέτοια μαθήματα κ για άλλες κουζίνες γιατί πραγματικά γνωρίζοντάς τες ένας καινούριος κόσμος ανοίγεται μπροστά στα μάτια μου..

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

26 σχόλια:

  1. Μ´αρεσουν πολυ αυτές οι διαφορετικές γεύσεις!! Υπεροχη η παρουσίασή σου!! Να σαι καλα!! Καλη συνέχεια εύχομαι και με άλλες χωρες!!! Πολλα φιλιαααααααααα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Έρη έκανες καλή αρχή. Σου εύχομαι να εντριφήσεις και σε άλλες κουζίνες του κόσμου! Σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι την γνώση σου μαζί μας!
      Καλή σου μέρα και καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  3. πολυ ομορφα.
    περιμενω τις συνταγες!

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δεν ξέρω γιατί, αλλά ψηφίζω Ταϋλάνδη! Ίσως είναι τα υλικά της που μου αρέσουν περισσότερο, ίσως τα πάρα πολλά χρώματα που φαίνονται σε όσες συνταγές έχω διαβάσει κι' έχω δει.
    Καλή συνέχεια Eri μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Viva Mexico!!!
    Υπέροχη πολύχρωμη και άκρως ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!!
    Κοίτα να είσαι καλή μαθήτρια Έρη, να μας τα μεταφέρεις με το "νι" και με το "σίγμα" :)
    Φιλιά
    καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέρουσα η περιήγηση που μας κάνεις στις κουζίνες του κόσμου. Μέσα από τις γνώσεις που απέκτησες από τα μαθήματα, μαθαίνω και εγώ πληροφορίες που δεν γνώριζα. Ανυπομονώ για τη συνέχεια.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σ' ευχαριστούμε Έρη μου γι αυτή σου την ανάρτηση... όλα είναι πολύ ωραία!
    Καλή αρχή!!!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τυχερή που μπορείς να παρακολουθήσεις αυτά τα ωραία πράγματα!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ερη μου είσαι πραγματικά πολύ τυχερή που έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις τόσο ενδιαφέροντα μαθήματα!
    Την Ταϋλανδέζικη κουζίνα την λατρεύω, αν μου δινόταν η ευκαιρία, κάτι τέτοιο θα μου άρεσε να παρακολουθήσω!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου άνοιξες την όρεξη με όλες αυτές τις φωτογραφίες!
    Πολύ συναρπαστική εμπειρία, όχι μόνο γιατί μαθαίνεις καινούρια υλικά και δοκιμάζεις απίθανες γεύσεις, αλλά και γιατί έρχεσαι πιο κοντά στην κουλτούρα του εκάστοτε λαού!
    Φιλάκια και καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απίστευτη εμπειρία,είσαι πολύ τυχερή, μακάρι να μου δοθεί κι εμένα μια τέτοια ευκαιρία!! θα διαλέξω δαγκωτό Μεξικάνικη κουζίνα!! την λατρεύω,αλλά πάντα διαλέγω τα λιγότερα καυτερά, δεν μου αρέσει να τρώω ένα φαγητό και να υποφέρω από το κάψιμο. Ταυλανδέζικο έχω δοκιμάσει και μου άρεσε αρκετά, το προτιμώ κιόλας από το κινέζικο. Πάντως όλες οι κουζίνες έχουν τις νοστιμιές τους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ερη μου τελειαααα!!!!!!!!!!δεν χορταινω να τα βλεπω,φανταζομαι εσυ!!!!ευχαριστουμε που με σενα τα βλεπουμε και μεις!!εισαι πολυ τυχερη απολαυσε το και ειμαι σιγουρη οτι θα πας πολυ πολυ μπροστα!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπράβο Έρη μου είσαι πολύ τυχερή!Περιμένω εννοείται και συνέχεια, μου αρέσει να μαθαίνω συνεχώς!!!Οι φωτογραφίες καταπληκτικές!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι ωραία εμπειρία! Δεν πρέπει να αφήνεις τέτοιες ευκαιρίες! Πολύ ωραία πιάτα και πολύ καλές οι πληροφορίες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραία η ανάρτηση σου Έρη μου! Σου εύχομαι να συνεχίσεις να γνωρίζεις και άλλες εθνικές κουζίνες και να περνάς καλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τέλεια τα μαθήματα, πόσο θα ήθελα να ήμουν εκεί!!! Πράγματι γνωρίζοντας την κουζίνα του κάθε λαού και τις διατροφικές του συνήθειες γνωρίζεις ένα μέρος του πολιτισμού του και οι ορίζοντές σου διευρύνονται. Μπράβο Έρη... είναι υπέροχα όλα αυτά όπως και οι φωτό σου!!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νουντλς με θαλασσινά, μπέικον και σέλινο
    πω πω! ένα τέτοιο θέλω τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα, Έρη!
    Πολύ τυχερή είσαι που μπορείς να αξιοποιήσεις έτσι όμορφα και γευστικά την εκεί παραμονή σου!
    Από τις κουζίνες που παρουσίασες μποτιμώ της Sri Lanka που τη γνώρισα από κοντα. Δεύτερη της Ταυλάνδης που την έχω δοκιμάσει εδώ αλλά δεν με ενθουσίασε. Η Κορεάτική με έχει κερδίσει!

    Φιλάκια, καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θέλω και εγώωωωω !!!

    Σου εύχομαι και σε άλλες κουζίνες ... χιιχιχ

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Προσωπικά τη μεξικάνικη κουζίνα τη λατρεύω...αρκετά πίσω έρχεται το ταύλανδέζικο!!! Καλό ΣΚ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ποσες πολλές ευκαιρίες μπορείς να εκμεταλλευτείς εκει...νομίζω οτι η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε όλα αυτά...και όσο περνάει ο καιρός πάει και πιο πίσω...έρχονται δύσκολότερες μέρες αλλά τουλάχιστον ας ταξιδεύουμε μέσω των Ελλήνων του εξωτερικού σε άλλα μέρη!Μπράβο Ερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ ωραία ανάρτηση με δελεαστικές προτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος16/2/13, 8:06 μ.μ.

    Μήπως ξέρει κάποιος να μου πει πού μπορώ να παρακολουθήσω μαθήμετα ασιατικής κουζίνας??
    Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα κάποια πληροφορία

    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία με συγχωρείς για την καθυστέρηση της απάντησης, δυστυχώς εγώ δεν μένω στην Ελλάδα και τα μαθήματα τα έκανα εδώ στο Τορόντο που κατοικώ.
      Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι σχετικό στην Ελλάδα, ξέρω ότι ο κύριος Δρίσκας κάνει κάτι σεμινάρια και πιστεύω ότι έχει και Ασιατική Κουζίνα.
      απο εκεί και πέρα διάβασμα στο διαδύκτιο. αν θέλεις έχω να σου πρότείνω blogs στα αγγλικά που ασχολούνται αποκλειστικά με Ασιατική Κουζίνα.

      Διαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...