Τα Πιτάκια της Μαριγούλας



ή της Μαρίκας, ή της Κατίνας, της Μάγδας, της Μαριάνθης, της Κρυστάλως, της Ασανιώς...
Αυτά είναι τα υπέροχα τηγανόψωμα με τα οποία  μεγάλωσε κόσμος και κοσμάκης και που τα φτιάχνουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας με διάφορες παραλλαγές αναλόγως τον τόπο. Θα τα βρείτε με χίλια δυο ονόματα...
Υπέροχα πιτάκια με τα απολύτως απαραίτητα υλικά, ο πιο νόστιμος τρόπος για τις μητέρες της εποχής να ταΐσουν τα πολλά συνήθως παιδιά κ εγγόνια τους.
Με αυτά μεγάλωσα κ εγώ, τα πιτάκια της γιαγιάς μου Μαριγούλας.   
Φανταστείτε ένα κοκκαλιάρικο αγουροξυπνημένο παιδί να τρέχει λες και το τραβάνε απο την μύτη, με το νυχτικό (φουστανάκι πυτζάμα)  στην κουζίνα για να αντικρίσει μια τεράστια αλουμινένια πιατέλα γεμάτη λαχταριστά ζεστά πιτάκια..! Πρησμένα, γεμιστά με τυρί φέτα αλλά και σκέτα με την χαρακτηριστική τρύπα στη μέση.  
Τα πιο πολλά για εμάς τα παιδιά και τα λιγότερα για τις κυρίες της γειτονιάς που θα έρθουν για καφέ σήμερα πριν τις 10 όπου θα ξεκινήσουν οι δουλειές του σπιτιού.. Αύριο θα έχει σειρά μια άλλη γειτόνισσα, ένα άλλο σπίτι.
Καταλαβαίνω -  και όπως ξέρετε από το blog είμαι υπέρμαχος της "καλής", υγιεινής διατροφής -  ότι έχουμε προχωρήσει, έχουμε ενημερωθεί και ξέρουμε ότι το τηγάνισμα δεν είναι η καλύτερη επιλογή μαγειρέματος, όμως τέτοιες παραδοσιακές συνταγές, οι οποίες τρέφουν περισσότερο την ψυχή και λιγότερο το σώμα, όταν γίνονται αραιά και που, χαρίζουν ένα χαμόγελο στα χείλη μας και μια ζέστη στην καρδιά μας... Εσεις? Θα πείτε όχι?

 Υλικά (για 10 κομμάτια)

350 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να είναι μισό μισό με αλεύρι ολικής)
1 ποτήρι νερό ζεστό όσο το μπανάκι ενός μωρού και 2 κουταλιές νερό παραπάνω
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη ( Η ζάχαρη ειναι προαιρετική, η γιαγιά μου δεν έβαζε)
1 κουταλιά της σούπας  αλάτι (Αν διαλέξετε να μην βάλετε ζάχαρη τότε ένα κουταλάκι κοφτό του γλυκού αλάτι είναι οκ)
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά σε σκόνη
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ( Δεν είναι ανάγκη να γεμίσετε το τηγάνι με ελαιόλαδο, εγώ βάζω λίγο να έχει όμως μισό εκατοστό ύψος..)

Διαδικασία

Ακριβώς όπως και στους λουκουμάδες ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ.
Βάζουμε σε ενα καθαρό μπολ το νερό και ανακατεύουμε μέσα την ζάχαρη και την μαγιά. Μόλις αφρίσει (5 λεπτά) τότε αρχίζουμε και προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και στην συνέχεια με τα χέρια μας να κάνουμε ενα ζυμαράκι κολλώδες.

Ζύμη πριν το φούσκωμα (αλέυρι μισό μισό με ολικής)
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να διπλασιαστεί για 30 λεπτά με μια ώρα ( Να ξέρετε γενικά για τις ζύμες με μαγιά όσο περισσότερο χρόνο αφήνετε στην μαγιά τόσο πιο νόστιμο αποτέλεσμα θα έχετε)

Ζύμη μετά το φούσκωμα
Αφού περάσει ο χρόνος, θρυμματίζουμε λίγη φέτα μέσα σε ενα μπολάκι.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια (εγώ αλευρώνω πάντα μια επιφάνεια κοπής η οποία μετά πάει κατευθείαν για πλύσιμο και έτσι δεν λερώνω πάγκους) και αλευρώνουμε και τα χεράκια μας.
Παίρνουμε ενα μπαλάκι σε μέγεθος βερίκοκου απο την ζύμη, το ακουμπάμε στην αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίζουμε και λίγο αλευράκι απο πάνω. Η ζύμη κολλάει γενικά αλλά δεν πτοούμαστε έτσι πρέπει να είναι για να μην βγουν τα πιτάκια μας σφτιχτά.


 Με τα χέρια μας την απλώνουμε όσο μπορουμε ( την πιάνω απο τις άκρες και την γυρνάω μέσα στα χέρια μου στον αέρα συνήθως).


Αφου έχουμε ενα πλατύ πιτάκι βάζουμε λίγη τριμμένη φέτα μέσα και την κλείνουμε με τα χέρια μας ( η ζύμη είναι αρκετά μαλακή οπότε κλείνει αμέσως το πιτάκι).
Στο σκέτο απλά κάνουμε μια τρύπα στην μέση με το δάχτυλο μας.


 Βάζουμε το λαδάκι να ζεσταθεί καλά,  στην αρχή το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μετά όταν βάλουμε τα πιτάκια μέσα χαμηλώνουμε στην μέτρια θερμοκρασία.
Τα βάζουμε στο λάδι το οποίο κατευθείαν πρέπει να κάνει τσιρ τσιρ (ακουμπάμε λίγο την άκρη απο το πιτάκι στο λάδι αν δεν κάνει τσιρ τσιρ τότε κρατάμε λίγο ακόμη στην άκρη και περιμένουμε)
Αυτά θα φουσκώσουν μέσα στο τηγάνι μην ανησυχείτε αν σας φαίνονται περίεργα όταν είναι ωμά, στο τηγάνι θα γίνουν φουσκωτά κ ωραία.


Μόλις ροδοκοκκινίσουν απο την μία πλευρά (τσεκάρουμε να μην τα κάψουμε) τα γυρίζουμε απο την άλλη.

οταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.


Σερβίρουμε τα σκέτα με μέλι και κανέλα (φυσικά και αυτά με την φέτα τρώγονται με μελι κα ι κανέλα..) ζεστά, αν και λίγο δύσκολο να φαγωθούν όλα μαζί, συνήθως ότι βγαίνει απο το τηγάνι εξαφανίζεται ως δια μαγείας..


Φιλάκια, Καλό Σαββατοκύριακο!

Λογάκια
Την ζύμη μπορείτε να την ετοιμάσετε απο το προηγούμενο βράδυ και ν΄ αφησετε το μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη (λίγο λαδωμένη εσωτερικά ωστε αν η ζύμη φουσκώσει ως εκεί να μην κολλήσει) μέσα στο ψυγείο. Το πρωί μόλις ξυπνήσετε βγάλτε την απο το ψυγείο και αφήστε την έξω να πέσει λίγο η θερμοκρασία της για 15 λεπτά με ενα μισάωρο πριν ξεκινήσετε το τηγάνισμα.